Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot seminaariteemana Berliinissä

24.04.2018

Benchmarking-seminaari toteutettiin tällä kertaa HTW Berlinin Treskowalleen kampuksella. Sen sisäpihalla, kuten koko kesäisessä Berliinissä, kukkivat parhaillaan sireenit, narsissit, kirsikka- ja omenapuut.

Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola kiitti sydämellisesti HTW-yhteistyön keskeisintä toimijaa, vararehtori Matthias Knautia aina erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä kaikkina sisaryliopistovuosina 2011−2018 sekä jo 1990-luvulla alkaneesta ConREM-tutkinnosta.

Metropolian strateginen yhteistyö sisaryliopisto HTW Berlinin kanssa jatkuu edelleen aktiivisena. Vuonna 2017 ilmestyi mm. yhteinen kansainvälinen julkaisu Beyond the Ordinary. Aiming Higher in Higher Education ammattikorkeakoulujen innovaatiotoiminnasta. Nyt vuoden 2018 benchmarking-seminaari Developing Professional UAS Doctoral Studies keskittyi ammattikorkeakoulujen oikeuteen myöntää ammatillisia, työelämälähtöisiä tohtorintutkintoja. Aihe on erittäin ajankohtainen sekä Saksassa että meillä.

Yliopistoista valmistuneet tohtorit eivät Suomessa työllisty laajamittaisesti elinkeinoelämän tehtäviin. Heidän tutkintoaan ei ehkä vielä mielletä riittävän käytännönläheiseksi. Siksi tohtoroituneille järjestetäänkin viljalti työnhaku- ja työelämätuntemuskursseja. Ristiriitaista on, että samaan aikaan korkeatasoisen AMK- ja YAMK-tutkinnon suorittaneilla, työelämässä jo toimivilla ammattilaisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta jatkaa omalla ammattialallaan tohtorintutkintoon. Akateemisessa perinteessä sen teoriaa, tutkimusta tai soveltamisosaamista ei tunneta ehkä ollenkaan eikä tohtorikoulujakaan siksi perusteta yritysten kannalta keskeisiltä alueilta.

Saksassa ammattikorkeakoulujen työelämälähtöisyys on vielä tiiviimpää kuin meillä. Siksi siellä on syntynyt jo joitakin vuosia sitten eri malleja toteuttaa ammatillisia tohtorintutkintoja − huolimatta yliopistojen vastustuksesta. Valtaosaltaan ne rakentuvat yhteistyömalleihin, joissa tiedeyliopisto antaa todistuksen, mutta ohjaava professori ja aihe tulevat ammattikorkeakoulun työelämälähtöisistä aiheista. Ammattikorkeakoulut esimerkiksi Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa ovat perustaneet yhteisiä tohtorikouluja, ja joissain tapauksessa ulkomainen korkeakoulu on luontevampi kumppani tohtori-opinnoissa. Myös yritykset voivat olla merkittävässä rahoittajan roolissa silloin, kun niiden työntekijät osallistuvat tohtorikoulutukseen vaikkapa osa-aikaisesti. HTW Berlinissä kuitenkin hieman vierastetaan täysin yrityslähtöistä tohtorikoulutusta, koska siellä halutaan painottaa tutkimus- ja tiedepohjaista osaamisen kehittämistä myös ammattikorkeakoulujen jatkotutkinnoissa.

Seminaarissa jakoivat käytännön kokemuksiaan tohtoriopinnoista HTW:n rehtori Klaus Semlingerin ja vararehtori Matthias Knautin lisäksi professori Martin Sternberg GI NRW -tohtorikoulusta Bochumista ja professori Martin Steffensen Hochschule Darmstadtin Graduirtenschulesta. 

Lisäksi kuultiin tohtoriopintoja ohjaavaa ammattikorkeakoulun professori Anja Drewsiä ja älytekstiilien ekologisuutta tutkivaa tohtoriopiskelija Laura Tihonia. Suomesta mukana oli vaikutusvaltainen, työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista tai korkeakoulupolitiikasta kiinnostunut delegaatio: erityisasiantuntija Ida Mielityinen Akavasta, toiminnanjohtaja Petri Lempinen Arenesta sekä koulutusjohtaja Veli-Matti Lamppu ja pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen yrittäjistä. Metropoliaa edustivat toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola ja johtaja Tuire Ranta-Meyer.

”On tärkeää ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua työelämälähtöisistä tohtoritutkinnoista ja seurata, mitä Keski-Euroopassa tai Pohjoismaissa tapahtuu tällä saralla”, sanoo Konkola. ”Vaikka viime syksynä julkistetussa Korkeakouluvisiossa 2030 ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot eivät näy,  niin on tärkeää hakea erilaisia malleja, joilla voimme turvata ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen yhdenvertaiset mahdollisuudet jatkaa ammatillisesti painottuneeseen tohtorikoulutukseen tulevaisuudessa. Tällaiset tutkinnot ovat merkittävä osa suomalaisen osaamisen uudistumiskykyä ja elinkeinoelämän menestystä”, hän korostaa.

