Svenska litteratursällskapet i Finland tukee 20.000 eurolla Metropolian oopperaa

29.11.2018

Kuvanveistäjä Emil Wikströmin pronssipatsas Fredrik Paciuksesta Visavuoren museossa Sääksmäellä. (Valokuva: Tuire Ranta-Meyer)

Metropolian kevään 2019 suuri oopperaproduktio Kung Karls jakt (säv. Fredrik Pacius, san. Zachris Topelius) on saanut SLS:n hallinnoimalta Fredrik Pacius minnesfondilta toteutuskustannuksiin merkittävän 20.000 euron apurahan.

Kung Karls jaktin (suom. Kaarle-kuninkaan metsästys) ensi-ilta on 5.4.2019 Ruoholahden konserttisalissa. Orkesterina toimii Helsinki Metropolitan Orchestra, jonka kapellimestari on oma alumnimme Sascha Mäkilä. Kuorona toimii kaksikielinen Jubilate taiteellisena johtajanaan Esko Kallio. Paitsi esitysten, myös oopperaproduktion harjoituskieli on ruotsi, jotta opiskelijat saavat kokemusta taiteellisesta työskentelystä ruotsiksi ja valmiuksia työllistyä monipuolisesti myös pohjoismaisiin oopperataloihin. Oopperassa on tekstitys suomeksi. Produktion ohjaa Ville Sandqvist Taideyliopistosta, lavastuksesta ja visuaalisesta ilmeestä vastaa Aalto-yliopistosta valmistunut Riina Nieminen. Puvustustiimissä ovat lisäksi Metropolian vestonomiopiskelijat Anna Jokinen, Mira Korhonen ja Sinimaaria Marjakangas sekä Omnian puvustuslinjan aikuisopiskelijat. Omnia-yhteistyönä toteutetaan myös oopperan kampaukset ja maskit, ja yhteistyötä siellä koordinoivat koulutuspäällikkö Nina Raki ja kouluttaja Pauliina Oksala aluerehtori Anna-Maija Iskaniuksen ystävällisellä myötävaikutuksella.

Oopperaproduktion metropolialaiset vastuuhenkilöt ovat yliopettaja Sirkku Wahlroos-Kaitila, lehtorit Ilkka Teerijoki ja Juha Karvonen, tuottaja Pirjo Aittomäki, apulaistuottaja, kulttuurituotannon opiskelija Iina Pätsi sekä vastuullisena tuotantojohtajana yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Tuire Ranta-Meyer. Markkinoinnin osalta projektista vastaavat mediakeskus Valovirta ja graafisen suunnittelun opiskelija Lydia Siikasmaa.

”On aivan mahtavaa, että Svenska litteratursällskapet i Finland tukee ruotsinkielisen oopperan toteuttamista Metropoliassa. Lahjakkaat musiikinopiskelijamme saavat kokemusta sekä isoista roolitöistä että ruotsista harjoituskielenä. Lisäksi Metropolian monialaisuus näyttää nyt voimansa, varsinkin jos saamme vielä esitys- ja teatteritekniikan koulutuksen mukaan produktion toteuttamiseen”, sanoo Fredik Pacius -seuran perustajajäsen, Suomen musiikinhistorian dosentti Tuire Ranta-Meyer.

”Tietojeni mukaan tämä ihana ooppera esitetään ensimmäistä kertaa opiskeluproduktiona. Kansallisoopperassa sitä esitettiin ammattivoimin 1990-luvulla ja uudelleen aivan 2000-luvun alussa. Olen ylpeä Metropolian opiskelijoiden lahjakkuudesta, heidän kunnianhimoisesta asenteestaan ja koko produktiotiimimme loistavasta yhteishengestä”, hän jatkaa.

Metropolia kiittää lämpimästi Svenska litteratursällskapetia apurahasta ja arvostuksesta. Kung Karls jakt -esitystä tukevat myös Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius, Eugéne, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse sekä Stiftelsen Tre Smeder.

