Voimavaraistava uraohjaus -hanke 2021-2022

Hanke on päättynyt.

Voimavaraistava uraohjaus -hanke toteutettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston yhteistyönä. Metropolia toimi hankkeen koordinoijana. Hankkeen toteutusaika oli 5.5.2021-31.12.2022.

Hankkeen tavoitteet

Voimavaraistava uraohjaus -hanke on jatkoa Metropolia Ammattikorkeakoulun aiemmalla OPH:n rahoittamalle Voimavaraistava uraohjaajan valmennus ammatillisille opettajille -hankkeelle, jossa rakennettiin voimavaraistavan uravalmentajan valmennusohjelma. Valmennusohjelma koostui valmennuksen ja ohjauksen teorioista, menetelmiä ja käytänteistä, ja tavoitteena oli kehittää osallistujien valmennus- ja ohjaustaitoja. Keskeisiä käsiteltäviä teemoja ja taitoja olivat dialogisuus, ratkaisukeskeisyys, reflektiivisyys ja narratiivisuus. Kyseinen valmennuskokonaisuus täydentyi tässä hankkeessa ajankohtaisella erityisosaamisella, jota tarvitaan erityistukea tarvitsevien nuorten uraohjauksessa.

Hankkeen toimenpiteet

Hankkeessa järjestettiin valtakunnallisesti Voimavaraistava työvalmentaja -koulutus (5 op), joka toteutettiin pääosin virtuaaliopetuksena kolme kertaa hankkeen aikana. Kyseinen koulutus oli suunnattu ammatillisessa koulutuksessa työskenteleville työvalmentajille ja kouluttajille, jotka työskentelevät yhteiskunnallisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten uraohjauksen parissa sekä erityisoppijoiden kanssa työelämärajapinnassa. Nuoret saavat paremman lähtölaukauksen työelämään ja uralleen, kun heitä osataan ohjata tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan suhteessa työelämän vaatimuksiin.

Koulutustarve kartoitettiin kyselyllä työelämävalmentajien keskuudessa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Kyselyn perusteella ohjaajat tarvitsevat uusia menetelmiä ja työkaluja ohjaukseen ja ohjattavien aktivointiin ja sitä kautta ohjattavan toimijuuden vahvistamiseen. Nuorten työpajojen osallistujien koulutustaustat ovat varsin heterogeenisiä, eikä uraohjauksen eri tehtävissä toimivilla työelämävalmentajilla ja kouluttajilla ole välttämättä spesifiä ohjaajakoulutusta. Suurimmalla osalla ei ole mahdollista tai mielekästä hankkia opinto-ohjaajan kelpoisuuskoulutusta. Siksi on tärkeää saada yhteinen ohjauksellinen orientaatio ja sanasto ohjausta toteuttaville työntekijöille.

Hankkeen tulokset

Hanke tuki koulutukseen osallistujan ohjausosaamisen kehittämistä laajasti, rohkaisi digitaalisten työvälineiden käyttöön ohjaustilanteissa ja vahvisti osallistujan omia uranhallintataitoja. Myös osallistujan organisaatio hyötyi koulutukseen osallistumisesta, koska henkilöstön ohjausosaaminen vahvistui ja siten nuorten valmiudet työllistyä paranevat.

Hankkeen tuloksista ja opeista koottiin Kohtaamisia voimavaraistavan ohjauksen äärellä -julkaisu (verkkojulkaisu). Julkaisu kokoaa yhteen asiantuntijakirjoituksia, podcasteja ja voimavaraistavia harjoituksia.

Hankkeen tuloksia on julkaistu soveltuvin osin myös Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi).