Aika
Paikka

Helsingin Konservatorion konserttisali,
Ruoholahdentori 6, 00180 Helsinki

Hinta

Liput 20–30 €

Osta liput Metropolian lippukaupasta.

Tapahtuman aihetunniste
 • #auringontalo

Katso esityksen traileri

Metropolian oopperakoulutus esittää suomalaisen tähtikapellimestari Mikko Franckin johdolla Einojuhani Rautavaaran oopperan Auringon talo. Tositapahtumiin perustuva teos kertoo Pietarista Turun seudulle Littoisiin päätyneen Thiessin emigranttiperheen traagisen tarinan. Esityksen ohjaa Ville Saukkonen.

Esitykset

Pe 15.10.2021 klo 19.00 ensi-ilta
La 16.10. klo 15.00
Su 17.10. klo 15.00

Esityskieli suomi, tekstitys suomeksi ja englanniksi.

Esityksen kokonaiskesto 2 tuntia (sisältää 30 minuutin väliajan).

Liput

Osta liput tästä

Normaalihintainen lippu 30 euroa.
Alennuslippu (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, lapset alle 12 vuotta) 20 euroa.
Ryhmälippu (väh. 10 henkilöä) 20 euroa
(Hinta sisältää käsittely- ja toimituskulut.)

Lipunmyynti tapahtumapaikalla aukeaa tuntia ennen esityksen alkua. Maksu käteisellä tai kortilla, suosittelemme korttimaksua.

Ostathan lipun ennakkoon verkkokaupasta lipunmyynnin ruuhkautumisen ja jonotuksen välttämiseksi.

Perehdy oopperaan etukäteen

Voit tutustua monipuolisesti sekä säveltäjään että tähän oopperaan ja sen toteuttajiin ilmoittautumalla Metropolian avoimen opintotarjonnan kautta opintojaksolle ”Rautavaara ja Auringon talo - johdatus teokseen ja säveltäjään” tästä linkistä. Opintojakso sisältää videoituja haastatteluja ja puheenvuoroja (mm. ohjaaja, korrepetiittori, laulajien valmentaja), lyhyitä esseitä ja Rautavaarasta kirjoitettuja tekstejä. Materiaalin on laatinut FT, MuM Tuire Ranta-Meyer.

Terveyturvallisuustoimet esityksissä

Noudatamme esityksissä koronavirustilanteesta johtuvia, kulloinkin voimassa olevia terveysturvallisuusohjeistuksia ja -käytäntöjä.

Tulethan esitykseen vain terveenä. Saavu paikalle hyvissä ajoin ennen esityksen alkua viime hetken ruuhkan välttämiseksi. Suosittelemme kasvomaskin käyttämistä kaikkialla Konservatorion tiloissa. Huolehdithan hygieniasta puhdistamalla kätesi Konservatorion sisäänkäynneillä ja aulassa saatavilla olevalla käsidesillä.

Tehdään yhdessä turvallinen tapahtuma!

Auringon talo

Tragedia buffa

Sävellys ja libretto Einojuhani Rautavaara

Työryhmä

Kapellimestari: Mikko Franck

Mikko Franck

Mikko Franck kuuluu suomalaisten orkesterijohtajien eliittikaartiin. Hän on toiminut ammatissaan suurten orkesterien ja oopperatalojen kapellimestarina ja vierailijana jo neljännesvuosisadan, vaikka on vasta 42-vuotias. Vuodesta 2015 alkaen hän on johtanut päätyönään Ranskan radion filharmonista orkesteria sen ylikapellimestarina ja musiikillisena johtajana. Viime vuosina häntä on kuultu usein Berliinin filharmonikoiden johtajakorokkeella samoin kuin Wienin valtionoopperan monien produktioiden kapellimestarina. Suomessa hän johti viimeksi Tampereella 2019. Helmikuussa 2018 hän sai aivan erityisen kunniatehtävän, kun hänet nimitettiin Ranskan Unicefin hyväntahdon lähettilääksi.

