Helsingin Arabiassa alkaa musiikin opetuksen uusi aika - Soiva-talo avataan

12.3.2021 - 10:30

Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion musiikin koulutukset muuttavat 15.3.2021 uuteen, yhteiseen uudisrakennukseen Helsingin Arabianrannassa. Soiva-niminen uudisrakennus luo musiikin opetukselle uudet ja nykyaikaiset olosuhteet. Rakennus on suunniteltu alusta lähtien vastaamaan musiikin opetuksen tarpeita - ja näyttämään tulevaisuuden opetuksen suunnan.

Soiva yhdistää musiikin ammattikorkeakoulutuksen, ammatilliset opinnot, musiikin harrastajat ja musiikkileikkikoulun soittamisesta ja laulamisesta studiotyöskentelyyn ja tuottamiseen. Yhteisöllisyyttä korostava tilasuunnittelu mahdollistaa uudenlaiset kohtaamiset oppilaitosten välillä sekä opiskelijoiden ja opettajien kesken.

Soiva on suunniteltu ja varusteltu vastaamaan nykyaikaisen lähi- ja verkko-opetuksen vaatimuksia. Rakennuksen oppimis- ja esitystilat mahdollistavat innovatiivisen pedagogiikan, jokainen tila on suunniteltu musiikin oppiminen edellä. Myös talon äänistudiot ja verkkostudio ovat poikkeukselliset Suomessa.

“Soiva kokoaa Metropolian klassisen- ja rytmimusiikin opiskelijat sekä monipuolisen muusikko- ja musiikkipedagogikoulutuksen ensimmäistä kertaa saman katon alle. Lisäksi kampus tuo yhteen koko laajan kulttuurialojen ammattikorkeakoulutuksen, mikä avaa mahdollisuuden monenlaiselle yhteistyölle”, kertoo osaamisaluepäällikkö Paula Turkkila Metropoliasta.

“Pitkään kehitelty unelmamme on toteutunut ja saamme nyt käyttöömme maan parhaat musiikin oppimistilat, jotka tukevat vahvaa verkko-opetuspainotustamme. Ja vielä samaan kortteliin, jossa olemme aiemmin toimineet”, kertoo Pop & Jazz Konservatorion rehtori Janne Murto.

Soiva-talo elävöittää Arabian tehdaskorttelia

Uudisrakennus sijaitsee historiallisessa Arabian tehdaskorttelissa. Se liittyy saumattomasti Metropolian luovien tekijöiden kulttuurikampukseen ja on osa työeläkeyhtiö Varman Arabia135-kiinteistökehityshanketta, jonka avulla aluetta kehitetään eläväksi kaupunkiympäristöksi.

”Arabia135-korttelin omistajana iloitsemme siitä, että musiikin opiskelijat saavat käyttöönsä tarpeen mukaiset, modernit tilat ja Soiva-talo musiikin opiskelijoineen, harrastajineen, tuottajineen ja yleisöineen elävöittävät korttelia, sanoo toimitilajohtaja Toni Pekonen Varmasta.

Tilat on suunnitellut Arkkitehdit Tommila Oy arkkitehti Miia-Liina Tommilan johdolla ja talon akustiset ratkaisut onsuunnitellut Akukon Oy. Kohteen urakoitsijana on toiminut SRV Rakennus Oy.

Metropolian osalta kampuskokonaisuuden täydentää vielä kolmannen vaiheen tilojen valmistuminen kesällä 2021, jolloin Hämeentie 161:n tutkinto-ohjelmat ja toiminnot sekä Helsinki XR Center muuttavat uusiin tiloihin.

Metropolian kampusprojektilla merkittäviä vaikutuksia

Metropolia on keskittänyt toimintansa 20 toimipisteestä neljälle kampukselle Soiva-talo kuvattuna ulkoaasteittain vuosina 2018-2021.

"Metropolian kampusuudistuksen loppusuoralla on jo selkeästi nähtävissä, että modernit tilat ja oppimisympäristöt mahdollistavat osaamisen monipuolisen kehittämisen, tehostavat ja uudistavat työelämäyhteistyötä sekä vaikuttavat merkittävästi kaupunkikehitykseen toiminta-alueellaan", summaa projektijohtaja Simo Hoikkala.

Tutustu Metropolian kampuksiin

Soiva-talon mediapankki

Kuva oikealla: Arkkitehdit Tommila Oy

Lisätietoa

Metropolian musiikin koulutus ja Soiva-talo:
Osaamisaluepäällikkö Paula Turkkila
p. 040 726 6511
paula.turkkila [at] metropolia.fi (paula[dot]turkkila[at]metropolia[dot]fi)

Metropolian kampushanke:
Projektijohtaja Simo Hoikkala
p. 050 366 0545
simo.hoikkala [at] metropolia.fi (simo[dot]hoikkala[at]metropolia[dot]fi)

Pop & Jazz Konservatorio
Rehtori Janne Murto
janne.murto(at)popjazz.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma / Arabia135-kortteli
Toimitilajohtaja Toni Pekonen
p. 040 523 6610
toni.pekonen(at)varma.fi

Arkkitehdit Tommila Oy
Toimitusjohtaja Miia-Liina Tommila, Arkkitehti SAFA
p .050 323 7534
miia-liina.tommila(at)arktom.fi