Palvelurobotiikkaa Metropolian opiskelijoiden ja palvelujen käyttäjien ideoimana

23.09.2016

Jokainen Metropolian opiskelija osallistuu opintojensa aikana yhteen innovaatioprojektiin. Metropoliassa työstetään opiskelijoiden voimin siis noin 1000 innovaatiota vuodessa! Yhteistä innovaatioprojekteilla on palvelujen, toimintatapojen, menetelmien tai tuotteiden uudistaminen ja kehittäminen yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa. Projektin laajuus on 10 opintopistettä ja tänä syksynä painotus opiskelijoiden projekteissa on monialaisuus. Mitä esimerkiksi automaatio-, tieto- ja hyvinvointitekniikkaa opiskelevat saavat aikaiseksi fysioterapiaa, terveydenhoitoa tai vanhustyötä opiskelevien kanssa?

Tänä syksynä kolme projektiryhmää keskittyy Palvelurobotiikkaan. Palvelurobotiikalla käsitetään ihmisiä avustavia sosiaalisia ja sosiaalisesti avustavia robotteja sekä teleoperoitavia robotteja, jotka ovat loppukäyttäjien kanssa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Robotit voivat tuottaa vuorovaikutuksen lisäksi myös fyysisiä palveluita. Roboteille on ominaista interaktiivisuus käyttäjän kanssa

Kaikissa näissä projekteissa ideoidaan sovellustapoja pienelle Nao-robotille. Nao-robotti on alun perin tarkoitettu opetus- ja tutkimuskäyttöön. Parhaiten se soveltuu palvelurobotiikkaan. Sitä voi käyttää erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, sillä se pystyy tunnistamaan henkilön kasvot. Robotti ei toimi tekoälyllä, vaan sen tekemät asiat tulee ohjelmoida sen sisään erikseen. Nao ei kokonsa vuoksi pysty tekemään fyysistä työtä, mutta sitä on käytetty palvelutaloissa oppaana tai jumppien vetäjänä. Palvelutaloista kuuluneet kokemukset ovat tähän mennessä olleet positiivisia.

Robotti apuna kirjastopalveluissa

Tapiolan kirjasto täyttyi aktiivisista työpajaan osallistujista, joista jokainen paloi halusta kuulla mitä tarkoittaa robotit kirjastoympäristössä. Moni halusi myös nähdä, onko oikea robottikin paikalla. Teemana työpajassa oli aktiiviseniorit, kirjastopalvelut ja palvelurobotiikka. Mukana innovaatioprojektissa ovat Metropolian fysioterapian, geronomian ja automaatiotekniikan opiskelijat.

Innovaatioprojektissa selvitetään mitä pieni Nao-robotti voisi tehdä kirjastossa? Ehkä viihdyttää, auttaa tai opastaa… Projektissa työstetään kirjastolle muutama valmis konsepti ja yksi protokin.

”Senioreidenkin tulee seurata aikaansa ja olla mukana uusissa asioissa eikä jämähtää vanhoihin”, kommentoi yksi senioreista, kun kysyttiin mikä sai hänet tulemaan paikalle.  Aihe on myös ajankohtainen ja mediassakin paljon käsitelty.

Opiskelijat saivat hyviä ideoita siihen mihin robottia voisi käyttää kirjastossa, kuten kirjastonhoitajan apuna, hyllyoppaana tai uutuuskirjojen suosittelijana. Senioreille apua voisi olla siitä, jos Nao neuvoisi tietokoneen tai älypuhelimen käytössä. ”Robottihan ei hermostu, vaikka kuinka monta kertaa kysyisi samaa asiaa”, tilaisuudessa pääteltiin.

Voisiko robotti helpottaa hoitajien työtä palvelukeskuksissa?

Syystien palvelukeskuksessa Helsingissä suunniteltiin henkilökunnan ja kotipalvelun voimin uusia käyttötarkoituksia Nao-robotille. Metropolian opiskelijat vetivät tehokkaan työpajan, jonka tarkoituksena oli lähteä kehittämistyössä liikkeelle käyttäjälähtöisellä tavalla. Vain palvelukeskuksen ja kotihoidon työntekijät pystyvät arvioimaan miten robotti voisi helpottaa heidän työtään.

Kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, joten osallistujia pyydettiin heittäytymään ennakkoluulottomasti ideointiin. ”Tämä onkin yhteistyötä parhaimmillaan, kun saamme kehittää ja suunnitella yhdessä”, Syystien palvelutalossa iloittiin.

Robotti maahanmuuttajien kielten opettajana

Tikkurilan kirjastossa Vantaalla ideoitiin opiskelijoiden voimin kielten opetusta peruskoulua käyville maahanmuuttajille. Yhtenä toiveena oli, että Nao voisi opettaa suomen kielen vaikeaksi koettuja sanoja ja toistaa niitä. Automaatiotekniikan opiskelijoille riitti pähkäiltävää miten robotti koodataan niin, että se pystyy lausumaan sanoja selkeästi ja tarpeeksi kovalla volyymillä.

