Metropolian ensimmäinen vuosineljännes: Uusia toimintatapoja ja strategian edistämistä poikkeusoloissa

28.5.2020 - 15:00

Vuoden 2020 ensimmäinen neljännes oli Metropoliassa poikkeuksellinen. Korkeakoulu joutui muun maailman tavoin koronaviruksen johdosta äkillisesti sopeuttamaan toimintaansa haastavassa tilanteessa.

Metropolian ensimmäisen kvartaalin liikevaihto oli 24,7 miljoonaa euroa kasvaen 3,4 prosenttia vertailukaudesta (Q1/2019; 23,9 M€). Tulos oli 0,7 miljoonaa euroa tappiollinen pienentyen 1,4 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Tuloksen heikennys johtui suunnitelman mukaisesta henkilöstön lisäyksestä sekä koronaviruspandemiasta.

Yhteistyötä ja uuden oppimista

Viranomaisten määräyksestä Metropolian kampukset suljettiin ja opetus muutettiin etäopetukseksi. Toimintaa mukautettiin ja haastava tilanne saatiin hallintaan. Ratkaisut vaikeissa tilanteissa syntyivät yhteistyöllä, avoimuudella ja uskaltamalla kokeilla ketterästi.

”Olemme oppineet paljon ja kokeilleet rohkeasti uusia tekemisen tapoja. Yhtenä esimerkkinä tästä on Metropolia Digiklinikka, joka on tarjonnut käytännön tukea etäopetukseen siirtymisessä ja digitaitojen haltuunottamisessa. Monista näistä hyvistä konsepteista ja käytänteistä aiomme kehittää pysyviä”, kertoo toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola.

Korkeakoulu halusi kantaa vastuuta yhteiskunnallisesti ja globaalisti haastavassa tilanteessa. Metropolia lainasi erilaisia sairaalavälineitä ja suojavarusteita HUSin ja Helsingin kaupungin sairaaloiden käyttöön. Korkeakoulu tarjoaa myös maksutta avoimen opintoja lomautetuille tai työttömille.

Strategiset valinnat tähtäävät yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen

Metropolian tahtotilana on olla osaamisen rohkea uudistaja ja tulevaisuuden aktiivinen rakentaja. Vuonna 2020 Metropolian toiminnan fokuksessa ovat jatkuva oppiminen ja opiskelijalähtöinen ohjaus, vaikuttavat innovaatiokeskittymät, kyvykäs ja motivoitunut henkilöstö sekä selkeä toiminnanohjaus.

Strategiamme toteuttamiseksi tarvitsemme muun muassa alustoja ratkaisujen luomiselle, oppimiselle ja yhteiskehittelylle. Tammikuussa toimintansa aloitti Myllypuron kampuksen HyMy-kylä, joka tarjoaa hyvinvointi- ja terveysalan palveluita halukkaille luoden hyvinvointia koko Myllypuron alueelle. Opiskelijoille Hymy-kylä on aitoon asiakastyöhön pohjautuva moniammatillinen oppimisympäristö. Samalla se on yhteiskehittelyn alusta, jossa eri alojen opiskelijat, opettajat, asiantuntijat, organisaatiot sekä yritykset ratkovat yhdessä sosiaali- ja terveysalan haasteita.

Alkuvuoden poikkeustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta Metropoliassa katse suuntautuu jo tulevaan.

”Alkuvuosi ei toki ole ollut pelkkää koronaa. Olemme jatkaneet tulevan strategiamme työstämistä valmistautumalla kesäkuisiin Metropolian ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisiin neuvotteluihin. Strategiassamme korostuu entistä vaikuttavampi ja vastuullisempi ote. Haluamme uudistaa osaamista rohkeasti ja rakentaa kestävää tulevaisuutta”, Konkola sanoo.


Lue koko vaikuttavuuskatsaus: Vaikuttavuuskatsaus 1/2020

Tutustu myös vuoden 2019 vuosikatsaukseen: Vuosikatsaus 2019


Lisätietoja:
Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola, riitta.konkola [at] metropolia.fi (riitta[dot]konkola[at]metropolia[dot]fi)