Kiertotalous - tulevaisuuden ala, joka vaatii laaja-alaista osaamista

10.02.2017

Kiertotalous-teemaan tutustuttiin Kemianteollisuuden ja Metropolian yhteisessä seminaarissa Myyrmäessä. Kiertotalous on terminä suhteellisen uusi. Kuitenkin samaa ajattelua on löytynyt pitkään kierrätyksestä, jossa materiaalien hukkaaminen ja jätteen syntyminen on minimoitu. Kiertotaloudessa materiaalien uudelleen käyttö ja hyödyntäminen huomioidaan laajasti tuotteen elinkaaren joka vaiheessa, myös suunnittelussa. Tuotteiden tuottamisen sijaan ansainnan perustaksi nousevat palvelut sekä digitaalisiin ratkaisuihin perustuva älykkyys.

Seminaarissa heräteltiin yhteistyötä oppilaitosten ja kiertotalouden osaajien kesken. Tilaisuudelta toivottiin myös keskustelua tulevaisuuden näkymistä ja miten kiertotaloutta viedään eteenpäin. ”On toivottu, että teknologia pysäyttää materiaalien ainaisen lisääntymisen. Näin ei ole käynyt, joten jotain pitäisi tehdä. Kestävän kehityksen ja kiertotalouden rooli kasvaa millä tahansa alalla, myös kaikilla aloilla, joita Metropoliassakin opetetaan ja opiskellaan”, Metropolian oppimisjohtaja Tapani Martti tiivisti avaussanoissaan.

Jokainen ala tuo mukaan omat vahvuutensa

Maija Pohjakallio Kemianteollisuudesta kuvasi, että kiertotalous on hyväksi kansantaloudelle ja koko maailmalle. Rajalliset luonnonvarat tulee saada riittämään entistä tehokkaammin. Ratkaisuna voi olla juuri kiertotalous ja sen kehittäminen. Kemialla on kiertotaloudessa keskeinen rooli uusien ratkaisuiden kehittämisessä. Kiertotaloutta pystytään kehittämään myös uusien liiketoimintamallien ja yhteistyötapojen kautta. Haasteena on saada kuluttajat ja päättäjät ymmärtämään kiertotaloutta, jotta asia lähtee lentoon.

Markku Patajoki, Nesteeltä esitteli Nesteen pitkäjänteistä työtä kierrätettyjen materiaalien parissa. Neste on öljy-yhtiöistä kiertotalouden kärjessä ja tehnyt työtä tämän eteen kymmenen vuotta. ”Kun pystyy tuottamaan raaka-ainetta jätteistä, kilpailijoiden on vaikea kopioida tätä toimintaa”, Markku Patajoki tiivisti.

Sitra on linjannut, että Suomesta tulee kiertotalouden kärkimaa vuoteen 2025-mennessä. Sitra on lanseerannut Kiertotalouden tiekartan, www.sitra.fi/kierrollakarkeen, johon on listattu konkreettisia toimia miten Suomi saadaan kiertotalouden edelläkävijäksi. ”Opetus ja tutkimuskenttä on tärkeä kiertotalouden sanoman levittämisessä. Uudet opetussuunnitelmat ja ilmiöpohjaisuus mahdollistavat tämän. Metropoliassa opetetaan kaikkia niitä aloja mitä kiertotalouden opetuksessa vaaditaan, kertoi Nani Pajunen, kiertotalouden johtava asiantuntija Sitrasta.

Tapani Vuorinen Aalto yliopistosta kertoi miten kiertotalous näkyy Aallon toiminnassa. Aalto on muun musassa profiloitunut selluloosatutkimukseen ja kiertotalous näkyy tekstiilien valmistuksessa.

Tulevaisuuden ammattilainen huomioi kiertotalouden

Kuulijoina oli myös runsaasti opiskelijoita. Viesti heille oli, että tällä alalla osaamista kannattaa kehittää! ”Tulevaisuuden ammattilainen bio- ja kemiantekniikassa on sellainen, joka osaa ottaa huomioon kiertotalouden teemat työssään. Meillä on vielä kehitettävää tutkinnoissamme, että kiertotalousajattelu tulee näkymään kautta linjan. Kiertotalousajattelu on selkeimmin integroitu energia- ja ympäristötekniikan insinööritutkinnoissa. Muut opintokokonaisuudet, joissa kiertotalous näkyy, ovat energiatekniikka, laboratorioala ja bio- ja kemiantekniikka. Tutkimuksen integrointia opetukseen tehdään koko ajan, mutta sitäkin puolta tulee Metropoliassa jatkuvasti kehittää”, totesi yliopettaja ja tapahtuman koordinaattori Riitta Lehtinen.

