AutoMod-hanke - Älykäs Autonominen Liikenne Autonomiset Modulaariratkaisut: Case Kiertotalous

Hanke on päättynyt 31.8.2023.

Hankekuvaus

Autonomiset modulaariratkaisut -hankkeessa (AutoMod) yhdistyvät autonominen liikkuminen ja robotiikka sekä niihin liittyvät liiketoimintamahdollisuudet erityisesti kiertotalouden saralla.

Hankkeessa rakennetaan alusta, joka mahdollistaa palvelurobottien ja/tai -laitteiden kuljettamisen ja hallinnan. Ratkaisua testataan Espoon- ja Helsingin kaupungin testialustoilla yhdessä hankekumppanien ja mahdollisten loppukäyttäjien kanssa. Simulointiin käytetään muun muassa AR/VR-malleja.

AutoMod-hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki. Kumppaneita ovat Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Espoon kaupunki.

Hankkeen tarve kumpuaa autonomisten ja älykkäiden liikennejärjestelmien kehittämisestä, jossa Suomessa ollaan etenkin käyttöönoton kokeilun kannalla erittäin pitkällä. Autonomisten ja robotisoitujen ajoneuvojen, käsittäen niin henkilökuljetukseen kuin tavarankuljetukseen tarkoitetut maa-ajoneuvot, vesillä ja ilmassa kulkevat ajoneuvot kuin automaattiset työkoneetkin, vaativat päätöksentekoketjussaan ihmisen valvontaa ja tarvittaessa manuaalista päätöksentekoa.

Suomessa toimii useita yrityksiä, jotka kehittävät automaattisesti toimivia ajoneuvoja ja niihin liittyvää muuta teknologiaa, mutta varsinaiseen etähallintaan keskittyviä yrityksiä, pilotteja ja toimenpiteitä ei ole merkittävissä määrin toteutettu, ja aihe on globaalistikin varsin alkutekijöissään erityisesti käytännön toteutuksen toimenpiteiden kannalta. Etäohjauksen käytännön toteutukseen liittyy monia haasteita, alkaen tietoliikenneyhteyksien turvallisesta toteutuksesta ihmisvalvojien fysiologisiin ja kognitiivisiin suorituskykyihin sekä ajoneuvojen teknisten ratkaisujen yhteensovittamisesta hallintajärjestelmään.

Hankkeen oma verkkosivusto

Tulokset

AutoMod-hankeesta on julkaistu Portfolio ja YouTube-videosarja. Portfoliossa käsitellään hankkeessa kerättyjä kokemuksia liikkuvasta robotiikasta kiertotaloudessa, sekä nostoja liikkuvasta robotiikasta maailmalla.

Portfolio saatavissa Forum Virium Helsingin Google Drivelta: https://drive.google.com/file/d/1M8k2c7MVLIMymQJZ8TcHivM8fa8Ehmkg/view

YouTube-videoissa esitellään hankkeen 2. innovaatiokilpailun voittajat ja esimerkkejä liikkuvan robotin käyttötapauksista.

Robotteja kaupungin huoltoon ja kiertotalouden tehtäviin

Robottikokeiluja: seinät puhtaiksi töhryistä

Robottikokeiluja: jäteastioiden keräily ja kuljetusten ekosysteemi

Robottikokeiluja: laserkeilaava robottikoira

Robottikokeiluja: mobiilirobotit kaupungissa

AutoMod-hankeen robottialusta kyytiläisineen hoitaa kiertotalouden tehtäviä

Toiminta

Innovaatiokilpailu 2

Innovaatiokilpailun voitti Dimalog Oy:n töhryjenpuhdistusrobotti ja Contai-startupin esimerkiksi jäteastioita kuljettava mobiilirobotti. Lisätiedot hankkeen verkkosivuilta: https://automod.fi/robotit-poistavat-tohryja-seinista-ja-kuljettavat-jatesastioita/

AutoMod-hankkeen innovaatiokilpailut yhdistävät ajankohtaiset teknologian ja kestävän kehityksen megatrendit. Osallistujat pääsevät kehittämään uusia robotiikan prototyyppejä ja muita kekseliäitä teknologisia ratkaisuja älykaupunkien kiertotaloushaasteisiin.

Innovaatiokilpailun ensimmäisessa osassa kehitettiin ideoita ja konsepteja. Toisessa osassa etsitään rohkeita ja kekseliäitä robotiikan ratkaisuja, jotka hyödyntävät teknologiaa kaupunkien kierto- ja jakamistalouden haasteiden ratkaisemisessa. Kilpailun voittajien prototyyppejä demonstroitiin keväällä 2023 Keran halleilla Kiertotaloutta ja robotteja uteliaille -tapahtumassa.