Franck aloitti viulunsoiton alle kouluikäisenä ja kiinnostui samalla orkesterin johtamisesta. Seitsenvuotiaana hän jo luki orkesteripartituureja ja johti teoksia levyiltä. Orkesterinjohdon professori Jorma Panula otti hänet ensin yksityisoppilaakseen ja vuonna 1996 Franck hakeutui hänen kannustuksestaan Sibelius-Akatemiaan kapellimestariluokalle. Noin 50 hakijasta hän pääsi ainoana sisään. Tasan vuosi sen jälkeen Franck teki kansainvälisen läpimurtonsa Tukholmassa. Sekä Tukholman filharmonikot että Ruotsin radion sinfoniaorkesteri pyysivät häntä ylikapellimestariksi.

Vuosina 2002−2007 Mikko Franck oli Belgian kansallisen orkesterin taiteellinen johtaja, ja vuonna 2006 hänet kiinnitettiin  Kansallisoopperamme ylikapellimestariksi. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin myös koko laitoksen taiteelliseksi johtajaksi. Tässä tehtävässä hän jatkoi vielä kuusi vuotta, kunnes jätti Kansallisoopperan vuonna 2013.

Vuonna 2017 Franck teki merkittävän lahjoituksen Metropolian laulukoulutukselle, minkä ansiosta sen toimintaedellytykset ovat parantuneet ja arvostus merkittävästi noussut. Sen jälkeen hän on ylläpitänyt yhteyttään Metropoliaan muiden muassa pitämällä oopperamusiikin mestarikursseja talon laulaja−pianisti-pareille yhdessä Kansallisoopperan taiteellisen suunnittelupäällikön Rilla Kyykän kanssa. Vuonna 2018 hän lahjoitti Metropolian kliinisen lastenhoitotyöhön tuntuvan summan ja seuraavana vuonna antoi tukensa digitaalisen median laitehankintoja varten, jotta opiskelijoilla olisi käytössään ajanmukaiset välineet. Auringon talon esitysten kapellimestarina toimiminen on hänen vuoden 2021 lahjansa Metropolialle. - Tuire Ranta-Meyer

Ohjaus: Ville Saukkonen

Ville Saukkonen  valmistui oopperaohjaajaksi Moskovan teatteritaiteen akatemiasta vuonna 1993, minkä jälkeen hän on ohjannut yli 140 ensi-iltaa ympäri Suomea. Opera BOXin taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2016. Saukkonen on yksi maamme tuotteliaimmista oopperaohjaajista. Hänen tuotantonsa käsittää teoksia barokista kantaesityksiin ja harvinaisista opereteista oopperakirjallisuuden suuriin klassikoihin. Hänen aktiivisuutensa on ollut ratkaisevan tärkeää suomalaisen oopperakulttuurin kehittämisessä.

Saukkosen yhteistyökumppaneita ovat olleet useat musiikkioppilaitokset, Sibelius-Akatemia, Suomalainen Kamariooppera, Savonlinnan Oopperajuhlat, Kansallisooppera sekä lukuisat vapaan kentän oopperaryhmät pääkaupukinseudulla ja ympäri Suomen. Ulkomailla Saukkosen ohjauksia on nähty Virossa, Venäjällä ja Saksassa.

Vuonna 2000 Suomen Wagner-seura myönsi Ville Saukkoselle Bayreuth-stipendin ensimmäisenä suomalaisena oopperaohjaajana, ja vuonna 2019 hän sai Pacius-palkinnon maamme oopperakulttuurin kehittämisestä.

Kuva: Sakari Röyskö

Lavastus: Reeta Tuoresmäki

Reeta Tuoresmäki on lavastaja ja lituanisti. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta 2007 pääaineenaan liettuan kieli ja kulttuuri. Tuoresmäki on suorittanut teatteriopintoja Liettuassa Klaipedan yliopistoissa ja Vilnan musiikki- ja teatteriakatemiassa. Esittävien taiteiden lavastusta hän on opiskellut Aalto-yliopistossa.

Tuoresmäki on työskennellyt muun muassa Kristian Smedsin assistenttina kansainvälisissä teatterituotannoissa. Vuosina 2017–2018 hän toimi Anna Kontekin lavastus- ja pukuassistenttina Suomen Kansallisoopperassa, jossa hän on toteuttanut myös pienimuotoisia lavastustöitä.

Tuoresmäen viimeisimpiä lavastus- ja pukusuunnittelutöitä ovat kaksi monologioopperaa Anne Frank & Eva Braun (SKO:n ja Greta Productions) sekä nykysirkusesitys Kadonnut (Cirko ja Agit-Cirk). Ohjaaja Ville Saukkosen kanssa hän on aiemmin tehnyt yhteistyötä muun muassa Opera Boxin tuotannossa Rigoletto ja Helsingin Oopperayhdistyksen tuotannossa Mare ja hänen poikansa.

