Izmir-projekti auttaa pelastamaan vanhoista synagogista löydettyjä tekstiilejä - konservoinnin opiskelijoille projekti on korvaamaton käytännön kokemus

28.05.2018

Izmir-projekti (The Izmir Project, A Dialog and Cultural Journey) on kansainvälinen kulttuuriperinnön suojeluprojekti, jossa restauroidaan ja konservoidaan neljää vierekkäin sijaitsevaa synagogaa Izmirin vanhalla basaarialueella, Turkissa. Alue on vanha juutalaiskortteli, jonka varhaisimmat osat ovat 1500-luvulta. Metropolia osallistuu projektiin konservoiden juutalaisen seurakunnan seremoniallisia tekstiilejä.


Algazi-synagogan kellarin restaurointia

Useat tekstiilit ovat tehty vanhoista hääpuvuista, päiväpeitteistä tai tyynyistä sekä muista arvokkaista materiaaleista. Materiaalina on käytetty metallilangoin kirjottua samettia, joko hopean tai kullan värisenä. Monet tekstiilit ovat 1800-luvulta.  

Projektissa tekstiilit inventoidaan ja dokumentoidaan, annetaan suosituksia tekstiilien konservoinnin tarpeesta ja konservoidaan tekstiilit suositusten mukaisesti museoon tulevaa näyttelyä sekä säilytystä varten. ”Konservoinnin opiskelijoille tämä on korvaamaton käytännön kokemus autenttisessa ympäristössä. Materiaalia on runsaasti, joten opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan metallilangoin kirjailtujen tekstiilien konservointia ja niihin liittyvää problematiikkaa sekä niihin liittyvää ongelmanratkaisua”, kuvailee Metropoliassa projektin alkuun panija. lehtori Anna Häkäri.

Opiskelijat saavat arvokasta kansainvälistä kokemusta aidossa ympäristössä

Ennen tekstiilien konservointia opiskelijat tutustuivat juutalaiseen kulttuuriin ja synagogissa käytettäviin seremoniallisiin tekstiileihin sekä niiden konservointiin ja erityistarpeisiin. Näin heille muodostui aiheesta hyvä kokonaiskuva. Jokaisella opiskelijalla oli oma tekstiili konservoitavana, joissa jokaisessa oli omat konservointihaasteet.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä, että saivat työskennellä oikeiden konservoinnin haasteiden parissa. Projekti tarjoaa konservointiopiskelijoille useamman vuoden ajan kansainvälisyyttä, yhteistyötaitoja, itsenäisyyttä, rohkaisee harjoittelupaikkojen hakemiseen ulkomailla ja luo verkostoja. ”Jo pelkkä ulkomailla olo kasvattaa ihmisenä, kun huomaa että pärjää. Maailmankuva laajenee ja ymmärtää tätä kautta oman alan ainutlaatuisuutta. Kaikki halukkaat luokalta pääsevät tämän projektin myötä tutustumaan vanhaan kulttuuriin. Yhdessä olo myös kasvattaa luokan keskinäistä henkeä. Opiskelija on vastuussa omasta projektista, joka saatetaan loppuun neljän viikon vierailun aikana”, Anna Häkäri kuvaili hankkeen hyötyjä opiskelijalle.


Kahden viikon aikana imuroitiin yli 100 tekstiiliä

Hanke jatkuu ja antaa uusille opiskelijoille lisää kokemuksia

Izmirin synagoga-keskittymään avautuu uusi museo- ja kulttuurikeskus, joka palvelee opetuskäytön lisäksi turismia. Konservoidut tekstiilit on tarkoitus tuoda esille museoon.

Projekti on alkanut Metropoliassa jo 2013. Juutalainen seurakunta on ollut tyytyväinen opiskelijoiden toimintaan ja on toivonut hankkeelle jatkoa. Nyt uudet opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua projektin myötä aiheeseen. Syyskuun alussa tehdään uusi retki Izmiriin. ”Opiskelijat ovat hyvin innostuneita ja motivoituneita eivätkä melkeinpä jaksaisi odottaa seuraavaa reissua”, Anna kommentoi.

Lisätietoja:

Lehtori Anna Häkäri
P. 040 183 7458
S-posti: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Konservoinnin sivut

The Izmir Project


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


OP aloittaa tekoälyn valmennusohjelman – tähtäimessä tekoälyn käyttöönotto ja osaamisen uudistaminen

12.07.2018

OP Ryhmä toteuttaa syksyllä 2018 tekoälyn koulutuspilotin 20 työntekijälleen yhteistyössä Metropolian kanssa. Valmennuksen tavoitteena on luoda perusta tekoälyn hyödyntämisessä tarvittavalle ymmärrykselle ja oppia soveltamaan tekoälyn ...

Lue lisää

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond tukee apurahallaan Metropolian ruotsinkielistä oopperaproduktiota

29.06.2018

Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond on myöntänyt apurahan Metropolian oopperakoulutuksen Kung Karls jakt -produktioon. Tuki on tarkoitettu erityisesti koululaisnäytännön järjestämiseen ja yleisöyhteistyöhön ...

Lue lisää

Intensiivinen kampusmuuttojen loppuvuosi

28.06.2018

Metropoliassa eletään intensiivistä kampusmuuttojen aikaa loppuvuosi. Korkeakoulun toiminnot keskitetään 20 toimipisteestä neljälle kampukselle usean vuoden muutoksena. Intensiivisin muuttojen suma jatkuu loppuvuoden.
Jatkossa Metropolian kampukset sijaitsevat Esp...

Lue lisää

Opiskelijavalinnat julkaistu — Metropoliassa aloittaa 3300 uutta opiskelijaa

28.06.2018

Kevään 2018 korkeakoulujen yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Metropoliassa aloittaa opintonsa syksyllä noin 3300 uutta opiskelijaa, joista tekniikan alalla noin 1558, sosiaali- ja terveysalalla 872, liiketaloudessa 409 ja kulttuurialalla 461 uutta opi...

Lue lisää

27.06.2018

Opetushallitus on myöntänyt valtionavustusta 1 080 000 euroa hankkeelle Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaaminen käyttöön Suomessa

Vuodesta 2016 alkaen Metropolia on tarjonnut SIMHE-palveluja (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiseksi ja heidän ohjaamiseksi tarkoituksenmukaisille koulutus- ja urapoluille.
Hankkeessa Metropolia tulee luomaan yhteistyössä pä&a...

Lue lisää

25.06.2018

Svenska kulturfonden tukee ruotsinkielisen oopperaproduktion tuottamista 24 000 eurolla

Svenska kulturfonden on myöntänyt 24 000 euron apurahan Metropolian musiikin ensimmäisen ruotsinkielisen oopperaproduktion toteuttamiseen. Teokseksi on valittu Fredrik Paciuksen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys (Kung Karls jakt), vuodelta 1856.
”Suomen musiikin isän...

Lue lisää

21.06.2018

STEK ry tukee Myllypuron kampuksen kehittämistä

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry (STEK) tukee parhaillaan valmistumassa olevan Myllypuron kampuksen kehittämistä myöntämällään apurahalla.
Talotekniikan koulutuksessa on jo lähdetty kehittämään valmiuksia kerätä kampus...

Lue lisää


1 - 7 / 1554

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015