Kulttuurituotannon kevätseminaarissa opinnäytetyöt vastasivat muutoksen haasteisiin

18.04.2018

Susanna Kyllönen. Opinnäytetyö: Onko täällä mitään nähtävää? - Suomelle lisää vetovoimaa AV-alan ja matkailun yhteistyöllä.

Yleisö osallistui innokkaasti opinnäytetöiden aiheisiin liittyvään keskusteluun kevätseminaarissa.

Opinnäytetöitään esitelmöivät seminaarissa muun muassa (vasemmalta alkaen): Milla Hautala, Susanna Kyllönen ja Riikka Öörni.

Metropolian kulttuurituotannon ylemmän amk-tutkinnon yliopettaja Katri Halonen.

Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) järjestivät 5.-6.4. yhdessä toista kertaa kevätseminaarin nimeltään Kulttuuri – Aukene!

Humakin auditoriossa pidetyssä seminaarissa syvennyttiin kulttuurialan nykyhetken haasteisiin ja tulevaisuutta ennakoiviin ratkaisuihin. Kaksipäiväisen, kaikille avoimen seminaarin puhujina olivat kulttuurituotannon ylemmän amk:n opiskelijoita, joiden opinnäytetöissä avautuivat alan tutut ja tuntemattomat, tutkitut ja tulkitut näkymät. 

Monipuolisten ja tiiviiden seminaariesitelmien aiheet käsittelivät muun muassa asiantuntijaorganisaatioiden ja kunnallisen yhteistyömallien kehittämistä, vapaaehtoistyötä, uusien yleisöjen löytämistä, ja yleisötyön vahvistamista sekä kulttuuriturismia hyödyntävien palveluiden rakentamista.

Myös taidelähtöiset kokeilut ja innovatiivisten alustojen testaaminen sekä keinot kasvattaa kiinnostusta monitoimitalojen, teattereiden, kirjastojen ja museoiden tarjontaan olivat tämän mielenkiintoisen ja tuoreita tuulia alalle puhaltavan seminaarin aiheita.

Suomelle matkailuvetovoimaa elokuvien ja tv-sarjojen avulla?

Susanna Kyllönen oli yksi seminaarissa kulttuurituotannon YAMK–opinnäytetöitään esitelleistä. Kyllösen aihe käsitteli raikkaasti AV-alan ja matkailun yhteistyötä ja ennen kaikkea; kuinka se toisi Suomelle lisää matkailuvetovoimaa.

”Kipinä lähti siitä, että työskentelen Visit Finlandilla Luova Matka -hankkeen projektipäällikkönä, joka vastaa Suomeen suuntautuvan matkailun edistämisestä. Aihe liittyy siihen miten Suomessa mahdolliset kuvattavat kansainväliset elokuvatuotannot voisivat toimia yhtenä matkailumarkkinoinnin kanavana. Idea syntyi työnantajani kautta. Siellä on käynyt ilmi, että tosi monissa maissa elokuvat ja tv-sarjat tuovat matkailijoita ja on tutkittua tietoa, että se liikuttaa vuosittain kymmeniä miljoonia ihmisiä maasta toiseen. Sillä on siis tosi suuri merkitys”, Kyllönen painottaa ja tiivistää vielä opinnäytetyönsä pääviestin.

”Elokuvat ja tv-sarjat ovat tosi tehokas tapa markkinoida matkakohdetta ja tässä tapauksessa tietenkin Suomea. Mutta se ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii panostusta matkailu- ja AV-alalta. Eli täytyy tehdä yhteistyötä senkin eteen, että Suomeen ylipäätään saadaan kansainvälisiä tuotantoja. Yhteistyön tiivistäminen on oikeastaan minulla se pääviesti”, Kyllönen sanoo.

Kaksipäiväisessä seminaarissa opiskelijoiden opinnäytetöiden esitelmät herättivät innostunutta keskustelua esitelmöijien ja yleisön välillä, joka olisi helposti jatkunut paljon pidempäänkin.

Myös kulttuurituotannon ala on muutosten aalloilla

Kulttuurituotannon ylemmän amk-tutkinnon opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa uutta osaamista sekä kehittää työelämää ja alaa innovatiivisella tavalla.

Kuten muutkin alat, myös kulttuurituotannon ala ja kulttuurituottajan tehtävien luonne elävät voimakasta muutoksen aikaa ja se tuo mukanaan tiettyjä haasteita, joita myös Kyllönenkin on pohtinut.

”Maailma muuttuu aika kovaa tahtia ja se (on haaste) miten siinä muutoksessa pysyy perässä. Tuottajan työ on laaja-alaista ja siinä on yleensä ihan hirveästi eri palloja mitä pitäisi pystyä pitämään ilmassa. Miten sen lisäksi pystyy sitten seuraamaan mitä kaikkea ympärillä tapahtuu, se on iso haaste”, Kyllönen toteaa.