Kuva: Kuvaverkko

Puvustus: Hanna Hakkarainen

Hanna Hakkarainen

Hanna Hakkarainen on opiskellut Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa vaatesuunnittelua. Teatteripuvustuksia ja pukusuunnittelua hän on tehnyt vuodesta 2005. Töiden joukossa on niin lastenteatteria, musikaaleja, teatteria kuin oopperaakin.

Valo- ja videosuunnittelu: Titus Torniainen

Titus Torniainen

Titus Torniainen on freelance-valo- ja tilasuunnittelija ja esitystaiteilija. Hän on työskennellyt esittävien taiteiden kentällä monissa rooleissa esiintyjästä tekniseen tuottajaan ja kokonaisvisuaalisesta suunnittelijasta taiteelliseen johtajaan.

Torniaisen viimeaikaisia suunnittelutöitä ovat olleet muun muassa Mestari/Margarita (ohj. Aino Kivi, 2021, Myllyteatteri), Paskateoria (ohj. Juhana von Bagh, 2020, Näty), Zimmermann: Valkoinen ruusu (ohj. Ville Saukkonen, 2020, Musiikkitalo ja Sibelius-Akatemia) sekä Tie Konyaan (kor. Panu Varstala, 2019, Ruska Ensemble, Yleisradio ja Kansallisteatteri) että Heini Junkkaalan teokset Homoäiti ja Axel – soolo miesäänelle (2018).

Hänen työtään on viime vuosina ohjannut kauneuden ja toivon kokemus sekä yhteyksien paljastaminen asioiden välillä, joilla ei ensisilmäyksellä näyttäisi sellaista olevan.

Kuva: Veera Jokinen

Apulaiskapellimestari: Ruut Kiiski

Ruut Kiiski

Apulaiskapellimestari: Ruut Kiiski

Ruut Kiiski on valmistunut kapellimestariksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta vuonna 2015. Hän on aikaisemmin valmistunut Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi ja kuoronjohtajaksi. Monipuolisena muusikkona ja lauluinstrumentin kanssa pitkään työskennelleenä Ruut viihtyy parhaiten oopperamusiikin parissa, mutta hänen vahvuuksiinsa kuuluu myös kiinnostus uuteen musiikkiin. Ruut on työskennellyt muun mussa Turun Filharmonisen Orkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Göteborgin oopperan orkesterin ja Malmön sinfoniaorkesterin kanssa. Oopperaa Ruut on johtanut muun muassa Jyväskylän Oopperassa, Läckön oopperajuhlilla Lidköpingissä sekä Turun musiikkijuhlilla. Tänä syksynä hän debytoi Norrlandsoperassa, Umeåssa, johtaen näytöksiä Milos Vacekin oopperasta Kejsarens nya kläder. Kesällä 2022 Ruut työskentelee kapellimestarin assistenttina Savonlinnan oopperajuhlilla. Ruut on myös Tampereen Filharmonisen Kuoron taiteellinen johtaja ja johtaa perustamaansa Camerata Vihti -kamariorkesteria.

Kuva: Johanna Vilja-Mantere

 

Ohjaajan assistentti: Ina Hukki

Ina Hukki

Ina Hukki on valmistunut muusikoksi Helsingin Konservatoriosta 2014 ja opiskelee Helsingin yliopistossa kulttuurien tutkimusta sekä yksityisesti klassista laulua Ritva-Liisa Korhosen johdolla.

Vuosina 2017–2021 Hukki on työskennellyt ohjaajan assistenttina useissa vapaan kentän oopperaproduktioissa, kuten teoksissa Poppean kruunaus, Norma, Die Loreley, Tiresiaan rinnat, Kaunis Helena sekä Mare ja hänen poikansa. Syksyllä 2019 Hukki uudelleenohjasi Bayreuthin musiikkijuhlien Lasten RING  -produktion Helsingin Musiikkitaloon.

Suomen Kansallisoopperassa ja -baletissa Hukki on toiminut lapsikuoron ohjaajana vuosina 2012–2019, vierailevana solistina 2008–2017 sekä näytäntöjärjestäjänä kausilla 2020–21 ja 2021–22.