Kung Karls jaktin rooleihin on koelaulujen kautta valittu seuraavat opiskelijat:

Leskikuningatar Hedvig Eleonora: Anu Ontronen / Maria Turunen
Kuninkaan holhooja Krister Horn: Olli-Jaakko Miettunen
Kuninkaan uskottu Gustaf Gyllenstjerna: Samuli Takkula
Tallimestari ja kuninkaan uskottu Mårten Reutercrantz: Joonas Tuominen
Aatelismiehet Banér: Tero Halonen, Wachtmeister: Sampsa Heiniö, Oxenstjerna: Ilmari Leisma, Lewenhaupt: Jussi Keltakangas
Hylkeenpyytäjä Jonathan Pehrsson: Eero Lasorla
Kalastajatyttö Leonora: Laura Juvonen / Veera Niiranen
Ensimmäinen hovineito: Sanna Iljin / Hilkka Ylinärä
Toinen hovineito: Anna Arola / Maija Turunen

Yritykset voivat tukea itselleen tärkeitä koulutusaloja kohdennetusti yli 10 000 euron suuruisilla lahjoituksilla. Vähintään 850 euron lahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia. Lue lisää Metropolian Muutamme maailmaa -kampanjasta täältä

Lisätietoja

Tuire Ranta-Meyer, johtaja, yhteiskuntasuhteet
tuire.ranta-meyer@metropolia.fi, GSM 050 5262002

Lue lisää lahjoittamisesta
Muutamme maailmaa -kampanjasivu


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Sytyke ry valitsi Jesse Ukkosen opinnäytetyön vaikuttavimmaksi

14.12.2018

Tietojärjestelmätyön ammattilaisten Sytyke ry järjesti Vaikuttavin opinnäytetyö 2017-18 -kilpailun. Kilpailun voitti Metropolian viestinnän tutkinto-ohjelmasta valmistunut Jesse Ukkonen.
Voitokas opinnäytetyö Häiriötön tekno...

Lue lisää

Museoyhteistyöllä äänimaisemia, sovelluksia ja uusia näyttelyideoita

13.12.2018

EU:n Luova Eurooppa-ohjelman The People’s Smart Sculpture -hankkeen (2014 - 2018) päättyessä sen aikana kerätyt parhaat käytännöt on koottu yhdeksi julkaisuksi.  Hankkeenvtavoitteena oli tukea osallistavaa, yhteisöllistä, monialaista urbaania k...

Lue lisää

Talonrakennusteollisuus tukee lahjoituksella tuotantojohdon koulutusta

11.12.2018

Järjestäytyneitä rakennusliikkeitä Uudellamaalla edustava Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry on tehnyt 40.000 euron lahjoituksen Metropolia Ammattikorkeakoululle. Joulukuun 4. päivä lahjoitetulla summalla on tarkoitus edistää rakennusalan ammattikork...

Lue lisää

Etäkuntoutuksen erikoistumiskoulutuksessa innostava alku

11.12.2018

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena -erikoistumiskoulutus kokosi yhteen kokeneita ja vasta aiheeseen perehtyviä ammattilaisia. Vuoden kestävä koulutus alkoi innostuneesti ja opimme heti ensimmäisessä tapaamisessa, että koulutuksessa on laaja kirjo osaamista kuntoutuk...

Lue lisää

07.12.2018

Koulutettujen maahanmuuttajien urapolku helpottuu

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa maahanmuuttajasairaanhoitajille kaksi opintoväylää, jotka ovat Osaaminen käyttöön Suomessa -hanke (EU-/ETA-alueelta tulevat maahanmuuttajat) ja SOTE-silta -hanke (EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat). Väyliä keh...

Lue lisää

07.12.2018

Syksyn ProjektiBoosteri synnytti uusia 3AMK-hankehakemuksia

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteisestä ProjektiBoosterista syntyi syksyn aikana ainakin kolme uutta, monialaista hankehakemusta sekä potentiaalisia ideoita jatkotyöskentelyyn.
3AMK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kiihdytysalusta ProjektiBoosteri tarjoaa fasil...

Lue lisää

05.12.2018

Olemme muuttaneet – uusi Myllypuron kampus avautuu tammikuun puolivälissä

Metropolian intensiivinen kampusmuuttojen vuosi huipentuu vuodenvaihteessa, kun uuden Myllypuron kampuksen ensi vaihe valmistuu ja korkeakoulu luopuu neljästä isosta toimipisteestä.
Metropolian uusi kampus Helsingin Myllypuroon avautuu tammikuun puolivälissä. Näin Metropoli...

Lue lisää


1 - 7 / 1623

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015