Älykkäämpi liikkuminen

Älykkäämpi liikkuminen on ilmiö, jonka ympärille kokoamme osaajia, kehittäjiä ja toimijoita niin omasta organisaatioista kuin sen ulkopuoleltakin.

Kasvatamme osaajien verkostoa kehittämään uusia tekniikoita ja palveluratkaisuja liikenteen, logistiikan ja ihmisten tarpeiden edistämiseen.

Etsimme rohkeita yhteistyökumppaneita, kuten palveluntuottajia, teknologiayrityksiä, rahoittajia ja tutkijoita luomaan kanssamme käyttäjää hyödyttävää älykkäämpää liikkumista.

Löydämme yhdessä käyttäjien kanssa kokeilujen kautta älykkäämmän liikkumisen käyttömahdollisuuksia esimerkiksi autonomisten ajoneuvojen kehittämiseen.

Älykkäämpi liikkuminen ilmiönä mediassa

Helsingin Sanomien artikkeli 25.9.2017

Jose Riikonen haastattelee Arto O. Salosta liikenteen muutoksesta tulevaisuudessa. "Nyt auton omistamiseen liittyvä ajattelutapa on murroksessa", ennustaa tutkimusjohtaja Arto O. Salonen. Liikennevirasto, Trafi, Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Metropolia ovat palkanneet hänet tutkimaan, miten ihmisten liikkuminen muuttuu tulevaisuudessa. ”Tämä on aivan käsittämättömän iso, globaali juttu. Onko laajamittainen liikkumiskulttuurin muutos viiden vuoden, vuoden vai puolen vuoden päässä, en tiedä. Mutta se tulee”, Salonen sanoo."

Lue koko juttu HS.fi -sivulta.

MTV.Doc Suomen tulevaisuus -sarjassa esitettävän Sähköinen liikenne -jakson teaserit

Hankkeemme 2017

SOHJOA on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimempia ja älykkäämpi palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Metropolian monialaisina hankekumppaneina ovat Aalto-yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Automaattiajoneuvojen toimintaa suomalaisissa olosuhteissa testataan osana Liikenneviraston ja Trafin rahoittamaa NordicWay –hanketta, jossa osaltaan valmistaudutaan uudentyyppisiin liikenteen palveluihin ja tieliikenteen automaatioon. Hanke toi automaattibussit Suomeen. SOHJOA-bussit jatkavat tänä vuonna Tampereella, Helsingissä ja Espoossa.

SOHJOA-kokemusten pohjalta suunniteltiin automaattibussiosuus mySMARTLife-kokonaisuuteen. Se on EU:n Horisontti 2020 Smart City Lighthouse tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma, jossa testataan uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kaupungeissa. Helsinki on menestyksekkäästi valittu yhdeksi johtavaksi älykkäiden energiaratkaisujen esimerkkikaupungiksi, lue aiheesta lisää.

mySMARTLife-hankkeen kokeiluilla saavutetaan 10–20% energiansäästö ja nopeutetaan parhaiden ratkaisujen pääsyä markkinoille. Helsingin tavoitteena on tehdä yhdessä kaupunkilaisten ja yritysten kanssa kaupungista hiilineutraali. Kaupungit toimivat suunnannäyttäjinä ja kehittäjinä energiatehokasta asumista ja liikkumista tavoiteltaessa.

mySMARTLife-hankkeessa hyödynnetään uusia älykkäitä teknologioita ja palvelumalleja liikenteenohjauksessa, energiansäästössä ja -varastoinnissa sekä uusiutuvien energioiden ja avoimen datan käyttöönotossa.

mySMARTLifessa tutkitaan automaattibussien pitkäaikaiskäytettävyyttä. Tätä varten Helsingin kaupungin innovaatiorahasto on myöntänyt Metropolialle rahoitusta hankkia uuden sukupolven automaattibussi osana Helsinki RoboBusLine hanketta.

Olemme edistämässä Helsingin seudun kehittymistä uusien liikennepalvelujen edelläkävijäksi.

Tutustu älykkäämmän liikkumisen hankkeisiimme

SOHJOA  eli Suomen Olosuhteet Huomioiva Joukkoliikenteen Omatoiminen Ajoneuvo -hankkeessa ajoneuvo toimii yhdistävänä tekijänä, mutta automaattisen operoinnin tuottamiseksi hankkeessa tuotetaan uudenlaista ymmärrystä mm. matkustajista, kaupunkiympäristöstä, turvallisuudesta, tekniikasta sekä muusta ympäröivästä liikenteestä. Lue lisää

SOHJOA - Challenge Finland -hankkeessa luodaan edellytykset autonomiselle, sähköiselle, last mile -liikennöinnille osana kehittyvää päästötöntä kaupunkiympäristöämme. Autonomisella liikennöinnillä tämä matkaosuus on järjestettävissä huomattavasti nykyistä taloudellisemmin ja tehokkaammin. Lue lisää


ROBUSTA - etäohjattujen automaattibussien teknologiset ratkaisut, toteutusaika 1.2.2017-31.12.2018. Hankkeessa kehitetään uusia ratkaisuja automaatioliikenteeseen. Keskeisenä tavoitteena on luoda etäajojärjestelmä, joka mahdollistaa autonomisten linja-autojen käyttöönoton osaksi kaupunkien liikennejärjestelmiä. Lisäksi tutkitaan ja kehitetään robottibussien, ja myöhemmin muiden autonomisten ajoneuvojen etäohjausohjelmistoa 5G-verkon yli, reaaliaikaista mittaus- ja sensorijärjestelmää, keinoälyllä tuettua ihmisen ja robotin vuorovaikutusta, sekä etäohjaussalin olosuhteita. Lisäksi selvitetään autonomisten ajoneuvojen tulevaisuuden liiketoimintapotentiaalia ja arvioidaan käyttäjäkokemusta sekä käyttäjäolosuhteiden reunaehtoja. Tavoitteena on kehittää käyttäjäystävällinen, luotettava ja turvallinen etäohjaukseen perustuva autonomisen bussin ohjausjärjestelmä. Lue lisää http://www.robusta.fi/

 

 

Finavia: Robobussi Helsinki-Vantaalla

Yhteistyössä Finavian kanssa kokeilemme automaattibussin soveltuvuutta lentomatkustajien parkkialueiden ja terminaalien väliseen paikalliseen liikennöintiin. Lue lisää lokakuun 2017 ajan käynnissä olevasta kokeilusta täältä.

Ota yhteyttä:

Harri Santamala
Projektijohtaja
P. 040 334 1516

Arto O. Salonen
Tutkimusjohtaja
P. 040 334 5993

Olli Alm
Lehtori, Mediatekniikka ja pelit
P. 040 751 2862

Oscar Nissin
Projektipäällikkö, SOHJOA-6aika
P. 040 674 8224

Juha Sääski
Projektipäällikkö, Sohjoa Baltic
P. 040 548 6841

Eetu Rutanen
Projektiassistentti, SOHJOA-6aika, mySmartLife
P. 040 835 6917

Pia-Mari Parkkinen
Asiantuntija, TKI-rahoitus
P. 040 334 7570

Ville Arffman

Projektiassistentti, robottibussit

P.  040 620 3998

 

Milla Åman
Viestintäsuunnittelija, Communications Manager, Sohjoa Baltic

P. 050 342 0341

 

Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Tutustu yhteistyökumppaneihimme