Tietoturva ry palkitsi Metropoliasta valmistuneen Joonas Forsbergin opinnäytetyön

21.11.2018

Kuvituskuva.

Marraskuun kahdeksas päivä järjestetyssä syyskokouksessaan Tietoturva ry palkitsi vuoden parhaina tietoturva-aiheisina opinnäytetöinä Helsingin yliopiston Hans Liljestrandin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun Joonas Forsbergin työt.

Syyskuun lopussa tieto- ja viestintätekniikan amk-insinööriksi valmistuneen Forsbergin opinnäytetyö kuului alempien korkeakoulututkintojen sarjaan, ja se kuvaa käytännönläheisesti SIEM-järjestelmän rakentamisen avoimen lähdekoodin komponenteista PK-yrityksen tarpeisiin ja huomioiden tietosuojadirektiivin vaatimukset. Työ osoittaa huomattavaa kypsyyttä ja kykyä sovittaa yhteen aihealueen keskenään jonkin verran ristiriitaiset vaatimukset.

”Opinnäytetyö käsitteli keskitetyn lokienhallintajärjestelmän (Elastic Stack) toteuttamista EU:n uuden tietosuojalainsäädännön (GDPR) vaatimusten täyttämiseksi PK-yrityksen näkökulmasta. Tämän lisäksi työssä käsiteltiin SIEM (Security Information Event Management) -järjestelmän toimintaperiaatteita joiden pohjalta keskitettyä lokienhallintajärjestelmää ruvettiin rakentamaan. Tarkoituksena oli toteuttaa Elastic Stackilla SIEM-järjestelmän perustoiminnallisuutta käyttötapauksien kautta, jotta järjestelmällä olisi mahdollista tuottaa automaattisia hälytyksiä tietoturvapoikkeamista valikoiduista käyttötapauksista, esimerkiksi henkilötietojen joutuminen vääriin käsiin”, Forsberg kertoo ja jatkaa.

”Työn aihe valikoitui silloisen työnantajan tarpeiden mukaan. Eli pohjimmiltaan halusimme kasvattaa IT-ympäristön näkyvyyttä ja samalla varmistaa, että GDPR:n asettamat tekniset vaatimukset saadaan täytettyä. Lisäksi aihepiiri oli itselleni henkilökohtaisesti kiinnostava ja halusin perehtyä asiaan syvällisemmin”.

Ylempi amk-tutkinto tähtäimessä

Tietoturva ry on vuosittain järjestämässään kilpailussa palkinnut vuodesta 2010 lähtien tietoturva-aiheisia opinnäytetöitä. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita tekemään laadukkaita tietoturvaa käsitteleviä opinnäytetöitä ja näin edistää suomalaista tietoturvaosaamista. Kilpailuun sai osallistua suomalaiseen korkeakouluun tai ammattikorkeakouluun tehdyllä tietoturva-aiheisella opinnäytetyöllä.

Forsberg arvioi opinnäytetyönsä palkitsemisen perusteiksi työn kattavuuden ja aiheen ajankohtaisuuden lisäksi sen, että se on hyvin laajalti hyödynnettävissä myös muissa PK-yrityksissä joissa ei käsitellä merkittävissä määrin henkilötietoja. Mutta mitä tämä tunnustus hänelle merkitsee?

”Luonnollisesti arvostan tunnustusta valtavasti ja on hienoa, että Tietoturva ry:n raati koki työn palkinnon arvoiseksi. Paras asia palkinnossa on kuitenkin se, että tätä kautta työtä tullaan varmasti hyödyntämään muissa yrityksissä enemmän, jolloin tunnen antaneeni jotakin takaisin tietoturvayhteisölle”, Forsberg pohtii.

Hänellä on suunnitelmissa jatkaa ammatillisen osaamisen kehittämistä kyberturvallisuuden parissa ja myöhemmin jatkokouluttautua hankkimalla ylempi korkeakoulututkinto, joka tukisi jo hankittua ammatillista osaamista.

