Pankkialalta elokuva-alalle: Medianomiopiskelijan lyhytelokuva menestyy maailmalla

02.05.2018

Donna Väyrynen (elokuvan yksi näyttelijöistä).

Yön Varjo -juliste.

Jari Oikuri. Yön Varjot-lyhytelokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja leikkaaja.

Keväällä 2016 Helsinkiläinen Jari Oikuri aloitti opiskelunsa elokuvan ja television amk-tutkinto-ohjelmassa Metropoliassa. Nyt hänen viime joulukuussa valmistunut ensimmäinen lyhytelokuvansa niittää jo mainetta maailmalla.

Elämme aikoja, jolloin monet ihmiset vaihtavat alaa. Joko olosuhteiden pakosta tai omasta halustaan. Helsingin Arabian kampuksella Medianomi amk-tutkintoa suorittava 37-vuotias Jari Oikuri kuuluu jälkimmäisiin ja on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka intohimoaan kannattaa seurata.

”Toimin ennen pankkialalla, mutta halusin tehdä mielenkiintoisempia ja merkityksellisempiä asioita elämässäni, joten hain toissa keväänä Metropolian elokuva- ja televisiotuotannon linjalle”. Oikuri kertoo.

Oikurin tavoitteena on valmistua keväällä 2020. Elokuva-alalla hän on niin sanotusti vasta-alkaja, mutta hänen ensimmäinen lyhytdokumenttielokuvansa Yön Varjo (Shadow of the Night) on jo ehtinyt niittää suosiota ja mainetta maailmalla.

Ecuadorin San Antonio Independent Film Festivaaleilla Oikurin elokuva palkittiin 5.4.2018 parhaana lyhytdokumenttina (Best Documentary Short). Reilu viikko tästä, Chilen South Film and Arts Academy Festivaaleilla (SFAAF) elokuva palkittiin parhaana lyhytelokuvana (Best Short Short Film) ja vapun aikaan Berliinin Flash Film Festivaaleilta tuli kunniamaininta (Honorable Mention).

Yön Varjo on niin ikään valittu festivaaliohjelmistoon Venezuelan Five Continents Film Festivaaleille ja tätä lukiessasi on valintoja varmasti tullut jo muuallekin. 

Tositarinoita unihalvauksesta

Oikurin 11.12.2017 valmistunut elokuva Yön Varjo kertoo kolmen tosihenkilön tarinan kautta ilmiöstä nimeltään unihalvaus. Unihalvauskokemus määritellään lyhytkestoiseksi unen ja valvetilan rajatilaksi, jossa kokija on liikunta- ja puhekyvytön, mutta on kuitenkin tietoinen ympäristöstään. Unihalvaukseen liittyy kokemuksia erilaisesta pahuuden läsnäolosta ja kokijalle ne ovat usein hyvin pelottavia. Nykytieteen mukaan unihalvaus johtunee aivojen valvetilaa säätelevän mekanismin tilapäisestä toimimattomuudesta, mutta historiallisesti kansan keskuudessa siihen on usein liitetty jonkin sortin henkiolentojen kohtaamisia. Unihalvaus on maailmanlaajuisesti yllättävän yleinen ja sen voi kokea kuka tahansa.

”Haluan kertoa kolmen ihmisen tarinan sellaisena kuinka he ovat sen kokeneet ja kuinka he elävät asian kanssa. Haastattelemiani ihmisiä myös näyttelee elokuvassani”, Oikuri perustelee mitä halusi elokuvallaan kertoa. Mutta miksi teit elokuvan?

”Dokumenttielokuvanteon kurssilla saimme kattoteemaksi aistit. Mietin aihetta aika kauan, mutta lopulta mieleeni tuli ystäväni kauhukertomukset unihalvaukseen liittyen. Aihe on erittäin mielenkiintoinen, universaali ja mahdollisti luovan elokuvallisen ilmaisun. Käsikirjoitusta varten hain tarinoita ystäviltäni, tuttujen tutuilta ja facebookista. Vastausten määrä yllätti lukumäärällään ja tein useita haastatteluja. ilmiön yleisyys yllätti ja ymmärsin, että aihe on hyvä lyhytdokumenttiin. Lopulta valitsin kolmen ihmisen tarinat kerrottavaksi lyhytdokumenttiin henkilökohtaisessa näkökulmassa limittäin”, Oikuri sanoo.

