Levynjulkaisukonsertti: László Süle, piano ja Mihály Borbély, puhaltimet - Heartquake (Ruoholahti)

Levynjulkaisukonsertti: László Süle, piano ja Mihály Borbélyi, puhaltimet - Heartquake_Metropolia 2.11.2018.

László Süle

Mihály Borbély

Perjantai 2.11.2018 klo 18

László Süle - piano ja sävellykset
Mihály Borbély - saksofonit, tárogató, nokkahuilu, bassoklarinetti, sävellykset

Suomessa asuva jazz-säveltäjä, unkarilainen pianisti László Süle esittää Unkarista tulevan monitaitoisen saksofoni- ja klarinettitaiteilija Mihály Borbélyin kanssa julkaistun ensimmäisen levynsä Heartquake julkaisukonsertin 2.11. Konsertissa kuullaan Sülen (piano) ja Borbélyin (saksofonit, tárogató, nokkahuilu, bassoklarinetti) jazzsävellyksiä, joissa perinteinen kansanmusiikki ja nykymusiikki yhdistyvät.

Konsertin jälkeen uuden albumin voi ostaa 15 euron hintaan.

László Süle (s.1955) opettaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa pianonsoittoa, musiikin historiaa, didaktiikkaa ja säveltämistä. Hän opiskeli aikoinaan säveltämistä ja rakastui jazzimprovisointiin, jonka ansiosta hän päätyi suorittamaan jatko-opintonsa Béla Bartók -konservatorion jazzmusiikin laitoksella. Suomeen Süle muutti vuonna 1989 opetustyön perässä, ja siitä asti hän on ollut lukuisissa kansainvälisissä opettajavaihto-ohjelmissa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Portugalissa. Hän on julkaissut lukuisia levyjä, jotka pitävät sisällään niin hänen omia kappaleitaan kuin muitakin jazzin ja klassisen musiikin helmiä. Süle loi yhdessä Pentti Lahden ja Scarbantia-jousikvartetin kanssa vuonna 2004 Emma-ehdokkaaksikin päässeen Absence-albumin, joka pääsi Suomen saman vuoden jazzlevytysten viiden kärkeen. Hän on esiintynyt monissa jazz-kokoonpanoissa ja klassista musiikkia soittavissa kamariorkestereissa.

”Sülen musiikille on leimallista suuri muoto, suuret tunteet ja maailmoja syleilevät näyt, mutta myös kuvaileva runollisuus ja herkkä melodisuus parhaimpien jazzballadien tyyliin. Kappaleiden tunnelmat liikkuvat dramaattisesta virtuositeetista meditoivaan ja eteeriseen kuunteluun.” (HS)

Mihály Borbély (s. 1956) on Budapestin Franz Lisztin musiikkiakatemian jazz-laitoksen opettaja, joka on pitänyt kursseja lukuisissa arvostetuissa opistoissa, kuten Birmingham Conservatory, Royal Academy of Music (Lontoo), Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England. Borbély on yksi monipuolisimpia multi-instrumentalisteja, jonka repertoaariin kuuluu jazzin ja nykymusiikin lisäksi kansan- ja maailmanmusiikki (Vujicsics-yhtye, eteläslaavilainen kansanmusiikki). Muusikon sävellyksiä taas soittavat merkittävät kamari- ja sinfoniaorkesterit. Borbély on konsertoinut ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Australiassa, ja hänen levyillään esiintyy mitä erilaisimpien musiikkityylien huippunimiä niin Unkarista kuin muualtakin maailmasta. Borbély M. Quartetin albumi Meselia Hill valittiin vuoden 2004 jazzlevyksi Unkarissa.

”Svengaava jazz-bändi – huolimatta siitä, että Borbély käyttää kimeisiin säveliinsä välillä tárogatóta – yhdistettynä miellyttävään kamarimusiikkiorkesteriin on ainutlaatuinen ja vaikuttava kunnianosoitus Kodályille.” (Jazzword)

”Tämä on kiehtova yhdistelmä modernia musiikkia, joka muuttuu jokaisella kuuntelukerralla yhä mielenkiintoisemmaksi.” (All Music Guide)

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa.

László Sülen kotisivut
Mihály Borbély kotisivut

Vapaa pääsy

Paikka

Helsingin Konservatorio, kamarimusiikkisali
Ruoholahdetori 6
Helsinki 18Lisää tapahtumia