Mikko Franckin ja Metropolian yhteistyö jatkuu oopperamusiikin mestarikursseilla

23.04.2018

Mikko Franck ohjaa Anna-Greta Salmelaa, jonka ohjelmistossa oli viimeisenä kurssipäivänä Puccinin säveltämä, lauluteknisesti ja tulkinnallisesti vaativa Toscan aaria ”Vissi d’arte”.

Metropolian klassisen laulun ja pianonsoiton opiskelijat saivat tilaisuuden maailmanluokan ohjaukseen, kun ylikapellimestari Mikko Franck ja korrepetiittori, Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö Rilla Kyykkä pitivät oopperamusiikin mestarikurssin heille huhtikuun alussa. Se on jatkoa Mikko Franckin viime vuonna tekemälle Metropolian musiikin koulutukseen suunnatulle merkittävälle lahjoitukselle.

Vastaavanlaista ei ole aiemmin järjestetty. Huipputason ammattilaisten kanssa työskentelevät Franck ja Kyykkä opettivat Metropolian laulajia ja korrepetitio-opiskelijoita lämpimällä, kärsivällisellä ja tinkimättömällä otteella. Huumorilla höystetyt musiikilliset ja ilmaisulliset ohjeet vapauttivat osallistujat yltämään parhaimpaansa. Laulajat saivat myös kullanarvoisia neuvoja koelauluaarioiden valintaan.

Opiskelijalle mestarikurssi oli ikimuistoinen. ”Mahdollisuus työskennellä tällaisen kansainvälisen tason kapellimestarin kanssa on huikea kokemus. Saamani palaute on erityisen arvokasta siksi, että jatkossa tiedän mihin musiikillisiin ja lauluteknisiin asioihin ammattilaiset kiinnittävät huomiota esimerkiksi koelaulu- tai kilpailutilanteissa. Tietotaito ja kokemus musiikin tempo- ja nyanssikäsittelystä oopperamusiikissa sai kappaleet elämään kuin olisi laulanut orkesterin kanssa. Kiitos siitä kuuluu Mikko Franckille ja Rilla Kyykälle, mutta myös mahtavalle pianistilleni Tuomas Juutilaiselle”, hehkuttaa sopraano Niina Laitinen.

 "Sain Metropolian koelaulujen kautta ihanan mahdollisuuden osallistua tälle oopperakurssille”, kertoo sopraano Anna-Greta Salmela. ”Anti oli parasta mitä toivoa saattaa! Kurssilla paneuduttiin syvällisesti itse musiikkiin ja minun kohdallani tartuttiin erityisesti rytmillisiin ja ääntämyksellisiin asioihin sekä siihen hekeäsalpaavaan tapaan, jolla musiikki tukee kerrottavaa tarinaa. Kaikki kurssille valmistelemani aariat käytiin erittäin tarkasti läpi. Pienetkin yksityiskohdat huomioitiin. Palaute oli tiukkaa, mutta ennen kaikkea rakentavaa ja todella kannustavaa. Vaikka he molemmat työskentelevät musiikkimaailman tähtien kanssa, he jaksoivat neuvoa aina hyvällä fiiliksellä”, hän jatkaa.  

”On vaikea pukea sanoiksi sitä kiitollisuuden määrää, jota koen Mikko Franckia ja Rilla Kyykkää kohtaan. Kiireisistä aikatauluistaan huolimatta he halusivat panostaa opiskelijoihimme ja jakaa ainutlaatuista tietotaitoaan heille. Olen todella otettu tästä yhteistyöstä sekä onnellisen ylpeä nykyisistä ja jo valmistuneista laulajistamme, jotka ovat saaneet aikaan ihmeitä”, kiittää laulun yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila.

Metropolian ja Mikko Franckin sekä Rilla Kyykän yhteistyö jatkuu edelleen. Vastaavanlainen oopperamusiikin mestarikurssi on tulossa myös ensi keväänä Metropolian laulajille ja pianisteille.


Taustatietoja

Mikko Franck on Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina. Pianisti Rilla Kyykkä on Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö.

Metropoliassa klassisen musiikin koulutuksen painopiste on instrumenttipedagogiikassa, mutta myös vankassa solistisessa koulutuksessa. Esimerkiksi laulupedagogien työkenttä edellyttää kokemusta omasta taiteellisesta työskentelystä, oopperarooleista ja julkisista esiintymisistä. Metropolian laulunopiskelijat ovat työllistyneet mm. oopperataloihin, musiikkioppilaitoksiin ja perustamiinsa laulustudioihin niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin.

Musiikin tutkinto-ohjelma

Lisätietoja 

Yliopettaja
Sirkku Wahlroos-Kaitila
Metropolia Ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@metropolia.fi
p. 040 048 7508


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Riitta Konkola jatkaa varapuheenjohtajana Arenen hallituksessa, Matti Sarén uutena jäsenenä hallitukseen

15.11.2018

Rehtori Matti Sarén Kajaanin ammattikorkeakoulusta valittiin Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen hallituksen jäseneksi vuosille 2019-2020.
Sarénin tehtävä Arenen hallituksen jäsenenä astuu voimaan välittömästi.
Arenen hallituksessa jat...

Lue lisää

Vantaan Energia tehnyt lahjoituksen Metropolialle

15.11.2018

Vantaan Energia Oy lahjoittaa Metropolian varainhankintakampanjaan 25.000 euroa ja kohdentaa lahjoituksen tekniikan koulutusalalle. Tänä vuonna tehdyistä yksityisistä lahjoituksista valtio maksaa vastinrahan, joten Vantaan Energian lahjoituksesta on Metropolialle moninkertainen h...

Lue lisää

Hankkeet apuna nuorten ylisukupolvisen syrjäytymisen ehkäisyssä

14.11.2018


Matti-, Motiivi- ja Auta miestä mäessä -hankkeet järjestivät 7.11.2018 yhteisseminaarin Minne miehen matka 2, joka on jatkoa vuosi sitten järjestetylle seminaarille. Seminaari, kuten itse hankkeetkin, pureutui tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen: heiko...

Lue lisää

SIMHE-seminaarissa paneuduttiin maahanmuuton vastuukorkeakoulutoimintaan

12.11.2018

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaamisen hyödyntäminen ja työllistyminen on Suomelle välttämätöntä. Heidän ohjautumistaan tarkoituksenmukaisille ura- ja koulutuspoluille tuetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman maahanmuuton vastu...

Lue lisää

12.11.2018

Tre Smeder -säätiöltä apuraha ruotsinkielistä oopperaa varten

Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen, vuonna 1993 Säästöpankkisäätiön pohjalle perustettu Stiftelsen Tre Smeder on myöntänyt Metropolian oopperaproduktion toteuttamiseen apurahan. Metropolian oopperakoulutus esittää keväällä 5.&minus...

Lue lisää

09.11.2018

Systeeminen ymmärrys tuo uusia näköaloja rehtorin työhön

Metropoliassa käynnistettiin syyskuussa 2018 uusi, perusopetuksen rehtoreille suunnattu Uudistuva johtajuus- systeeminen ymmärrys ja ratkaisukeskeinen ote -valmennus, jota rahoittaa Opetushallitus ja on osallistujille maksuton.
Systeeminen älykkyys on hyvän johtamisen perusedellytys
...

Lue lisää

07.11.2018

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry palkitsivat Riitta Konkolan

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry luovuttivat mitalin Metropolia Ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkolalle tiistaina 6.11.2018 Helsingin Oopperatalon lämpiössä.
Helsingin teknillisen oppilaitoksen muistomitali (1881...

Lue lisää


1 - 7 / 1605

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015