Pankkialalta elokuva-alalle: Medianomiopiskelijan lyhytelokuva menestyy maailmalla

02.05.2018

Donna Väyrynen (elokuvan yksi näyttelijöistä).

Yön Varjo -juliste.

Jari Oikuri. Yön Varjot-lyhytelokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja leikkaaja.

Keväällä 2016 Helsinkiläinen Jari Oikuri aloitti opiskelunsa elokuvan ja television amk-tutkinto-ohjelmassa Metropoliassa. Nyt hänen viime joulukuussa valmistunut ensimmäinen lyhytelokuvansa niittää jo mainetta maailmalla.

Elämme aikoja, jolloin monet ihmiset vaihtavat alaa. Joko olosuhteiden pakosta tai omasta halustaan. Helsingin Arabian kampuksella Medianomi amk-tutkintoa suorittava 37-vuotias Jari Oikuri kuuluu jälkimmäisiin ja on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka intohimoaan kannattaa seurata.

”Toimin ennen pankkialalla, mutta halusin tehdä mielenkiintoisempia ja merkityksellisempiä asioita elämässäni, joten hain toissa keväänä Metropolian elokuva- ja televisiotuotannon linjalle”. Oikuri kertoo.

Oikurin tavoitteena on valmistua keväällä 2020. Elokuva-alalla hän on niin sanotusti vasta-alkaja, mutta hänen ensimmäinen lyhytdokumenttielokuvansa Yön Varjo (Shadow of the Night) on jo ehtinyt niittää suosiota ja mainetta maailmalla.

Ecuadorin San Antonio Independent Film Festivaaleilla Oikurin elokuva palkittiin 5.4.2018 parhaana lyhytdokumenttina (Best Documentary Short). Reilu viikko tästä, Chilen South Film and Arts Academy Festivaaleilla (SFAAF) elokuva palkittiin parhaana lyhytelokuvana (Best Short Short Film) ja vapun aikaan Berliinin Flash Film Festivaaleilta tuli kunniamaininta (Honorable Mention).

Yön Varjo on niin ikään valittu festivaaliohjelmistoon Venezuelan Five Continents Film Festivaaleille ja tätä lukiessasi on valintoja varmasti tullut jo muuallekin. 

Tositarinoita unihalvauksesta

Oikurin 11.12.2017 valmistunut elokuva Yön Varjo kertoo kolmen tosihenkilön tarinan kautta ilmiöstä nimeltään unihalvaus. Unihalvauskokemus määritellään lyhytkestoiseksi unen ja valvetilan rajatilaksi, jossa kokija on liikunta- ja puhekyvytön, mutta on kuitenkin tietoinen ympäristöstään. Unihalvaukseen liittyy kokemuksia erilaisesta pahuuden läsnäolosta ja kokijalle ne ovat usein hyvin pelottavia. Nykytieteen mukaan unihalvaus johtunee aivojen valvetilaa säätelevän mekanismin tilapäisestä toimimattomuudesta, mutta historiallisesti kansan keskuudessa siihen on usein liitetty jonkin sortin henkiolentojen kohtaamisia. Unihalvaus on maailmanlaajuisesti yllättävän yleinen ja sen voi kokea kuka tahansa.

”Haluan kertoa kolmen ihmisen tarinan sellaisena kuinka he ovat sen kokeneet ja kuinka he elävät asian kanssa. Haastattelemiani ihmisiä myös näyttelee elokuvassani”, Oikuri perustelee mitä halusi elokuvallaan kertoa. Mutta miksi teit elokuvan?

”Dokumenttielokuvanteon kurssilla saimme kattoteemaksi aistit. Mietin aihetta aika kauan, mutta lopulta mieleeni tuli ystäväni kauhukertomukset unihalvaukseen liittyen. Aihe on erittäin mielenkiintoinen, universaali ja mahdollisti luovan elokuvallisen ilmaisun. Käsikirjoitusta varten hain tarinoita ystäviltäni, tuttujen tutuilta ja facebookista. Vastausten määrä yllätti lukumäärällään ja tein useita haastatteluja. ilmiön yleisyys yllätti ja ymmärsin, että aihe on hyvä lyhytdokumenttiin. Lopulta valitsin kolmen ihmisen tarinat kerrottavaksi lyhytdokumenttiin henkilökohtaisessa näkökulmassa limittäin”, Oikuri sanoo.

