Tutkintonimike: Kulttuurituottaja (AMK)

Kesto: 4 vuotta

Laajuus: 240 opintopistettä

Aloituspaikat: 36

Seuraava haku: Kevään yhteishaku 18.3.–1.4.2020

Siirtohaut: 1. - 15.5.
1. - 15.11.

Kulttuurituottaja on kulttuurihankkeiden ja elämysten mahdollistaja, joka organisoi ja johtaa tuotannollista toimintaa. Tuottaja vastaa siitä, että kulttuuritapahtuma tai -palvelu suunnitellaan hyvin ja toteutetaan realistisesti ja että se tavoittaa asiakkaansa sekä saavuttaa taiteelliset päämääränsä.

Työtehtävät sisältävät yleensä kulttuuripalveluiden organisointia, tuotteistamista ja liiketoimintaa tai kulttuurialan palveluiden kehittämistä. Työympäristönä voi olla esimerkiksi

 • Teatterit, konsertti- ja tanssisalit sekä taidealan laitokset
 • Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt
 • Kuntien ja valtion kulttuuritehtävät
 • Oma yritys
 • Tapahtumat ja festivaalit
 • Kuvataidegalleriat ja näyttelytilat
 • Pelialan yritykset
 • Yhteisöt

Kulttuurituotannon opinnot

Kulttuurituotannon opiskelu Metropoliassa on liiketaloudellisesti painottunutta ja tähtää työelämän arvostamaan yksilölliseen ammattitaitoon. Opiskelija erikoistuu tiettyyn kulttuurialaan, tuotannon alueeseen tai kohderyhmään.

Opinnot perehdyttävät kulttuurintuntemukseen, kulttuurin rahoitukseen ja taloushallintoon, markkinointiin ja tiedotukseen, juridiikkaan, johtamis- ja ryhmätyötaitoihin, kansainvälisyyteen, yrittäjyyteen, viestintä- ja mediataitoihin, kulttuuriproduktioiden tuotantoprosesseihin, alan tutkimusmenetelmiin sekä tietoteknisten sovellusten käyttöön.

Metropolia tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön maan suurimpana ja monipuolisimpana kulttuurialan oppilaitoksena. Tiukalla karsinnalla valituilla tuottajaopiskelijoilla on hyvä kulttuurituntemus, sujuvat matemaattiset ja kielelliset taidot sekä vahva taipumus organisaatiotehtäviin.

Opiskelu Metropoliassa mahdollistaa oman ammattitaidon syventämisen myös itse valittavan sivuaineen avulla. Kulttuurituottajaopiskelijat osallistuvat myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tehtyihin projekteihin, mikä auttaa verkostoitumaan työelämää varten. Opinnoissa tehdään paljon yhteistyötä aidon työelämän kanssa sekä käytännön oppimistehtäviä.

Opiskelijat ovat olleet osana opintojaan muun muassa seuraavanlaisissa harjoitteluissa:

 • erilaiset musiikkituotannot (esim. Live Nation Finland Oy, Fullsteam Records Oy, VILD Music Oy, Playground Music Oy)
 • esittävien taiteiden tuotanto-, tiedotus- ja markkinointitehtävät (esim. Flow Festival, Helsingin Juhlaviikot, Baltic Circle, Lux Helsinki)
 • seminaari-, konferenssi- ja tapahtumatuotannot (esim. Slush, Management Events Studio Oy)
 • galleria- ja näyttelytuotannot (esim. Nykytaiteen museo Kiasma, Serlachius residenssi)
 • kulttuuritalot ja -keskukset (esim. Annantalo, Musiikkitalo, Interkult Kassandra)
 • urheilutapahtumat (esim. Suomen Palloliitto, jääkiekon MM-kisat 2013)
 • tv-tuotannot (esim. Tanssii tähtien kanssa, Vain elämää, SuomiLOVE, The Voice of Finland)
 • radion tapahtumatuotannot (esim. Basso radio)
 • pelialan tuotannot (esim. Donkey Hotel Oy, Metropolia Game Studio, QuestLAN)

Kansainvälisyys kulttuurituottajan koulutuksessa

Kulttuurituottajat työskentelevät myös kansainvälisissä tehtävissä. Metropolian kulttuurituottajakoulutus kannustaa kansainvälisten kokemusten hankkimiseen jo opiskeluaikana. Mahdollisuuksia tähän on Suomessa tapahtuvissa kansainvälisissä projekteissa tai ulkomailla tapahtuvan opiskelijavaihdon tai työharjoittelun kautta.

