Diabeteshoitaja - Care Manager, 30 op

diabeteshoitaja

Oletko kiinnostunut diabeteshoitajan työstä? Kohtaatko työssäsi diabeetikkoja ja toivot lisää osaamista diabeetikkojen hoitoon ja ohjaukseen? Hoitomuodot kehittyvät nopeasti ja koulutuksen aikana opit diabeetikon hoitoa, uudenlaisia ohjausmenetelmiä sekä kehität proaktiivista työotettasi.

Kenelle

Sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka työssään kohtaavat diabeetikkoja.

Hyöty

 • tunnet diabeteksen sairautena ja siihen liittyvät lisäsairaudet
 • kehityt diabeetikon omahoidon tukemisessa
 • käytät työssäsi erilaisia menetelmiä diabeetikoiden ohjaukseen
 • hyödynnät erilaisia palveluja diabeetikon hoidossa
 • käytät tarkoituksenmukaisia verkostoja diabeetikoiden hoidossa
 • vahvistut ennaltaehkäisevässä, proaktiivisessa toiminnassa
 • tunnet terveyshyötymallin ja osaat hyödyntää sitä diabeteshoitajana

Sisältö

 • diabetes sairautena, MBO ja lisäsairaudet sekä niiden hoito
 • diabeetikkojen aktivointi ja omahoidon tukeminen
 • vastaanottotoiminta, nettiohjaus ja puhelinohjaus
 • proaktiivinen, ennaltaehkäisevä toiminta
 • yhteistyö muiden toimijoiden kanssa ja verkostojen hyödyntäminen
 • diabeteshoitaja, Care Manager kouluttajana ja konsulttina

Toteutus, aika ja paikka

Koulutus alkaa 16.3.2017 ja päättyy 30.11.2017 sisältäen 10 lähipäivää. Osa opinnoista suoritetaan verkko-opintoina ja oppimistehtävinä.

Lähipäivät

to 16.3., to 30.3., ke 19.4., to 11.5., ke 31.5., to 7.9., ke 27.9., to 19.10., ke 15.11., to 30.11.

Metropolia Ammattikorkeakoulu, Vanha viertotie, 23, 00350 Helsinki

Hinta

2300 € + ALV 24 % (2852 €). Koulutuksen voi maksaa 1–3 erässä.

Materiaali

Ilanne-Parikka ym.: Diabetes. Duodecim, Diabetesliitto. Viimeisin painos.

Lisätietoja

Käytännön asiat:
Tarita Tuomola, suunnittelija
p. 040 187 1831
tarita.tuomola(at)metropolia.fi

Sisältökysymykset:
Marjatta Luukkanen, vastuukouluttaja
p. 040 630 1938
marjatta.luukkanen(at)metropolia.fi

Peruutusehdot

Pyydämme ilmoittamaan peruutuksista kirjallisesti suunnittelijalle (2) viikkoa ennen koulutuksen alkua. Tämän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitamme täyden hinnan. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Koulutuskokemuksia

1. Kuka olet ja mikä on koulutustaustasi sekä nykyinen ammattisi/työtehtäväsi?

Heippa. Olen Essi Huomo, 24-vuotias sairaanhoitaja Kotkasta. Työskentelen päivystysosastolla Kymenlaakson keskussairaalassa, Careassa. Päivystysosastolla ovat edustettuna kaikki muut erikoisalat paitsi lapset ja synnyttäjät, joten työnkuva on laaja ja potilaat mielenkiintoisia ja erilaisia päivittäin. Meillä on myös nelipaikkainen monitorihuone, jossa on tarkempaa valvontaa vaativia potilaita. Päivystysosastolla potilaat ovat max. 2 vrk, toki joskus on poikkeustapauksia. Työni on todellakin moniammatillista yhteistyötä, sillä konsultoin lähes päivittäin eri ammattiryhmien edustajia, esimerkiksi diabeteshoitajaa.

2. Mikä oli tärkein koulutuksessa oppimasi asia?

Koulutuksen aikana kokonaiskuvani diabeteksesta on laajentunut huomattavasti. Osaan hahmottaa asioita laajemmassa mittakaavassa. Olen saanut myös paljon uusia työkaluja ja varmuutta omaan työhöni.

3. Mitä hyötyä koulutuksesta on ollut sekä oman työsi että työyhteisösi kannalta? 

Olen oppinut uutta, mutta ennen kaikkea syventänyt jo pohjalla olleita tietoja. Minulle tyypin 1 diabeteksen hoito on ollut tutumpaa, vaikka oikeastaan tapaan työssäni enemmän tyypin 2 diabeetikoita.

Arki-iltaisin ja viikonloppuisin diabeteshoitaja ei ole paikalla. Pienemmissä pulmissa, joissa ei ehkä lääkäriä tarvita, voi asiasta kysyä perehtyneemmältä kollegalta, esimerkiksi varmistaakseen pistääkö pitkävaikutteisen insuliinin ravinnotta olevalle potilaalle vai ei. (Oikea vastaus on, että pitkävaikutteinen insuliini pitää AINA pistää, vaikka annosta pienentäen.)

4. Miksi diabeteshoitajakoulutus?

Asuin ulkomailla ja hoidin pientä diabeetikkolasta. Hänellä oli insuliinipumppu, jota en ollut koskaan nähnyt. Innostuin siitä, miten tarkkaa lapsen diabeteksen hoito on ja toisaalta, kuinka normaalia elämää silti on. Myös uuden laitteen käytön opettelu oli kiinnostavaa. Ajattelin, ettei diabeteksen erikoisosaamisesta ole koskaan haittaa.

5. Suosittelisitko koulutusta?

Totta kai! Kaikki koulutus ja tieto on pelkkää plussaa, enkä usko että tiedonjanoni tukahtui 30 opintopisteen jälkeen vielä tähän. Sitä paitsi, valitettavasti ihmisiä sairastuu diabetekseen lähivuosina entistä enemmän, eikä diabetes ole nykytiedon valossa parannettavissa. Eli vaikka en tulisi toimimaan varsinaisesti diabeteshoitajana tai saisi sitä ammattinimikettä koskaan käyttää, on täydennyskoulutuksestani varmasti hyötyä aina. 

Tämän koulutuksen myötä olen tavannut ihan mahtavia, hauskoja ja vankalla asiantuntemuksella varustettuja ihmisiä, joita jään kaipaamaan. Se tieto mitä työelämässä olleilta konkareilta (eli mun luokkakavereilta) olen saanut, on korvaamatonta. Kaikki he ja kouluttajamme ovat jaksaneet aina nauraa luokan juniorin/atk-vastaavan hassuttelulle, meillä on ollut hyvä vuosi!

Diabeteshoitaja -koulutus