Kerro hieman tuotannosta. Millainen kokemus se oli ja kuinka iso ryhmä oli tekemässä?

”Teimme dokumentin luokkalaiseni Patrik Tiitsin kanssa pääsääntöisesti kahdestaan. Patrik on hyvä elokuvallinen kuvaaja sekä värimäärittelijä. Lisäksi produktiossa on mukana useita luokkalaisiani sekä elokuvien tekemistä harrastavia ystäviäni. Elokuvan ilme vaati kameroilta ja valaistukselta aika paljon. Tähän liittyen erityiskiitos Metropolian kalustovastaavalle Riku Reimanille, joka auttoi kaluston kanssa minua ja Patrikia. Saimme hoidettua Rikun avustuksella hyvän valaistuksen, kamerat ja linssit savukonetta unohtamatta. Olen kiitollinen kaikista lukuisista yhteydenotoista ja vinkeistä elokuvaan liittyen. Moni tarina jäi vielä kertomatta. Elokuvan varsinaiset kustannukset koulun tarvikkeilla tehdessä jäivät lähinnä bensakuluihin haastatteluja tehdessä ja ihmisten kuljettamisesta kuvauspaikalle ja takaisin”, Oikuri kertoo.

Rohkeasti intohimoa seuraten uusille vesille

Reilu kolmekymppisenä pankkialalta elokuva-alalle on kiinnostava alanvaihto. Mistä lähti kipinä leffojen tekijäksi?

”Olen aina ollut kiinnostunut luovasta ilmaisusta ja hyvillä elokuvilla sekä musiikilla on ollut minulle suuri vaikutus elämysten tarjoajana. Minua kiinnostaa voimakas audiovisuaalinen ilmaisu, joka luo tunteita. Kävin jo pankkialalla työskennellessäni työväenopiston elokuvanteon kurssilla, jossa olin mukana tekemässä lyhytdokumenttia tosielämän supersankarista Laserskaterista. Se innosti minua lisää ja hain toisellekin kurssille, jossa opeteltiin leikkaamista. Tällöin alkoi myös osallistumiseni Uneton48-elokuvakisaan, joihin osallistun edelleenkin ystävieni kanssa. Kaikki tämä vahvisti tulevaisuuden suunnitelmani ja tunnetta omasta jutusta. Halusin alalle tuottamaan luovia sisältöjä ja hain Metropoliaan”, Oikuri pohtii.

Yön Varjo on Oikurille ensimmäinen isompi oma elokuvaprojekti, jossa hän toimi käsikirjoittajana, ohjaajana sekä leikkaajana. Hänen aikaisemmat tuotantonsa ovat olleet lähinnä Metropoliassa toteutettuja opiskeluprojekteja, sekä pieniä freelancer-keikkoja tanssivideoista live-taltiointeihin.

Uusi urasi on lähtenyt suorastaan rakettimaisesti lentoon. Miltä palkinnot ja positiivinen kansainvälinen vastaanotto tuntuvat?

”Elokuvan saama menestys kansainvälisesti tuntuu luonnollisesti tosi hyvältä ja antaa varmuutta omaan tekemiseen ja näkemyksiin. Läpi prosessin halusin kuitenkin jatkuvasti saada palautetta sisällöstä ja tässä tuleekin tilaisuus kiittää Kai Ansiota, Jemina Jokisaloa ja Taneli Bruunia hyvistä palautteista prosessin keskellä. Toivon pääseväni tekemään laadukkaita elokuvallisia sisältöjä jossain muodossa vielä jatkossakin. Ensi-illan jälkeen tein vielä pieniä muutoksia elokuvan toisen osan rytmiikkaan, koska en ollut täysin tyytyväinen. Kun viimein olin sisältöön tyytyväinen, aloin lähettämään elokuvaani festivaaleille. Olen optimistinen ihminen ja mielestäni elokuvani oli hyvä, joten halusin ainakin yrittää lähettää sitä festivaaleille”, Oikuri sanoo.

Hän kokee plussana jokaisen festivaalin minne vain pääsee. Toiveissa on päästä näytille myös kotimaisille elokuvafestivaaleille ja niistä tietoa on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana.

