Mikko Franckin ja Metropolian yhteistyö jatkuu oopperamusiikin mestarikursseilla

23.04.2018

Mikko Franck ohjaa Anna-Greta Salmelaa, jonka ohjelmistossa oli viimeisenä kurssipäivänä Puccinin säveltämä, lauluteknisesti ja tulkinnallisesti vaativa Toscan aaria ”Vissi d’arte”.

Metropolian klassisen laulun ja pianonsoiton opiskelijat saivat tilaisuuden maailmanluokan ohjaukseen, kun ylikapellimestari Mikko Franck ja korrepetiittori, Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö Rilla Kyykkä pitivät oopperamusiikin mestarikurssin heille huhtikuun alussa. Se on jatkoa Mikko Franckin viime vuonna tekemälle Metropolian musiikin koulutukseen suunnatulle merkittävälle lahjoitukselle.

Vastaavanlaista ei ole aiemmin järjestetty. Huipputason ammattilaisten kanssa työskentelevät Franck ja Kyykkä opettivat Metropolian laulajia ja korrepetitio-opiskelijoita lämpimällä, kärsivällisellä ja tinkimättömällä otteella. Huumorilla höystetyt musiikilliset ja ilmaisulliset ohjeet vapauttivat osallistujat yltämään parhaimpaansa. Laulajat saivat myös kullanarvoisia neuvoja koelauluaarioiden valintaan.

Opiskelijalle mestarikurssi oli ikimuistoinen. ”Mahdollisuus työskennellä tällaisen kansainvälisen tason kapellimestarin kanssa on huikea kokemus. Saamani palaute on erityisen arvokasta siksi, että jatkossa tiedän mihin musiikillisiin ja lauluteknisiin asioihin ammattilaiset kiinnittävät huomiota esimerkiksi koelaulu- tai kilpailutilanteissa. Tietotaito ja kokemus musiikin tempo- ja nyanssikäsittelystä oopperamusiikissa sai kappaleet elämään kuin olisi laulanut orkesterin kanssa. Kiitos siitä kuuluu Mikko Franckille ja Rilla Kyykälle, mutta myös mahtavalle pianistilleni Tuomas Juutilaiselle”, hehkuttaa sopraano Niina Laitinen.

 "Sain Metropolian koelaulujen kautta ihanan mahdollisuuden osallistua tälle oopperakurssille”, kertoo sopraano Anna-Greta Salmela. ”Anti oli parasta mitä toivoa saattaa! Kurssilla paneuduttiin syvällisesti itse musiikkiin ja minun kohdallani tartuttiin erityisesti rytmillisiin ja ääntämyksellisiin asioihin sekä siihen hekeäsalpaavaan tapaan, jolla musiikki tukee kerrottavaa tarinaa. Kaikki kurssille valmistelemani aariat käytiin erittäin tarkasti läpi. Pienetkin yksityiskohdat huomioitiin. Palaute oli tiukkaa, mutta ennen kaikkea rakentavaa ja todella kannustavaa. Vaikka he molemmat työskentelevät musiikkimaailman tähtien kanssa, he jaksoivat neuvoa aina hyvällä fiiliksellä”, hän jatkaa.  

”On vaikea pukea sanoiksi sitä kiitollisuuden määrää, jota koen Mikko Franckia ja Rilla Kyykkää kohtaan. Kiireisistä aikatauluistaan huolimatta he halusivat panostaa opiskelijoihimme ja jakaa ainutlaatuista tietotaitoaan heille. Olen todella otettu tästä yhteistyöstä sekä onnellisen ylpeä nykyisistä ja jo valmistuneista laulajistamme, jotka ovat saaneet aikaan ihmeitä”, kiittää laulun yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila.

Metropolian ja Mikko Franckin sekä Rilla Kyykän yhteistyö jatkuu edelleen. Vastaavanlainen oopperamusiikin mestarikurssi on tulossa myös ensi keväänä Metropolian laulajille ja pianisteille.


