Ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään kaksivaiheisena

30.4.2020 - 09:40

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään kesäkuussa kaksivaiheisena. Ensimmäisen vaiheen valintakoepäivä on 4.6. Tuolloin järjestetään digitaalinen etäkoe. Toisen vaiheen ajankohta ja toteutustapa ilmoitetaan toukokuun aikana. Hakijoille on lähetetty ja lähetään sähköpostitse tietoa AMK-valintakokeesta.

Metropolian omista valintakokeista (ylemmät AMK-tutkinnot ja kulttuurialan AMK-tutkinnot) täydennetään tietoja Muutoksia kevään 2020 valintakokeisiin -sivulle sitä mukaa kun ne tarkentuvat.

AMK-valintakoe järjestetään kaksivaiheisena, jotta kokeen suorittajien henkilöllisyys voidaan varmistaa. Tämä on tärkeää vilpin ehkäisemiseksi. Vilppi johtaa koesuorituksen hylkäämiseen.

Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen osallistuvat kaikki hakijat, jotka eivät tulleet hyväksytyksi todistusvalinnassa ylimpään hakutoiveeseensa. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.2020.

Hakija tarvitsee valintakokeen suorittamiseen toimivan tietokoneen ja internet-yhteyden.

Toiseen vaiheeseen kutsutaan ensimmäisessä vaiheessa parhaiten menestyneet hakijat.

Kummassakin kokeessa testaan hakijoiden korkeakouluvalmiuksia eikä niihin ole ennakkomateriaalia. Tältä osin tilanne ei muutu alkuperäisestä AMK-valintakokeesta.

Ammattikorkeakoulut pitävät tärkeänä, että hakijalla on todistusvalinnan rinnalla muitakin väyliä tulla valituksi tutkintoon johtavaan koulutukseen. Ammattikorkeakoulut käyttävät myös avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoja sisääntuloväylänä, kuten aiemmin on ilmoitettu.

Ammattikorkeakoulut ovat yhteistyössä kehittäneet digitaalista valintakoetta, joka auttaa poikkeustilanteissakin. Myös yliopistot hyödyntävät omissa valinnoissaan tätä järjestelmää.

Ammattikorkeakouluihin oli 1.4. päättyneessä yhteishaussa 92 000 hakijaa. Heistä 75 000 ilmoittautui yhteishaussa valintakokeeseen. Toisen vaiheen kokeeseen odotetaan kymmeniä tuhansia hakijoita.

Tarkemmat ohjeet kokeeseen liittyen julkaistaan ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla.

Arenen sivuilla on julkaistu Vastauksia kysymyksiin AMK-opiskelijavalinnoista artikkeli, jossa on käsitelty tarkemmin ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintoihin liittyviä asioita.

Lisätietoja

Muutoksia kevään 2020 valintakokeisiin Metropolian sivuilla

Ammattikorkeakouluun.fi-sivusto

Arene - Ammattikorkeakoulujen rehtorien neuvosto