Hukki työskentelee lisäksi kulttuuriaineiden opettajana Etelä-Helsingin kansalaisopistossa.

Kuva: Olli Horttana

Korrepetitio: Joonas Pohjonen, Armaan Madar

Joonas Pohjonen

Joonas Pohjonen toimii lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa vastuualueinaan klassinen pianonsoitto ja säestys. Hän opettaa Metropoliassa myös muun muassa liedmusiikkia, kamarimusiikkia ja musiikin historiaa. Lisäksi hän toimii aktiivisesti esiintyvänä pianistina ja säveltäjänä. Kuluvana vuonna hän on esiintynyt muun muassa Naantalin musiikkijuhlien livestream-konsertissa. Hänen pianoteoksensa "Sparkles" on marraskuussa 2021 pidettävän kansainvälisen nuorten Tapiola-pianokilpailun pakollisena teoksena.

Kuva: Anita Salo

Armaan Madar

Intialais-suomalainen Armaan Madar on muun muassa "herkkävireisestä ja soinnillisesti rikkaasta soitostaan" (Rondo/Harri Kuusisaari, 10/2018) kiitosta saanut pianisti.

Madar on valmistunut muusikoksi Helsingin Konservatoriosta Antti Hotin ja Heikki Pellisen opista ja musiikin maisteriksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta Stefan Bojstenin opista. Parhaillaan hän opiskelee pianopedagogiikkaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajanaan Joonas Pohjonen. Mestarikursseilla erityisen tärkeä opettaja on ollut myös Liisa Pohjola.

Armaan Madar on keskittynyt erityisesti aikamme musiikkiin ja yhteistyöhön laulajien kanssa. Maisteriopinnoissaan hän on syventynyt erityisesti Saariahon musiikkiin ja Rautavaaran Auringon talo -oopperassa hän toimii korrepetiittorina nyt ensimmäistä kertaa. Madar on esiintynyt runsaasti lukuisten laulajien kanssa; yhteistyö erityisesti sopraano Maria Turusen kanssa on ollut tiivistä vuodesta 2011 alkaen.

Kuva: Miika Koskela

Taiteellinen suunnittelu ja laulajien valmennus: Sirkku Wahlroos-Kaitila

Maskeeraus: Stadin aikuis- ja ammattiopisto

Maskeerauksen suunnittelu Jani Kylmälä, toteutus Stadin ao:n opiskelijat.

Esitystekniset järjestelmät, 3D-animaatiot sekä Motion capture - ja interaktiiviset järjestelmät

Metropolian esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelman opiskelijat

 • Rasmus Kallio
 • Donna Uuttu

Metropolian 3D-animoinnin ja visualisoinnin pääaineen opiskelijat (Muotoilun tutkinto-ohjelma)

 • Emmi Isokirmo
 • Jenni Pirinen
 • Oskar Riekko
 • Matilda Heilala
 • Teo Lundberg
 • Lotta Karvonen

Opettajat

 • Peke Huuhtanen
 • Jaro Lehtonen
 • Kristian Simolin

Metropolian XR Design -opiskelijat (XR Design, Muotoilun tutkinto-ohjelma)

 • Kalle Blomberg
 • Sara Kauppinen
 • Liisa Lammi
 • Mariia Loktionova
 • Mari Nieminen
 • Elias Salonen
 • Miia Seppälä
 • Nathan Sundkvist

Opettaja

 • Markku Luotonen

Graafinen suunnittelu ja pressikuvat

Graafinen suunnittelu Josefina Aave
Pressikuvat Tuomas Linna

Valovirta Design, Metropolia

Thiessin siskosten lapsuudenkuva: Jacques Moll / Turun museokeskus.

Henkilöt

Noora: Maija Turunen

Maija Turunen

Maija Turunen valmistuu keväällä 2021 musiikkipedagogiksi Metropoliasta, missä hän on opiskellut klassista laulua  Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Lauluopinnot Turunen aloitti Minna-Sisko Mutasen johdolla Helsingin NMKY:ssä; opinnot jatkuivat sivuaineena Sibelius-Akatemiassa Outi Kähkösen johdolla. Maija on täydentänyt opintojaan Mikko Franckin ja Rilla Kyykän, Anne Sofie von Otterin ja Bengt Forsbergin sekä Monica Groopin mestarikursseilla.

