Toimintaterapia tukee arjen hyvinvointia muuttuvassa yhteiskunnassa

1.12.2020 - 15:00

Suomalainen toimintaterapiakoulutus täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Teemaa ja vuosijuhlaa juhlistettiin Metropolian järjestämässä webinaarissa kansainvälisenä toimintaterapiapäivänä 27.10.2020. Noin 150 osallistujaa kerääntyi webinaariin kuulemaan alan asiantuntijoiden esityksiä ja virittäytymään juhlatunnelmaan opiskelijoiden töiden kautta.

Toimintaterapia on tärkeässä yhteiskunnallisessa roolissa yksilöiden ja yhteisöjen osallisuuden, toimintakyvyn ja merkityksellisen arjen edistämisessä. Alan koulutuksessa huomioidaan yhteiskunnalliset muutossuunnat ja koulutetaan asiantuntijoita moninaisiin työtehtäviin ja toimintaympäristöihin tukemaan yksilöiden ja yhteisöjen mahdollisuuksia osallistua merkitykselliseen arkeen ja tärkeisiin toimintoihin.

Juhlawebinaarissa korostui alan merkitys ja yhteistyö

Tilaisuuden avauksessa Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola osoitti lämpimät onnittelunsa 50-vuotiaalle toimintaterapeuttikoulutukselle ja erityisesti heille, jotka 1970-luvulla lähtivät rohkeasti rakentamaan alan uutta koulutusta Suomessa.

”Toimintaterapeuttikoulutus ja toimintaterapia osana suomalaista yhteiskuntaa ja sen palveluja ovat aina eläneet ajan hermolla. Toimintaterapian systeeminen, kokonaisvaltainen ja asiakaslähtöinen näkemys ja toimintatapa auttavat monissa haastavissakin elämäntilanteissa ja tuovat ratkaisuja yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiin. Näin voidaan luoda parempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa meille kaikille. Teette tärkeää työtä”, kannusti Konkola puheessaan.

Myös rehtori Mona Forsskåhl Arcadasta onnitteli suomalaista toimintaterapiakoulutusta ja puhui ammattikorkeakoulujen välisen yhteistyön tarpeellisuudesta. Metropolian toimintaterapian tutkinto pitää tärkeänä yhteistyötä ruotsinkielisen toimintaterapiakoulutuksen kanssa ja onnittelee tänä vuonna 30 vuotta täyttänyttä ruotsinkielistä toimintaterapiakoulutusta.

Professori Renee Taylor, Model of Human Occupation Clearinghousen johtaja Illinoisin yliopistosta, toi webinaariin tervehdyksensä suomalaiselle toimintaterapiakoulutukselle ja kiitti vuonna 1990 alkaneesta inhimillisen toiminnan malliin liittyvästä yhteistyöstä Metropolian kanssa. Yhteistyön tuloksena on julkaistu kymmenen malliin pohjautuvaa arviointimenetelmää myös suomenkielisenä. Kehitystyö Illinoisissa ja yhteistyö Metropolian kanssa jatkuu.

Karolinska Instituutin toimintaterapian ja toiminnan tieteen professori Hans Jonssonin aiheena oli tieteen tekijöiden ja käytännön toimijoiden yhteistyön suuri merkitys. Jonsson toi esille pitkän yhteistyön suomalaisen toimintaterapiakoulutuksen kanssa ja alleviivasi tutkimuksen ja yliopistollisen koulutuksen tarvetta Suomessa. Hän toivoi, että Suomessa jatketaan yliopistollisen jatkokoulutuksen puolesta puhumista.

Metropolian toimintaterapian lehtori Riitta Keponen painotti puheenvuorossaan toimintaterapian arviointikäytänteitä, jossa kuntoutuja itse hahmottaa toiminnallisuuden haasteitaan ja niihin toivomiaan muutoksia. Tämä mahdollistaa asiakkaan osallistamisen kuntoutusprosessiinsa tulevaisuuden kuntoutuslinjausten mukaisesti. Lopuksi hän kiteytti toimintaterapian keskeisen näkemyksen merkityksellisen toiminnan voimakkaasta yhteydestä yksilön hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin olla osallisena omassa arjessaan.

Koronapandemia haastaa myös toimintaterapeutteja

Koronapandemiatilanne haastaa myös toimintaterapeutit vastaamaan kasvavaan kuntoutustarpeeseen väestön keskuudessa. Toimintaterapiassa voidaan löytää ratkaisuja yhdessä yksilön kanssa sosiaalisen eristäytymisen ja elinpiirin kaventumisen aiheuttamiin ongelmiin.

Toimintaterapian lehtori Annikki Arola Arcadasta puhui toimintaterapian roolista pandemian aikana. Hän tarkasteli tilannetta erityisesti ikääntyneiden henkilöiden tukemisen näkökulmasta. Arolan mukaan toimintaterapeuttien on nyt tärkeää toimia niin yksilö- kuin yhteiskunnallisella tasolla ja tuoda päättäjätahojen tietoon pandemia-ajan vaikutuksia ihmisten toimintakykyyn ja hyvinvointiin.

Toiminnanjohtaja Leila Mäkelä Toimintaterapeuttiliitosta suuntasi päivän lopuksi katseet kohti tulevaisuutta ja siellä siintäviä haasteita ja mahdollisuuksia. Hän kannusti kaikkia toimintaterapeutteja työskentelemään ja toimimaan sen eteen, että jokaisella on mahdollisuus toimivaan arkeen. Toimintaterapeutteja tarvitaan yhteiskunnassa monella eri tasolla jo tutuissa tehtävissä mutta myös uudenlaisissa toimintaympäristöissä vaikuttamassa niin terveyden edistämisessä kuin hyvinvoinnin tukemisessa.

“Saimme paljon kiitosta etäyhteyksin toteutetusta juhlatilaisuudesta, joka mahdollisti monen osallistumisen välimatkasta riippumatta myös ulkomailta. Toimintaterapeuttiopiskelijoiden työskentely juhlan mahdollistamiseksi oli ansiokasta ja rikastavaa. Tällaisenkin työskentelyn kautta voidaan tunnistaa, miten tärkeää opiskelijoiden ja jo ammatissa toimivien kohtaamiset ovat. Yhteistyön vahvistumisen myötä rakennamme ammattialamme tulevaisuutta yhdessä kohti tulevia vuosikymmeniä”, iloitsee tutkintovastaava Kaija Kekäläinen Metropolian toimintaterapiakoulutuksesta.

Lisätiedot ja webinaaritallenteen tiedustelut

Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kaija Kekäläinen
tutkintovastaava
Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
kaija.kekalainen [at] metropolia.fi (kaija[dot]kekalainen[at]metropolia[dot]fi)