Rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe 2017

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe oli kaksiosainen. Kaikki rakennusalalle hakeneet osallistuivat ensimmäisenä hakupäivänä tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen hakukokeeseen, joka sisälsi mm. matematiikan, fysiikan ja kemian tehtäviä.

Tämän lisäksi rakennusarkkitehtikoulutukseen hakeneet kutsuttiin toiseksi päiväksi soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeessa testattiin kahden erilaisen suunnittelutehtävän avulla mm. kolmiulotteista hahmotuskykyä, ideointikykyä, sommittelutaitoja sekä havainnollista esityskykyä. Soveltuvuuskokeissa menestyneiden opiskelijoiden töihin voit tutustua lähemmin näillä sivuilla.

Soveltuvuuskokeet järjestettiin niissä neljässä ammattikorkeakoulussa, joissa rakennusarkkitehtikoulutusta annetaan: Metropolia (Helsinki), OAMK (Oulu), TAMK (Tampere) ja Savonia (Kuopio).

Tehtävä 1: Kangastaideteos metsässä

Orava istuu puun oksalla aurinkoisella metsäaukiolla. Se tarkkailee taiteilijaa, joka rakentaa aukiolle suurikokoista tilataideteosta.

Taideteoksen materiaalina on 40 metriä eri värisiä kankaita ja paksua köyttä. Taiteilija hyödyntää työssään myös metsän puita ja kaatuneita puun runkoja sekä oksia.

Piirustus A: Piirrä väritetty kuva metsäaukiosta, taideteoksesta ja sitä rakentavasta taiteilijasta puussa istuvan oravan perspektiivistä.

Piirustus B: Orava kipittää maahan alas puusta ja pysähtyy tilataideteoksen sisälle. Valo siivilöityy sinne metsän puiden ja kankaiden läpi ja luo varjoja mielenkiintoisella tavalla. Piirrä näkymä, joka oravalle avautuu, kun se tarkastelee taideteosta sen sisäpuolelta, maan tasalta ylöspäin.

Tehtävä 2: Leijuvat planeetat

Kukkaplaneetta, puuplaneetta, teräsplaneetta, kuutioplaneetta, rinkeliplaneetta ja lasiplaneetta kohtaavat avaruudessa ja muodostavat mielenkiintoisen sommitelman ja jännittäviä tiloja toistensa väliin. Planeetat ovat eri kokoisia ja osa niistä on hurjassa liikkeessä.

 

 

 

Tutustu vuoden 2017 soveltuvuuskokeiden töihin

Tehtävä 1

Piirros: Amiri Aber

Piirros: Elena Artemyeva

Piirros: Jessica Aulakoski

Piirros: Annakatariina Heikkilä

Piirros: Kreeta Kantanen

Piirros: Anni Karvonen

Piirros: Johan Kokki

Piirros: Niina Laajala

Piirros: Ronja Laatu

Piirros: Satu Leppäkoski

Piirros: Larissa Lindqvist

Piirros: Mia Mills

Piirros: Eni Munukka

Piirros: Jenni Niemeläinen

Piirros: Anna Nikiforova

Piirros: Tuuli-Maaria Pesonen

Piirros: Meri Pontela

Piirros: Henri Putkonen

Piirros: Anni Salo

Tehtävä 2

Piirros: Jessica Aulakoski

Piirros: Olga Fyrsten

Piirros: Iina Haapa-aho

Piirros: Annakatariina Heikkilä

Piirros: Veera Hyvölä

Piirros: Milja Leinonen

Piirros: Mia Mills

Piirros: Anna Nikiforova

Piirros: Julia Pekonmäki

Piirros: Tuuli-Maaria Pesonen

Piirros: Teresa Rosenlund

Piirros: Sara Seppälä

Piirros: Vladimir Vakhviiainen