Työharjoitteluja on tehty muun muassa Suomen kulttuuri-instituuteissa eri puolilla maailmaa sekä opiskelijoiden omien kontaktien kautta hankituissa paikoissa esim. Saksassa, USA:ssa (New York, Washington ja Los Angeles) ja Vietnamissa. Opiskelijavaihto on erinomainen vaihtoehto laajentaa omia opintoja, syventää kielitaitoa ja saada kansainvälistä kokemusta ja kontakteja kulttuurialalta. Kulttuurituotannolla on useita useita vaihtokouluja esimerkiksi Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Espanjassa, Tšekissä, Sloveniassa ja Liettuassa.

Valinnaiseen opintokokonaisuuteen tai syventäviin opintoihin tutkinto tarjoaa 15 op:n englanniksi opiskeltavaa kokonaisuutta, jossa opiskelevat myös kulttuurituotantoon tutkintoon tulevat vaihto-opiskelijat.

Opiskelu käytännössä

Opinnot tapahtuvat pääosin päiväsaikaan.

Aiempaa osaamista omaaville ei tarjota erillistä opintopolkua, vaan kaikki opiskelevat samassa päätoimisen päiväopiskelun ryhmissä. Aikaisemmista tutkinnoista tai työelämästä hankittua osaamisesta voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa, mikä voi nopeuttaa valmistumista.

Mikä ihmeen kulttuurituotanto?

Opiskelijoiden kokemuksia

Tiia Keskinen, toisen vuoden opiskelija

Tiia Keskinen.

Olen toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Pyhäjoelta, Pohjois-Pohjanmaalta. Olen käynyt lukion ennen Metropoliaan tuloa.

Kulttuurituotanto vaikutti koulutusalana mielenkiintoiselta. Päätös hakea kouluun tapahtui äkkiä, enkä ollut suunnitellut aiemmin hakevani alalle. Metropolian käytännönläheisyys vetosi ja halusin myös oppia lisää talousasioista.

Tulevaisuudelle minulla ei ole tarkkoja suunnitelmia. Teatteri tai taide ei kiinnosta, joten mahdollisesti jotain johtamiseen tai hankkeisiin liittyvää. Kaikki on kumminkin vielä auki ja ihmiset ovat kiinnostavia aina. Häiden suunnitteleminen on siistiä, mutta en tiedä kuinka kannattavaa on olla hääsuunnittelija Suomessa.

Parasta Metropoliassa on ollut saada oppia vähän kaikesta. Tuntuu että tietämys monista käytännöllisistä asioista on kasvanut. Niitä on pystynyt hyödyntämään muissakin asioissa, kuten töissä.

Ihmiset ovat mukavia!

Vili Mursula, toisen vuoden opiskelija

Vili Mursula.

Olen 22-vuotias ylioppilas Riihimäeltä. Vietin 2014–2015 vuoden vaihtarina Yhdysvalloissa. Lukion jälkeen pidin yhden välivuoden, jonka aikana opiskelin media-alaa Laajasalon opistossa.

Hain Metropoliaan, koska olin muuttanut Helsinkiin vuotta aiemmin ja halusin päästä opiskelemaan kiinnostavaa alaa mieluiten Helsingissä. Metropolian kulttuurituotannon koulutusohjelma vaikutti kaikkein sopivimmalta vaihtoehdolta.

Kaikki urheiluun liittyvä on kiinnostanut koko elämäni ajan. Tulevaisuudessa haluaisin olla mukana tapahtumissa, jotka liittyvät jollain lailla kilpaurheiluun. Erityisesti kasvava e-sportsin kenttä kiinnostaa minua paljon.

Koulutus on vastannut odotuksiani. Luulen, että itselleni parhaat kurssit ovat vielä edessä. Parasta on ollut huomata, miten erilaisia ihmisiä tälle alalle hakeutuu. Kaikki eivät tähtää samaan suuntaan, vaan tulevaisuudessa lähdemme risteyksistä eri suuntiin.

Sofia Brilhante Biris,
toisen vuoden opiskelija

Sofia Brilhante Biris.

Olen 22-vuotias toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija. Olen kotoisin Brasiliasta ja Kreikasta, mutta olen asunut Helsingissä jo kymmenen vuotta. Kirjoitin Kallion lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2016.