Taustatietoja

Mikko Franck on Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina. Pianisti Rilla Kyykkä on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö.

Metropoliassa klassisen musiikin koulutuksen painopiste on instrumenttipedagogiikassa, mutta myös vankassa solistisessa koulutuksessa. Esimerkiksi laulupedagogien työkenttä edellyttää kokemusta omasta taiteellisesta työskentelystä, oopperarooleista ja julkisista esiintymisistä. Metropolian laulunopiskelijat ovat työllistyneet mm. oopperataloihin, musiikkioppilaitoksiin ja perustamiinsa laulustudioihin niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin.

Musiikin tutkinto-ohjelma

Lisätietoja 

Yliopettaja
Sirkku Wahlroos-Kaitila
Metropolia Ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@metropolia.fi
p. 040 048 7508


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


OP aloittaa tekoälyn valmennusohjelman – tähtäimessä tekoälyn käyttöönotto ja osaamisen uudistaminen

12.07.2018

OP Ryhmä toteuttaa syksyllä 2018 tekoälyn koulutuspilotin 20 työntekijälleen yhteistyössä Metropolian kanssa. Valmennuksen tavoitteena on luoda perusta tekoälyn hyödyntämisessä tarvittavalle ymmärrykselle ja oppia soveltamaan tekoälyn ...

Lue lisää

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond tukee apurahallaan Metropolian ruotsinkielistä oopperaproduktiota

29.06.2018

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond on myöntänyt apurahan Metropolian oopperakoulutuksen Kung Karls jakt -produktioon. Tuki on tarkoitettu erityisesti koululaisnäytännön järjestämiseen ja yleisöyhteistyöhön ...

Lue lisää

Intensiivinen kampusmuuttojen loppuvuosi

28.06.2018

Metropoliassa eletään intensiivistä kampusmuuttojen aikaa loppuvuosi. Korkeakoulun toiminnot keskitetään 20 toimipisteestä neljälle kampukselle usean vuoden muutoksena. Intensiivisin muuttojen suma jatkuu loppuvuoden.
Jatkossa Metropolian kampukset sijaitsevat Esp...

Lue lisää

Opiskelijavalinnat julkaistu — Metropoliassa aloittaa 3300 uutta opiskelijaa

28.06.2018

Kevään 2018 korkeakoulujen yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Metropoliassa aloittaa opintonsa syksyllä noin 3300 uutta opiskelijaa, joista tekniikan alalla noin 1558, sosiaali- ja terveysalalla 872, liiketaloudessa 409 ja kulttuurialalla 461 uutta opi...

Lue lisää

27.06.2018

Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta 1 080 000 euroa hankkeelle Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaaminen käyttöön Suomessa

Vuodesta 2016 alkaen Metropolia on tarjonnut SIMHE-palveluja (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiseksi ja heidän ohjaamiseksi tarkoituksenmukaisille koulutus- ja urapoluille.
Hankkeessa Metropolia tulee luomaan yhteistyössä pä&a...

Lue lisää

25.06.2018

Svenska kulturfonden tukee ruotsinkielisen oopperaproduktion tuottamista 24 000 eurolla

Svenska kulturfonden on myöntänyt 24 000 euron apurahan Metropolian musiikin ensimmäisen ruotsinkielisen oopperaproduktion toteuttamiseen. Teokseksi on valittu Fredrik Paciuksen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys (Kung Karls jakt), vuodelta 1856.
”Suomen musiikin isän...

Lue lisää

21.06.2018

STEK ry tukee Myllypuron kampuksen kehittämistä

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK) tukee parhaillaan valmistumassa olevan Myllypuron kampuksen kehittämistä myöntämällään apurahalla.
Talotekniikan koulutuksessa on jo lähdetty kehittämään valmiuksia kerätä kampus...

Lue lisää


1 - 7 / 1554

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015