Innovaatiokilpailu 1

Innovaatiokilpailun konseptihakuväylä on päättynyt ja voittajat valittu. Kiitos kaikille osallistuneille hienoista ideoista!

Ensimmäisen innovaatiokilpailun voittajiksi arviointiraati valitsi Contai lähilogistiikan startupin ja haastavassa maastossa kulkevan robottikonseptin omaavan, sekä mobiilirobottien etäohjausta ja valvontaa kehittävän 4 the Drivers Oy:n. Lisää voittajista on luettavissa Forum Virium Helsingin verkkosivuilta.

Osana AutoMod-hanketta Forum Virium Helsinki, Espoon Kaupunki ja Metropolia AMK avasivat toukokuussa Innovaatiokilpailun, jossa haetaan tulevaisuuteen katsovilla ideoilla ratkaisemaan älykaupungin haasteita sekä edistämään kiertotaloutta.

Aikataulu: ideaväylä aukesi toukokuussa ja päättyi 19.6.2022

Erilaisia kilpaijlijoiden kehittämiä käyttökohteita havainnollistetaan prototyyppialustalla, johon ratkaisuehdotukset, kuten robotit, liitetään modulaarisesti, vakioidusti ja skaalautuvasti.

Lue lisää voittajista hankkeen verkkosivustolta.

Hankkeessa järjestettiinn tapahtumia ja työpajoja robotiikasta, työkoneista ja kiertotaloudesta kiinnostuneille ja alalla toimiville henkilöille ja yrityksille. Tapahtumien tavoitteena on lisätä tietämystä autonomisuuden ja robotiikan mahdollisuuksista kiertotalouden saralla, sekä innostaa yrityksiä ottamaan osaa hankkeessa järjestettävään innovaatiokilpailuun.

Innovaatiokilpailussa etsittiin ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin kehittämällä ratkaisuja, miten autonomisia työkoneita pystytään hyödyntämään kiertotalouden mahdollisuuksissa ja haasteissa. Kilpailussa haetaan autonomiseen prototyyppialustaan kiinnitettäviä tai sen kuljetettavaksi moduuleita.

Tulevat tapahtumat

Hankken tapahtumat on pidetty, kiitos osallistujille, yhteistyökumppaneille ja hanketta seuranneille!

Menneet tapahtumat

Kino AutoMod esittää: Robotteja, kiertotaloutta ja popcornia 16.6.2023

Automod-hankkeen lopputapahtuma järjestetään Kallion Rivieran elokuvateatterissa perjantaina 16.6. kello 9–11. Tule nauttimaan robotiikan uusimmista tuulista elokuvateatteriin liikkuvan kuvan pariin. Nojaa taaksepäin ja rentoudu.

Ohjelmassa tähtipuhujana on tekoälyn ja robotiikan asiantuntija Cristina Andersson. Yrityspuheenvuoron pitäjä ja aihe julkaistaan myöhemmin. Lisäksi Automod-hankkeen innovaatiokilpailun voittajat nähdään valkokankaalla.

Tilaisuudessa on aamiastarjoilu ja tietysti popcornia, koska mikään elokuvakokemushan ei olisi täydellinen ilman sitä! Ilmoittaudu mukaan ja tule nauttimaan elokuvan huumasta tunnelmalliseen Rivieraan sekä kuulemaan lisää robotiikasta kiertotalouden tehtävissä.

Ohjelma

Kino Automod esittää: Robotti tuli kaupunkiin
Automod-hankkeen esittely

Ohjaajan kommentit: Hankkeen opit ja kokemukset
Forum Virium Helsinki, Espoon kaupunki ja Metropolia Ammattikorkeakoulu

Kino Automod esittää: Demoa etsimässä
Automod-innovaatiokilpailun voittajien esittely ja haastattelut: CONTAI ja Dimalog Oy

Robotiikan Oscar-voittajat: Lupaavimmat ratkaisut ja liiketoimintamallit
Cristina Andersson, Robotiikan ja tekoälyn asiantuntija

Riemukupla Espoossa: S-kaupan robokuljetukset
Jukka Ranua, kehitysjohtaja, HOK-Elanto

Purkissa: Lopputekstit ja kiitokset
Huom. Elokuvateatterissa on rajallinen määrä paikkoja. Pyydämme peruuttamaan ilmoittautumisen, mikäli et pääse paikalle.

