Mikko Franckin ja Metropolian yhteistyö jatkuu oopperamusiikin mestarikursseilla

23.04.2018

Mikko Franck ohjaa Anna-Greta Salmelaa, jonka ohjelmistossa oli viimeisenä kurssipäivänä Puccinin säveltämä, lauluteknisesti ja tulkinnallisesti vaativa Toscan aaria ”Vissi d’arte”.

Metropolian klassisen laulun ja pianonsoiton opiskelijat saivat tilaisuuden maailmanluokan ohjaukseen, kun ylikapellimestari Mikko Franck ja korrepetiittori, Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö Rilla Kyykkä pitivät oopperamusiikin mestarikurssin heille huhtikuun alussa. Se on jatkoa Mikko Franckin viime vuonna tekemälle Metropolian musiikin koulutukseen suunnatulle merkittävälle lahjoitukselle.

Vastaavanlaista ei ole aiemmin järjestetty. Huipputason ammattilaisten kanssa työskentelevät Franck ja Kyykkä opettivat Metropolian laulajia ja korrepetitio-opiskelijoita lämpimällä, kärsivällisellä ja tinkimättömällä otteella. Huumorilla höystetyt musiikilliset ja ilmaisulliset ohjeet vapauttivat osallistujat yltämään parhaimpaansa. Laulajat saivat myös kullanarvoisia neuvoja koelauluaarioiden valintaan.

Opiskelijalle mestarikurssi oli ikimuistoinen. ”Mahdollisuus työskennellä tällaisen kansainvälisen tason kapellimestarin kanssa on huikea kokemus. Saamani palaute on erityisen arvokasta siksi, että jatkossa tiedän mihin musiikillisiin ja lauluteknisiin asioihin ammattilaiset kiinnittävät huomiota esimerkiksi koelaulu- tai kilpailutilanteissa. Tietotaito ja kokemus musiikin tempo- ja nyanssikäsittelystä oopperamusiikissa sai kappaleet elämään kuin olisi laulanut orkesterin kanssa. Kiitos siitä kuuluu Mikko Franckille ja Rilla Kyykälle, mutta myös mahtavalle pianistilleni Tuomas Juutilaiselle”, hehkuttaa sopraano Niina Laitinen.

 "Sain Metropolian koelaulujen kautta ihanan mahdollisuuden osallistua tälle oopperakurssille”, kertoo sopraano Anna-Greta Salmela. ”Anti oli parasta mitä toivoa saattaa! Kurssilla paneuduttiin syvällisesti itse musiikkiin ja minun kohdallani tartuttiin erityisesti rytmillisiin ja ääntämyksellisiin asioihin sekä siihen hekeäsalpaavaan tapaan, jolla musiikki tukee kerrottavaa tarinaa. Kaikki kurssille valmistelemani aariat käytiin erittäin tarkasti läpi. Pienetkin yksityiskohdat huomioitiin. Palaute oli tiukkaa, mutta ennen kaikkea rakentavaa ja todella kannustavaa. Vaikka he molemmat työskentelevät musiikkimaailman tähtien kanssa, he jaksoivat neuvoa aina hyvällä fiiliksellä”, hän jatkaa.  

”On vaikea pukea sanoiksi sitä kiitollisuuden määrää, jota koen Mikko Franckia ja Rilla Kyykkää kohtaan. Kiireisistä aikatauluistaan huolimatta he halusivat panostaa opiskelijoihimme ja jakaa ainutlaatuista tietotaitoaan heille. Olen todella otettu tästä yhteistyöstä sekä onnellisen ylpeä nykyisistä ja jo valmistuneista laulajistamme, jotka ovat saaneet aikaan ihmeitä”, kiittää laulun yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila.

Metropolian ja Mikko Franckin sekä Rilla Kyykän yhteistyö jatkuu edelleen. Vastaavanlainen oopperamusiikin mestarikurssi on tulossa myös ensi keväänä Metropolian laulajille ja pianisteille.