”Työkokemusta on toki jo viitisen vuotta takana ja opinnotkin tuli suoritettua kokoaikaisen työn ohella. Nykyiset työtehtävät ovat hyvin lähellä aihetta josta kirjoitin opinnäytetyön, eli sen jälkeen olen päässyt syventymään aihepiiriin myös työelämän puolella. Yleisestikin ottaen kyberturvallisuus tuntuu aihealueena siltä omalta jutulta. Mielenkiintoa aihetta kohtaan siis löytyy ja tätä kautta intoa paneutua asiaan syvällisemmin sekä kehittyä eteenpäin kyseisellä aihealueella”, Forsberg sanoo.

Lisätietoa

Tietoturva ry palkitsi vuoden 2018 parhaat tietoturva-aiheiset opinnäytetyöt

Sinustako tieto- ja viestintätekniikan insinööri?

tietoturva.fi

Kimmo Sauren
Lehtori, Tieto- ja viestintätekniikka
Kimmo.Sauren@metropolia.fi


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Sytyke ry valitsi Jesse Ukkosen opinnäytetyön vaikuttavimmaksi

14.12.2018

Tietojärjestelmätyön ammattilaisten Sytyke ry järjesti Vaikuttavin opinnäytetyö 2017-18 -kilpailun. Kilpailun voitti Metropolian viestinnän tutkinto-ohjelmasta valmistunut Jesse Ukkonen.
Voitokas opinnäytetyö Häiriötön tekno...

Lue lisää

Museoyhteistyöllä äänimaisemia, sovelluksia ja uusia näyttelyideoita

13.12.2018

EU:n Luova Eurooppa-ohjelman The People’s Smart Sculpture -hankkeen (2014 - 2018) päättyessä sen aikana kerätyt parhaat käytännöt on koottu yhdeksi julkaisuksi.  Hankkeenvtavoitteena oli tukea osallistavaa, yhteisöllistä, monialaista urbaania k...

Lue lisää

Talonrakennusteollisuus tukee lahjoituksella tuotantojohdon koulutusta

11.12.2018

Järjestäytyneitä rakennusliikkeitä Uudellamaalla edustava Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry on tehnyt 40.000 euron lahjoituksen Metropolia Ammattikorkeakoululle. Joulukuun 4. päivä lahjoitetulla summalla on tarkoitus edistää rakennusalan ammattikork...

Lue lisää

Etäkuntoutuksen erikoistumiskoulutuksessa innostava alku

11.12.2018

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena -erikoistumiskoulutus kokosi yhteen kokeneita ja vasta aiheeseen perehtyviä ammattilaisia. Vuoden kestävä koulutus alkoi innostuneesti ja opimme heti ensimmäisessä tapaamisessa, että koulutuksessa on laaja kirjo osaamista kuntoutuk...

Lue lisää

07.12.2018

Koulutettujen maahanmuuttajien urapolku helpottuu

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa maahanmuuttajasairaanhoitajille kaksi opintoväylää, jotka ovat Osaaminen käyttöön Suomessa -hanke (EU-/ETA-alueelta tulevat maahanmuuttajat) ja SOTE-silta -hanke (EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat). Väyliä keh...

Lue lisää

07.12.2018

Syksyn ProjektiBoosteri synnytti uusia 3AMK-hankehakemuksia

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteisestä ProjektiBoosterista syntyi syksyn aikana ainakin kolme uutta, monialaista hankehakemusta sekä potentiaalisia ideoita jatkotyöskentelyyn.
3AMK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kiihdytysalusta ProjektiBoosteri tarjoaa fasil...

Lue lisää

05.12.2018

Olemme muuttaneet – uusi Myllypuron kampus avautuu tammikuun puolivälissä

Metropolian intensiivinen kampusmuuttojen vuosi huipentuu vuodenvaihteessa, kun uuden Myllypuron kampuksen ensi vaihe valmistuu ja korkeakoulu luopuu neljästä isosta toimipisteestä.
Metropolian uusi kampus Helsingin Myllypuroon avautuu tammikuun puolivälissä. Näin Metropoli...

Lue lisää


1 - 7 / 1623

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015