Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot seminaariteemana Berliinissä

24.04.2018

Benchmarking-seminaari toteutettiin tällä kertaa HTW Berlinin Treskowalleen kampuksella. Sen sisäpihalla, kuten koko kesäisessä Berliinissä, kukkivat parhaillaan sireenit, narsissit, kirsikka- ja omenapuut.

Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola kiitti sydämellisesti HTW-yhteistyön keskeisintä toimijaa, vararehtori Matthias Knautia aina erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä kaikkina sisaryliopistovuosina 2011−2018 sekä jo 1990-luvulla alkaneesta ConREM-tutkinnosta.

Metropolian strateginen yhteistyö sisaryliopisto HTW Berlinin kanssa jatkuu edelleen aktiivisena. Vuonna 2017 ilmestyi mm. yhteinen kansainvälinen julkaisu Beyond the Ordinary. Aiming Higher in Higher Education ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnasta. Nyt vuoden 2018 benchmarking-seminaari Developing Professional UAS Doctoral Studies keskittyi ammattikorkeakoulujen oikeuteen myöntää ammatillisia, työelämälähtöisiä tohtorintutkintoja. Aihe on erittäin ajankohtainen sekä Saksassa että meillä.

Yliopistoista valmistuneet tohtorit eivät Suomessa työllisty laajamittaisesti elinkeinoelämän tehtäviin. Heidän tutkintoaan ei ehkä vielä mielletä riittävän käytännönläheiseksi. Siksi tohtoroituneille järjestetäänkin viljalti työnhaku- ja työelämätuntemuskursseja. Ristiriitaista on, että samaan aikaan korkeatasoisen AMK- ja YAMK-tutkinnon suorittaneilla, työelämässä jo toimivilla ammattilaisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta jatkaa omalla ammattialallaan tohtorintutkintoon. Akateemisessa perinteessä sen teoriaa, tutkimusta tai soveltamisosaamista ei tunneta ehkä ollenkaan eikä tohtorikoulujakaan siksi perusteta yritysten kannalta keskeisiltä alueilta.

Saksassa ammattikorkeakoulujen työelämälähtöisyys on vielä tiiviimpää kuin meillä. Siksi siellä on syntynyt jo joitakin vuosia sitten eri malleja toteuttaa ammatillisia tohtorintutkintoja − huolimatta yliopistojen vastustuksesta. Valtaosaltaan ne rakentuvat yhteistyömalleihin, joissa tiedeyliopisto antaa todistuksen, mutta ohjaava professori ja aihe tulevat ammattikorkeakoulun työelämälähtöisistä aiheista. Ammattikorkeakoulut esimerkiksi Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa ovat perustaneet yhteisiä tohtorikouluja, ja joissain tapauksessa ulkomainen korkeakoulu on luontevampi kumppani tohtori-opinnoissa. Myös yritykset voivat olla merkittävässä rahoittajan roolissa silloin, kun niiden työntekijät osallistuvat tohtorikoulutukseen vaikkapa osa-aikaisesti. HTW Berlinissä kuitenkin hieman vierastetaan täysin yrityslähtöistä tohtorikoulutusta, koska siellä halutaan painottaa tutkimus- ja tiedepohjaista osaamisen kehittämistä myös ammattikorkeakoulujen jatkotutkinnoissa.

Seminaarissa jakoivat käytännön kokemuksiaan tohtoriopinnoista HTW:n rehtori Klaus Semlingerin ja vararehtori Matthias Knautin lisäksi professori Martin Sternberg GI NRW -tohtorikoulusta Bochumista ja professori Martin Steffensen Hochschule Darmstadtin Graduirtenschulesta. 

Lisäksi kuultiin tohtoriopintoja ohjaavaa ammattikorkeakoulun professori Anja Drewsiä ja älytekstiilien ekologisuutta tutkivaa tohtoriopiskelija Laura Tihonia. Suomesta mukana oli vaikutusvaltainen, työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista tai korkeakoulupolitiikasta kiinnostunut delegaatio: erityisasiantuntija Ida Mielityinen Akavasta, toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta sekä koulutusjohtaja Veli-Matti Lamppu ja pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen yrittäjistä. Metropoliaa edustivat toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola ja johtaja Tuire Ranta-Meyer.

”On tärkeää ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista ja seurata, mitä Keski-Euroopassa tai Pohjoismaissa tapahtuu tällä saralla”, sanoo Konkola. ”Vaikka viime syksynä julkistetussa Korkeakouluvisiossa 2030 ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot eivät näy,  niin on tärkeää hakea erilaisia malleja, joilla voimme turvata ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkaa ammatillisesti painottuneeseen tohtorikoulutukseen tulevaisuudessa. Tällaiset tutkinnot ovat merkittävä osa suomalaisen osaamisen uudistumiskykyä ja elinkeinoelämän menestystä”, hän korostaa.

”Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot tärkeänä koulutuspoliittisena ratkaisuna, niiden erilaiset toteuttamismallit sekä yritysten, opettajien ja opiskelijoiden kokemukset ovat seuraavan yhteisjulkaisumme teema”, kertoo Ranta-Meyer. ”Julkaisuun saa mielellään tarjota artikkeleita, vaikkei olisi nyt osallistunut seminaariin. Jos aihe kiinnostaa, niin (englanninkieliset) näkökulma- ja puheenvuoroehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita”, hän sanoo ja lisää: "HTW Berlinin kanssa on toteutunut strategisen kumppanuuden parhaat tunnusmerkit. Ihan aidosti yhteistyö on perustunut ystävyydelle ja luottamukselle. Oli kovin haikea lähteä tällä kertaa Berliinistä, sillä sekä aktiivisuudessaan täysin korvaamaton yhdyshenkilömme professori  Matthias Knaut että strategiseen kumppanuuteen syvästi sitoutunut rehtori Klaus Semlinger jäävät kesällä eläkkeelle. Mutta varmasti tapaamme heitä muissa yhteyksissä, ja HTW:ssa toivottavasti tehdään rehtoraattiin meidän kannaltamme onnistuneita uusia henkilövalintoja. ”

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja

Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori
puh. 050 548 6069

Tuire Ranta-Meyer
yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja
puh. 050 5262002

Lisätietoja vuoden 2018 yhteisjulkaisusta: tuire.ranta-meyer@metropolia.fi

Lue lisää

ConREM-tutkinto (Construction and Real Estate Management, Master's Degree)
HTW Berlin -tohtorikoulutus
GI NRW -tohtorikoulutus
Hochschule Darmstadt Graduirtenschule


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Metropolialle 620 000 euron erityisrahoitus XR-teknologian edistämiseen

20.09.2018

Metropolia on saanut opetus-ja kulttuuriministeriön 620 000 euron erityisrahoituksen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintansa (TKI) profiloimiseen XR-teknologiaan. Metropolian tavoitteena on XR-teknologioiden eli lisätyn (AR), virtuaali- (VR) ja yhdistetyn todellisuuden (MR) -t...

Lue lisää

Syksyn yhteishaussa Metropoliaan haki yli 13 000 hakijaa

20.09.2018

Korkeakoulujen syksyn 2018 yhteishaku päättyi keskiviikkona syyskuun 19. päivä klo 15:00. Alustavien tietojen mukaan Metropoliaan haki noin 13 300 hakijaa, joista lähes 5100 on ensisijaisia hakijoita.
Metropolian syyskuun yhteishaun koulutustarjonnassa oli 22 hakukohdetta n...

Lue lisää

10-vuotias Metropolia juhli rennosti neljällä kampuksella – Arabian ja Myyrmäen avajaiset

19.09.2018

Kympin korkeakoulun opiskelijat, henkilöstö ja kumppanit juhlivat yhdessä samanaikaisesti neljällä kampuksella 10-vuotiasta Metropoliaa 18. syyskuuta.
Kampukset sijaitsevat Helsingin Arabiassa ja Myllypurossa, Espoon Leppävaarassa ja Vantaan Myyrmäessä.
Sama...

Lue lisää

Kumppanuus Vahasen kanssa tuo työelämäläheisyyttä opintoihin

17.09.2018

Vahanen-yhtiöt, suomalainen kiinteistö- ja rakennusalan konsulttikumppani, ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ovat solmineet yhteistyösopimuksen 12.9.2018. Yhteistyön keskiössä on muun muassa pätevyyksiin tähtäävien valmennusten järjestäminen...

Lue lisää

14.09.2018

Autoalan Keskusliitolta ja Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiöltä lahjoitus tekniikan alalle

Autoalan Keskusliitto (AKL) haluaa panostaa osaamisen kehittämiseen ja suomalaiseen insinöörikoulutukseen uusien osaajien varmistamiseksi alalle. Digitalisaation ja uuden teknologian myötä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on tärkeä vahvistaa enti...

Lue lisää

12.09.2018

Leppävaaran Rotaryklubi ry − Alberga Rotaryklubb rf tukee lahjoituksellaan Metropoliaa

Hyvin toimivan yhteistyön kunniaksi Leppävaaran Rotaryklubi teki 4.9.2018 syysseminaarin yhteydessä lahjoituksen Metropolialle. ”Haluamme tukea arvostamaamme korkeakoulua ja yhteistyökumppania nyt, kun valtio maksaa kaikista yksityisistä lahjoituksista vastinrahan. Siksi me...

Lue lisää

11.09.2018

Metropolian varainhankinta edennyt hyvin – lähes miljoona euroa lahjoitettu

Metropolia Ammattikorkeakoulun varainhankinta on edennyt hyvin. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt lähes miljoona euroa. Lahjoitusten kerääminen käynnistyi loppuvuodesta 2017. Sen tukena on ollut Muutamme maailmaa -kampanja.
Metropolian varainhankintaan kannusteta...

Lue lisää


1 - 7 / 1574

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015