”Tämä oli hieno avaus, toivottavasti voimme jatkaa yhteistyötä, vuoropuhelua ja kehittämistä!. Ammatillista ajattelun kehittämistä ja työstämistä tarvitaan. Kehittämistyötä lähdetään tekemään yhdessä yritysten ja myös opiskelijoiden kanssa”, Anni Siltanen kemianteollisuudesta lupasi kuvaillen tulevia kehittämistoimenpiteitä.


Maija Pohjakallio (vas), Riitta Lehtinen ja Anni Siltanen

    


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Metropolialle 620 000 euron erityisrahoitus XR-teknologian edistämiseen

20.09.2018

Metropolia on saanut opetus-ja kulttuuriministeriön 620 000 euron erityisrahoituksen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintansa (TKI) profiloimiseen XR-teknologiaan. Metropolian tavoitteena on XR-teknologioiden eli lisätyn (AR), virtuaali- (VR) ja yhdistetyn todellisuuden (MR) -t...

Lue lisää

Syksyn yhteishaussa Metropoliaan haki yli 13 000 hakijaa

20.09.2018

Korkeakoulujen syksyn 2018 yhteishaku päättyi keskiviikkona syyskuun 19. päivä klo 15:00. Alustavien tietojen mukaan Metropoliaan haki noin 13 300 hakijaa, joista lähes 5100 on ensisijaisia hakijoita.
Metropolian syyskuun yhteishaun koulutustarjonnassa oli 22 hakukohdetta n...

Lue lisää

10-vuotias Metropolia juhli rennosti neljällä kampuksella – Arabian ja Myyrmäen avajaiset

19.09.2018

Kympin korkeakoulun opiskelijat, henkilöstö ja kumppanit juhlivat yhdessä samanaikaisesti neljällä kampuksella 10-vuotiasta Metropoliaa 18. syyskuuta.
Kampukset sijaitsevat Helsingin Arabiassa ja Myllypurossa, Espoon Leppävaarassa ja Vantaan Myyrmäessä.
Sama...

Lue lisää

Kumppanuus Vahasen kanssa tuo työelämäläheisyyttä opintoihin

17.09.2018

Vahanen-yhtiöt, suomalainen kiinteistö- ja rakennusalan konsulttikumppani, ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ovat solmineet yhteistyösopimuksen 12.9.2018. Yhteistyön keskiössä on muun muassa pätevyyksiin tähtäävien valmennusten järjestäminen...

Lue lisää

14.09.2018

Autoalan Keskusliitolta ja Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiöltä lahjoitus tekniikan alalle

Autoalan Keskusliitto (AKL) haluaa panostaa osaamisen kehittämiseen ja suomalaiseen insinöörikoulutukseen uusien osaajien varmistamiseksi alalle. Digitalisaation ja uuden teknologian myötä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on tärkeä vahvistaa enti...

Lue lisää

12.09.2018

Leppävaaran Rotaryklubi ry − Alberga Rotaryklubb rf tukee lahjoituksellaan Metropoliaa

Hyvin toimivan yhteistyön kunniaksi Leppävaaran Rotaryklubi teki 4.9.2018 syysseminaarin yhteydessä lahjoituksen Metropolialle. ”Haluamme tukea arvostamaamme korkeakoulua ja yhteistyökumppania nyt, kun valtio maksaa kaikista yksityisistä lahjoituksista vastinrahan. Siksi me...

Lue lisää

11.09.2018

Metropolian varainhankinta edennyt hyvin – lähes miljoona euroa lahjoitettu

Metropolia Ammattikorkeakoulun varainhankinta on edennyt hyvin. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt lähes miljoona euroa. Lahjoitusten kerääminen käynnistyi loppuvuodesta 2017. Sen tukena on ollut Muutamme maailmaa -kampanja.
Metropolian varainhankintaan kannusteta...

Lue lisää


1 - 7 / 1574

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015