Sosionomi (AMK), sosiaaliala, varhaiskasvatus, monimuoto-opiskelu

Tutkintonimike
Sosionomi (AMK)
Laajuus
210 opintopistettä
Kesto
3,5 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Varhaiskasvatuksen suuntautuminen antaa kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen sosionomina. Sosionomin tutkinto antaa myös valmiudet eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten ohjaus- ja kasvatustyöhön sosiaalialalla. Sosiaalialan asiantuntijat vahvistavat yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia, voimavaroja ja toimintakykyä sekä ehkäisevät syrjäytymistä.

Monimuoto-opinnot sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa

Opintojen alussa opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Yhteisten opintojen lisäksi opiskelija valitsee valinnaisia ammatillisia opintoja liittyen sosiaaliohjaukseen, sosiokulttuuriseen innostamiseen, perhetyöhön tai varhaiskasvatukseen. Valinnalliset ammatilliset opinnot vahvistavat ja suuntaavat opiskelijan ammatillisuutta.

Monimuotototeutus on sosiaalialan tutkinto-ohjelmassa suunnattu ensisijaisesti niille, joilla on jo aiempaa työelämäkokemusta tai tutkinto-ohjelman osaamista. Se mahdollistaa yleensä työn teon opiskelun ohella. Työnteko opiskelun ohessa vaatii sekä opiskelijalta että työnantajalta joustoa onnistuakseen.

Monimuoto-opiskelu edellyttää opiskelijalta omatoimisuutta ja vastuunkantoa oppimisestaan, koska lähiopetusta on vähemmän kuin päivätoteutuksessa. Lukukaudessa (esim. syyslukukausi) on keskimäärin n. 22 lähiopetuspäivää. Lähiopetus järjestetään arkipäivinä päiväaikaan (klo 8 - 16; pääsääntöisesti).

Opinnot sisältävät lähiopetuspäivien lisäksi harjoittelujaksoja. Lähiopetuspäivien välillä opiskellaan itsenäisesti ja ryhmissä hyödyntäen oppilaitoksen digitaalisia oppimisympäristöjä.

Monimuotototeutuksessa

  • ovat samat osaamistavoitteet ja opintojaksot kuin päivätoteutuksessa
  • voidaan laatia yksilöllinen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen
  • opiskelu sisältää myös digitaalisissa oppimisympäristöissä tapahtuvaa työskentelyä
  • kehitetään omaa ammatillista toimintaa, jossa on mahdollista osittain hyödyntää omaa työyhteisöä oppimisympäristönä

Tutustu varhaiskasvatuksen sosionomin opetussuunnitelmaan Opinto-oppaassa.

Innovaatio-opinnot ja projektioppiminen

Opiskelija suorittaa opintojensa aikana 10 opintopisteen laajuiset innovaatioprojektiopinnot, joita toteutetaan työelämälähtöisesti ja monialaisesti. Opinnot ovat mahdollisuus kehittää omaa luovaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan.

Innovaatioprojektiopinnoissa painotetaan työelämälähtöisiä aiheita, innovatiivista toimintaa ja monialaista yhteistyötä. Opintojen laajuus on 10 op.

Opinnoissa luodaan yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, jossa opiskelijat, opettajat, työelämän toimijat ja asiakkaat yhdessä osallistuvat kehittämisprosessiin ja päätöksentekoon.

Opinnoissa kehitetään käytännöllisiä ja luovia ratkaisuja, toimintatapoja ja palveluja, joilla vastataan metropolialueen toimijoiden monimuotoisiin tarpeisiin. Tutustu innovaatioprojekteihimme.

Työelämäharjoittelu

Sosionomiopintoihin sisältyy yhteensä 45 op (n. 30 viikkoa) ohjattua tavoitteellista harjoittelua, joka jakaantuu neljään eri mittaiseen harjoittelujaksoon. Harjoittelut liittyvät teoriaopintoihin ja niihin sisältyy erilaisia oppimistehtäviä. Opiskelijat voivat tehdä harjoittelunsa monipuolisissa sosiaali- ja kasvatusalan töissä eri asiakasryhmien kanssa kunnissa, yrityksissä tai kolmannella sektorilla. Ohjattuja harjoittelujaksoja voi suorittaa myös ulkomailla.

Varhaiskasvatuksen sosionomin opinnoissa ensimmäinen ja kolmas harjoittelu tulee tehdä varhaiskasvatuksen työskentely-ympäristössä. Toinen harjoittelu tulee tehdä sosiaalialan muissa kuin varhaiskasvatuksen tehtävissä. Varhaiskasvatuksen alalla jo työskentelevien on huomioitava tämä opintovapaatarpeena.

Harjoitteluista vastaavat lehtorit Soile Bergström, Päivi Eskelinen-Roos ja Taina Konttinen (etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi))

Kansainvälisyys

Metropolian sosiaalialan Sosionomin tutkinto on saanut arvostetun ja kansainvälisen varhaiskasvatuksen 0-10 -vuotiaiden lasten tai varhaislapsuuden etujärjestön ISSA - International Step by Step Association -jäsenyyden. ISSAan kuuluminen vahvistaa Metropolian varhaiskasvatuksen koulutuksen liittymistä kotimaisten verkostojen lisäksi kansainväliseen oppimis- ja kehittämisyhteisöön, jonka päämääränä on huolehtia lasten oikeuksista, heidän hyvinvoinnistaan ja edistää lapsille suunnattuja palveluita.