Kerro hieman tuotannosta. Millainen kokemus se oli ja kuinka iso ryhmä oli tekemässä?

”Teimme dokumentin luokkalaiseni Patrik Tiitsin kanssa pääsääntöisesti kahdestaan. Patrik on hyvä elokuvallinen kuvaaja sekä värimäärittelijä. Lisäksi produktiossa on mukana useita luokkalaisiani sekä elokuvien tekemistä harrastavia ystäviäni. Elokuvan ilme vaati kameroilta ja valaistukselta aika paljon. Tähän liittyen erityiskiitos Metropolian kalustovastaavalle Riku Reimanille, joka auttoi kaluston kanssa minua ja Patrikia. Saimme hoidettua Rikun avustuksella hyvän valaistuksen, kamerat ja linssit savukonetta unohtamatta. Olen kiitollinen kaikista lukuisista yhteydenotoista ja vinkeistä elokuvaan liittyen. Moni tarina jäi vielä kertomatta. Elokuvan varsinaiset kustannukset koulun tarvikkeilla tehdessä jäivät lähinnä bensakuluihin haastatteluja tehdessä ja ihmisten kuljettamisesta kuvauspaikalle ja takaisin”, Oikuri kertoo.

Rohkeasti intohimoa seuraten uusille vesille

Reilu kolmekymppisenä pankkialalta elokuva-alalle on kiinnostava alanvaihto. Mistä lähti kipinä leffojen tekijäksi?

”Olen aina ollut kiinnostunut luovasta ilmaisusta ja hyvillä elokuvilla sekä musiikilla on ollut minulle suuri vaikutus elämysten tarjoajana. Minua kiinnostaa voimakas audiovisuaalinen ilmaisu, joka luo tunteita. Kävin jo pankkialalla työskennellessäni työväenopiston elokuvanteon kurssilla, jossa olin mukana tekemässä lyhytdokumenttia tosielämän supersankarista Laserskaterista. Se innosti minua lisää ja hain toisellekin kurssille, jossa opeteltiin leikkaamista. Tällöin alkoi myös osallistumiseni Uneton48-elokuvakisaan, joihin osallistun edelleenkin ystävieni kanssa. Kaikki tämä vahvisti tulevaisuuden suunnitelmani ja tunnetta omasta jutusta. Halusin alalle tuottamaan luovia sisältöjä ja hain Metropoliaan”, Oikuri pohtii.

Yön Varjo on Oikurille ensimmäinen isompi oma elokuvaprojekti, jossa hän toimi käsikirjoittajana, ohjaajana sekä leikkaajana. Hänen aikaisemmat tuotantonsa ovat olleet lähinnä Metropoliassa toteutettuja opiskeluprojekteja, sekä pieniä freelancer-keikkoja tanssivideoista live-taltiointeihin.

Uusi urasi on lähtenyt suorastaan rakettimaisesti lentoon. Miltä palkinnot ja positiivinen kansainvälinen vastaanotto tuntuvat?

”Elokuvan saama menestys kansainvälisesti tuntuu luonnollisesti tosi hyvältä ja antaa varmuutta omaan tekemiseen ja näkemyksiin. Läpi prosessin halusin kuitenkin jatkuvasti saada palautetta sisällöstä ja tässä tuleekin tilaisuus kiittää Kai Ansiota, Jemina Jokisaloa ja Taneli Bruunia hyvistä palautteista prosessin keskellä. Toivon pääseväni tekemään laadukkaita elokuvallisia sisältöjä jossain muodossa vielä jatkossakin. Ensi-illan jälkeen tein vielä pieniä muutoksia elokuvan toisen osan rytmiikkaan, koska en ollut täysin tyytyväinen. Kun viimein olin sisältöön tyytyväinen, aloin lähettämään elokuvaani festivaaleille. Olen optimistinen ihminen ja mielestäni elokuvani oli hyvä, joten halusin ainakin yrittää lähettää sitä festivaaleille”, Oikuri sanoo.

