Robotiikan First Lego League SM-kilpailut Metropoliassa

Robotiikan First Lego League SM-kilpailut Metropoliassa 

Vuoden 2020 robotiikan First Lego League (FLL) SM-kilpailut järjestetään Metropolian Myyrmäen kampuksella. Tapahtuma on osa maailmanlaajuista kisaa 9-16 -vuotiaille nuorille, johon osallistuu vuosittain noin 300 000 nuorta ympäri maapallon. Kevään 2020 aikana aluekilpailuista on karsiutunut SM-loppukilpailuun 25 tiimiä ympäri Suomea. Kilpailijoita tapahtumassa on noin 150 ja päivän aikana kilpailijat suorittavat roboteillaan kauden 2020 kisatehtäviä sekä esittelevät tiedeprojektejaan.

”Robotiikan ja automaation merkitys kansantalouden kasvumoottorina on merkittävä. Robotiikalla ja uusilla teknologioilla pystytään vastaamaan kilpailukykyyn ja globaaleihin haasteisiin. On tärkeää, että saamme lapset ja nuoret innostumaan teknologiasta jo pienestä pitäen. Olisi tärkeää saada robotiikka ja teknologia oppiaineeksi jo peruskouluihin sekä lukioihin ja ammattiopistoihin”, toteaa ajoneuvo- ja konetekniikan lehtori Antti Liljaniemi Metropoliasta.


Kuva: Kilpailijat toimivat kaudella 2020 robotiikka-arkkitehteinä, jonka myötä erityisesti yhteistyön ja mielikuvituksen osuus korostuvat. 

Kauden 2020 teemana City Shaper - kilpailijat robotiikka-arkkitehteinä

Vuoden 2020 kilpailujen teema on City Shaper. Kaudella 2020 kilpailijat toimivat robotiikka-arkkitehteinä. Kaupungeissa ja maaseudulla on lukuisia haasteita, kuten liikkuminen paikasta toiseen, esteettömyys ja saavutettavuus ja jopa luonnon katastrofit. Tämä vaatii yhteistyökykyä ja mielikuvitusta robotiikka-arkkitehdiltä.

First Lego League - Tiedettä ja tekniikkaa

First Lego Leaguen kilpailuaihe vaihtuu joka vuosi ja se perustuu ajankohtaisiin tosielämän haasteisiin. Kisaan kuuluu kolme eri osa-aluetta:

 • Robottikisa, jossa autonomiset robotit ratkovat tehtäviä.
 • Tiedeprojekti, jossa nuoret esittelevät aiheeseen liittyvän uuden innovatiivisen ratkaisun isoon tai pienempään ongelmaan.
 • Ydinarvot, joista tärkeimpänä on yhteistoiminnallisuus.
 • Kauden 2020 tehtävät muodostuvat 14 eri tehtävästä. Robotin pitää toteuttaa 2,5 minuutissa sääntöjen puitteissa mahdollisimman monta tehtävää, jotka kerryttävät pisteitä. Kisa pelataan n. 2,4 m × 1,1 m -kokoisella pelilaudalla, jossa esteinä eli haasteena on Lego-palikoista rakennetut tehtävät. Robotti on Lego Mindstorms -teknologiaan perustuva autonominen robotti.

  Oppiainerajat ylittävää oppimista

  Vuonna 2016 voimaan astunut peruskoulun opetussuunnitelma painottaa samoja arvoja ja asioita kuin FLL-kisailu. Esimerkkinä oppiainerajat ylittävä oppiminen, keskustelut, taidot ja tekeminen sekä toisilta oppiminen.

  Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun teknisen työn opettaja Tuomo Einiö katsoo, että First Lego League antaa erinomaisen kokonaisuuden perusopetuksen nykyopetussuunnitelman monialaisiin opintoihin. ”Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa kaikki viidesluokkalaiset osallistuvat luokanopettajan oppitunneilla FLL:n vuotuisen teeman mukaiseen projektityöhön. Sen aikana lapset harjoittelevat ja soveltavat usean eri oppiaineen sisältöjä ja työtapoja. Ryhmässä toimiminen, yhteistyötaidot ja monipuolisen tehtäväkokonaisuuden tekeminen ovat hyvää harjoitusta tulevia opintoja silmällä pitäen”, sanoo Einiö.

  Metropolia on aktiivinen edelläkävijä robotiikan ja uusien teknologioiden hyödyntämisessä, sekä opetuksessa mm. koneautomaation ja sähköautomaation pääaineissa, että hanketoiminnassa, josta esimerkkinä Metropolian koordinoima Digi-Salama-hanke digitaalisessa Industry 4.0 -teemassa. 

  Lisätietoja
  Antti Liljaniemi
  lehtori, ajoneuvo- ja konetekniikka
  p. 040 024 0756 
  etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi

  Tapahtumajärjestelyistä vastaavat Suomen Robotiikka- ja tiedekasvatus ry ja Metropolia. Mukana järjestelyissä on myös Vantaan robottikeskus sekä Vantaan elinkeinopalvelut.

  Tiedotteen lähetti
  Sirpa Rutanen
  Metropolia Ammattikorkeakoulu, Viestintä
  p. 040 716 2707
  paula.heikkinen [at] metropolia.fi

  Yhteystiedot
  Metropolia Ammattikorkeakoulu
  Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
  p. 09 7424 5000
  www.metropolia.fi

  Twitter @metropolia
  www.facebook.com/MetropoliaAMK
  https://www.instagram.com/metropolia_uas/
  https://www.linkedin.com/school/helsinki-metropolia-university-of-applied-sciences/
  www.youtube.com/user/MetropoliaAMK

  Metropolia on pääkaupunkiseudulla toimiva kansainvälinen ja monialainen ammattikorkeakoulu. Vaikuttajakorkeakouluna haluamme olla osaamisen rohkea uudistaja ja tulevaisuuden aktiivinen rakentaja. Metropoliassa opiskelijat ja henkilöstö kehittävät ratkaisuja globaaleihin haasteisiin yhdessä yritysten ja muiden kumppanien kanssa jopa 5 miljoonaa päivää vuodessa. Uniikit koulutusalojemme yhdistelmät ja kokeilukulttuuri luovat edellytykset uuden luomiseen. Oppimisen tukena hyödynnämme uusinta teknologiaa, kuten lisättyä todellisuutta.
  Metropolian neljällä modernilla kampuksella, Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, tehdään, koetaan ja opitaan. Esteettömät, viihtyisät ja innostavat kampuksemme sijaitsevat hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä.

  Metropolia – osaamista ja oivallusta tulevaisuuden tekemiseen.