Izmir-projekti auttaa pelastamaan vanhoista synagogista löydettyjä tekstiilejä - konservoinnin opiskelijoille projekti on korvaamaton käytännön kokemus

28.05.2018

Izmir-projekti (The Izmir Project, A Dialog and Cultural Journey) on kansainvälinen kulttuuriperinnön suojeluprojekti, jossa restauroidaan ja konservoidaan neljää vierekkäin sijaitsevaa synagogaa Izmirin vanhalla basaarialueella, Turkissa. Alue on vanha juutalaiskortteli, jonka varhaisimmat osat ovat 1500-luvulta. Metropolia osallistuu projektiin konservoiden juutalaisen seurakunnan seremoniallisia tekstiilejä.


Algazi-synagogan kellarin restaurointia

Useat tekstiilit ovat tehty vanhoista hääpuvuista, päiväpeitteistä tai tyynyistä sekä muista arvokkaista materiaaleista. Materiaalina on käytetty metallilangoin kirjottua samettia, joko hopean tai kullan värisenä. Monet tekstiilit ovat 1800-luvulta.  

Projektissa tekstiilit inventoidaan ja dokumentoidaan, annetaan suosituksia tekstiilien konservoinnin tarpeesta ja konservoidaan tekstiilit suositusten mukaisesti museoon tulevaa näyttelyä sekä säilytystä varten. ”Konservoinnin opiskelijoille tämä on korvaamaton käytännön kokemus autenttisessa ympäristössä. Materiaalia on runsaasti, joten opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan metallilangoin kirjailtujen tekstiilien konservointia ja niihin liittyvää problematiikkaa sekä niihin liittyvää ongelmanratkaisua”, kuvailee Metropoliassa projektin alkuun panija. lehtori Anna Häkäri.

Opiskelijat saavat arvokasta kansainvälistä kokemusta aidossa ympäristössä

Ennen tekstiilien konservointia opiskelijat tutustuivat juutalaiseen kulttuuriin ja synagogissa käytettäviin seremoniallisiin tekstiileihin sekä niiden konservointiin ja erityistarpeisiin. Näin heille muodostui aiheesta hyvä kokonaiskuva. Jokaisella opiskelijalla oli oma tekstiili konservoitavana, joissa jokaisessa oli omat konservointihaasteet.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä, että saivat työskennellä oikeiden konservoinnin haasteiden parissa. Projekti tarjoaa konservointiopiskelijoille useamman vuoden ajan kansainvälisyyttä, yhteistyötaitoja, itsenäisyyttä, rohkaisee harjoittelupaikkojen hakemiseen ulkomailla ja luo verkostoja. ”Jo pelkkä ulkomailla olo kasvattaa ihmisenä, kun huomaa että pärjää. Maailmankuva laajenee ja ymmärtää tätä kautta oman alan ainutlaatuisuutta. Kaikki halukkaat luokalta pääsevät tämän projektin myötä tutustumaan vanhaan kulttuuriin. Yhdessä olo myös kasvattaa luokan keskinäistä henkeä. Opiskelija on vastuussa omasta projektista, joka saatetaan loppuun neljän viikon vierailun aikana”, Anna Häkäri kuvaili hankkeen hyötyjä opiskelijalle.


Kahden viikon aikana imuroitiin yli 100 tekstiiliä

Hanke jatkuu ja antaa uusille opiskelijoille lisää kokemuksia

Izmirin synagoga-keskittymään avautuu uusi museo- ja kulttuurikeskus, joka palvelee opetuskäytön lisäksi turismia. Konservoidut tekstiilit on tarkoitus tuoda esille museoon.

Projekti on alkanut Metropoliassa jo 2013. Juutalainen seurakunta on ollut tyytyväinen opiskelijoiden toimintaan ja on toivonut hankkeelle jatkoa. Nyt uudet opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua projektin myötä aiheeseen. Syyskuun alussa tehdään uusi retki Izmiriin. ”Opiskelijat ovat hyvin innostuneita ja motivoituneita eivätkä melkeinpä jaksaisi odottaa seuraavaa reissua”, Anna kommentoi.

Lisätietoja:

Lehtori Anna Häkäri
P. 040 183 7458
S-posti: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Konservoinnin sivut

The Izmir Project


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


STEK ry tukee Myllypuron kampuksen kehittämistä

21.06.2018

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK) tukee parhaillaan valmistumassa olevan Myllypuron kampuksen kehittämistä myöntämällään apurahalla.
Talotekniikan koulutuksessa on jo lähdetty kehittämään valmiuksia kerätä k...

Lue lisää

Granlundilta 30 000 euron lahjoitus tekniikan koulutuksen kehittämiseen

20.06.2018

Granlund Oy, kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijakonserni, on lahjoittanut 30 000 euron tekniikan alan koulutuksen kehittämiseen Metropoliassa.
”Meille tulee Metropoliasta paljon hyviä ammattilaisia. Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön esimerki...

Lue lisää

Woman and the Sea valittu mukaan LA Screenwriting Labiin Yhdysvaltoihin!

19.06.2018

Jemina Jokisalon käsikirjoitus Woman and the Sea (suomeksi Herttaässä) on valittu LA Screenwriting Labiin Yhdysvaltoihin. Woman and the Sea on Jokisalon alkuperäisideaan pohjautuva tragikoominen tarina kolmesta eri-ikäisestä naisesta, joiden elämät epäonn...

Lue lisää

Henry Fordin Säätiöltä lahjoitus Metropolialle

15.06.2018

Metropolian tekniikan koulutusala on saanut Henry Fordin Säätiöltä 30 000 euron lahjoituksen. 70 vuotta sitten perustettu säätiö oli Suomessa ensimmäinen, joka ryhtyi tukemaan moottoroitua liikennettä ja koneellista maataloutta. Sen jälkeen se on tuk...

Lue lisää

14.06.2018

10 Days 100 Challenges ohjelmassa monialaiset tiimit ratkovat yritysten haasteita

10 Days 100 Challenges on Suomessa tänä keväänä toista kertaa toteutettava kaksi viikkoa kestävä yhteiskehittämisen ohjelma, joka on käynnissä Espoon Otaniemessä 4.-15.6. Tässä ainutlaatuisessa 10 päivää kestäväss&a...

Lue lisää

08.06.2018

Valmentavasta valmiiksi-kevätseminaarissa pohdittiin valmentavan koulutuksen suosituksia

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama maahanmuuttajien korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen kehittämishanke Valmentavasta Valmiiksi kokosi aamupäiväseminaariin maanantaina 4.6.2018 Metropolian Bulevardin kampukselle viisikymmentä osallistujaa.
Seminaariin osallistu...

Lue lisää
Kolme naista paneelikeskustelussa: Leila Salonen, Ulla Kiuru ja Susanna Kallama.

07.06.2018

Kuka tuottaa sote-palvelut vuonna 2020?

Maakunta- ja sote-uudistus aiheuttavat toteutuessaan muutoksia toimijoiden rooleihin ja tehtäviin. Kuka ostaa, maksaa ja tuottaa erilaiset terveys- ja hyvinvointipalvelut? Sitran ja Metropolian järjestämässä kolmannessa Soteuttamo-tilaisuudessa 30.5.2018 mietittiin, miten sote-pa...

Lue lisää


1 - 7 / 1548

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015