Urban Farming Learning Ecosystem - uusi oppimisympäristö Myyrmäen kampukselle

Myyrmäen kampuksella on tila varattuna Urban Farming -ekosysteemin ja siihen liittyvän oppimisympäristön rakentamiseen. Urban Farming on tulevaisuuden viljelytekniikka, jolla luodaan skaalautuvia ja muokattavissa olevia viljelytekniikoita ja luodaan kiertotalousratkaisuja tulevaisuuden viljelyteknologian avulla. Mukaan on saatu sitoutuneita alan yrityksiä, joiden kanssa on ryhdytty tekemään tila- ja toiminnallisia suunnitelmia. Ilmaperunaviljelijä on jo tuonut konttinsa ja käynnistelee toimintaansa. Vesiviljelyyn ja kaupunkiviljelyteknologioihin liittyvää TKI-yhteistyötä on syntymässä muun muassa Redono Oy:n kanssa.

Redono Oy:n toimitusjohtaja Henri Laineen mukaan kokeilu on hieno mahdollisuus yritykselle. ”Olen innoissani tästä Metropolian Urban Farming-ympäristöstä. Tässä pääsemme toteuttamaan ja demonstroimaan kestävän panimon kiertotalousmallia sekä uudenlaista ruoan tuotannon ekosysteemiä kaupunkiympäristössä. Mikrolevän viljelyteknologian avulla voidaan myös tutkia bioteknistä vedenpuhdistusmenetelmää, sekä näiden ”SuperFoodien” huikeita hyödyntämismahdollisuuksia. Pystymme suorittamaan toteutettavuustutkimuksia uusia asiakkaita varten sekä edistää kestäviä viljelytekniikoita konkreettisesti”.


Henri Laine, Redono Oy

”Parasta on yhteistyö Metropolian opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa, toteaa ilmaperunaviljely-yritys Siukkula Oy:n toimitusjohtaja Raine Hermans. ”Laboratoriotilat ja laboratoriokokeet ovat startup-yritykselle arvokas asia. Testaus helpottuu huomattavasti. Metropolialla on hyvä monialainen kombinaatio ja asiantuntijoita. Esimerkiksi automaatiotekniikka on ilmaperunan viljelyssä tärkeää. Laitteisto kun tulee olla asiakkaalle helppokäyttöinen sisältäen automaation, sensoroinnit ja IoT-ratkaisut. Metropoliaan on myös helppo tuoda uusia asiakkaita tai sijoittajia, koska fasiliteetit ovat kunnossa. Metropolia on fiksusti lähtenyt rakentamaan tällaista konseptia, jossa voidaan kokeilla asioita yhdessä”, Raine Hermans toteaa.

   
Ilmaperunoiden juuret kasvavat ilmassa, ilman multaa ja aurinkoa. Kuvat: Siukkula Oy

Monialaisessa toimintamallissa opiskelijat saavat tarttua yritysten antamiin haasteisiin

Urban Farming Learning Ecosystem -toimintaan linkitetään opetuksen, oppimisen ja TKI-toiminnan myötä kaikki Metropolian osaamisalat elintarvikelaboratoriosta tekniikkaan, hyvinvoinnista ja terveyden edistämisestä rakentamisen ratkaisuihin, eli käytännössä kaikkiin Metropolian viiteen innovaatiokeskittymään. Tekeillä on asiantuntijoille, yrityksille ja opiskelijoille tarkoitettu erillinen oppimistila, jossa voidaan hyödyntää Myyrmäen kampuksen tiloja, laboratorioita ja osaamista.

Palveluita yrityksille ja yhteisöille

Urban Farming Learning -ekosysteemissä käynnistyy jatkossa myös Turbiinin tarjoamaa koko Metropolian aloja ja osaamista hyödyntävää palvelutoimintaa, johon oppiminen ja osaamisen kehittäminen linkitetään tiiviisti. Turbiini auttaa liiketoimintaideoita muuttumaan tiimeiksi, start-up -yrityksiksi ja kasvuyrityksiksi sekä tukee opiskelijavetoisia yritysideoita. Turbiini muuttaa Vantaan Technopoliksesta maaliskuun alussa Myyrmäen kampukselle. Turbiini starttaa kampuksella ensin Urban Farming -toiminnan puitteissa ja laajenee vaihe vaiheelta kattamaan muitakin Metropolian Myyrmäen osaamisaloja.

”Turbiini tulee tarjoamaan palveluita yrityksille ja yhteisölle, jotka ovat tervetulleita rakentamaan Metropolian Turbiinin kanssa Myyrmäestä Suomen yritysmyönteisintä kampusta”, projektipäällikkö Hannes Jesar tiivistää.

Urban Farming -oppimisympäristön kehittämiseen on haettu rahoitusta Sitralta. Kumppaneina ovat muun muassa Vantaan kaupunki, Helsingin kaupunki, Sitra, Helsingin yliopisto, Urban Mill ja Myyrmäen asukasyhdistys. Alan yrityksiä haetaan edelleen mukaan uudenlaiseen ja innostavaan yhteistyöhön.

Ota yhteyttä:

Osaamisaluepäällikkö Jari Olli
P. +358 40 179 8949

TKI-suunnittelija Riikka Kuusisto
P. +358 40 671 2633

S-posti: etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi

Lue lisää

Urbanfarmlab mediassa:

Helsingin Sanomat 

Helsingin uutiset

Vantaan Sanomat

Kauppalehti

Tekniikka ja Talous

Päivän Lehti

Radio SUN

Kansan Uutiset