Maija on nähty lavalla aikaisemmin Metropolian tuottamassa Kung Karls Jakt -oopperassa (2019) Andra Hovdamenin roolissa. Lisäksi hän on esittänyt lied-ohjelmistoa muun muassa Helsingin kaupunginmuseon, Hämeenlinnan Sibelius-seuran sekä Laulun valo -festivaalin konserteissa.

Ennen Metropolian opintoja Turunen valmistui Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmästä musiikin maisteriksi 2017. Hän toimii myös äänittäjänä klassisen musiikin kentällä sekä suorittaa jatko-opintoja Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.

Kuva: Mirkku Merimaa

Riina: Essi Lind

Essi Lind

Rovaniemeläislähtöinen  mezzosopraano Essi Lind opiskelee laulua Metropoliassa ja Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolla Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Hän valmistui muusikoksi Helsingin Konservatoriosta 2017 opettajanaan  Hanna-Leena Haapamäki. Lind on täydentänyt opintojaan Soile Isokosken ja Erkki Rajamäen mestarikursseilla.

Lindin aiempia oopperarooleja ovat Second woman Henry Purcellin oopperassa Dido ja Aeneas sekä Niiskuneiti Ilkka Kuusiston Muumioopperassa.  Hän on laulanut kirkkomusiikkiteosten solistitehtävissä muun muassa barokkiorkesteri Galantinan solistina.  Lind on myös kokenut ensemblelaulaja: hän on laulanut ensemblesolistina Jani Sivénin Pyhä Birgitta -oopperassa sekä ollut kuorolaulajana useissa pääkaupunkiseudun oopperaproduktioissa. Essi Lind on  ollut sekakuoro Somnium Ensemblen jäsen vuodesta 2016.

Kuva: Iida Salenius

Eleanor: Anna Ginström

Anna Ginström

Anna Ginström opiskelee klassista laulua Metropoliassa ja kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Ginström aloitti lauluopintonsa 2015 Helsingin Konservatoriossa, jossa hänen opettajiaan olivat Ritva Laamanen, Tehi Sulonen-Georgi ja Päivi Kantola. Nykyisin häntä opastavat laulun saralla Sirkku Wahlroos-Kaitila ja Jenni Lättilä.
Anna on nähty aiemmin oopperalavalla Ilkka Kuusiston Muumioopperassa Niiskuneidin roolissa ja Belindana Purcellin oopperassa Dido ja Aeneas. Oopperan lisäksi Annan intohimoihin kuuluvat lied, vieraat kielet ja fonetiikka. 

Kuva: Anna Ginström

Irene: Maija Rautasuo

Maija Rautasuo

Sopraano Maija Rautasuo viimeistelee lauluopintojaan Metropoliassa, jossa hänen opettajanaan toimii Juha Karvonen. Repertuaariltaan Rautasuo on hyvin monipuolinen muusikko, joka esiintyy niin klassisen kuin kevyenkin musiikin kentällä. Tällä hetkellä hän tekee tiivistä yhteistyötä pianisti Pinja Ukkolan kanssa erityisesti lied-musiikin parissa. Vuonna 2019 Rautasuo osallistui Mikko Franckin ja Rilla Kyykän oopperamestarikurssille ja kesällä 2020 hän debytoi Adinan roolissa G. Donizettin Lemmenjuoma-oopperassa (OperaExtravaganza). Maija Rautasuo on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2018 erikoistuen musiikkiin.

Kuva: Maija Rautasuo

Victoria von Sonnig/Viktooria Vilunen: Fanny Henn

Fanny Hällström

Mezzosopraano Fanny Hellström valmistui Metropoliasta syksyllä  2020 oopperalaulaja Ritva-Liisa Korhosen johdolla. Aiemmin hän on valmistunut Helsingin Konservatoriosta. Hellström on esiintynyt solistina muun muassa Suomen Laulun 120-juhlavuotiskonsertissa (2020), Elias-oratoriossa (2019) sekä Uuden Musiikin Lokakuu-festivaalilla Oulussa (2018). Muita produktiota ovat musikaali My Fair Lady (2017–2018) sekä ooppera Neljäntienristeys (2017) Oulun Kaupunginteatterissa, Figaron Häät (2013) Åbo Svenska Teaternissa sekä Fjäriln Vingad (2009) Svenska Teaternissa. Vuonna 2015 hän teki Kriemhilden roolin operetissa Die Lustigen Niebelungen. Hellström on myös esiintynyt Linnanmäen Ilveilijäperhe-konseptissa 2010–2011.