Robotiikka tulevaisuuden työelämässä

Työpajoissa oltiin huolestuneita viekö robotit ihmisten työpaikat. Voivatko jatkossa robotit korvata kokonaan hoitajat ja hoitotyön inhimillisyyden. Teknologia on apuna vanhustyössä, mutta ei tule korvaamaan ihmistä. Robotti voi olla apuna toistuvissa ja helpoissa töissä ja näin ihmisen resurssi saadaan irrotettua muualle, vaativampiin töihin.

Robottien käyttö johtaa tulevaisuudessa vain työteh­tävien uudelleen jakamiseen. Robotisoituminen synnyttää ihmiselle täysin uusia töitä, joita voi vielä olla vaikea kuvitella. Ihmistä tarvitaan, sillä ihmisen työn valtteina ovat kyky ongelmanratkaisuun ja monimutkaiseen viestintään. (Antti Kauhanen, Uusi työnjako – viisi syytä, miksi robotisoituminen ei johda työn loppumiseen, EVA raportti 2/2016). 

Metropolia Ammattikorkeakoulun tavoitteena on olla edelläkävijä avointen robottialustojen hyödyntämisessä hyvinvointi- ja terveysalan palveluissa. Metropolia AMK:n tavoitteena on osoittaa, kuinka avoimiin robottijärjestelmiin voidaan installoida innovaatioalustan avulla tuotettuja ohjelmistoja ja miten ohjelmat voidaan ottaa käyttöön aitoon ympäristöön.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Päivi Haho
P. 040 167 7990
paivi.haho@metropolia.fi

PalRob-hanke


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Henry Fordin Säätiöltä lahjoitus Metropolialle

15.06.2018

Metropolian tekniikan koulutusala on saanut Henry Fordin Säätiöltä 30 000 euron lahjoituksen. 70 vuotta sitten perustettu säätiö oli Suomessa ensimmäinen, joka ryhtyi tukemaan moottoroitua liikennettä ja koneellista maataloutta. Sen jälkeen se on tuk...

Lue lisää

10 Days 100 Challenges ohjelmassa monialaiset tiimit ratkovat yritysten haasteita

14.06.2018

10 Days 100 Challenges on Suomessa tänä keväänä toista kertaa toteutettava kaksi viikkoa kestävä yhteiskehittämisen ohjelma, joka on käynnissä Espoon Otaniemessä 4.-15.6. Tässä ainutlaatuisessa 10 päivää kestävä...

Lue lisää

Valmentavasta valmiiksi-kevätseminaarissa pohdittiin valmentavan koulutuksen suosituksia

08.06.2018

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama maahanmuuttajien korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen kehittämishanke Valmentavasta Valmiiksi kokosi aamupäiväseminaariin maanantaina 4.6.2018 Metropolian Bulevardin kampukselle viisikymmentä osallistujaa.
Seminaariin osal...

Lue lisää

Kuka tuottaa sote-palvelut vuonna 2020?

07.06.2018

Kolme naista paneelikeskustelussa: Leila Salonen, Ulla Kiuru ja Susanna Kallama.
Maakunta- ja sote-uudistus aiheuttavat toteutuessaan muutoksia toimijoiden rooleihin ja tehtäviin. Kuka ostaa, maksaa ja tuottaa erilaiset terveys- ja hyvinvointipalvelut? Sitran ja Metropolian järjestämässä kolmannessa Soteuttamo-tilaisuudessa 30.5.2018 mietittiin, miten so...

Lue lisää

07.06.2018

Suomen ensimmäiset rakennusautomaatioasiantuntijat valmistuivat Metropoliasta

Leppävaaran kampuksella juhlittiin iloisissa tunnelmissa, kun ensimmäinen Rakennusautomaatio-asiantuntija, 15 op -koulutus päättyi todistusten jakoon. Rakennusautomaation merkitys työelämässä kasvaa kovaa vauhtia ja alan asiantuntijat ovat kysyttyjä työel...

Lue lisää

07.06.2018

Liiketalouden kansainvälistä projektiviikkoa vietettiin kesäisissä tunnelmissa

Metropolian Liiketalouden alan vuosittainen kansainvälinen tapahtuma International Project Week järjestettiin 14.–18.5.2018 Leppävaaran kampuksella. Yrityksen yhteiskuntavastuu -teemaan keskittyvää viikkoa vietettiin tänä vuonna jo 14. kertaa.
Projektiviikko k&au...

Lue lisää

06.06.2018

Jamiroquai-yhtyeen basisti Paul Turner vieraili Metropoliassa.

Paul Turner opetti ja tutustui samalla Metropolian Musiikin koulutusohjelmaan kesäkuun alussa. Turner edustaa juuri sitä ammattimuusikoiden työn kuvaa, johon koulutuksemme sisältö painottuu. Paul Turner on työskennellyt Jamiroquai-yhtyeen lisäksi mm. Annie Lennox, Tom J...

Lue lisää


1 - 7 / 1545

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015