”Halusin tehdä elokuvan jota näytetään ihmisille ja joka herättää ajatuksia. Tätä taustaa vasten tavoite on jo täytetty”, Oikuri toteaa.

Entä jatko? Joko seuraava projekti on suunnitteilla?

”Monenlaista projektia on suunnitteilla tai kesken. Lähinnä indie-tuotantoja festivaalilevitystä silmällä pitäen. Lisäksi elokuvanteonkilpailuja on luvassa nyt keväällä. Ne ovat hauskaa ja luovaa puuhaa, mitä ei tarvitse ottaa kovinkaan vakavasti. Toivon kuitenkin pääseväni tekemään ammattimaista elokuvallista ilmaisua myös jatkossa”, Oikuri sanoo.

Lisätietoa:

Elokuvan ja television Medianomitutkinto (AMK)

Aura Neuvonen

Lehtori / ETV & Tekno -tiimi

Metropolia Ammattikorkeakoulu,

PL 4040, 00079 Metropolia

aura.neuvonen@metropolia.fi


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Kliinisen radiografiatieteen dosentin arvo FT Eija Metsälälle

16.08.2018

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen myönsi Metropolia Ammattikorkeakoulun Terveysalan tutkimuspalvelut ja palvelujohtaminen -osaamisalueella työskentelevälle yliopettaja FT Eija Metsälälle kliinisen radiografiatieteen dosentin arvonimen 15.6.2018. Kysees...

Lue lisää

Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:ltä lahjoitus Metropolialle

14.08.2018

Tauno Nissinen Oy, Suomen yksi johtavista sähkötekniseen suunnitteluun erikoistuneista toimistoista, on tehnyt elokuun alussa lahjoituksen Metropolialle. Yli 60 vuotta alalla toiminut yritys on koko olemassaolonsa aikana panostanut käyttäjälähtöiseen ja laaduk...

Lue lisää

Autourheilijasta autoinsinööriksi Iso-Britanniaan – Jenni Kurki-Suonion alumnitarina

06.08.2018

Kaukana ovat ajat kun insinööri- ja autotekninen osaaminen olivat lähinnä miesten maailmaa. Autourheilutaustan omaava ja Metropolia Ammattikorkeakoulusta autosähköinsinööriksi vuonna 2012 valmistunut 29-vuotias Jenni Kurki-Suonio kannustaa mielellään...

Lue lisää

Metropolia mukana SuomiAreenassa keskustelemassa työn murroksen haasteista ja mahdollisuuksista

23.07.2018

Metropolia Ammattikorkeakoulun, Suora Työ Oy:n ja Teollisuusliiton yhteistyössä SuomiAreenassa järjestämä paneelikeskustelu #KelpaankoMinä – tarvitaanko työelämässä Tinderiä? sai helteisessä Porissa yleisöltä innokkaan ...

Lue lisää

12.07.2018

OP aloittaa tekoälyn valmennusohjelman – tähtäimessä tekoälyn käyttöönotto ja osaamisen uudistaminen

OP Ryhmä toteuttaa syksyllä 2018 tekoälyn koulutuspilotin 20 työntekijälleen yhteistyössä Metropolian kanssa. Valmennuksen tavoitteena on luoda perusta tekoälyn hyödyntämisessä tarvittavalle ymmärrykselle ja oppia soveltamaan tekoälyn tekni...

Lue lisää

29.06.2018

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond tukee apurahallaan Metropolian ruotsinkielistä oopperaproduktiota

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond on myöntänyt apurahan Metropolian oopperakoulutuksen Kung Karls jakt -produktioon. Tuki on tarkoitettu erityisesti koululaisnäytännön järjestämiseen ja yleisöyhteistyöhön ruots...

Lue lisää

28.06.2018

Intensiivinen kampusmuuttojen loppuvuosi

Metropoliassa eletään intensiivistä kampusmuuttojen aikaa loppuvuosi. Korkeakoulun toiminnot keskitetään 20 toimipisteestä neljälle kampukselle usean vuoden muutoksena. Intensiivisin muuttojen suma jatkuu loppuvuoden.
Jatkossa Metropolian kampukset sijaitsevat Espoon L...

Lue lisää


1 - 7 / 1558

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015