Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot seminaariteemana Berliinissä

24.04.2018

Benchmarking-seminaari toteutettiin tällä kertaa HTW Berlinin Treskowalleen kampuksella. Sen sisäpihalla, kuten koko kesäisessä Berliinissä, kukkivat parhaillaan sireenit, narsissit, kirsikka- ja omenapuut.

Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola kiitti sydämellisesti HTW-yhteistyön keskeisintä toimijaa, vararehtori Matthias Knautia aina erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä kaikkina sisaryliopistovuosina 2011−2018 sekä jo 1990-luvulla alkaneesta ConREM-tutkinnosta.

Metropolian strateginen yhteistyö sisaryliopisto HTW Berlinin kanssa jatkuu edelleen aktiivisena. Vuonna 2017 ilmestyi mm. yhteinen kansainvälinen julkaisu Beyond the Ordinary. Aiming Higher in Higher Education ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnasta. Nyt vuoden 2018 benchmarking-seminaari Developing Professional UAS Doctoral Studies keskittyi ammattikorkeakoulujen oikeuteen myöntää ammatillisia, työelämälähtöisiä tohtorintutkintoja. Aihe on erittäin ajankohtainen sekä Saksassa että meillä.

Yliopistoista valmistuneet tohtorit eivät Suomessa työllisty laajamittaisesti elinkeinoelämän tehtäviin. Heidän tutkintoaan ei ehkä vielä mielletä riittävän käytännönläheiseksi. Siksi tohtoroituneille järjestetäänkin viljalti työnhaku- ja työelämätuntemuskursseja. Ristiriitaista on, että samaan aikaan korkeatasoisen AMK- ja YAMK-tutkinnon suorittaneilla, työelämässä jo toimivilla ammattilaisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta jatkaa omalla ammattialallaan tohtorintutkintoon. Akateemisessa perinteessä sen teoriaa, tutkimusta tai soveltamisosaamista ei tunneta ehkä ollenkaan eikä tohtorikoulujakaan siksi perusteta yritysten kannalta keskeisiltä alueilta.

Saksassa ammattikorkeakoulujen työelämälähtöisyys on vielä tiiviimpää kuin meillä. Siksi siellä on syntynyt jo joitakin vuosia sitten eri malleja toteuttaa ammatillisia tohtorintutkintoja − huolimatta yliopistojen vastustuksesta. Valtaosaltaan ne rakentuvat yhteistyömalleihin, joissa tiedeyliopisto antaa todistuksen, mutta ohjaava professori ja aihe tulevat ammattikorkeakoulun työelämälähtöisistä aiheista. Ammattikorkeakoulut esimerkiksi Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa ovat perustaneet yhteisiä tohtorikouluja, ja joissain tapauksessa ulkomainen korkeakoulu on luontevampi kumppani tohtori-opinnoissa. Myös yritykset voivat olla merkittävässä rahoittajan roolissa silloin, kun niiden työntekijät osallistuvat tohtorikoulutukseen vaikkapa osa-aikaisesti. HTW Berlinissä kuitenkin hieman vierastetaan täysin yrityslähtöistä tohtorikoulutusta, koska siellä halutaan painottaa tutkimus- ja tiedepohjaista osaamisen kehittämistä myös ammattikorkeakoulujen jatkotutkinnoissa.

Seminaarissa jakoivat käytännön kokemuksiaan tohtoriopinnoista HTW:n rehtori Klaus Semlingerin ja vararehtori Matthias Knautin lisäksi professori Martin Sternberg GI NRW -tohtorikoulusta Bochumista ja professori Martin Steffensen Hochschule Darmstadtin Graduirtenschulesta. 

Lisäksi kuultiin tohtoriopintoja ohjaavaa ammattikorkeakoulun professori Anja Drewsiä ja älytekstiilien ekologisuutta tutkivaa tohtoriopiskelija Laura Tihonia. Suomesta mukana oli vaikutusvaltainen, työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista tai korkeakoulupolitiikasta kiinnostunut delegaatio: erityisasiantuntija Ida Mielityinen Akavasta, toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta sekä koulutusjohtaja Veli-Matti Lamppu ja pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen yrittäjistä. Metropoliaa edustivat toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola ja johtaja Tuire Ranta-Meyer.

”On tärkeää ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista ja seurata, mitä Keski-Euroopassa tai Pohjoismaissa tapahtuu tällä saralla”, sanoo Konkola. ”Vaikka viime syksynä julkistetussa Korkeakouluvisiossa 2030 ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot eivät näy,  niin on tärkeää hakea erilaisia malleja, joilla voimme turvata ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkaa ammatillisesti painottuneeseen tohtorikoulutukseen tulevaisuudessa. Tällaiset tutkinnot ovat merkittävä osa suomalaisen osaamisen uudistumiskykyä ja elinkeinoelämän menestystä”, hän korostaa.

”Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot tärkeänä koulutuspoliittisena ratkaisuna, niiden erilaiset toteuttamismallit sekä yritysten, opettajien ja opiskelijoiden kokemukset ovat seuraavan yhteisjulkaisumme teema”, kertoo Ranta-Meyer. ”Julkaisuun saa mielellään tarjota artikkeleita, vaikkei olisi nyt osallistunut seminaariin. Jos aihe kiinnostaa, niin (englanninkieliset) näkökulma- ja puheenvuoroehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita”, hän sanoo ja lisää: "HTW Berlinin kanssa on toteutunut strategisen kumppanuuden parhaat tunnusmerkit. Ihan aidosti yhteistyö on perustunut ystävyydelle ja luottamukselle. Oli kovin haikea lähteä tällä kertaa Berliinistä, sillä sekä aktiivisuudessaan täysin korvaamaton yhdyshenkilömme professori  Matthias Knaut että strategiseen kumppanuuteen syvästi sitoutunut rehtori Klaus Semlinger jäävät kesällä eläkkeelle. Mutta varmasti tapaamme heitä muissa yhteyksissä, ja HTW:ssa toivottavasti tehdään rehtoraattiin meidän kannaltamme onnistuneita uusia henkilövalintoja. ”

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja

Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori
puh. 050 548 6069

Tuire Ranta-Meyer
yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja
puh. 050 5262002

Lisätietoja vuoden 2018 yhteisjulkaisusta: tuire.ranta-meyer@metropolia.fi

Lue lisää

ConREM-tutkinto (Construction and Real Estate Management, Master's Degree)
HTW Berlin -tohtorikoulutus
GI NRW -tohtorikoulutus
Hochschule Darmstadt Graduirtenschule


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Tre Smeder -säätiöltä apuraha ruotsinkielistä oopperaa varten

12.11.2018

Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen, vuonna 1993 Säästöpankkisäätiön pohjalle perustettu Stiftelsen Tre Smeder on myöntänyt Metropolian oopperaproduktion toteuttamiseen apurahan. Metropolian oopperakoulutus esittää keväällä 5.&...

Lue lisää

Systeeminen ymmärrys tuo uusia näköaloja rehtorin työhön

09.11.2018

Metropoliassa käynnistettiin syyskuussa 2018 uusi, perusopetuksen rehtoreille suunnattu Uudistuva johtajuus- systeeminen ymmärrys ja ratkaisukeskeinen ote -valmennus, jota rahoittaa Opetushallitus ja on osallistujille maksuton.
Systeeminen älykkyys on hyvän johtamisen perusedell...

Lue lisää

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry palkitsivat Riitta Konkolan

07.11.2018

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry luovuttivat mitalin Metropolia Ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkolalle tiistaina 6.11.2018 Helsingin Oopperatalon lämpiössä.
Helsingin teknillisen oppilaitoksen muistomitali ...

Lue lisää

IBM ja Metropolia yhteistyöhön - uusinta teknologiaa ja tukea innovaatiokehitykseen

07.11.2018

Teknologiayritys IBM ja Metropolia aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on saada aikaan innovaatioiden kehittämistä esimerkiksi terveydenhuollon alalla sekä tarjota työkaluja ja tukea Metropolia-ammattikorkeakoulun tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille.
Yhteisty&ou...

Lue lisää

02.11.2018

3AMK-osaamispoluilta tulevaisuuden työelämän osaamista – katso videot!

Tiedätkö, mitä on kiertotalous? Entä millaista on juomateollisuuden parissa työskentely? Tai miten ihmeessä sosiaali- ja terveysala ja liiketalous liittyvät toisiinsa?
Näitä teemoja käsitellään 3AMK:n osaamispoluilla. Osaamispolut ovat tyypilli...

Lue lisää

30.10.2018

Sydänsairaat ikäihmiset tarvitsevat digiapua - lähde mukaan sydändigihankkeeseen digineuvojaksi

Metropolia Ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat ovat mukana Sydändigineuvonta – toimintamallin kehittäminen yhteistyössä HYKS:n, EJY:n/OLKA:n, Metropolian ja Eläkkeensaajien keskusliiton kanssa.
Hankkeen tarkoituksena on sydänsairastuneiden omahoidon tukeminen ...

Lue lisää

29.10.2018

Digitaaliset toimitusketjut -seminaarissa keskusteltiin uusien teknologioiden mullistavasta vaikutuksesta

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys (LOGY ry) järjesti Myyrmäen kampuksella SCM Foorumissa lokakuun 5. päivä yhdessä Metropolian kanssa Digitaaliset toimitusketjut- seminaarin. Aihe kiinnosti LOGY:n yritysjäsenten lisäksi myös alan opiskelijoita Metropolian eri kou...

Lue lisää


1 - 7 / 1601

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015