Kuva: Roxy Mikkonen

John von Sonnig/Hermesson: Martin Iivarinen

Martin Iivarinen

Iisalmelaislähtöinen basso Martin Iivarinen aloitti lauluopintonsa Ylä-Savon musiikkiopistossa Eeva-Riitta Rytkönen opettajanaan. Syksyllä 2018 opinnot jatkuivat Tehi Sulonen-Georgin johdolla Helsingin Konservatoriossa, josta Martin valmistui muusikoksi tammikuussa 2021. Nykyisin hän opiskelee Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla opettajanaan Kristjan Möisnik.  

Martin on nähty aiemmin lavalla Helsingin Konservatorion oopperaensemble-projekteissa ”La serata capricciosa” Sarastron  ja Figaron rooleissa ja ”Orfeus Manalassa” Marsina ja Bacchuksena. Martin oli kiinnitettynä Savonlinnan Oopperajuhlakuoroon kaudella 2019–2020. 

Kuva: Elli Luoma

Victor von Sonnig/Vikke: Joonatan Rautiola

Joonatan Rautiola

Laulaja ja saksofonisti Joonatan Rautiolaan ovat vaikuttaneet kohtaamiset erilaisten taiteilijoiden ja taiteenlajien kanssa sekä opettajat Helsingissä, Pariisissa ja Kölnissä. Metropoliassa hän on opiskellut laulua Juha Karvosen ja Seppo Ruohosen johdolla sekä liediä Heikki Pellisen, Joonas Pohjosen ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla.

Rautiolan aiempia oopperarooleja ovat olleet Mozartin Figaron häiden Basilio ja Don Curzio, Mozartin Taikahuilun Tamino ja Bizet’n Carmenin le Remendado. Hän valmistelee parhaillaan näyttämöllistä teosta yhdessä säveltäjä Lauri Supposen ja cembalisti Marianna Henrikssonin kanssa.

Joonatan Rautiola on tehnyt saksofonistina yhteistyötä Strasbourgin ja Düsseldorfin filharmonikkojen, Radion sinfoniaorkesterin, kirjailija Alain Foix’n sekä sirkusryhmä Kallo Collectiven kanssa ja esiintynyt Lucernen Festivaalilla, Salle Pleyelissä ja Carnegie Hallissa. Pianisti Marko Hilpon kanssa hän on esiintynyt aktiivisesti jo parinkymmenen vuoden ajan, viime vuosina myös laulajana.

Kuva: Hanna Koikkalainen

Gregor/Rekku: Samuli Takkula

Samuli Takkula

Baritoni Samuli Takkula on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Erkki Rajamäen johdolla. Lisäksi Takkula on opiskellut laulupedagogiikkaa Metropoliassa opettajanaan Kai Valtonen. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin koulutusohjelmasta sekä pianopedagogiksi Turun ammattikorkeakoulusta.

Samuli Takkulan oopperarooleja ovat olleet muun muassa Rigoletto (Verdi: Rigoletto), Falstaff  (Verdi: Falstaff), Jevgeni Onegin (Tsaikovsky: Jevgeni Onegin), Demetrius (Britten: Kesäyön unelma), Lukkari (Kuusisto: Jää), 2. Mies (Rantala: Pikaparantola), Paroni Douphol (Verdi: La Traviata), Peter (Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Kreivi Almaviva (Mozart: Figaron häät), Papageno (Mozart: Taikahuilu) ja Gyllenstjerna (Pacius: Kung Karls jakt).  Samuli Takkula on vieraillut Helsingin juhlaviikoilla sekä Suomen kansallisoopperassa, jossa hän on viime kausilla esiintynyt solistina useissa teoksissa.

Takkulan lauluopintoja ovat  tukeneet muun muassa Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica Säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Lisäksi hän on vuoden 2019 Suomen Wagner-seuran stipendiaatti.

Kuva: Heikki Tuuli

Alessandro Riccioni/Santeri Rissonen: Markus Nieminen

Markus Nieminen

Markus Nieminen

Baritoni Markus Nieminen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta opettajanaan Sauli Tiilikainen. Nieminen on täydentänyt opintojaan Wienin musiikkikorkeakoulussa prof. Gerhard Kahryn oppilaana sekä Tom Krausen, Thomas Hampsonin ja Rudolf Bautzin mestarikursseilla.

