Opiskelijat iloitsivat Uudistuva sosiaali- ja terveysala –seminaarin onnistumisesta

27.11.2018

Sosiaali- ja terveysalan Master’s-opiskelijat (vasemmalta oikealle) Hanne Mustiala, Heli Määttänen ja Heidi Kerbs osallistuivat seminaarin järjestämiseen.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Lehtori Katriina Rantala-Nenonen (Sosiaalinen hyvinvointi), Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola, Eduskunnan puhemies Paula Risikko ja lehtori Antti Niemi (Terveysalan tutkimuspalvelut ja palvelujohtaminen).

Eduskunnan puhemies Paula Risikko piti seminaarin avauspuheen.

Etäyhteyden kautta seminaaria katsoneet mukaan laskien tapahtumaa seurasi noin kaksi ja puolisataa silmäparia.

Tarjoilusta vastasi Fat Lizard.

Metropolian sosiaali- ja terveysalan Master’s-opiskelijat järjestivät marraskuun 9. päivä jälleen Uudistuva sosiaali- ja terveysala –seminaarin Vanhan viertotien kampuksella. Seminaari järjestettiin nyt viidennettä kertaa ja tällä kertaa keskityttiin sote-uudistuksen mukanaan tuomiin arvoja ja eettisiä kysymyksiä koskeviin teemoihin, jotka kytkeytyvät valinnanvapauteen ja asiakkaan osallisuuteen. Paikalla oli arviolta noin 130 henkeä ja saman verran seminaaria seurasi myös etäyhteyden kautta.

Tapahtuman avasi eduskunnan puhemies Paula Risikko, joka puheessaan käsitteli muun muassa kansallista soteuudistusta sekä asiakaskohtaamisen haasteita ja merkitystä. Muita vierailevia puhujia olivat asiantuntija Ira Custodio Unicefista, kokemusasiantuntijat Vilma Vähämaa ja Yontale Gebrenegus Osallisuuden aika ry:stä, johtava asiantuntija Eila Linnanmäki Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta, sivistys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Terhi Peltokorpi, Eettisen lautakunnan sihteeri ja erityisasiantuntija Alpo Heikkinen Talentiasta, MTKL Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa –hankkeen kehittäjä-sosiaalityöntekijä Päivi Rissanen, toimitusjohtaja Saara Hassinen Terveysteknologia ry:stä, sosionomi ja kokemustutkija Mai Peltoniemi ja tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo. Seminaaria kunnioitti läsnäolollaan myös Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola.

Puheenvuorot asiakaskohtaamisesta puhuttelivat

Seminaarin pystyttämisessä työryhmien yhteyshenkilönä ylempien amk-koulutusohjelmien tunnettuutta lisäävässä ryhmässä toiminut opiskelija Heli Määttänen kokee tapahtuman onnistuneen kokonaisuutena hyvin. Hänen mukaansa ohjelma oli runsas ja sen monipuolisuus piti kiinnostavuutta yllä koko pitkän päivän.

”Seminaarissa kuultiin moniäänisiä puhujia eri puolilta työkenttää, jossa uudistuksia tehdään. Pidin myös heidän pohdinnoistaan siitä, millaista voisi olla asiakaskohtaaminen ja -kuuleminen lähitulevaisuudessa. Hienoa, että puhemies Risikko pääsi avaamaan seminaarin”, Määttänen sanoo, ja nostaa esille häntä erityisesti seminaarissa lähellä olleen puheenaiheen.

”Arvostan nykyistä suuntaa, jossa työntekijä voi olla inhimillinen ja asiakas voi olla asiantuntija. Tämä oli minusta päivän kokonaisuudessa erittäin merkityksellistä”.

”Rouva puhemiehen kannustavat sanat ja pohdinta asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja valinnanvapauden mahdollisesta ristiriidasta jäivät hyvin mieleen. Myös Minna Koskelon puheenvuoro tulevaisuuden asiakaskokemuksista puhutteli. Päivi Rissasen puheenvuoro kosketti erityisen paljon. Mieleen jäi hänen kommenttinsa siitä, kuinka mielenterveyspotilaiden mielletään usein olevan yhtä kuin heidän sairautensa. Eli jos sairautesi on skitsofrenia, olet skitsofreenikko, ja potilaat kohdataan useimmiten vain sairautensa kautta”, kertoo seminaarin ohjelmaryhmän tiimin vetäjä Heidi Kerbs. Hän aloitti sosiaalialan ylemmät amk-opinnot viime vuoden syksyllä ja seminaarin järjestäminen kuului osaksi hänenkin opintojaan.

Teema yhdisti kaikkia sosiaali- ja terveysalalla toimivia

Opiskelijat olivat valinneet seminaarin teemaksi sosiaali- ja terveysalan arvot ja eettinen vastuu. Perusteluina he kertovat sote-uudistuksen mukanaan tuomat ajankohtaiset haasteet.

”Nämä teemat ovat kulkeneet läpi koko koulutuksen ja ne yhdistävät meitä kaikkia. Keskustelu arvoista ja eettisestä vastuusta sosiaalialan työssä ovat aina ajankohtaista, eivätkä nämä aiheet koskaan kulu loppuun. Sosiaalialan työssä ammatillisuuteen kuuluu vastuunkantoa myös oman kohderyhmän tai sektorin ulkopuolella vaikuttavista laajemmista ilmiöistä”, sanoo ylemmän amk-tutkintonsa ensi vuoden alussa päätökseen saava Heli Määttänen.

