Pankkialalta elokuva-alalle: Medianomiopiskelijan lyhytelokuva menestyy maailmalla

02.05.2018

Donna Väyrynen (elokuvan yksi näyttelijöistä).

Yön Varjo -juliste.

Jari Oikuri. Yön Varjot-lyhytelokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja leikkaaja.

Keväällä 2016 Helsinkiläinen Jari Oikuri aloitti opiskelunsa elokuvan ja television amk-tutkinto-ohjelmassa Metropoliassa. Nyt hänen viime joulukuussa valmistunut ensimmäinen lyhytelokuvansa niittää jo mainetta maailmalla.

Elämme aikoja, jolloin monet ihmiset vaihtavat alaa. Joko olosuhteiden pakosta tai omasta halustaan. Helsingin Arabian kampuksella Medianomi amk-tutkintoa suorittava 37-vuotias Jari Oikuri kuuluu jälkimmäisiin ja on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka intohimoaan kannattaa seurata.

”Toimin ennen pankkialalla, mutta halusin tehdä mielenkiintoisempia ja merkityksellisempiä asioita elämässäni, joten hain toissa keväänä Metropolian elokuva- ja televisiotuotannon linjalle”. Oikuri kertoo.

Oikurin tavoitteena on valmistua keväällä 2020. Elokuva-alalla hän on niin sanotusti vasta-alkaja, mutta hänen ensimmäinen lyhytdokumenttielokuvansa Yön Varjo (Shadow of the Night) on jo ehtinyt niittää suosiota ja mainetta maailmalla.

Ecuadorin San Antonio Independent Film Festivaaleilla Oikurin elokuva palkittiin 5.4.2018 parhaana lyhytdokumenttina (Best Documentary Short). Reilu viikko tästä, Chilen South Film and Arts Academy Festivaaleilla (SFAAF) elokuva palkittiin parhaana lyhytelokuvana (Best Short Short Film) ja vapun aikaan Berliinin Flash Film Festivaaleilta tuli kunniamaininta (Honorable Mention).

Yön Varjo on niin ikään valittu festivaaliohjelmistoon Venezuelan Five Continents Film Festivaaleille ja tätä lukiessasi on valintoja varmasti tullut jo muuallekin. 

Tositarinoita unihalvauksesta

Oikurin 11.12.2017 valmistunut elokuva Yön Varjo kertoo kolmen tosihenkilön tarinan kautta ilmiöstä nimeltään unihalvaus. Unihalvauskokemus määritellään lyhytkestoiseksi unen ja valvetilan rajatilaksi, jossa kokija on liikunta- ja puhekyvytön, mutta on kuitenkin tietoinen ympäristöstään. Unihalvaukseen liittyy kokemuksia erilaisesta pahuuden läsnäolosta ja kokijalle ne ovat usein hyvin pelottavia. Nykytieteen mukaan unihalvaus johtunee aivojen valvetilaa säätelevän mekanismin tilapäisestä toimimattomuudesta, mutta historiallisesti kansan keskuudessa siihen on usein liitetty jonkin sortin henkiolentojen kohtaamisia. Unihalvaus on maailmanlaajuisesti yllättävän yleinen ja sen voi kokea kuka tahansa.

”Haluan kertoa kolmen ihmisen tarinan sellaisena kuinka he ovat sen kokeneet ja kuinka he elävät asian kanssa. Haastattelemiani ihmisiä myös näyttelee elokuvassani”, Oikuri perustelee mitä halusi elokuvallaan kertoa. Mutta miksi teit elokuvan?

”Dokumenttielokuvanteon kurssilla saimme kattoteemaksi aistit. Mietin aihetta aika kauan, mutta lopulta mieleeni tuli ystäväni kauhukertomukset unihalvaukseen liittyen. Aihe on erittäin mielenkiintoinen, universaali ja mahdollisti luovan elokuvallisen ilmaisun. Käsikirjoitusta varten hain tarinoita ystäviltäni, tuttujen tutuilta ja facebookista. Vastausten määrä yllätti lukumäärällään ja tein useita haastatteluja. ilmiön yleisyys yllätti ja ymmärsin, että aihe on hyvä lyhytdokumenttiin. Lopulta valitsin kolmen ihmisen tarinat kerrottavaksi lyhytdokumenttiin henkilökohtaisessa näkökulmassa limittäin”, Oikuri sanoo.