Vuodesta 2005 Nieminen on esiintynyt freelancerina laulaen Suomen kansallisoopperassa muun muassa teoksissa Madama Butterfly (Sharpless), Patarouva (Jeletski), Figaron häät (Kreivi), Taikahuilu (Papageno), Cosi fan tutte (Guglielmo), Robin Hood (nimirooli) ja Tuhkimo (Dandini). Vierailevana solistina hän on laulanut myös Hampurin ja Dresdenin valtionoopperoissa, Wienin Volksoperissa sekä Baselin, Gentin, Antwerpenin ja St.Gallenin oopperataloissa.

Markus Nieminen oli kiinnitettynä Wienin Valtionoopperan solistikuntaan 2001–2005. Siellä hänen roolejaan olivat muun muassa Belcore (Lemmenjuoma), Schaunard (La Boheme), Sprecher (Taikahuilu), Jonny (Jonny spielt auf), Ping (Turandot), Melot (Tristan und Isolde).

Nieminen on esiintynyt lukuisten orkesterien solistina ja laulanut muun muassa seuraavien kapellimestarien johdolla: Gerd Albrecht, Fabio Luisi, Marcello Viotti, Semjon Byshkow, Simone Young, Seiji Ozawa ja Christian Thielemann.

Baritoni on oopperan lisäksi kotonaan myös liedin ja orkesterimusiikin parissa. Hän esiintyy aktiivisesti liedlaulajana pianisti Ilmari Räikkösen kanssa. Niemisen ohjelmistossa ovat paitsi suuret kirkkomusiikkiteokset myös muun muassa Mahlerin laulusarjat sekä Zemliskyn Lyyrinen sinfonia.
Levytettyjä rooleja: Santeri Rissonen (Rautavaara, Auringon talo, Ondine 2003/Franck) Melot (Wagner, Tristan und Isolde, Deutsche Grammophon 2003/Thielemann)

Niemisen kilpailumenestyksestä mainittakoon ensipalkinnot: 1999 Pentti Koskimies -liedkilpailu, 2000 Vox Unica, 2001 Tampere Opera Grand prix, 2006 Lappeenrannan laulukilpailu. Baritoni Markus Nieminen palkittiin Martti Talvela -stipendillä 2000 ja Wienin Valtionooppera myönsi hänelle arvostetun Eberhard Wächter -laulajamitalin 2002.

Maximilian Holstein: Ilmari Leisma

Ilmari Leisma

Tenori Ilmari Leisma opiskelee kolmatta vuotta Metropoliassa laulua ja laulupedagogiikkaa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Hän on aikaisemmin valmistunut Helsingin Konservatoriosta muusikoksi. Leisma lauloi elokuussa 2020 ensimmäisenä oopperan pääroolinaan Nemorinon roolin Donizettin oopperassa ”Lemmenjuoma” Italian Vetrallassa Opera Extravaganzan tuotannossa. Ilmari Leisma oli kiinnitettynä Savonlinnan Oopperajuhlakuoroon kaudella 2019–2020.

Kuva: Heikki Tuuli

Tanssija: Malla Aaltonen

Malla Aaltonen

Malla Aaltonen valmistuu tanssijaksi jouluna 2021 Riverian Outokummun tanssin koulutuksesta. Tanssin lisäksi hän on harrastanut teatteria ja lauleskelee omaksi ilokseen. Tanssissa Mallaa inspiroi elottomuuden liikkeellistäminen, väsymys ja väsyttäminen, huumori, leikki sekä aitous.

Yhteistyössä Riveria Outokummun tanssin koulutuksen kanssa.

 

Tanssija: Jade Rosenbom

Jade Rosenbom on jouluna 2021 Riverian Outokummun tanssin koulutuksesta valmistuva tanssijanalku. Teatteri ja erityisesti musikaalit ovat aina olleet lähellä Jaden sydäntä. Tanssissa häntä kiinnostaa värien kanssa työskenteleminen, leikittely, oudot muodot, karnevalistisuus, buton elementit sekä dramaattisuus.

Yhteistyössä Riveria Outokummun tanssin koulutuksen kanssa.