"Arvot ja eettinen vastuu tulee olla lähtökohtana sote-palvelujen suunnittelussa. Asiakkaan ja työntekijän arvostaminen, eri toimijoiden arvojen yhteensovittaminen ja eettinen vastuu on huomioitava niin palvelujen suunnittelussa, toteuttamisessa kuin arvioinnissakin" pohtii Kerbs.

Puheiden lomassa sosiaali- ja terveysalan Master´s-opiskelijat esittelivät myös opinnäytetöitään.

”Opinnäytetöiden esittely videoklipein oli uusi tapa ja se tuntui toimivalta”, Määttänen huomioi.

Kliinisen asiantuntijuuden ylempää amk-tutkintoa opiskelevan ja seminaarin viestintäryhmään kuuluneen Laura Hentusen mukaan kokemus seminaarin järjestämisestä oli hyvin suuritöinen ja opettavainen sekä eri ryhmien panostus sen onnistumiselle oli mittavaa.

”Kaikille osallistujille niin Vanhalla Viertotiellä kuin verkossakin, puhujille, järjestäjille, loistavalle juontajalle Petra Malinille sekä mahtavalle sponsorillemme Fat Lizardille lämmin kiitos todella mielenkiintoisen ja upean seminaarin luomisesta”, Kerbs ylistää lopuksi.

Lisätietoa

Sosiaaliala (ylempi AMK)
Kliininen asiantuntijuus digitaalisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa (ylempi AMK)
Sosiaali- ja terveysalan palvelujen ja liiketoiminnan johtaminen (ylempi AMK)

Antti Niemi
Lehtori, Terveysalan tutkimuspalvelut ja palvelujohtaminen
+358 40 676 4866
Antti.Niemi@metropolia.fi

Katriina Rantala-Nenonen
Lehtori, Sosiaalinen hyvinvointi
+358 40 641 8303
Katriina.Rantala-Nenonen metropolia fi

Artikkeli:

Simo Ruuskanen

Metropolian viestintäpalvelut


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Sytyke ry valitsi Jesse Ukkosen opinnäytetyön vaikuttavimmaksi

14.12.2018

Tietojärjestelmätyön ammattilaisten Sytyke ry järjesti Vaikuttavin opinnäytetyö 2017-18 -kilpailun. Kilpailun voitti Metropolian viestinnän tutkinto-ohjelmasta valmistunut Jesse Ukkonen.
Voitokas opinnäytetyö Häiriötön tekno...

Lue lisää

Museoyhteistyöllä äänimaisemia, sovelluksia ja uusia näyttelyideoita

13.12.2018

EU:n Luova Eurooppa-ohjelman The People’s Smart Sculpture -hankkeen (2014 - 2018) päättyessä sen aikana kerätyt parhaat käytännöt on koottu yhdeksi julkaisuksi.  Hankkeenvtavoitteena oli tukea osallistavaa, yhteisöllistä, monialaista urbaania k...

Lue lisää

Talonrakennusteollisuus tukee lahjoituksella tuotantojohdon koulutusta

11.12.2018

Järjestäytyneitä rakennusliikkeitä Uudellamaalla edustava Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry on tehnyt 40.000 euron lahjoituksen Metropolia Ammattikorkeakoululle. Joulukuun 4. päivä lahjoitetulla summalla on tarkoitus edistää rakennusalan ammattikork...

Lue lisää

Etäkuntoutuksen erikoistumiskoulutuksessa innostava alku

11.12.2018

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena -erikoistumiskoulutus kokosi yhteen kokeneita ja vasta aiheeseen perehtyviä ammattilaisia. Vuoden kestävä koulutus alkoi innostuneesti ja opimme heti ensimmäisessä tapaamisessa, että koulutuksessa on laaja kirjo osaamista kuntoutuk...

Lue lisää

07.12.2018

Koulutettujen maahanmuuttajien urapolku helpottuu

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa maahanmuuttajasairaanhoitajille kaksi opintoväylää, jotka ovat Osaaminen käyttöön Suomessa -hanke (EU-/ETA-alueelta tulevat maahanmuuttajat) ja SOTE-silta -hanke (EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat). Väyliä keh...

Lue lisää

07.12.2018

Syksyn ProjektiBoosteri synnytti uusia 3AMK-hankehakemuksia

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteisestä ProjektiBoosterista syntyi syksyn aikana ainakin kolme uutta, monialaista hankehakemusta sekä potentiaalisia ideoita jatkotyöskentelyyn.
3AMK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kiihdytysalusta ProjektiBoosteri tarjoaa fasil...

Lue lisää

05.12.2018

Olemme muuttaneet – uusi Myllypuron kampus avautuu tammikuun puolivälissä

Metropolian intensiivinen kampusmuuttojen vuosi huipentuu vuodenvaihteessa, kun uuden Myllypuron kampuksen ensi vaihe valmistuu ja korkeakoulu luopuu neljästä isosta toimipisteestä.
Metropolian uusi kampus Helsingin Myllypuroon avautuu tammikuun puolivälissä. Näin Metropoli...

Lue lisää


1 - 7 / 1623

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015