Izmir-projekti auttaa pelastamaan vanhoista synagogista löydettyjä tekstiilejä - konservoinnin opiskelijoille projekti on korvaamaton käytännön kokemus

28.05.2018

Izmir-projekti (The Izmir Project, A Dialog and Cultural Journey) on kansainvälinen kulttuuriperinnön suojeluprojekti, jossa restauroidaan ja konservoidaan neljää vierekkäin sijaitsevaa synagogaa Izmirin vanhalla basaarialueella, Turkissa. Alue on vanha juutalaiskortteli, jonka varhaisimmat osat ovat 1500-luvulta. Metropolia osallistuu projektiin konservoiden juutalaisen seurakunnan seremoniallisia tekstiilejä.


Algazi-synagogan kellarin restaurointia

Useat tekstiilit ovat tehty vanhoista hääpuvuista, päiväpeitteistä tai tyynyistä sekä muista arvokkaista materiaaleista. Materiaalina on käytetty metallilangoin kirjottua samettia, joko hopean tai kullan värisenä. Monet tekstiilit ovat 1800-luvulta.  

Projektissa tekstiilit inventoidaan ja dokumentoidaan, annetaan suosituksia tekstiilien konservoinnin tarpeesta ja konservoidaan tekstiilit suositusten mukaisesti museoon tulevaa näyttelyä sekä säilytystä varten. ”Konservoinnin opiskelijoille tämä on korvaamaton käytännön kokemus autenttisessa ympäristössä. Materiaalia on runsaasti, joten opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan metallilangoin kirjailtujen tekstiilien konservointia ja niihin liittyvää problematiikkaa sekä niihin liittyvää ongelmanratkaisua”, kuvailee Metropoliassa projektin alkuun panija. lehtori Anna Häkäri.

Opiskelijat saavat arvokasta kansainvälistä kokemusta aidossa ympäristössä

Ennen tekstiilien konservointia opiskelijat tutustuivat juutalaiseen kulttuuriin ja synagogissa käytettäviin seremoniallisiin tekstiileihin sekä niiden konservointiin ja erityistarpeisiin. Näin heille muodostui aiheesta hyvä kokonaiskuva. Jokaisella opiskelijalla oli oma tekstiili konservoitavana, joissa jokaisessa oli omat konservointihaasteet.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä, että saivat työskennellä oikeiden konservoinnin haasteiden parissa. Projekti tarjoaa konservointiopiskelijoille useamman vuoden ajan kansainvälisyyttä, yhteistyötaitoja, itsenäisyyttä, rohkaisee harjoittelupaikkojen hakemiseen ulkomailla ja luo verkostoja. ”Jo pelkkä ulkomailla olo kasvattaa ihmisenä, kun huomaa että pärjää. Maailmankuva laajenee ja ymmärtää tätä kautta oman alan ainutlaatuisuutta. Kaikki halukkaat luokalta pääsevät tämän projektin myötä tutustumaan vanhaan kulttuuriin. Yhdessä olo myös kasvattaa luokan keskinäistä henkeä. Opiskelija on vastuussa omasta projektista, joka saatetaan loppuun neljän viikon vierailun aikana”, Anna Häkäri kuvaili hankkeen hyötyjä opiskelijalle.


Kahden viikon aikana imuroitiin yli 100 tekstiiliä

Hanke jatkuu ja antaa uusille opiskelijoille lisää kokemuksia

Izmirin synagoga-keskittymään avautuu uusi museo- ja kulttuurikeskus, joka palvelee opetuskäytön lisäksi turismia. Konservoidut tekstiilit on tarkoitus tuoda esille museoon.

Projekti on alkanut Metropoliassa jo 2013. Juutalainen seurakunta on ollut tyytyväinen opiskelijoiden toimintaan ja on toivonut hankkeelle jatkoa. Nyt uudet opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua projektin myötä aiheeseen. Syyskuun alussa tehdään uusi retki Izmiriin. ”Opiskelijat ovat hyvin innostuneita ja motivoituneita eivätkä melkeinpä jaksaisi odottaa seuraavaa reissua”, Anna kommentoi.

Lisätietoja:

Lehtori Anna Häkäri
P. 040 183 7458
S-posti: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Konservoinnin sivut

The Izmir Project


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Talonrakennusteollisuus tukee lahjoituksella tuotantojohdon koulutusta

11.12.2018

Järjestäytyneitä rakennusliikkeitä Uudellamaalla edustava Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry on tehnyt 40.000 euron lahjoituksen Metropolia Ammattikorkeakoululle. Joulukuun 4. päivä lahjoitetulla summalla on tarkoitus edistää rakennusalan ammattikork...

Lue lisää

Etäkuntoutuksen erikoistumiskoulutuksessa innostava alku

11.12.2018

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena -erikoistumiskoulutus kokosi yhteen kokeneita ja vasta aiheeseen perehtyviä ammattilaisia. Vuoden kestävä koulutus alkoi innostuneesti ja opimme heti ensimmäisessä tapaamisessa, että koulutuksessa on laaja kirjo osaamista kuntoutuk...

Lue lisää

Koulutettujen maahanmuuttajien urapolku helpottuu

07.12.2018

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa maahanmuuttajasairaanhoitajille kaksi opintoväylää, jotka ovat Osaaminen käyttöön Suomessa -hanke (EU-/ETA-alueelta tulevat maahanmuuttajat) ja SOTE-silta -hanke (EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat). Väyliä...

Lue lisää

Syksyn ProjektiBoosteri synnytti uusia 3AMK-hankehakemuksia

07.12.2018

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteisestä ProjektiBoosterista syntyi syksyn aikana ainakin kolme uutta, monialaista hankehakemusta sekä potentiaalisia ideoita jatkotyöskentelyyn.
3AMK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kiihdytysalusta ProjektiBoosteri tarjoaa ...

Lue lisää

05.12.2018

Olemme muuttaneet – uusi Myllypuron kampus avautuu tammikuun puolivälissä

Metropolian intensiivinen kampusmuuttojen vuosi huipentuu vuodenvaihteessa, kun uuden Myllypuron kampuksen ensi vaihe valmistuu ja korkeakoulu luopuu neljästä isosta toimipisteestä.
Metropolian uusi kampus Helsingin Myllypuroon avautuu tammikuun puolivälissä. Näin Metropoli...

Lue lisää

05.12.2018

FABULOUS NEWS - toimintaterapian toinen kansainvälinen lukukausi alkaa

 Vuoden 2018 alussa allekirjoitettiin sopimus yhteisen 30 opintopisteen lukukauden toteuttamisessa yhteistyössä Metropolia AMK:n toimintaterapian, Belgian Artevelde University Collegen ja Itävallan FH Campus Wienin kanssa.
Sopimus mahdollistaa vuosittain kymmenelle opiskelijalle kust...

Lue lisää

05.12.2018

3AMK:n ja TAMKin erikoistumiskoulutus vastaa taloushallinnon työn murrokseen

Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea aloittivat syksyllä 2018 uuden Digitaalinen talousohjaus -erikoistumiskoulutuksen yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.
Koulutus vastaa tulevaan suureen taloushallinnon työtehtävien murrokseen. Prosessit ja työroolit muuttuvat mm. digita...

Lue lisää


1 - 7 / 1621

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015