”Ammattikorkeakoulujen tohtoritutkinnot tärkeänä koulutuspoliittisena ratkaisuna, niiden erilaiset toteuttamismallit sekä yritysten, opettajien ja opiskelijoiden kokemukset ovat seuraavan yhteisjulkaisumme teema”, kertoo Ranta-Meyer. ”Julkaisuun saa mielellään tarjota artikkeleita, vaikkei olisi nyt osallistunut seminaariin. Jos aihe kiinnostaa, niin (englanninkieliset) näkökulma- ja puheenvuoroehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita”, hän sanoo ja lisää: "HTW Berlinin kanssa on toteutunut strategisen kumppanuuden parhaat tunnusmerkit. Ihan aidosti yhteistyö on perustunut ystävyydelle ja luottamukselle. Oli kovin haikea lähteä tällä kertaa Berliinistä, sillä sekä aktiivisuudessaan täysin korvaamaton yhdyshenkilömme professori  Matthias Knaut että strategiseen kumppanuuteen syvästi sitoutunut rehtori Klaus Semlinger jäävät kesällä eläkkeelle. Mutta varmasti tapaamme heitä muissa yhteyksissä, ja HTW:ssa toivottavasti tehdään rehtoraattiin meidän kannaltamme onnistuneita uusia henkilövalintoja. ”

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja

Riitta Konkola
toimitusjohtaja-rehtori
puh. 050 548 6069

Tuire Ranta-Meyer
yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja
puh. 050 5262002

Lisätietoja vuoden 2018 yhteisjulkaisusta: tuire.ranta-meyer@metropolia.fi

Lue lisää

ConREM-tutkinto (Construction and Real Estate Management, Master's Degree)
HTW Berlin -tohtorikoulutus
GI NRW -tohtorikoulutus
Hochschule Darmstadt Graduirtenschule


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


OP aloittaa tekoälyn valmennusohjelman – tähtäimessä tekoälyn käyttöönotto ja osaamisen uudistaminen

12.07.2018

OP Ryhmä toteuttaa syksyllä 2018 tekoälyn koulutuspilotin 20 työntekijälleen yhteistyössä Metropolian kanssa. Valmennuksen tavoitteena on luoda perusta tekoälyn hyödyntämisessä tarvittavalle ymmärrykselle ja oppia soveltamaan tekoälyn ...

Lue lisää

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond tukee apurahallaan Metropolian ruotsinkielistä oopperaproduktiota

29.06.2018

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond on myöntänyt apurahan Metropolian oopperakoulutuksen Kung Karls jakt -produktioon. Tuki on tarkoitettu erityisesti koululaisnäytännön järjestämiseen ja yleisöyhteistyöhön ...

Lue lisää

Intensiivinen kampusmuuttojen loppuvuosi

28.06.2018

Metropoliassa eletään intensiivistä kampusmuuttojen aikaa loppuvuosi. Korkeakoulun toiminnot keskitetään 20 toimipisteestä neljälle kampukselle usean vuoden muutoksena. Intensiivisin muuttojen suma jatkuu loppuvuoden.
Jatkossa Metropolian kampukset sijaitsevat Esp...

Lue lisää

Opiskelijavalinnat julkaistu — Metropoliassa aloittaa 3300 uutta opiskelijaa

28.06.2018

Kevään 2018 korkeakoulujen yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Metropoliassa aloittaa opintonsa syksyllä noin 3300 uutta opiskelijaa, joista tekniikan alalla noin 1558, sosiaali- ja terveysalalla 872, liiketaloudessa 409 ja kulttuurialalla 461 uutta opi...

Lue lisää

27.06.2018

Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta 1 080 000 euroa hankkeelle Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaaminen käyttöön Suomessa

Vuodesta 2016 alkaen Metropolia on tarjonnut SIMHE-palveluja (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiseksi ja heidän ohjaamiseksi tarkoituksenmukaisille koulutus- ja urapoluille.
Hankkeessa Metropolia tulee luomaan yhteistyössä pä&a...

Lue lisää

25.06.2018

Svenska kulturfonden tukee ruotsinkielisen oopperaproduktion tuottamista 24 000 eurolla

Svenska kulturfonden on myöntänyt 24 000 euron apurahan Metropolian musiikin ensimmäisen ruotsinkielisen oopperaproduktion toteuttamiseen. Teokseksi on valittu Fredrik Paciuksen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys (Kung Karls jakt), vuodelta 1856.
”Suomen musiikin isän...

Lue lisää

21.06.2018

STEK ry tukee Myllypuron kampuksen kehittämistä

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK) tukee parhaillaan valmistumassa olevan Myllypuron kampuksen kehittämistä myöntämällään apurahalla.
Talotekniikan koulutuksessa on jo lähdetty kehittämään valmiuksia kerätä kampus...

Lue lisää


1 - 7 / 1554

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015