Kiertotalous - tulevaisuuden ala, joka vaatii laaja-alaista osaamista

10.02.2017

Kiertotalous-teemaan tutustuttiin Kemianteollisuuden ja Metropolian yhteisessä seminaarissa Myyrmäessä. Kiertotalous on terminä suhteellisen uusi. Kuitenkin samaa ajattelua on löytynyt pitkään kierrätyksestä, jossa materiaalien hukkaaminen ja jätteen syntyminen on minimoitu. Kiertotaloudessa materiaalien uudelleen käyttö ja hyödyntäminen huomioidaan laajasti tuotteen elinkaaren joka vaiheessa, myös suunnittelussa. Tuotteiden tuottamisen sijaan ansainnan perustaksi nousevat palvelut sekä digitaalisiin ratkaisuihin perustuva älykkyys.

Seminaarissa heräteltiin yhteistyötä oppilaitosten ja kiertotalouden osaajien kesken. Tilaisuudelta toivottiin myös keskustelua tulevaisuuden näkymistä ja miten kiertotaloutta viedään eteenpäin. ”On toivottu, että teknologia pysäyttää materiaalien ainaisen lisääntymisen. Näin ei ole käynyt, joten jotain pitäisi tehdä. Kestävän kehityksen ja kiertotalouden rooli kasvaa millä tahansa alalla, myös kaikilla aloilla, joita Metropoliassakin opetetaan ja opiskellaan”, Metropolian oppimisjohtaja Tapani Martti tiivisti avaussanoissaan.

Jokainen ala tuo mukaan omat vahvuutensa

Maija Pohjakallio Kemianteollisuudesta kuvasi, että kiertotalous on hyväksi kansantaloudelle ja koko maailmalle. Rajalliset luonnonvarat tulee saada riittämään entistä tehokkaammin. Ratkaisuna voi olla juuri kiertotalous ja sen kehittäminen. Kemialla on kiertotaloudessa keskeinen rooli uusien ratkaisuiden kehittämisessä. Kiertotaloutta pystytään kehittämään myös uusien liiketoimintamallien ja yhteistyötapojen kautta. Haasteena on saada kuluttajat ja päättäjät ymmärtämään kiertotaloutta, jotta asia lähtee lentoon.

Markku Patajoki, Nesteeltä esitteli Nesteen pitkäjänteistä työtä kierrätettyjen materiaalien parissa. Neste on öljy-yhtiöistä kiertotalouden kärjessä ja tehnyt työtä tämän eteen kymmenen vuotta. ”Kun pystyy tuottamaan raaka-ainetta jätteistä, kilpailijoiden on vaikea kopioida tätä toimintaa”, Markku Patajoki tiivisti.

Sitra on linjannut, että Suomesta tulee kiertotalouden kärkimaa vuoteen 2025-mennessä. Sitra on lanseerannut Kiertotalouden tiekartan, www.sitra.fi/kierrollakarkeen, johon on listattu konkreettisia toimia miten Suomi saadaan kiertotalouden edelläkävijäksi. ”Opetus ja tutkimuskenttä on tärkeä kiertotalouden sanoman levittämisessä. Uudet opetussuunnitelmat ja ilmiöpohjaisuus mahdollistavat tämän. Metropoliassa opetetaan kaikkia niitä aloja mitä kiertotalouden opetuksessa vaaditaan, kertoi Nani Pajunen, kiertotalouden johtava asiantuntija Sitrasta.

Tapani Vuorinen Aalto yliopistosta kertoi miten kiertotalous näkyy Aallon toiminnassa. Aalto on muun musassa profiloitunut selluloosatutkimukseen ja kiertotalous näkyy tekstiilien valmistuksessa.

Tulevaisuuden ammattilainen huomioi kiertotalouden

Kuulijoina oli myös runsaasti opiskelijoita. Viesti heille oli, että tällä alalla osaamista kannattaa kehittää! ”Tulevaisuuden ammattilainen bio- ja kemiantekniikassa on sellainen, joka osaa ottaa huomioon kiertotalouden teemat työssään. Meillä on vielä kehitettävää tutkinnoissamme, että kiertotalousajattelu tulee näkymään kautta linjan. Kiertotalousajattelu on selkeimmin integroitu energia- ja ympäristötekniikan insinööritutkinnoissa. Muut opintokokonaisuudet, joissa kiertotalous näkyy, ovat energiatekniikka, laboratorioala ja bio- ja kemiantekniikka. Tutkimuksen integrointia opetukseen tehdään koko ajan, mutta sitäkin puolta tulee Metropoliassa jatkuvasti kehittää”, totesi yliopettaja ja tapahtuman koordinaattori Riitta Lehtinen.