Kerro hieman tuotannosta. Millainen kokemus se oli ja kuinka iso ryhmä oli tekemässä?

”Teimme dokumentin luokkalaiseni Patrik Tiitsin kanssa pääsääntöisesti kahdestaan. Patrik on hyvä elokuvallinen kuvaaja sekä värimäärittelijä. Lisäksi produktiossa on mukana useita luokkalaisiani sekä elokuvien tekemistä harrastavia ystäviäni. Elokuvan ilme vaati kameroilta ja valaistukselta aika paljon. Tähän liittyen erityiskiitos Metropolian kalustovastaavalle Riku Reimanille, joka auttoi kaluston kanssa minua ja Patrikia. Saimme hoidettua Rikun avustuksella hyvän valaistuksen, kamerat ja linssit savukonetta unohtamatta. Olen kiitollinen kaikista lukuisista yhteydenotoista ja vinkeistä elokuvaan liittyen. Moni tarina jäi vielä kertomatta. Elokuvan varsinaiset kustannukset koulun tarvikkeilla tehdessä jäivät lähinnä bensakuluihin haastatteluja tehdessä ja ihmisten kuljettamisesta kuvauspaikalle ja takaisin”, Oikuri kertoo.

Rohkeasti intohimoa seuraten uusille vesille

Reilu kolmekymppisenä pankkialalta elokuva-alalle on kiinnostava alanvaihto. Mistä lähti kipinä leffojen tekijäksi?

”Olen aina ollut kiinnostunut luovasta ilmaisusta ja hyvillä elokuvilla sekä musiikilla on ollut minulle suuri vaikutus elämysten tarjoajana. Minua kiinnostaa voimakas audiovisuaalinen ilmaisu, joka luo tunteita. Kävin jo pankkialalla työskennellessäni työväenopiston elokuvanteon kurssilla, jossa olin mukana tekemässä lyhytdokumenttia tosielämän supersankarista Laserskaterista. Se innosti minua lisää ja hain toisellekin kurssille, jossa opeteltiin leikkaamista. Tällöin alkoi myös osallistumiseni Uneton48-elokuvakisaan, joihin osallistun edelleenkin ystävieni kanssa. Kaikki tämä vahvisti tulevaisuuden suunnitelmani ja tunnetta omasta jutusta. Halusin alalle tuottamaan luovia sisältöjä ja hain Metropoliaan”, Oikuri pohtii.

Yön Varjo on Oikurille ensimmäinen isompi oma elokuvaprojekti, jossa hän toimi käsikirjoittajana, ohjaajana sekä leikkaajana. Hänen aikaisemmat tuotantonsa ovat olleet lähinnä Metropoliassa toteutettuja opiskeluprojekteja, sekä pieniä freelancer-keikkoja tanssivideoista live-taltiointeihin.

Uusi urasi on lähtenyt suorastaan rakettimaisesti lentoon. Miltä palkinnot ja positiivinen kansainvälinen vastaanotto tuntuvat?

”Elokuvan saama menestys kansainvälisesti tuntuu luonnollisesti tosi hyvältä ja antaa varmuutta omaan tekemiseen ja näkemyksiin. Läpi prosessin halusin kuitenkin jatkuvasti saada palautetta sisällöstä ja tässä tuleekin tilaisuus kiittää Kai Ansiota, Jemina Jokisaloa ja Taneli Bruunia hyvistä palautteista prosessin keskellä. Toivon pääseväni tekemään laadukkaita elokuvallisia sisältöjä jossain muodossa vielä jatkossakin. Ensi-illan jälkeen tein vielä pieniä muutoksia elokuvan toisen osan rytmiikkaan, koska en ollut täysin tyytyväinen. Kun viimein olin sisältöön tyytyväinen, aloin lähettämään elokuvaani festivaaleille. Olen optimistinen ihminen ja mielestäni elokuvani oli hyvä, joten halusin ainakin yrittää lähettää sitä festivaaleille”, Oikuri sanoo.

Hän kokee plussana jokaisen festivaalin minne vain pääsee. Toiveissa on päästä näytille myös kotimaisille elokuvafestivaaleille ja niistä tietoa on luvassa vielä kuluvan vuoden aikana.