Yhteistyö ulkomaisten korkeakoulujen ja organisaatioiden kanssa mahdollistaa opiskelijoille opiskelu- tai työharjoittelupaikan ulkomailla. Opintojen aikana on mahdollista lähteä 3-6 kuukauden opiskelijavaihtoon, suorittaa työharjoittelu ulkomailla tai osallistua intensiivikursseille.

Kansainvälistä kokemusta voi hankkia myös lähtemättä omalta kampukseltaan, esimerkiksi suorittamalla opintoja englanninkielisessä tutkinnossa, osallistumalla kansainvälisten vierailijoiden luennoille tai osallistumalla kv-tutortoimintaan.

Sosiaali- ja terveysalan kansainväliset yhteistyökorkeakoulut

Opinnäytetyöt

Opinnäytetyöt ovat työelämälähtöisiä hankkeita ja liittyvät ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Opinnäytetyö voi olla teoreettinen tai empiirinen tutkimus-, kehittämis- tai suunnittelutehtävä, joka tehdään varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä.

Yhteyshenkilö:
Lehtori Niina Pietilä
niina.pietilai [at] metropolia.fi (niina[dot]pietilai[at]metropolia[dot]fi)

Sosionomin työ

Varhaiskasvatukseen suuntautuva sosionomi työskentelee lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi erityisesti varhaiskasvatuksen toimintaympäristöissä. Varhaiskasvatuksen sosionomin osaamisessa oppivassa yhteisössä painottuu kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuus sekä sosiaalipedagoginen työote.

Varhaiskasvatuksen sosionomi toimii osana monialaista tiimiä, jossa toimintaa suunnitellaan, toteutetaan, arvioidaan ja kehitetään yhdessä. Varhaiskasvatuksen sosionomi työskentelee pääosin pedagogisessa tehtävässä lapsiryhmässä, jossa keskeistä on myös perheiden kanssa tehtävä yhteistyö. Työtä tehdään yhdessä yksilöiden ja yhteisöjen kanssa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Sosionomilla on taito soveltaa osaamistaan ammatissaan ja kehittää ammattialaansa.

Lisäksi sosionomin työkenttänä voi olla:

  • Lastensuojelu
  • Perhetyö
  • Nuorisotyön ohjaus- ja kasvatustehtävät
  • Vanhustyö
  • Vammaistyö
  • Päihdetyö
  • Mielenterveystyö

Sosionomilla on mahdollisuus toimia myös itsenäisenä ammatinharjoittajana ja palvelujen tuottajana.

Kysy tutkintovastaavalta varhaiskasvatuksen sosionomin opinnoista

Kysy opinto-ohjaajalta sosionomiopintoihin hakemisesta

Hakeminen

  • Hakuaika
    13.3.2024 klo 08:00 - 27.3.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    Syksy 2024
    • Monimuoto-opiskelu

    Hakuohjeet ja valintaperusteet

    Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset oppilaitokset käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2024 toisessa yhteishaussa 13.3.2024 klo 8:00 - 27.3.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

    Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

  • Hakuaika
    1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    Syksy 2024
    • Monimuoto-opiskelu

    Siirtohaku on suunnattu kaikille suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetuille opiskelijoille, jotka haluavat:

    • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulusta toiseen niin, että tutkintonimike pysyy samana tai tutkintonimike vaihtuu
      TAI
    • siirtää opiskeluoikeutensa korkeakoulun sisällä koulutuksesta toiseen siten, että tavoitetutkintoon liitettävä tutkintonimike vaihtuu.

    Hakuohjeet: julkaistaan Opintopolussa viimeistään hakuajan alkuun mennessä

    Jos siirto tapahtuu Metropolian sisällä siten, että tutkintonimike säilyy samana, kyse on tutkinto-ohjelman vaihdosta jonka ohjeet löytyvät Metropolian intranetistä (OMA).

  • Hakuaika
    1.5.2024 klo 08:00 - 15.5.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    syksy 2024
    • Monimuoto-opiskelu

    Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.

    Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 15.5.2024 klo 15:00

    Hakuohjeet: julkaistaan Opintopolussa viimeistään hakuajan alkuun mennessä

  • Hakuaika
    1.5.2024 klo 08:00 - 31.5.2024 klo 15:00
    Opintojen aloitus
    Syksy 2024
    • Monimuoto-opiskelu

    Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.

    Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.5.2024 klo 15:00

    Hakuohjeet: julkaistaan Opintopolussa viimeistään hakuajan alkuun mennessä

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Varhaiskasvatuksen sosionomiopintojen aloitus

Syksyllä 2024 aloittavan ryhmän opetus alkaa 19.8.2024 klo 9.00.

Tarkemmat aloitusohjeet julkaistaan toukokuussa.