Rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe 2018

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe oli kaksiosainen. Kaikki rakennusalalle hakeneet osallistuivat ensimmäisenä hakupäivänä tekniikan ja liikenteen alan valtakunnalliseen hakukokeeseen, joka sisälsi mm. matematiikan, fysiikan ja kemian tehtäviä.

Tämän lisäksi rakennusarkkitehtikoulutukseen hakeneet kutsuttiin toiseksi päiväksi soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeessa testattiin kahden erilaisen suunnittelutehtävän avulla mm. kolmiulotteista hahmotuskykyä, ideointikykyä, sommittelutaitoja sekä havainnollista esityskykyä. Soveltuvuuskokeissa menestyneiden opiskelijoiden töihin voit tutustua lähemmin näillä sivuilla.

Soveltuvuuskokeet järjestettiin niissä neljässä ammattikorkeakoulussa, joissa rakennusarkkitehtikoulutusta annetaan: Metropolia (Helsinki), OAMK (Oulu), TAMK (Tampere) ja Savonia (Kuopio).

Tehtävä 1: Soikilo, murkula ja litukka

Rakennusarkkitehtiopiskelija R. Aalto löytää vuoren rinteeltä kolme erilaista kiveä: soikilon, murkulan ja litukan.

Piirustus A

Tehtävä: Piirrä nämä kolme kiveä.

Kivien muodoista R. Aalto saa inspiraation suunnittelutehtävään sykähdyttävästä tilasta. Sykähdyttävän tilan päämateriaalit ovat betoni, teräs, lasi ja puu.

Piirustus B

Tehtävä: Piirrä tämä sykähdyttävä tila, jossa materiaalin tuntu ja ylhäältä tilaan lankeava valo on aistittavissa. Kirjoita piirustuksen alareunaan kolmella lauseella, mitä olet piirtänyt.

Ohjeet: Jaa vaakasuuntainen A3-arkki pystyviivalla kahteen osaan. Piirrä piirustus A vasemmalle puolelle ja piirustus B oikealle puolelle. Piirrä molemmat piirustukset lyijykynällä ja puuvärikynillä. Piirrä palautettava piirustus annetulle piirustuspaperille.

 

Tehtävä 2: Transformaatio - muodonmuutos

Piirrä kolmen kuvan tulkinta kertomuksesta.

Kertomus:

Pyöreä Iso Pehmeä (PIP) kuuli jo kaukaa, kuinka Keltainen Uusi Kiiltävä (KUK) aloitti työnsä huoneiston pimeämmästä päästä. PIP värähti, mutta päätti kohdata pää pystyssä pyörillä liikkuvan KUK:n, vaikka ajatus ei alkuun ollutkaan kovin innostava. Äänen lähestymistä odottaessa sekunnit tuntuivat minuuteilta. Ensin kulman takaa näkyi KUK:n kolmikulmainen pää, sen tumma ja hampaaton hymy. Sitten koko hahmo pitkine kauloineen luikerteli esiin lieriömäisen vartalon raahautuessa perässä. PIP ryhdistäytyi, oikaisi pyöreiden kupeidensa siniset taitokset ja otti pitkillä hoikilla jaloillaan askeleen lähemmäs. Se valmistautui vastakkaisten ja toisilleen vieraiden muotojen syleilyyn. KUK ja PIP alkoivat sanaakaan sanomatta kietoutua toisiinsa. Aika venyi edelleen, kunnes se kokonaan pysähtyi. Kevätauringon kirkas ja jo lämmin valo läpäisi huoneiston vuosikausia pesemättömät ikkunat heittäen seinälle varjon uudesta ja ennennäkemättömästä muodosta. Siinä PIP ja KUK muodostivat oudon mallisen kokonaisuuden, missä kummankin ominaisuudet olivat tavallaan tunnistettavia, mutta yhdessä kuitenkin ennen näkemättömän kiehtovia.

Tehtävä: Piirrä kolmen kuvan kuvasarja, jossa PIP ja KUK lähestyvät toisiaan (1. kuva), liittyvät toisiinsa (2. kuva = välivaihe) ja lopputulos (3. kuva).

Ohjeet: Jaa vaakasuuntainen A3-arkki kolmeen osaan valitsemallasi tavalla. Piirrä piirustukset lyijykynällä ja puuvärikynillä. Piirrä palautettava piirustus annetulle piirustuspaperille.

Tutustu vuoden 2018 soveltuvuuskokeiden töihin

Tehtävä 1

Piirros: Hanna Autio

Piirros: Elisa Enlund

Piirros: Lyydia Haukeland

Piirros: Aino Hirvilammi

Piirros: Mirja Inkeroinen

Piirros: Ernest Khaidnen

Piirros: Kuisma Kyyhkynen

Piirros: Otso Lahtela

Piirros: Laura Lamberg

Piirros: Jenna Lopakka

Piirros: Lauri Paavola

Piirros: Eeva Palmujoki

Piirros: Minna Piminäinen

Piirros: Susanna Pönni

Piirros: Sanni Tyni

Piirros: Johanna Winterhalter

Tehtävä 2

Piirros: Phi Du Quoc

Piirros: Elisa Enlund

Piirros: Jasmin Hiekkamies

Piirros: Miisa Kaivos

Piirros: Asko Korva

Piirros: Otso Lahtela

Piirros: Mika Laine

Piirros: Laura Lamberg

Piirros: Sara Lamberg

Piirros: Mira Niemistö

Piirros: Juha Nuorti

Piirros: Mitja Pennanen

Piirros: Minna Piminäinen

Piirros: Riia Rajala

Piirros: Sanna-Kaisa Riihimäki

Piirros: Emmi Tuominen

Piirros: Rosa Uusitalo