Kiertotaloutta ja robotteja uteliaille – Tule Keran halleille 4.5.2023

Tule kuulemaan, näkemään ja kokemaan, mitä kaikkea kiertotalous nykyään on. Ohjelmassa on paitsi robottiesittelyjä ja teknologioihin tutustumista myös taimiruukkujen tekoa, karkkirobottien rakentelua ja hodareita!

Pakkaa käyttämättä jääneet vaatteet ja rikki menneet muoviesineet mukaan ja valmistaudu kierrättämään ne uuteen käyttöön!

Tapahtuma alkaa klo 16 ja päättyy klo 19. Paikalle voi tulla milloin vain ja lähteä, kun huvittaa.

Ohjelmassa on muun muassa:
– Kaupunkirobotit esittäytyvät: Dimalog-robotti puhdistaa jälkiä seinistä ja CONTAI-robotti auttaa jäteautoja järjestelemällä jäteastiat helpommin saavutettavaan paikkaan.
– Muoviverstas: Voit kokeilla, kuinka muovijätteestä valmistetaan uusia tuotteita. Voit tuoda verstaalle omaa polypropeenia työstettäväksi, mutta voit myös saapua tyhjin käsin. Polypropeenin tunnistat kolmion muotoisesta 05 PP -leimasta, joka löytyy yleensä tuotteen pohjasta.
– Tekstiilien kiertoa: Voit tuoda käyttämättä jääneitä vaatteitasi vaatteidenvaihto- tai korjauspisteille sekä Emmyn tai Kierrätyskeskuksen keräykseen. Esittelyssä myös tekstiilien tunnistuslaite, joka osaa lajitella vaatteita värin ja kangastyypin mukaan.
– Työpaja, jossa tuunataan kierrätysmateriaaleista taimille istutusastioita
– Lapsille suunnattu karkkirobotti-työpaja, jossa rakennetaan karkeista robotteja.

Tarjolla hodareita 300 ensimmäiselle!

Järjestämme tapahtuman yhdessä KETO – Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku -hankkeen kanssa.
Kumpaakin järjestäjää rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

IoT ja mobiilirobotiikka -tapahtuma 3.2.2023

Ilmoittaudu tapahtumaan kuulemaan mobiilirobotiikan ja esineiden internetin uusimmista tuulista sekä tutustumaan Spot-robottiin.

Aika: 3.2.2023 klo 13:00–15:30
Paikka: Aalto Design Factory, Betonimiehenkuja 5 C, 02150 Espoo

Teemana ovat tällä kertaa IoT, eli esineiden internet, ja mobiilirobotit. Puhumassa on muun muassa Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksen operatiivinen johtaja (AICC) Jari Juhanko. Mukana tapahtumassa on BuildingPoint Spot-koirineen eli laserkeilauksia tekevän nelijalkaisen robotin kanssa.

Ohjelma tarkentuu ja kerromme tarkennuksista ensimmäisenä niille, jotka ovat jo ilmoittautuneet.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot AutoModin verkkosivustolta.

Teknologia urbaanissa kiertotaloudessa -tapahtuma 15.9.

Tule tutustumaan AutoMod-hankkeen ensimmäisen innovaatiokilpailun voittajjien toimintaan ja prototyyppeihin!

Paikka: Keran Hallit (02630 Espoo Etelä-Suomi)
Aika: 15.09.2022 13:00 – 15:00

Tapaa kokeilijat 15.9.2022 Espoon Kerassa! AutoMod-hanke järjestää Teknologia urbaanissa kiertotaloudessa -tapahtuman 15.9.2022 klo 13–15 Espoossa Keran halleilla. Tapahtumassa ensimmäisen innovaatiokilpailun voittajat 4 The Drivers Oy ja CONTAI start-up esittelevät toimintaansa ja prototyyppejään.

Ohjelma:
  • AutoMod-hankeen tervetuliaissanat
  • Keran esittely: ”Kera on kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä, jossa hiilineutraalia kiertotaloutta tukevia ratkaisuja kokeillaan ja kehitetään. Uusi Kera on kaupunkikehityksen tulevaisuus.”
  • Nokian puheenvuoro: Lux Turrim – älykaupungin digitaalinen selkäranka
  • Konseptit ja ideat -innovaatiokilpailun voittajien esittelyt
  • Contai
  • 4theDrivers

Virtuaalimallinnus ja sen mahdollisuudet -työpaja 5.5.