Synopsis

I NÄYTÖS

Vanhat neidit Noora ja Riina, Pietarista muuttaneen emigranttiperheen viimeiset jäsenet, asuvat rappeutuvassa talossaan, Solgårdenissa. Enimmäkseen he torkkuvat sisällä, sillä elämä on enää pelkkiä muistoja – kuten se hopeinen Fabergé-muna, jolla Noora heittää huoneen nurkassa rapistelevaa rottaa. Riina moittii häntä, sillä muna on tsaarin lahja edesmenneelle isälle. Mutta Nooran mielestä kaikki on jo samantekevää, omaiset kuolleet, palvelijat lähteneet ja toivo mennyt. Maailma tyhjenee ja elämä riisutaan heidän päältään. Noora näkee puutarhassa oudon valon, mutta vaipuu kuitenkin uneen.

Ulkoa kuuluu ääniä. Sisään uuteen kotiinsa (Solgårdeniin) tulevat he nuorina tyttöinä sekä isä, äiti, veli ja matkalaukkuja raahaava lakeija Gregor. He kaipaavat Pietariin ja toivovat että kaikki palaisi vielä ennalleen. Nuorilla on leikkimieltä ja he löytävät ison pääsiäismunan, jonka sisällä piilevälle ”talon hengelle” esitellään uudet asukkaat. Vain isä ei osallistu leikkiin, vaan poistuu puutarhaan. Hetken päästä sieltä kuuluu laukaus. Aika kulkee nyt oopperassa pikavauhtia: kun lakeija ilmoittaa isän ampuneen itsensä, kohta hän taas tulee sisään ja ilmoittaa veljen hirttäytyneen puutarhaan ja hetken päästä äidin poistuneen maailmasta.

Koko unikohtauksen ajan vanhat neidit ovat nukkuneet. Ovelta kuuluu koputus, ja postimies Hermesson tuo kirjeen. Neidit luulevat kirjeen tulleen serkulta professori Riccionilta, Noora entiseltä ihastukselta, ja uskovat vierailulle muka tulevan serkun olevan vihdoin heidän elämänsä pelastus. Mutta vierasta varten tarvitaan palvelija, joka ilmoittaa hänet sisään, ja Hermesson tietää jonkun kylän poikaviikarin tähän rooliin. Äkkiä puutarhasta näkyy taas valo, joka symboloi uhkaa ja pelkoa, jotain liian lähelle tulevaa. 

II NÄYTÖS

Aamuyöllä Solgårdenissa molemmat naiset ovat nähneet painajaista, että huoneessa torkkuu ryppyiset vanhat eukot, jotka Gregorin mukaan ovat he itse. naiset eivät tiedä mikä on unta ja mikä totta. Unessa he näkevät vanhoja heilojaan ja serkkunsa Riccionin. He kokevat olevansa väärässä ajassa. Aamulla sisään tulevat lakeijaa esittävät pojat, Rekku ja Vikke ja heidän kanssaan postimies Hermesson. Paikalle tulee myös kunnallinen kodinhoitaja Viktooria Vilunen, joka saa esittää vierasta harjoituksissa. Mutta kesken harjoituksien pihaan saapuu oikea vieras, jota neidit luulevat Riccioniksi. Oikeasti hän on kirjeen kirjoittaja, asianajaja Rissonen, joka on tullut tekemään tarjouksen Solgårdenin ostosta. Vanhat neidit kieltäytyvät myymästä ja ajavat Rissosen ulos.

Heidän huomaamattaan pojat Rekku ja Vikke varastavat pääsiäismunan ja lähtiessään sammuttavat (jekkuna) sähköt pääkatkaisijasta. Vanhat neidit luulevat, että syynä sähkökatkoon on maksamattomat laskut. He vajoavat masentuneina tuoleihinsa. Taas puutarhassa välähtää valo, ja ovelle ilmestyvät he itse nuorina tyttöinä. Heidän on tullut aika lähteä (tästä elämästä). Loppukohtauksessa Gregor seisoo taas ovella, ja ilmoittaa sisään tanssiaisiin ja loppupoloneesiin isän, veljen, ja muut henkilöt ja toimii tanssiohjaajana ja johtaa poloneesia kuin rulettia: ”Hyvät naiset ja herrat, peli on päättynyt”.

Tuire Ranta-Meyer

Pressikuvat


Kuvat Markku Pihlaja.


Lataa painolaatuiset kuvat täältä.