Rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe 2015

Rakennusarkkitehtikoulutuksen valintakoe oli kaksiosainen. Kaikki rakennusalalle hakeneet osallistuivat ensimmäisenä hakupäivänä tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen hakukokeeseen, joka sisälsi mm. matematiikan, fysiikan ja kemian tehtäviä.

Tämän lisäksi rakennusarkkitehtikoulutukseen hakeneet kutsuttiin toiseksi päiväksi soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeessa testattiin kahden erilaisen suunnittelutehtävän avulla mm. kolmiulotteista hahmotuskykyä, ideointikykyä, sommittelutaitoja sekä havainnollista esityskykyä. Soveltuvuuskokeissa menestyneiden opiskelijoiden töihin voit tutustua lähemmin näillä sivuilla.

Soveltuvuuskokeet järjestettiin niissä neljässä ammattikorkeakoulussa, joissa rakennusarkkitehtikoulutusta annetaan: Metropolia (Helsinki), OAMK (Oulu), TAMK (Tampere) ja Savonia (Kuopio). Jokaisella oppilaitoksella oli 30 aloituspaikkaa syksyllä 2015 alkavaan koulutukseen.

Tehtävä 1: Lintubongaustorni satamakonteista

Satama-alueelle on jäänyt 10 eriväristä käyttämätöntä satamakonttia. Innokkaat lintuharrastajat ovat päättäneet käyttää niitä lintubongaustornin rakentamisessa. Tornista tulee samalla satama-alueen maamerkki.

Kontit ovat kooltaan: leveys 2,5 m, korkeus 2,5 m ja pituus 6 m tai 12 m.

Lisäksi lintubongareilla on käytössään eripituisia teräsputkia, rakennuslevyjä, teräsvaijeria ja köyttä sekä suojapeitteitä ja aaltopeltiä.

Rakennelma rakennetaan aallonmurtajan kärkeen. Rakennelman rakentamista varten bongareilla on käytössään välineet metallin leikkaamiseen ja kiinnittämiseen (hitsaus- ja polttoleikkausvälineet), tavallisia rakennusvälineitä (nauloja, sahoja, vasaroita ja ruuvivääntimiä) sekä nosturi.

Piirustus A: Piirrä suunnitelmapiirustus, jossa rakennelma näkyy kohtisuoraan sivulta nähtynä. Täydennä kuva teksteillä, jotka selventävät materiaalien käyttöä ja rakennelman yksityiskohtia.

Piirustus B: Lintubongarit ovat saamassa rakennelman valmiiksi. Innokkaimmat kiikaroivat lintuja, kun osa vielä viimeistelee rakennelmaa. Olet toimittaja, jonka tehtävänä on ottaa mahdollisimman jännittävä valokuva, jossa näkyy valmistuva torni. Piirrä ottamasi valokuva.

Tehtävä 2: Kappaleet tilassa

Lapset imuroivat huonettaan. Olet lego-ukko, ja imurin voimakas imu vetää sinut pimeän pölypussin pyörteisiin. Onneksi mukaan tulee avaimenperänä toimiva pieni led-lamppu, joka valaisee pussin.

Imuriin on joutunut myös sormus, hiuslenkki, mandariinin kuoria, arpakuutio, nenäliina ja dinosaurus.

Mitä näet, kun sukellat pölypussiin? Piirrä näkymä!

Tutustu vuoden 2015 soveltuvuuskokeiden töihin

Tehtävä 1

Piirros: Tero Aarni

Piirros: Aleksi Hakulinen

Piirros: Valtteri Hautsalo

Piirros: Iiro Heikkilä

Piirros: Niilo Heinonen

Piirros: Ida Hoskari

Piirros: Olli Huttunen

Piirros: Mikko Jokinen

Piirros: Viivi Kärnä

Piirros: Markus Laitinen

Piirros: Perttu Laitinen

Piirros: Eetu Lehmusvaara

Piirros: Tuomas Mannila

Piirros: Emmi Niemelä

Piirros: Juuso Nikkinen

Piirros: Henna Pisto

Piirros: Suvi Rantamäki

Piirros: Maria Soini

Piirros: Kai Söderström

Piirros: Tuomas Teppola

Tehtävä 2

Piirros: Hanna Aho

Piirros: Tiia Anttila

Piirros: Valtteri Hautsalo

Piirros: Ida Hoskari

Piirros: Hanna Karoliina Kananen

Piirros: Johan Kokki

Piirros: Viivi Kärnä

Piirros: Arttu Liimatainen

Piirros: Tuomas Mannila

Piirros: Camilla Miettinen

Piirros: Emmi Niemelä

Piirros: Henna Pisto

Piirros: Lassi Rantanen

Piirros: Vuokko Saukonoja

Piirros: Lauri Seppälä

Piirros: Emma Tavi

Piirros: Kia Tengström

Piirros: Aleksi Tuohimaa

Piirros: Emilia Vaara

Piirros: Sini Väisänen