”Tämä oli hieno avaus, toivottavasti voimme jatkaa yhteistyötä, vuoropuhelua ja kehittämistä!. Ammatillista ajattelun kehittämistä ja työstämistä tarvitaan. Kehittämistyötä lähdetään tekemään yhdessä yritysten ja myös opiskelijoiden kanssa”, Anni Siltanen kemianteollisuudesta lupasi kuvaillen tulevia kehittämistoimenpiteitä.


Maija Pohjakallio (vas), Riitta Lehtinen ja Anni Siltanen

    


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Woman and the Sea valittu mukaan LA Screenwriting Labiin Yhdysvaltoihin!

19.06.2018

Jemina Jokisalon käsikirjoitus Woman and the Sea (suomeksi Herttaässä) on valittu LA Screenwriting Labiin Yhdysvaltoihin. Woman and the Sea on Jokisalon alkuperäisideaan pohjautuva tragikoominen tarina kolmesta eri-ikäisestä naisesta, joiden elämät epäonn...

Lue lisää

Henry Fordin Säätiöltä lahjoitus Metropolialle

15.06.2018

Metropolian tekniikan koulutusala on saanut Henry Fordin Säätiöltä 30 000 euron lahjoituksen. 70 vuotta sitten perustettu säätiö oli Suomessa ensimmäinen, joka ryhtyi tukemaan moottoroitua liikennettä ja koneellista maataloutta. Sen jälkeen se on tuk...

Lue lisää

10 Days 100 Challenges ohjelmassa monialaiset tiimit ratkovat yritysten haasteita

14.06.2018

10 Days 100 Challenges on Suomessa tänä keväänä toista kertaa toteutettava kaksi viikkoa kestävä yhteiskehittämisen ohjelma, joka on käynnissä Espoon Otaniemessä 4.-15.6. Tässä ainutlaatuisessa 10 päivää kestävä...

Lue lisää

Valmentavasta valmiiksi-kevätseminaarissa pohdittiin valmentavan koulutuksen suosituksia

08.06.2018

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama maahanmuuttajien korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen kehittämishanke Valmentavasta Valmiiksi kokosi aamupäiväseminaariin maanantaina 4.6.2018 Metropolian Bulevardin kampukselle viisikymmentä osallistujaa.
Seminaariin osal...

Lue lisää
Kolme naista paneelikeskustelussa: Leila Salonen, Ulla Kiuru ja Susanna Kallama.

07.06.2018

Kuka tuottaa sote-palvelut vuonna 2020?

Maakunta- ja sote-uudistus aiheuttavat toteutuessaan muutoksia toimijoiden rooleihin ja tehtäviin. Kuka ostaa, maksaa ja tuottaa erilaiset terveys- ja hyvinvointipalvelut? Sitran ja Metropolian järjestämässä kolmannessa Soteuttamo-tilaisuudessa 30.5.2018 mietittiin, miten sote-pa...

Lue lisää

07.06.2018

Suomen ensimmäiset rakennusautomaatioasiantuntijat valmistuivat Metropoliasta

Leppävaaran kampuksella juhlittiin iloisissa tunnelmissa, kun ensimmäinen Rakennusautomaatio-asiantuntija, 15 op -koulutus päättyi todistusten jakoon. Rakennusautomaation merkitys työelämässä kasvaa kovaa vauhtia ja alan asiantuntijat ovat kysyttyjä työel...

Lue lisää

07.06.2018

Liiketalouden kansainvälistä projektiviikkoa vietettiin kesäisissä tunnelmissa

Metropolian Liiketalouden alan vuosittainen kansainvälinen tapahtuma International Project Week järjestettiin 14.–18.5.2018 Leppävaaran kampuksella. Yrityksen yhteiskuntavastuu -teemaan keskittyvää viikkoa vietettiin tänä vuonna jo 14. kertaa.
Projektiviikko k&au...

Lue lisää


1 - 7 / 1546

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015