Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot seminaariteemana Berliinissä

24.04.2018

Benchmarking-seminaari toteutettiin tällä kertaa HTW Berlinin Treskowalleen kampuksella. Sen sisäpihalla, kuten koko kesäisessä Berliinissä, kukkivat parhaillaan sireenit, narsissit, kirsikka- ja omenapuut.

Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola kiitti sydämellisesti HTW-yhteistyön keskeisintä toimijaa, vararehtori Matthias Knautia aina erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä kaikkina sisaryliopistovuosina 2011−2018 sekä jo 1990-luvulla alkaneesta ConREM-tutkinnosta.

Metropolian strateginen yhteistyö sisaryliopisto HTW Berlinin kanssa jatkuu edelleen aktiivisena. Vuonna 2017 ilmestyi mm. yhteinen kansainvälinen julkaisu Beyond the Ordinary. Aiming Higher in Higher Education ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnasta. Nyt vuoden 2018 benchmarking-seminaari Developing Professional UAS Doctoral Studies keskittyi ammattikorkeakoulujen oikeuteen myöntää ammatillisia, työelämälähtöisiä tohtorintutkintoja. Aihe on erittäin ajankohtainen sekä Saksassa että meillä.

Yliopistoista valmistuneet tohtorit eivät Suomessa työllisty laajamittaisesti elinkeinoelämän tehtäviin. Heidän tutkintoaan ei ehkä vielä mielletä riittävän käytännönläheiseksi. Siksi tohtoroituneille järjestetäänkin viljalti työnhaku- ja työelämätuntemuskursseja. Ristiriitaista on, että samaan aikaan korkeatasoisen AMK- ja YAMK-tutkinnon suorittaneilla, työelämässä jo toimivilla ammattilaisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta jatkaa omalla ammattialallaan tohtorintutkintoon. Akateemisessa perinteessä sen teoriaa, tutkimusta tai soveltamisosaamista ei tunneta ehkä ollenkaan eikä tohtorikoulujakaan siksi perusteta yritysten kannalta keskeisiltä alueilta.

Saksassa ammattikorkeakoulujen työelämälähtöisyys on vielä tiiviimpää kuin meillä. Siksi siellä on syntynyt jo joitakin vuosia sitten eri malleja toteuttaa ammatillisia tohtorintutkintoja − huolimatta yliopistojen vastustuksesta. Valtaosaltaan ne rakentuvat yhteistyömalleihin, joissa tiedeyliopisto antaa todistuksen, mutta ohjaava professori ja aihe tulevat ammattikorkeakoulun työelämälähtöisistä aiheista. Ammattikorkeakoulut esimerkiksi Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa ovat perustaneet yhteisiä tohtorikouluja, ja joissain tapauksessa ulkomainen korkeakoulu on luontevampi kumppani tohtori-opinnoissa. Myös yritykset voivat olla merkittävässä rahoittajan roolissa silloin, kun niiden työntekijät osallistuvat tohtorikoulutukseen vaikkapa osa-aikaisesti. HTW Berlinissä kuitenkin hieman vierastetaan täysin yrityslähtöistä tohtorikoulutusta, koska siellä halutaan painottaa tutkimus- ja tiedepohjaista osaamisen kehittämistä myös ammattikorkeakoulujen jatkotutkinnoissa.

Seminaarissa jakoivat käytännön kokemuksiaan tohtoriopinnoista HTW:n rehtori Klaus Semlingerin ja vararehtori Matthias Knautin lisäksi professori Martin Sternberg GI NRW -tohtorikoulusta Bochumista ja professori Martin Steffensen Hochschule Darmstadtin Graduirtenschulesta. 

Lisäksi kuultiin tohtoriopintoja ohjaavaa ammattikorkeakoulun professori Anja Drewsiä ja älytekstiilien ekologisuutta tutkivaa tohtoriopiskelija Laura Tihonia. Suomesta mukana oli vaikutusvaltainen, työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista tai korkeakoulupolitiikasta kiinnostunut delegaatio: erityisasiantuntija Ida Mielityinen Akavasta, toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta sekä koulutusjohtaja Veli-Matti Lamppu ja pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen yrittäjistä. Metropoliaa edustivat toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola ja johtaja Tuire Ranta-Meyer.

”On tärkeää ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista ja seurata, mitä Keski-Euroopassa tai Pohjoismaissa tapahtuu tällä saralla”, sanoo Konkola. ”Vaikka viime syksynä julkistetussa Korkeakouluvisiossa 2030 ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot eivät näy,  niin on tärkeää hakea erilaisia malleja, joilla voimme turvata ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkaa ammatillisesti painottuneeseen tohtorikoulutukseen tulevaisuudessa. Tällaiset tutkinnot ovat merkittävä osa suomalaisen osaamisen uudistumiskykyä ja elinkeinoelämän menestystä”, hän korostaa.

”Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot tärkeänä koulutuspoliittisena ratkaisuna, niiden erilaiset toteuttamismallit sekä yritysten, opettajien ja opiskelijoiden kokemukset ovat seuraavan yhteisjulkaisumme teema”, kertoo Ranta-Meyer. ”Julkaisuun saa mielellään tarjota artikkeleita, vaikkei olisi nyt osallistunut seminaariin. Jos aihe kiinnostaa, niin (englanninkieliset) näkökulma- ja puheenvuoroehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita”, hän sanoo ja lisää: "HTW Berlinin kanssa on toteutunut strategisen kumppanuuden parhaat tunnusmerkit. Ihan aidosti yhteistyö on perustunut ystävyydelle ja luottamukselle. Oli kovin haikea lähteä tällä kertaa Berliinistä, sillä sekä aktiivisuudessaan täysin korvaamaton yhdyshenkilömme professori  Matthias Knaut että strategiseen kumppanuuteen syvästi sitoutunut rehtori Klaus Semlinger jäävät kesällä eläkkeelle. Mutta varmasti tapaamme heitä muissa yhteyksissä, ja HTW:ssa toivottavasti tehdään rehtoraattiin meidän kannaltamme onnistuneita uusia henkilövalintoja. ”

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja

Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori
puh. 050 548 6069

Tuire Ranta-Meyer
yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja
puh. 050 5262002

Lisätietoja vuoden 2018 yhteisjulkaisusta: tuire.ranta-meyer@metropolia.fi

Lue lisää

ConREM-tutkinto (Construction and Real Estate Management, Master's Degree)
HTW Berlin -tohtorikoulutus
GI NRW -tohtorikoulutus
Hochschule Darmstadt Graduirtenschule


Metropolia on saanut lahjoituksen Pilke päiväkodeilta

17.05.2018

Pilke päiväkodit on kotimainen varhaiskasvatuspalveluja tarjoava yritys, jolla on yhteensä 80 päiväkotia ympäri Suomen. Lisäksi se järjestää perusopetuksen iltapäivätoimintaa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Por...

Lue lisää

Julkaisu henkilökohtaisen budjetoinnin (HB) pilottien kokemuksista ja hankkeen havainnoista

16.05.2018

Henkilökohtaisen budjetoinnin (HB) malli
- Tarjoaa asiakkaalle valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa- Tukee oman elämänpolun, osallisuuden ja sosiaalisen kansalaisuuden rakentumista.- Vahvistaa asiakaslähtöistä ja osallistavaa työskentelykulttuuria.- Ot...

Lue lisää

Ammattikorkeakoulujen todistusvalintojen käyttöönotto kevään 2020 yhteishaussa

14.05.2018

Ammattikorkeakoulut ottavat kevään 2020 yhteishaussa käyttöön todistusvalinnan, joka perustuu ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon arvosanojen pisteyttämiseen. Pisteytysmallit on kehitetty laaja-alaisena yhteistyönä Metropolian koordinoimassa han...

Lue lisää

Robottibussilinja 94R käynnistyi Kivikossa

14.05.2018

Helsingissä tehtiin historiaa Metropolian operoimana, kun Kivikossa käynnistyi kokeilu itsestään ajavan pikkubussin (robottibussi) vakituisella reitillä 94R. Bussi ajaa muun liikenteen seassa ja täydentää HSL:n järjestämää joukkoliikennett&...

Lue lisää

09.05.2018

Yt-neuvottelut päättyivät: Metropolia irtisanoo enintään 30 työntekijää

Metropolia Ammattikorkeakoulun 5.3.2018 aloittamat yt-neuvottelut ovat päättyneet. Sen seurauksena korkeakoulu suunnittelee irtisanovansa enintään 30 henkilöä. Ensisijaisesti henkilöstöä pyritään uudelleen sijoittamaan muihin tehtäviin ennen irt...

Lue lisää

09.05.2018

Edunation ja Metropolia yhteistyöhön kansainvälisten tilauskoulutusten vauhdittamiseksi

Suomalainen koulutusvientiyritys Edunation ja Metropolia ovat solmineet yhteistyösopimuksen koskien kansainvälistä tilauskoulutusta.
Metropolia hakee kasvua panostamalla kansainväliseen tilauskoulutukseen, jossa Edunationin rooli on olla tukemassa ja vahvistamassa tätä toim...

Lue lisää

08.05.2018

Pelastuskoulun opiskelijat juhlivat ensihoidon osuuden valmistujaisia Metropoliassa

Helsingin Pelastuskoulun opiskelijat aloittivat viime syksynä Metropoliassa 36 opintopisteen ensihoidon osuuden opiskelun. Palomiesosuuden he suorittavat Pelastuskoululla.
Nyt 3.5.2018 Metropoliassa 15 pelastajaa juhli ensihoito-osuuden valmistujaisia.
Kuvassa näkyy vain osa kouluttajista, si...

Lue lisää


1 - 7 / 1527

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015