“Modulaarimallit: Virtuaalimallinnus hankkeessa” -työpajassa on tarkoitus kartoittaa virtuaalimallinnuksen sekä lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia AutoMod-hankkeessa. Sovelluskohteita voivat olla esim. Innovaatiokilpailun ratkaisujen demonstraatiot, uudet VR-, AR- tai Metaverse-sovellukset sekä uudet ulottuvuudet hankkeen asukasvuoropuhelussa.

Katso tarkempi kuvaus ja ilmoittautumislomake hankkeen verkkosivuilta

Miltä näyttää autonomisten työkoneiden tulevaisuus? – Tule tapahtumaan 19.4. kuulemaan!

Jos et ehtinyt mukaan, tapahtumasta tulee tallenne hankkeen verkkosivuille, innovaatiokilpailun taustamateriaaleihin.

Mihin kaikkeen autonomiset työkoneet pystyvät? Entä tulevaisuudessa? Tule 19.4. tilaisuuteemme oppimaan ja keskustelemaan työkoneiden kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Autonomisten työkoneiden tilanne ja tulevaisuus -tapahtumassa asiantuntijat kertovat uusimmista kuulumisista autonomisten työkoneiden kehityksessä, yhteistyöprojekteista ja tulevaisuuden kehitysteemoista.

Puhujina tilaisuudessa muun muassa:
Johannes Hyrynen, VTT / SIX – Future mobile machine 2030
Petri Junttila, OAMK / Nordic Platform for Utility Vechile Development
Yritysedustajana etäohjausratkaisuihin keskittyvä 4Drivers.

Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta

Innovaatiokilpailun Q&A: kysy kisasta ja hakuväylistä! 12.4.

Jos et ehtinyt mukaan, tapahtumasta tulee tallenne hankkeen verkkosivuille, innovaatiokilpailun taustamateriaaleihin

AutoMod-hankkeen Innovaatiokilpailu alkaa huhtikuussa. 12.4.2022 klo 14:00-16:00 pidämme tilaisuuden, jossa vastaamme ennakkoon tulleisiin kysymyksiin. Niitä voi lähettää projektipäällikkö Elja Suhoselle elja.suhonen [at] forumvirium.fi (elja[dot]suhonen[at]forumvirium[dot]fi)

Kaikkien vähänkään kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tulla kuulolle, koska kisaan mahtuu sekä robotiikan prototyyppejä, ohjelmistosovelluksia että liiketoimintakonsepteja. Ehdotetuilla ratkaisuilla vastataan kiertotalouden haasteisiin.

Katso tarkempi kuvaus hankkeen verkkosivuilta

Moduulimallien hyödyt robotiikan kehittämisessä – tule työpajaan 24.3. 10-13.30

Tapahtumassa käsitellään modulaarirakennetta ja sen erityispiirteitä sekä esitellään hankkeen innovaatiokilpailun tuloksien demonstrointiin käytettävä protoalusta. Tapahtumassa sivutaan myös lyhyesti vastikään julkaistua innovaatiokilpailua ja vastataan kilpailusta mahdollisesti tulleisiin kysymyksiin.

Työpajaosiossa pohditaan moduulialustan ja moduulien välistä rajapintaa, niin mekaanisia, kuin sähköisiä ja hydraulisia liitäntöjä.

Tarpeet ja mahdollisuudet -työpaja 16.2.2022

Tarpeet ja mahdollisuudet -työpajassa 16.2. klo 12:00–14:30 pohditaan yhdessä, millaisiin kiertotalouden haasteisiin robotit voisivat vastata. Tule mukaan keskustelemaan ja ideoimaan roboteille käyttötarkoituksia!

Palvelumuotoilupäivä 28.02.2022 klo 9–12

Tervetuloa Palvelumuotoilupäivään 28.2.2022! Palvelumuotoilupäivässä kokeillaan uusia robotiikan ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi. Tapahtuma toimii alustuksena hankkeessa järjestettävälle innovaatiokilpailulle.

Hankkeen tavoitteet

Tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa sekä kehittää jo olemassa olevaa liiketoimintaa autonomisten työkoneiden ja kiertotalousrobotiikan alalle. Hankkeessa tehtävien toimenpiteiden seurauksena kyetään viemään eteenpäin paitsi autonomisten työkoneiden käyttöönottoa ja siten vahvistaa alan toimijoiden kehitystä ja Suomen kilpailukykyä autonomisen liikenteen kehityksen kärjessä, myös tuottamaan uutta liiketoimintaa kehittämällä autonomisia modullarisia työkoneita, sekä näiden avulla uusia ratkaisuja kiertotalouteen ja näiden osa-alueita jopa tuotteistettavaksi asti.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on myös edistää kestävää liikenneinfrastruktuuria ja sen suunnittelua. Autonomisten ajoneuvojen lisääntyminen osana liikennejärjestelmiä on nouseva trendi erityisesti länsimaissa, Kiinassa, Japanissa, Koreassa ja Australiassa ja näiden järjestelmien mukaanotto nykyisiin liikenteen hallintajärjestelmiin tuottaa omia haasteitaan. Toimivalla etähallintajärjestelmällä voidaan tuottaa tiettyjä palveluita, kuten harvemmin asuttujen alueiden joukkoliikenteen syöttöliikennettä ja kutsuohjattua liikkumista kustannus- ja resurssitehokkaammin kuin nykyisillä ratkaisuilla.