Olen pienestä asti ollut jatkuvasti kulttuurin parissa muun muassa esiintyjänä, vapaaehtoisena ja innokkaana katsojana. Tiesin jo pienenä, että haluan isona tehdä jotain kulttuuriin liittyvää. Minulla oli kuitenkin vaikeuksia päättää mitä haluan opiskella, sillä olen kiinnostunut monista asioista. Kulttuurituotanto vaikutti täydelliseltä, koska kulttuurituottajana voin työskennellä hyvin monipuolisesti erilaisissa työtehtävissä ja erilaisten kulttuurilajien parissa.

Olen tällä hetkellä kiinnostunut esittävistä taiteista (tanssi ja sirkus) ja urheilusta, joiden parissa haluan kulttuurituottajana työskennellä tulevaisuudessa.

Olen tykännyt tosi paljon opiskelusta Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Parasta tähän mennessä on ollut opiskelun käytännönläheisyys ja luokkatoverit. Tutkinnossa opitaan tekemällä, ja ensimmäiset “oikean elämän” projektit toteutetaan jo ensimmäisenä vuonna. Lisäksi on ihanaa, miten monipuolinen luokka meillä on. Opiskelijat tulevat eri paikoista ja taustoista, ja he ovat kiinnostuneita monista eri asioista.

Nora Hentunen, kulttuurituottaja (AMK)

Nora Hentunen.

Kulttuurituotannon opinnoissa parasta oli työelämälähtöisyys. Vaikka välillä saattoi motivaatio olla hukassa, tiesin kuitenkin jokaisen tehtävän ja luennon tukevan ammattitaitoani. Opiskelin itseäni ja omaa osaamistani varten. Innostavinta oli tavata kentällä tällä hetkellä työskenteleviä tuottajia ja kuulla, kuinka juuri fläppitaululla pyörittelemämme haasteet näkyivät käytännön työssä. Tuli olo, että hei vitsi mäkin osaan tämän joku päivä!

Muistan, kuinka jännittävää oli tehdä ensimmäistä kertaa koulun ulkopuoliselle asiakkaalle markkinointiin liittyvä projekti. Silloin ei ainoastaan tavoiteltu hyvää arvosanaa, vaan myös tyytyväistä asiakasta. Sillä kurssilla taisin ensimmäistä kertaa pohtia, etten valmistumisen jälkeen jäisikään tekemään töitä kulttuurin pariin. Oli kiva huomata, kuinka kaikkia kannustettiin löytämään oma tie työelämässä.

Tällä hetkellä pyöritän omaa yhden naisen yritystäni. Olen yrittänyt lokeroida itseäni viestintäkonsultiksi, mutta sekään ei tunnu enää sopivan. Työnkuvaani kuuluu kaikki, mihin taidot ja näkemys riittää markkinointiviestinnän suunnittelun ja tuotannon puolella. Olin pitkään hokenut, että teen kaikkea muuta paitsi mainontaa, kunnes yhtäkkiä seisoinkin keskellä mainoskuvauksia. Yrittäjänä olen ollut vasta noin viisi kuukautta, mutta vauhti on ollut hurja. Tällä hetkellä yritykseni kautta tekee projektikohtaisesti töitä neljä muutakin osaajaa, joista kaksi on kulttuurituottajia.

Elän hetkessä enemmän kuin koskaan ennen. En tiedä, mitä teen huomenna, mutta tiedän töitä kyllä olevan ihan niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Tällaiseen työskentelytapaan ei kaikilla kantti riitä. Itse en osaisi enää kuvitellakaan palaavani palkkatyöhön. Yrittäjänä olen päässyt tekemään älyttömän makeita juttuja kovien ammattilaisten kanssa. Vastuu, mutta myös vapaus, on täysin minulla.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Yhteystiedot

Yhteishakua koskevat kysymykset

hakijapalvelut@metropolia.fi

Tutkintoon liittyvät asiat

Leena Björkqvist
Tutkintovastaava
p. +358 40 142 7579
Lähetä Leenalle sähköpostia

Ennakkotehtävät

Huomaathan, että yhteishakulomakkeen täyttämisen lisäksi teet ennakkotehtävät. Palauta tehtävät hakuaikana. Katso ennakkotehtävät.

Kansainvälisyys opintojen aikana

Tulevaisuuden tuottajat -blogi

Kulttuurituotannon Facebook-sivut