Uusi kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus työperäisen maahanmuuton tukemiseen ja osaajapulaan

12.8.2021 - 14:00

Metropolia ja Tampereen ammattikorkeakoulu käynnistävät tammikuussa 2022 uuden kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen maahanmuuttajille. Sairaanhoitajakoulutus maahanmuuttajille syntyi Talent Boost -toimenpideohjelman rahoittamassa TOKASA-hankkeessa. Pilotin taustalla on hallitusohjelma, jossa tavoitteena on lisätä tuntuvasti työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa sekä kouluttaa ja työllistää Suomessa jo asuvia maahanmuuttajia.

Opinnot aloitetaan englanniksi ilman suomen kielen taitotasovaatimusta. Suomen kielen osuus opetuskielenä vahvistuu kielitaidon karttuessa. Sairaanhoitajakoulutuksessa yhdistyvät sekä monipuolinen käytännön työharjoittelu, että vahva teoreettinen osaaminen. Suomen kielen opetukseen satsataan erityisen paljon ja kielen opettelua on niin teoriaopintojaksoissa kuin harjoitteluissa. Opiskelijalla on valmistuttuaan valmiudet työskennellä suomen kielellä suomalaisessa terveydenhuollossa.

Metropolian lehtori Päivi Rimpioja on työskennellyt sairaanhoitajana Afrikassa ja opettanut myös pitkään englanninkielisen tutkinnon opiskelijoita. Opiskelijoita oli tutkinnossa yli 30 maasta.

”Kulttuuri- ja kielitietoisuus helpottavat maahanmuuttajien asettumista työpaikoille. Lisäksi opiskelijoiden on helpompi sopeutua, jos työpaikalla on jo valmiiksi maahanmuuttajataustaisia hoitajia”, Rimpioja kertoo kokemuksistaan.

”Suomi tarvitsee 30 000 uutta hoitajaa vielä tällä vuosikymmenellä. Tarkoituksenamme onkin löytää motivoituneita opiskelijoita ja saada kouluttautuneet jäämään Suomeen töihin”, sanoo lehtori Anne Mäenpää TAMKista.

Pilotin tarkoituksena on luoda koulutusmalli, joka voidaan laajentaa valtakunnalliseen käyttöön ja myös muihinkin tutkinto-ohjelmiin.

Lisätietoja

Metropolia Ammattikorkeakoulu
Päivi Rimpioja
Lehtori, TOKASA-hankkeen projektipäällikkö (Metropolia)
p. 040 652 9899
paivi.rimpioja [at] metropolia.fi (paivi[dot]rimpioja[at]metropolia[dot]fi)

Tampereen ammattikorkeakoulu
Anne Mäenpää
Sairaanhoitajakoulutuksen tutkintovastaava
Lehtori, TOKASA-hankkeen projektipäällikkö (TAMK)
p. 050 311 9675
anne.maenpaa [at] tuni.fi (anne[dot]maenpaa[at]tuni[dot]fi)