Yliopettaja Katri Halonen Metropoliasta on ollut alusta asti mukana luomassa kulttuurituottajan YAMK-tutkinto-ohjelmaa ja hänellä jos kellään on kaikesta siihen liittyvästä laaja-alainen näkemys ja kokonaiskuva. Kuinka kulttuurituottajan tehtävä on muuttunut tällä vuosituhannella?

”Minun mielestä nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana niin kutsuttujen milleniaalien tultua mukaan se on muuntunut yhteisöjen rakentajaksi ja manageriksi. Se mitä lavalla tapahtuu on tavallaan ehkä jäänyt yhdeksi toiminta-alueeksi, mutta yhä enemmän tämä on asiakasyhteisöjen rakentamista. (…) Se voi olla puhdasta bisnestä, tai se voi olla taideorganisointia, tai minkä tahansa tyyppistä asiakasyhteisön rakentamista. Se on myös hyvin paljon sosiokulttuurista työtä, joka on lisääntynyt paljon. Miten kaupungissa tulee yhteisiä kohtaamisia, yhteisiä hetkiä ja kaupunkiin yhteisöllisyyden tunnetta. Siitä on tullut enemmän ehkä sellainen, että kulttuurituottaja ei ole (enää) sellainen taiteilijan pikku apuri joka puuhaa tapahtuman kasaan, vaan on tämmöinen aktiivi yhteiskunnallinen toimija”, Halonen kertoo.

Katso Halosen videohaastattelu jossa hän muun muassa kertoo mitä ovat Prosumer ja Producer 2.0, sekä kuinka kulttuurituottaminen on muuttunut suuremmassa kuvassa. Kulttuurituottajan ylempi AMK-tutkinto toteutetaan Helsingissä Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Videolla Halonen kertoo myös millaisena hän kokee yhteistyön, ei vain pelkästään opiskelijoiden kannalta.

Lisätietoa:

Kulttuurituotannon ylempi AMK-tutkinto

Pia Strandman
Lehtori, TaT, FM
Kulttuuri ja luova ala
Kulttuurituotannon tutkinto-ohjelma
gsm 040 3345 999
pia.strandman@metropolia.fi


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


OP aloittaa tekoälyn valmennusohjelman – tähtäimessä tekoälyn käyttöönotto ja osaamisen uudistaminen

12.07.2018

OP Ryhmä toteuttaa syksyllä 2018 tekoälyn koulutuspilotin 20 työntekijälleen yhteistyössä Metropolian kanssa. Valmennuksen tavoitteena on luoda perusta tekoälyn hyödyntämisessä tarvittavalle ymmärrykselle ja oppia soveltamaan tekoälyn ...

Lue lisää

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond tukee apurahallaan Metropolian ruotsinkielistä oopperaproduktiota

29.06.2018

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond on myöntänyt apurahan Metropolian oopperakoulutuksen Kung Karls jakt -produktioon. Tuki on tarkoitettu erityisesti koululaisnäytännön järjestämiseen ja yleisöyhteistyöhön ...

Lue lisää

Intensiivinen kampusmuuttojen loppuvuosi

28.06.2018

Metropoliassa eletään intensiivistä kampusmuuttojen aikaa loppuvuosi. Korkeakoulun toiminnot keskitetään 20 toimipisteestä neljälle kampukselle usean vuoden muutoksena. Intensiivisin muuttojen suma jatkuu loppuvuoden.
Jatkossa Metropolian kampukset sijaitsevat Esp...

Lue lisää

Opiskelijavalinnat julkaistu — Metropoliassa aloittaa 3300 uutta opiskelijaa

28.06.2018

Kevään 2018 korkeakoulujen yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Metropoliassa aloittaa opintonsa syksyllä noin 3300 uutta opiskelijaa, joista tekniikan alalla noin 1558, sosiaali- ja terveysalalla 872, liiketaloudessa 409 ja kulttuurialalla 461 uutta opi...

Lue lisää

27.06.2018

Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta 1 080 000 euroa hankkeelle Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaaminen käyttöön Suomessa

Vuodesta 2016 alkaen Metropolia on tarjonnut SIMHE-palveluja (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiseksi ja heidän ohjaamiseksi tarkoituksenmukaisille koulutus- ja urapoluille.
Hankkeessa Metropolia tulee luomaan yhteistyössä pä&a...

Lue lisää

25.06.2018

Svenska kulturfonden tukee ruotsinkielisen oopperaproduktion tuottamista 24 000 eurolla

Svenska kulturfonden on myöntänyt 24 000 euron apurahan Metropolian musiikin ensimmäisen ruotsinkielisen oopperaproduktion toteuttamiseen. Teokseksi on valittu Fredrik Paciuksen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys (Kung Karls jakt), vuodelta 1856.
”Suomen musiikin isän...

Lue lisää

21.06.2018

STEK ry tukee Myllypuron kampuksen kehittämistä

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK) tukee parhaillaan valmistumassa olevan Myllypuron kampuksen kehittämistä myöntämällään apurahalla.
Talotekniikan koulutuksessa on jo lähdetty kehittämään valmiuksia kerätä kampus...

Lue lisää


1 - 7 / 1554

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015