Mikko Franck johtaa lokakuussa Metropoliassa Einojuhani Rautavaaran Auringon talon

14.5.2021 - 10:45

Metropolian musiikki tuottaa ja esittää 15.-17. lokakuuta 2021 suomenkielisen oopperan. Teoksena on Einojuhani Rautavaaran kaksinäytöksinen teos Auringon talo (1990), joka perustuu tositarinaan Pietarista vallankumousta pakoon muuttaneesta Thiessin emigranttiperheestä. Erityiseksi produktion tekee se, että kapellimestarina on Ranskan radion filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Mikko Franck, jota Helsingissä ei ole nähty vuosiin johtamassa oopperaa. Syksyn ooppera on jatkumoa Metropolian ja Franckin väliselle vuonna 2017 alkaneelle monipuoliselle yhteistyölle. Franck teki silloin merkittävän lahjoituksen tukeakseen Metropolian laulukoulutusta, jota hän pitää hyvin korkeatasoisena. Yhteistyömuotoina ovat olleet muiden muassa oopperalaulun mestarikurssit, joita hän on pitänyt yhdessä Suomen Kansallisoopperan korrepetiittorin ja taiteellisen suunnittelupäällikön (2008-2019) Rilla Kyykän kanssa laulunopiskelijoille. 

Emigranttiooppera Thiessin perheen traagisesta kohtalosta

Auringon taloa on kutsuttu pakolais- tai emigranttioopperaksi, jossa edelleen mitä ajankohtaisinta ilmiötä seurataan Thiessien kaksossisarusten Irenen ja Eleanorin kokemusten kautta. Littoisiin Solgården-nimiseen taloon muuttanut perhe ei pysty sopeutumaan uusiin oloihin maassa, jonka kumpaakaan virallista kieltä he eivät osaa. Tuolloin ulkomaalaiset eivät saaneet perustaa yritystä, eikä perheen isä saanut 20-luvun Suomessa mistään töitä. Kun kaikki toivo on mennyttä, perheen jäsenistä yksi kerrallaan päätyy traagiseen kohtaloon. Vain Irene ja Eleanor elävät vanhoiksi, mutta vuoden 1987 kylmänä talvena he molemmat paleltuivat hengiltä kodissaan.

Oopperassa risteävät teemat vanhuudesta, ihmiselämän merkillisestä sekoituksesta tragiikkaa ja komediaa sekä asenteista aikaa ja todellisuutta kohtaan. Thiessin sisarukset kieltäytyvät hyväksymästä ajan kulua. He jatkavat eräänlaista unielämää Pietarin tyttövuosien ja yläluokkaisen tyylinsä maailmassa, jollaista oikeasti ei enää ollut ja johon heillä ei ollut varaa. Nostalgia ja kaipuu menneeseen ovat riipaisevasti läsnä, kun he laulavat ensimmäisen näytöksen duetossaan: ”Vaan jospa kääntyy aika taaksepäin, sen varjo väistyy, uudelleen on läsnä kaikki mikä niin kauan sitten kadotettiin, kuihtui hitaasti pois.” Rautavaaran musiikki on melodista ja antaa pääroolin naisille, jotka oopperassa esiintyvät lavalla sekä nuorina että vanhoina.

Tapahtuman tiedot

Oopperan ensi-ilta on perjantaina 15.10. klo 19.00; muut näytökset lauantaina 16.10. ja sunnuntaina 17.10. klo 15.00. Tapahtumapaikkana on Helsingin konservatorion konserttisali, Ruoholahdentori 6.

Lippujen hinnat 20-30 euroa. Ennakkolippujen tilaussivulle.

Ohjaus: Ville Saukkonen, lavastus Reeta Tuoresmäki, puvustus Hanna Hakkarainen sekä valo- ja videosuunnittelu Titus Torniainen. Apulaiskapellimestari Ruut Kiiski. Metropolian laulajien valmennus Sirkku Wahlroos-Kaitila, Joonas Pohjonen ja Armaan Madar.

Rooleissa mm. Maija Turunen, Essi Lind, Anna Ginström, Maija Rautasuo, Fanny Hellström.

Oopperan tapahtumasivu

Lue myös johtaja Tuire Ranta-Meyerin blogi: Emigranttiooppera Auringon talo

Lisätietoa

Pirjo Aittomäki
tuottaja
p. 040 195 4107
pirjo.aittomaki [at] metropolia.fi ( )

Tuire Ranta-Meyer
johtaja
p. 050 526 2002
tuire.ranta-meyer [at] metropolia.fi