Ympäristötietoisuutta pelialustoilla SOLUDUS -hankkeessa

Soludus-ympäristöpelialustat esillä 26.3. päätöstapahtumassa.

Metropolia Ammattikorkeakoulun SOLUDUS -hanke tutki kuinka eri pelialustoja ja nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja voidaan hyödyntää, kun halutaan lisätä ympäristötietoisuutta eri ryhmillä. Pelillisyyden ollessa yhä pinnalla, hanke tarkasteli aiemmin käytössä olleita ympäristöpelejä ja kehitti niiden pohjalta toimivampia ratkaisuja, tavoitellen seuraavaa sukupolvea.

SOLUDUS loi ratkaisuna kestävämpään kehitykseen tähtäävät pelialustat, jotka soveltuvat sekä peruskasvatukseen että kuluttajille. Tarhaikäisille kehittyi EneryCare ja kuluttajille EnerCity. Pelialustoissa hyödynnetään AR:ää (augmented reality) ja VR:ää (virtual reality). Pelialustat on luotu online -ympäistöihin ja ne käyttävät reaaliaikaisia, todellisia ympäristön malleja.

Projektipäällikkö Harri Hahkala kertoo hankkeen toteuttamisesta:”Projektissa yhdistyy Metropolian energiatehokkuus-, peli- ja tietotekninen osaaminen."

Hanke on kokeillut EneryCare -peliä Siimapuiston päiväkodissa Vantaalla, joka toimi koealustana ympäristötietoisuuden oppimisessa jo varhaisella iällä. Lapset pääsevät tekemään arkisia askareita AR:n innostamana, ja oppivat muun muassa, että hampaiden harjauksen ajaksi pitää muistaa sulkea vesihana.

EnerCity puolestaan tarjoaa leikkimielisen energiantuottamispelin, jonka kokeiluversiossa aurinkosähkön tuotanto on keskiössä. Pelialustalla voi tutkailla aurinkopaneelien tehokasta asentamista, käyttöä ja ylläpitoa sekä oppia kuin vahingossa eritehoisten paneelien ja säteilyenergian yhteisvaikutusta, suojella paneeleita lialta, sateelta ja -tottakai- ufoilta. Enercity pohjautuu VR-teknologiaan ja se viedään jakoon projektin  päätyttyä avoimeen hubiin, joka päätetään myöhemmin.

Yhteistyökumppaneina hankkeessa olivat Aalto yliopisto, Lähienergialiitto, VTT, Xamk – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Helen, Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Espoon kaupunki, HSY, Adminotech Oy, MML / Paikkatietokeskus, Satavision, Kuuasema, Solid Potato Oy / FGI ja Granlund Consulting.

Peleihin ja hankkeen asiantuntijoihin voi tutustua 26.3.2018 järjestettävässä päätösseminaarissa Metropolian Leppävaaran kampuksella kello 12-16, ohjelma kuvana ja ilmoittautumislinkki alla.

 

Ilmoittaudu 20.3.2018 mennessä!

https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/21892/lomake.html

Lisätiedot

Projektipäällikkö, 
Harri Hahkala
P. +358 40 082 8636
S-posti: etunimi.sukunimi @ metropolia . fi

Kiinteistö- ja talotekniikka, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Vanha maantie 6, 02650 ESPOO 

       Lisää tapahtumia