Hän kokee plussana jokaisen festivaalin minne vain pääsee. Toiveissa on päästä näytille myös kotimaisille elokuvafestivaaleille ja niistä tietoa on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana.

”Halusin tehdä elokuvan jota näytetään ihmisille ja joka herättää ajatuksia. Tätä taustaa vasten tavoite on jo täytetty”, Oikuri toteaa.

Entä jatko? Joko seuraava projekti on suunnitteilla?

”Monenlaista projektia on suunnitteilla tai kesken. Lähinnä indie-tuotantoja festivaalilevitystä silmällä pitäen. Lisäksi elokuvanteonkilpailuja on luvassa nyt keväällä. Ne ovat hauskaa ja luovaa puuhaa, mitä ei tarvitse ottaa kovinkaan vakavasti. Toivon kuitenkin pääseväni tekemään ammattimaista elokuvallista ilmaisua myös jatkossa”, Oikuri sanoo.

Lisätietoa:

Elokuvan ja television Medianomitutkinto (AMK)

Aura Neuvonen

Lehtori / ETV & Tekno -tiimi

Metropolia Ammattikorkeakoulu,

PL 4040, 00079 Metropolia

aura.neuvonen@metropolia.fi


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Ennätysmäärä valmistuneita vuonna 2018

18.12.2018

Tänään on jälleen ilon päivä monille Metropoliassa opiskelunsa päätökseen saavilla, kun valmistujaisia juhlitaan eri kampuksilla. Vuonna 2018 AMK-tutkinnon suorittaneita opiskelijoita on ennätyksellisesti yli 2800 ja ylemmän AMK-tutkinnon suorit...

Lue lisää

3AMK kouluttaa kiinteistöalan kehittäjiä

17.12.2018

3AMK:n Kiinteistöalan kehittäjä -osaamispolku tähtää isännöinnin, kiinteistöjohtamisen ja kiinteistövälityksen alan tietotaidon kehittämiseen.
Polku järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2018. Uudet kiinteistöa...

Lue lisää

Sytyke ry valitsi Jesse Ukkosen opinnäytetyön vaikuttavimmaksi

14.12.2018

Tietojärjestelmätyön ammattilaisten Sytyke ry järjesti Vaikuttavin opinnäytetyö 2017-18 -kilpailun. Kilpailun voitti Metropolian viestinnän tutkinto-ohjelmasta valmistunut Jesse Ukkonen.
Voitokas opinnäytetyö Häiriötön tekno...

Lue lisää

Museoyhteistyöllä äänimaisemia, sovelluksia ja uusia näyttelyideoita

13.12.2018

EU:n Luova Eurooppa-ohjelman The People’s Smart Sculpture -hankkeen (2014 - 2018) päättyessä sen aikana kerätyt parhaat käytännöt on koottu yhdeksi julkaisuksi.  Hankkeenvtavoitteena oli tukea osallistavaa, yhteisöllistä, monialaista urbaania k...

Lue lisää

11.12.2018

Talonrakennusteollisuus tukee lahjoituksella tuotantojohdon koulutusta

Järjestäytyneitä rakennusliikkeitä Uudellamaalla edustava Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry on tehnyt 40.000 euron lahjoituksen Metropolia Ammattikorkeakoululle. Joulukuun 4. päivä lahjoitetulla summalla on tarkoitus edistää rakennusalan ammattikorkeakou...

Lue lisää

11.12.2018

Etäkuntoutuksen erikoistumiskoulutuksessa innostava alku

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena -erikoistumiskoulutus kokosi yhteen kokeneita ja vasta aiheeseen perehtyviä ammattilaisia. Vuoden kestävä koulutus alkoi innostuneesti ja opimme heti ensimmäisessä tapaamisessa, että koulutuksessa on laaja kirjo osaamista kuntoutuksen m...

Lue lisää

07.12.2018

Koulutettujen maahanmuuttajien urapolku helpottuu

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa maahanmuuttajasairaanhoitajille kaksi opintoväylää, jotka ovat Osaaminen käyttöön Suomessa -hanke (EU-/ETA-alueelta tulevat maahanmuuttajat) ja SOTE-silta -hanke (EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat). Väyliä keh...

Lue lisää


1 - 7 / 1625

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015