Näiden lisäksi voidaan toteuttaa esimerkiksi huolto- ja ylläpitotoimenpiteitä kaupunkiympäristössä tehokkaammin ja turvallisemmin, kun tietyistä tehtävistä voidaan vähentää ihmisen altistumista työperäisille haitoille. Toimiva ja turvallinen, ajoneuvoagnostinen etäkäyttöisten ajoneuvojen hallintajärjestelmä mahdollistaa myös ns. hybridiajureiden käyttämisen siten, että esimerkiksi miehittämätön ilma-alus tukee sensoripankillaan maassa toimivan järjestelmän (esimerkiksi huoltoajoneuvo) toimintaa tai päinvastoin, jolloin voidaan luoda uusia, multimodaalisia palvelukokonaisuuksia joita ei nykyään käytössä olevalla teknologialla voida toteuttaa.

Julkisen sektorin toiminnan osalta yksi hankkeen tavoitteista on tutkia tilaaja-toimittaja -mallin kehittämistä siten, että valvontajärjestelmän kautta voisi julkisen sektorin toimijat tai heidän alihankkijansa, esimerkiksi julkisen liikenteen palveluntarjoajat tai kiinteistöjen kunnossapitoyksikön työntekijät, tilata tehtäväkohtaisesti automaattisella ajoneuvolla suoritettavan palvelun (esimerkiksi tilauskyyti tai nurmikentän kunnossapito). Hankkeen tavoitteena on kartoittaa julkisen sektorin nykyisiä toimintamalleja tilausketjun suhteen ja selvittää minkälaisia järjestelmätason muutoksia autonomisilla toimenpiteillä voidaan saada aikaiseksi.

Saavutettavampaa autonomisten ajoneuvojen käyttöä

Yksi hankkeen merkittävä tavoite on tarkastella autonomisten ajoneuvojen ja -koneiden käytön saavutettavuutta. Ajoneuvojen suunnittelutyössä on, aiempien hankkeiden perusteella, havaittu puutteita mm. erityisryhmien (näkö- ja kuulovammaiset, invalidit, vanhukset ja lapset) ottamisessa huomioon.

Ongelmat korostuvat, kun suunnitellaan ajoneuvoja ja niiden ympärille kehitettäviä palveluita ja järjestelmiä, jotka ovat autonomisia ja käyttäjän tulee itse kyetä toimimaan teknologian kanssa käytännössä itsenäisesti. Havaittuja ongelmia on mm. liikuntaesteisten ihmisten ajoneuvoon kyytiin nousemisessa, ajoneuvojen kutsu- ja odotuslogiikan puutteissa esimerkiksi hitaasti liikkuvien ihmisten kohdalla (ajoneuvo saattaa lähteä ilman matkustajaa, mikäli se kuvittelee, että tämä ei ole nousemassa kyytiin), kyydin tilausohjelmien rajapinnat eivät ole saavutettavia ja turvallisuusratkaisut eivät ole suunniteltu lapsille tai raskaana oleville naisille sopivaksi.

Hankkeen tavoitteena ei ole ratkaista näitä ajoneuvoteknologisia suunnitteluvirheitä, mutta ottaa huomioon etäkäyttö- ja valvontajärjestelmässä, että myös erityisryhmien palveleminen on mahdollista ja turvallista.

Lisäksi tutkitaan, voiko toimivalla etäkäyttöjärjestelmällä, yhdistettynä autonomisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin, lisätä esimerkiksi vammautuneiden ihmisten työkykyä, tarjoamalla työkaluja työtehtäviin, joihin heidän fyysiset suorituskykynsä eivät riitä.

Yhteystiedot:

Lisätietoa hankkeesta ja ajankohtaiset asiat hankkeen verkkosivustolta

Kari Heikkilä, projektipäällikkö
kari.heikkila [at] metropolia.fi (kari[dot]heikkila[at]metropolia[dot]fi)