Turbiini Sprint -intensiivijaksosta tukea ja vauhtia yritystoimintaan

1.6.2021 - 11:30

Metropolian Turbiini yrityshautomo-toimintamalli auttaa opiskelijoita perustamaan oman yrityksen ja tukee pääkaupunkiseudulla aloittavia startup-yrityksiä verkostoitumaan ja kehittämään omia tuotteita ja palveluita. Hautomossa hyödynnetään kumppanuusverkoston osaamista. Yhteistyötä tekevät Metropolian asiantuntijat, eri alojen yrittäjät sekä pääkaupunkiseudun yritystoiminnan kehittämisen parissa toimivat yhteisöt.

Turbiini-toiminnan ytimessä on Sprint-opintojakso, joka toteutetaan kaksi kertaa vuodessa. Tänä keväänä toteutui jälleen Myllypuro Turbiini Sprint, kahdeksan viikon pituinen intensiivinen yritysideoiden ja yritysten kehittämisen prosessi. Toteutukseen osallistui yhteensä 39 henkilöä, joista suurin osa oli Metropolian opiskelijoita. Mukana oli myös avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Turbiini Sprint toteutettiin tällä kertaa kokonaan etätoteutuksena. Yhteisten seminaarien, työpajojen, tiimityöskentelyn, henkilökohtaisen sparrauksen ja erilaisten tehtävien avulla yritysideat kehittyivät ja selkeytyivät. Sprintin tilaisuuksissa vieraili yhteensä 17 asiantuntijaa ja useita yrittäjiä kertoi oman yritystarinansa.

Yritysideoita kotihoidosta kiipeilyhalliin

Kotihoitoon ja -palveluun liittyvät yritysideat korostuivat tämän kevään Sprintissä. Osallistujat etsivät ratkaisua siihen, miten kotihoitoa ja -palvelua voisi saada joustavasti ja asiakkaiden tarpeet kokonaisvaltaisemmin huomioiden. Osallistujia mietitytti myös hoitoalan työntekijäpula, jonka ratkaisemiseksi ideoitiin henkilöstöpalveluyritystä.

Kevään aikana ideoitiin ja kehitettiin monenlaisia terveys- ja hyvinvointipalveluyrityksiä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, mutta myös olutpanimoa, kiipeilyhallia, erilaisia teknologisia ratkaisuja, koulutuspalveluja sekä osteopatiapalveluja - koirillekin.

Sotehy-alan kansallinen koordinaattori Terhi Tevameri Varsinais-Suomen TE-toimistosta vieraili kevään Turbiini Sprintissä kertomassa sote-yrittäjyyden ja toimialan tilanteesta ja kuuntelemassa tiimien yritysideoita. Tevameri mm. kokoaa työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman vuosittaisen sosiaali- ja terveysalan toimialaraportin.

”Sote- ja hyvinvointialan palvelujen kysyntä tulee merkittävästi kasvamaan. Kysynnän kasvu liittyy paitsi väestön ikääntymiseen, myös lisääntyvään kiinnostukseen terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen. Myös mielenterveyden ylläpitämiseen ja hoitamiseen tarvitaan lisää palveluja ja uusia innovaatioita”, sanoo Tevameri.

Tevameren mukaan tarvitaan myös uudenlaisia palvelukanavia ja palvelujen tuottamistapoja sekä koulutusta ratkaisemaan työvoimapulaan liittyviä haasteita. Markkinarakoa siis on, myös viennissä. ”Sote-palvelujen ja -ratkaisujen vienti - erityisesti teknologiavälitteisesti - on kasvava markkina.”

Tevameren mielestä yrittäjyysopinnot tarjoavat tärkeän kasvualustan yrittäjyyteen; uudet ideat ja into vaikuttavien ratkaisujen kehittämiseen ovat rakennusaineita sote-palveluiden, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. ”Minulla on ollut ilo seurata ja kuulla opiskelijoiden yritysideoita, jotka tuovat paitsi aivan uudenlaisia ratkaisuja ja ideoita, myös valtavan innostuneita yrittäjiä. Näitä molempia me tarvitsemme!”

Tutustu uusimpaan toimialaraporttiin: Katsaus sote-alan työvoimaan : Toimintaympäristön ajankohtaisten muutosten ja pidemmän aikavälin tarkastelua

Seuraava Myllypuro Turbiini Sprint alkaa elokuussa

Seuraava Myllypuro Turbiini Sprint on ensi syksynä ajalla 26.8.-14.10.2021.
Tutustu syksyn Sprintin aikatauluun ja ohjelmaan

Lue myös Newspool-sivulta juttu helmikuulta 2020: Liiketoimintaa jo opiskelujen aikana

Lisätietoja

Lehtori, Myllypuro Turbiinin vetäjä
Ulla Vehkaperä
p. 040 714 5147
ulla.vehkapera [at] metropolia.fi (ulla[dot]vehkapera[at]metropolia[dot]fi)

ulla.vehkapera [at] metropolia.fi (Turbiini-hautomon vetäjät Ulla Vehkaperä ja Eero Kokko)

Turbiinin asiantuntijat Eero Kokko ja Ulla Vehkaperä. Kuva: Newspool / Joona Raevuo