Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot seminaariteemana Berliinissä

24.04.2018

Benchmarking-seminaari toteutettiin tällä kertaa HTW Berlinin Treskowalleen kampuksella. Sen sisäpihalla, kuten koko kesäisessä Berliinissä, kukkivat parhaillaan sireenit, narsissit, kirsikka- ja omenapuut.

Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola kiitti sydämellisesti HTW-yhteistyön keskeisintä toimijaa, vararehtori Matthias Knautia aina erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä kaikkina sisaryliopistovuosina 2011−2018 sekä jo 1990-luvulla alkaneesta ConREM-tutkinnosta.

Metropolian strateginen yhteistyö sisaryliopisto HTW Berlinin kanssa jatkuu edelleen aktiivisena. Vuonna 2017 ilmestyi mm. yhteinen kansainvälinen julkaisu Beyond the Ordinary. Aiming Higher in Higher Education ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnasta. Nyt vuoden 2018 benchmarking-seminaari Developing Professional UAS Doctoral Studies keskittyi ammattikorkeakoulujen oikeuteen myöntää ammatillisia, työelämälähtöisiä tohtorintutkintoja. Aihe on erittäin ajankohtainen sekä Saksassa että meillä.

Yliopistoista valmistuneet tohtorit eivät Suomessa työllisty laajamittaisesti elinkeinoelämän tehtäviin. Heidän tutkintoaan ei ehkä vielä mielletä riittävän käytännönläheiseksi. Siksi tohtoroituneille järjestetäänkin viljalti työnhaku- ja työelämätuntemuskursseja. Ristiriitaista on, että samaan aikaan korkeatasoisen AMK- ja YAMK-tutkinnon suorittaneilla, työelämässä jo toimivilla ammattilaisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta jatkaa omalla ammattialallaan tohtorintutkintoon. Akateemisessa perinteessä sen teoriaa, tutkimusta tai soveltamisosaamista ei tunneta ehkä ollenkaan eikä tohtorikoulujakaan siksi perusteta yritysten kannalta keskeisiltä alueilta.

Saksassa ammattikorkeakoulujen työelämälähtöisyys on vielä tiiviimpää kuin meillä. Siksi siellä on syntynyt jo joitakin vuosia sitten eri malleja toteuttaa ammatillisia tohtorintutkintoja − huolimatta yliopistojen vastustuksesta. Valtaosaltaan ne rakentuvat yhteistyömalleihin, joissa tiedeyliopisto antaa todistuksen, mutta ohjaava professori ja aihe tulevat ammattikorkeakoulun työelämälähtöisistä aiheista. Ammattikorkeakoulut esimerkiksi Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa ovat perustaneet yhteisiä tohtorikouluja, ja joissain tapauksessa ulkomainen korkeakoulu on luontevampi kumppani tohtori-opinnoissa. Myös yritykset voivat olla merkittävässä rahoittajan roolissa silloin, kun niiden työntekijät osallistuvat tohtorikoulutukseen vaikkapa osa-aikaisesti. HTW Berlinissä kuitenkin hieman vierastetaan täysin yrityslähtöistä tohtorikoulutusta, koska siellä halutaan painottaa tutkimus- ja tiedepohjaista osaamisen kehittämistä myös ammattikorkeakoulujen jatkotutkinnoissa.

Seminaarissa jakoivat käytännön kokemuksiaan tohtoriopinnoista HTW:n rehtori Klaus Semlingerin ja vararehtori Matthias Knautin lisäksi professori Martin Sternberg GI NRW -tohtorikoulusta Bochumista ja professori Martin Steffensen Hochschule Darmstadtin Graduirtenschulesta. 

Lisäksi kuultiin tohtoriopintoja ohjaavaa ammattikorkeakoulun professori Anja Drewsiä ja älytekstiilien ekologisuutta tutkivaa tohtoriopiskelija Laura Tihonia. Suomesta mukana oli vaikutusvaltainen, työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista tai korkeakoulupolitiikasta kiinnostunut delegaatio: erityisasiantuntija Ida Mielityinen Akavasta, toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta sekä koulutusjohtaja Veli-Matti Lamppu ja pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen yrittäjistä. Metropoliaa edustivat toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola ja johtaja Tuire Ranta-Meyer.

”On tärkeää ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista ja seurata, mitä Keski-Euroopassa tai Pohjoismaissa tapahtuu tällä saralla”, sanoo Konkola. ”Vaikka viime syksynä julkistetussa Korkeakouluvisiossa 2030 ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot eivät näy,  niin on tärkeää hakea erilaisia malleja, joilla voimme turvata ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkaa ammatillisesti painottuneeseen tohtorikoulutukseen tulevaisuudessa. Tällaiset tutkinnot ovat merkittävä osa suomalaisen osaamisen uudistumiskykyä ja elinkeinoelämän menestystä”, hän korostaa.

”Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot tärkeänä koulutuspoliittisena ratkaisuna, niiden erilaiset toteuttamismallit sekä yritysten, opettajien ja opiskelijoiden kokemukset ovat seuraavan yhteisjulkaisumme teema”, kertoo Ranta-Meyer. ”Julkaisuun saa mielellään tarjota artikkeleita, vaikkei olisi nyt osallistunut seminaariin. Jos aihe kiinnostaa, niin (englanninkieliset) näkökulma- ja puheenvuoroehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita”, hän sanoo ja lisää: "HTW Berlinin kanssa on toteutunut strategisen kumppanuuden parhaat tunnusmerkit. Ihan aidosti yhteistyö on perustunut ystävyydelle ja luottamukselle. Oli kovin haikea lähteä tällä kertaa Berliinistä, sillä sekä aktiivisuudessaan täysin korvaamaton yhdyshenkilömme professori  Matthias Knaut että strategiseen kumppanuuteen syvästi sitoutunut rehtori Klaus Semlinger jäävät kesällä eläkkeelle. Mutta varmasti tapaamme heitä muissa yhteyksissä, ja HTW:ssa toivottavasti tehdään rehtoraattiin meidän kannaltamme onnistuneita uusia henkilövalintoja. ”

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja

Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori
puh. 050 548 6069

Tuire Ranta-Meyer
yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja
puh. 050 5262002

Lisätietoja vuoden 2018 yhteisjulkaisusta: tuire.ranta-meyer@metropolia.fi

Lue lisää

ConREM-tutkinto (Construction and Real Estate Management, Master's Degree)
HTW Berlin -tohtorikoulutus
GI NRW -tohtorikoulutus
Hochschule Darmstadt Graduirtenschule


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


90.000 euron lahjoitus tekniikan alalle Rakennusmestarien Säätiöltä

17.01.2019

Vuonna 1952 perustettu Rakennusmestarien Säätiö sr on tehnyt Metropolialle merkittävän 90.000 euron lahjoituksen. Koska säätiön tarkoituksena on suomalaisen rakennusteknisen ja -taiteellisen ammattitaidon kehittäminen ja tukeminen, lahjoitus on kohdennett...

Lue lisää

T2H Rakennus Oy lahjoittanut Metropolian Muutamme maailmaa -varainhankintakampanjaan

16.01.2019

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla toimiva perustajaurakoitsija T2H Rakennus on lahjoittanut Metropolian tekniikan alalle 10.000 euroa. Yhtiö sekä hankkii tontit että suunnittelee, rakentaa ja markkinoi rakennuskohteet itse.
”Vastuullinen rakentaminen ja nykyaikainen...

Lue lisää

Uusia toimintakonsepteja hoitoalan opetus- ja asiakastyöhön

16.01.2019

Futudent ja Metropolia kehittävät uusia toimintakonsepteja Futudent-kuvantamisjärjestelmän avulla. Futudent syventää yhteistyötään Metropolian kanssa 16.1.2019 solmitulla yhteistyösopimuksella. Yhteistyön tavoitteena on kehittää ja tes...

Lue lisää

Suomen Huolintaliikkeiden Tuki ry:ltä 40.000 euron lahjoitus Metropolialle

16.01.2019

Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto (SHHL) on maassamme toimivien alan yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Liiton tehtävänä on edistää jäsenten toimintaedellytyksiä sekä lisätä alan tunnettavuutta, arvostusta ...

Lue lisää

14.01.2019

Reijo Rautauoman säätiö tukee lahjoituksellaan Metropolian liiketalouden koulutusta

Metropolia on saanut 10.000 euron lahjoituksen helsinkiläiseltä Reijo Rautauoman säätiöltä. Lahjoitus on kohdennettu liiketalouden koulutusalan kehittämiseen.
Vuonna 2008 perustettu säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä avustuksi...

Lue lisää

14.01.2019

Pöyry liittyi Metropolian lahjoittajiin

Kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö Pöyry Oyj tarjoaa asiakkaille lämpö- ja sähkövoiman tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, metsäteollisuuteen, biojalostukseen ja kemianteollisuuteen, kaivos- ja metalliteollisuuteen sekä infraan, vesihuoltoon ja ymp...

Lue lisää

11.01.2019

Vaisalalta 25 000 euron lahjoitus tekniikan koulutukseen

Metropolia on saanut varainhankintakampanjaansa lahjoituksen suomalaiselta ympäristönmittauksen, -monitoroinnin ja -havainnoinnin maailman markkinajohtaja Vaisala Oyj:lta. 25 000 euron tuki on osoitettu tekniikan koulutusalalle. Vaisalan toiminnalle on ominaista teknologiajohtajuus, aktiivinen ...

Lue lisää


1 - 7 / 1643

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015

Uutisarkisto

Yli vuotta vanhemmat uutiset löydät uutisarkistostamme