Taustatietoja

Mikko Franck on Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina. Pianisti Rilla Kyykkä on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö.

Metropoliassa klassisen musiikin koulutuksen painopiste on instrumenttipedagogiikassa, mutta myös vankassa solistisessa koulutuksessa. Esimerkiksi laulupedagogien työkenttä edellyttää kokemusta omasta taiteellisesta työskentelystä, oopperarooleista ja julkisista esiintymisistä. Metropolian laulunopiskelijat ovat työllistyneet mm. oopperataloihin, musiikkioppilaitoksiin ja perustamiinsa laulustudioihin niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin.

Musiikin tutkinto-ohjelma

Lisätietoja 

Yliopettaja
Sirkku Wahlroos-Kaitila
Metropolia Ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@metropolia.fi
p. 040 048 7508


Metropolia on saanut lahjoituksen Pilke päiväkodeilta

17.05.2018

Pilke päiväkodit on kotimainen varhaiskasvatuspalveluja tarjoava yritys, jolla on yhteensä 80 päiväkotia ympäri Suomen. Lisäksi se järjestää perusopetuksen iltapäivätoimintaa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Por...

Lue lisää

Julkaisu henkilökohtaisen budjetoinnin (HB) pilottien kokemuksista ja hankkeen havainnoista

16.05.2018

Henkilökohtaisen budjetoinnin (HB) malli
- Tarjoaa asiakkaalle valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa- Tukee oman elämänpolun, osallisuuden ja sosiaalisen kansalaisuuden rakentumista.- Vahvistaa asiakaslähtöistä ja osallistavaa työskentelykulttuuria.- Ot...

Lue lisää

Ammattikorkeakoulujen todistusvalintojen käyttöönotto kevään 2020 yhteishaussa

14.05.2018

Ammattikorkeakoulut ottavat kevään 2020 yhteishaussa käyttöön todistusvalinnan, joka perustuu ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon arvosanojen pisteyttämiseen. Pisteytysmallit on kehitetty laaja-alaisena yhteistyönä Metropolian koordinoimassa han...

Lue lisää

Robottibussilinja 94R käynnistyi Kivikossa

14.05.2018

Helsingissä tehtiin historiaa Metropolian operoimana, kun Kivikossa käynnistyi kokeilu itsestään ajavan pikkubussin (robottibussi) vakituisella reitillä 94R. Bussi ajaa muun liikenteen seassa ja täydentää HSL:n järjestämää joukkoliikennett&...

Lue lisää

09.05.2018

Yt-neuvottelut päättyivät: Metropolia irtisanoo enintään 30 työntekijää

Metropolia Ammattikorkeakoulun 5.3.2018 aloittamat yt-neuvottelut ovat päättyneet. Sen seurauksena korkeakoulu suunnittelee irtisanovansa enintään 30 henkilöä. Ensisijaisesti henkilöstöä pyritään uudelleen sijoittamaan muihin tehtäviin ennen irt...

Lue lisää

09.05.2018

Edunation ja Metropolia yhteistyöhön kansainvälisten tilauskoulutusten vauhdittamiseksi

Suomalainen koulutusvientiyritys Edunation ja Metropolia ovat solmineet yhteistyösopimuksen koskien kansainvälistä tilauskoulutusta.
Metropolia hakee kasvua panostamalla kansainväliseen tilauskoulutukseen, jossa Edunationin rooli on olla tukemassa ja vahvistamassa tätä toim...

Lue lisää

08.05.2018

Pelastuskoulun opiskelijat juhlivat ensihoidon osuuden valmistujaisia Metropoliassa

Helsingin Pelastuskoulun opiskelijat aloittivat viime syksynä Metropoliassa 36 opintopisteen ensihoidon osuuden opiskelun. Palomiesosuuden he suorittavat Pelastuskoululla.
Nyt 3.5.2018 Metropoliassa 15 pelastajaa juhli ensihoito-osuuden valmistujaisia.
Kuvassa näkyy vain osa kouluttajista, si...

Lue lisää


1 - 7 / 1527

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015