”Halusin tehdä elokuvan jota näytetään ihmisille ja joka herättää ajatuksia. Tätä taustaa vasten tavoite on jo täytetty”, Oikuri toteaa.

Entä jatko? Joko seuraava projekti on suunnitteilla?

”Monenlaista projektia on suunnitteilla tai kesken. Lähinnä indie-tuotantoja festivaalilevitystä silmällä pitäen. Lisäksi elokuvanteonkilpailuja on luvassa nyt keväällä. Ne ovat hauskaa ja luovaa puuhaa, mitä ei tarvitse ottaa kovinkaan vakavasti. Toivon kuitenkin pääseväni tekemään ammattimaista elokuvallista ilmaisua myös jatkossa”, Oikuri sanoo.

Lisätietoa:

Elokuvan ja television Medianomitutkinto (AMK)

Aura Neuvonen

Lehtori / ETV & Tekno -tiimi

Metropolia Ammattikorkeakoulu,

PL 4040, 00079 Metropolia

aura.neuvonen@metropolia.fi


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Media-alan tutkimussäätiö ja Kunnallisneuvos C.V. Åkerlundin säätiö tukevat Metropolian graafisen tekniikan kehittämistä

17.10.2018

Metropolia on saanut kaksi merkittävää apurahaa, joiden päämääränä on säilyttää ja kehittää graafisen tekniikan koulutusta sekä lisätä sen vetovoimaa opiskelijoiden keskuudessa. Media-alan tutkimussääti&ou...

Lue lisää

Helsingin Graafinen Klubi ry lahjoittanut Metropolialle

17.10.2018

Metropolia − ja sen edeltäjä EVTEK − on tuottanut vuosikymmenten ajan graafisen tekniikan insinöörejä teollisuuden ja mediayhtiöiden palvelukseen. Viestinnän ala on ollut pitkään murroksessa ja aivan ensimmäisten joukossa se on kohdannut ...

Lue lisää

Leppävaaran kampuksella yövyttiin Hackathonin merkeissä

16.10.2018

Metropolian Leppävaaran kampuksella järjestetty Hackathon toi kahden päivän ajaksi yhteen noin kolmekymmentä korkeakouluopiskelijaa ympäri Suomea. Opiskelijoiden tehtävänä oli keksiä uusia avoimen datan sovelluksia startup-yritysten tukemana. Kattote...

Lue lisää

Miten kestävyysmuutos voi toteutua kaupungissa? - Eko-Viikin asuinalue tutkimuskohteena

12.10.2018

”Helsinki kasvaa nopeasti. Arviolta 7000-8000 asukasta muuttaa tai syntyy Helsinkiin vuosittain. Millä tavalla tämä tehdään ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla?” Kimmo Kuisma, Helsingin kaupunginkanslian projektijohtaj...

Lue lisää

12.10.2018

Nordic Business Forum täytti A-auditorion Myyrmäen kampuksella 26.-27.9.2018

Nordic Business Forumista on tullut viime vuosina yksi maailman merkittävimmistä yritysjohdon konferensseista. Nordic Business Forumin live-striimausta ja huippu-puhujia oli katsomassa täysi tupa liiketalouden opiskelijoita ja henkilökuntaa. Tänä syksynä teemoina olivat...

Lue lisää

10.10.2018

Kansainvälisen I-dott-kilpailun voitto Metropoliaan

Kansainvälisen I-dott-kilpailun Metropolis-kategorian on voittanut Metropolian muotoilun opiskelija Gerli Kotkamets. Hän sai voitostaan rahapalkinnon lisäksi AVA-kuosisuunnittelujärjestelmän viikon koulutuksen.
I-dott tarjoaa tekstiilisuunnittelun opiskelijoille mahdollisuuden s...

Lue lisää

09.10.2018

Kepeli-hankkeen päätösjuhla tanssitti, nauratti sekä itketti

Naurua ja itkua sekä uskomattomia tarinoita, kaikkia näitä nähtiin ja kuultiin Kepelin Kyläjuhlassa keskiviikkona 26.9.2018 Metropolian Bulevardin kampuksella.
Kahden ja puolen vuoden Kepeli-hankkeen huipennusta juhlistettiin Bulevardin juhlasalissa. Tapahtuma oli avoin kaikille...

Lue lisää


1 - 7 / 1591

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015