Esittävän taiteen työelämäyhteistyö

Osa opinnoista suoritetaan työelämän yhteistyökumppanien kanssa toteutettuina opintoina aidoissa ympäristöissä. Seuraavassa esimerkkejä esittävän taiteen koulutusohjelmassa toteutetusta työelämäyhteistyöstä ja hankkeista. Mikäli esittelyssä oleva hanke on toteutettu osana opetusta, lukuvuosi on mainittu otsikossa.

Kansalaisnavigointia metropolissa (2010 - 2012)

Kansalaisnavigointia metropolissa

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma toteuttaa vuosina 2010 - 2012 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittaman Kansalaisnavigointia metropolissa -projektin. Projekti on innovatiivinen hanke, jossa pääkaupunkiseudun kohdealueilla ja -ryhmissä toteutetaan osallistavia ja tutkimuksellisia draaman ja osallistavan teatterin työpajoja. Menetelmien tuottamaa tieto- ja kokemusmateriaalia prosessoidaan ja käsitellään osatoteuttajien tarpeiden mukaan.

Hankkeen ensiaskeleet otettiin keväällä 2010 Tikkurilassa ja kesällä Espoon Entresse-kirjastossa. Hanke työllistää niin Metropolian esittävän taiteen henkilökuntaa, kuin talon ulkopuolisia teatteri-ilmaisun ohjaajia. Hankkeen tuloksena pääkaupunkiseudun toimijat saavat käyttöönsä Kansalaisnavigointi-toimintamallin. Uutta toimintamallissa ovat soveltavan draaman metodit, joiden avulla asukkaiden näkemykset, osaaminen ja tietotaito saadaan monipuolisesti ja syvällisesti kaupunkikehityksen käyttöön.

Kansalaisnavigointi kehittää pääkaupunkiseudun yhteisöllisyyttä sekä lisää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja tukee kansalaisyhteiskunnan kehittymistä. Lisäksi se vaikuttaa kaupunkiympäristön elinvoimaisuuteen, edistää elävää kaupunkikulttuuria, yhteisöllisyyttä ja sosiaalista koheesiota.

Rahoittajaviranomainen on Uudenmaan liitto. Kumppaneina hankkeessa on Helsingin sosiaalivirasto, Vantaan vapaa-aika ja asumispalvelut, Espoon sosiaali-, kirjasto- ja koulutoimi sekä tutkimus- ja kehittämisyksikkö ja Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitos.

Lue lisää Kansalaisnavigoinnin sivuilta

Ihme Paikka (2012 - 2013)

Miltä tuntuu lähestyä kirkkoa?

Kuva: Maiju Tarpila

Entä mitä ajatuksia herää, kun astut sisään kirkkoon? Kirkossa käyminen ei tänä päivänä välttämättä kuulu kaikkien meidän arkeen eikä edes kaikkiin juhliin, mutta kaikilla meillä on jokin suhde siihen.

Ihme Paikka teki näkyväksi näitä suhteita avaamalla kirkon ovet joukolle esittävän taiteen opiskelijoita, jotka toteuttivat esityksen osana Teatterityön dramaturgiset prosessit -opintokokonaisuutta. Tapahtuman teknisessä toteutuksessa oli mukana myös esitys- ja teatteritekniikan opiskelijoita, jotka vastasivat esityksen visualisoinnista.

Esityspaikka: Kallion kirkko, Itäinen papinkatu 2, 00530 Helsinki

Esitykset

3.12. klo 19:00
4.12. klo 19:00
5.12. klo 19:00

 

Esityksiin on vapaa pääsy.

 

Ihme paikka oli osa Helsinki pääkaupunkina 200 vuotta -juhlavuoden ohjelmistoa. Vuoden ohjelmassa on pieniä ja suuria tapahtumia: näyttelyjä, kadun tarinoita, retkiä kaupungin historiaan, katutaidetta, kaupunkitapahtumia, kaupunginosien tilaisuuksia, luentosarjoja ja kehityshankkeita.

Ihme Paikka -esitys juhlisti myös Kallion kirkon 100-vuotista historiaa.

 

 

 

Matkalla Arabiaan (2011 - 2012)

Matkalla Arabiaan (10.7. - 13.7.2012)

- Draamallinen opaskierros tehtaan uumeniin

Draamallisen opaskierroksen aikana päästiin seuraamaan keramiikan valmistusta pätevän matkaoppaan johdolla. Teokset ja kesäistä untaan nukkuva tehdas heräsivät henkiin ja kertoivat tarinoitaan: tehtaan historia, taiteelliset ja kemialliset prosessit kaikille tuttujen esineitten takana avautuivat uudella tavalla, kun draamallinen opaskierros kohtasi esitystaiteen.

Suunnittelu ja toteutus: Silja Eriksson, Tuukka Martiskainen, Ann-Mari Ohtamaa, Anniina Väisänen

Esiintyjät: Silja Eriksson, Laura Ikonen, Ann-Mari Ohtamaa

Hanke toteutettiin Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelman ja Urbaani luovuus -hankkeen toimesta yhteistyössä Arabianrannan yritysten kanssa.

Tapahtuman tiedot Metropolian esitysarkistossa

 

 

 

Metropolian kesäteatteri: Koko kaupungin henkilö V (2011 - 2012)

Metropolian kesäteatteri 2012: Koko kaupungin henkilö V

Kuva: Reija Hirvikoski

Esitys oli lasten ja aikuisten näytelmä Aapelin romaanista Koko kaupungin Vinski ja esittävän taiteen koulutusohjelman tuotanto. Näyttämöllä oli Metropolian esittävän taiteen ja pop/jazz -musiikin koulutusohjelmien opiskelijoita.

Aapelin romaanin Vinski oli Hannu Raatikaisen dramatisoinnissa muuttunut Henkilö V:ksi, koska näkymättömyyden, yksityisyyden ja oman mielikuvitustilan kaipuu ei ole sukupuolisidonnainen asia. Esityksessä henkilö V:tä esittivät myös naisnäyttelijät ja näkymättömyyden kokemus saatiin jaettavaksi sukupuolesta riippumatta rampin molemmin puolin.

Koko kaupungin henkilö V oli  osa Helsinki pääkaupunkina 200 vuotta -juhlavuoden ohjelmistoa. Vuonna 1812 Helsingistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Suomi kuului tuolloin Venäjän keisarikuntaan. Korottaminen pääkaupungiksi oli Helsingin historian tärkein käännekohta. Juhlavuosi tekee tunnetuksi Helsingin kehitystä ja vaiheita pääkaupunkiaikana.

Helsinki pääkaupunkina 200 vuotta -juhlallisuuksia vietetään pitkin vuotta. Vuoden ohjelmassa on pieniä ja suuria tapahtumia: näyttelyjä, kadun tarinoita, retkiä kaupungin historiaan, katutaidetta, kaupunkitapahtumia, kaupunginosien tilaisuuksia, luentosarjoja ja kehityshankkeita.

 

Esityksen tiedot Metropolian esitysarkistossa

 

 

EMMA: Matka laukussa (2011 - 2012)

Espoon modernin taiteen museo: Matka laukussa (28.2. - 4.3.2012)

Kuva: Juhani Kakko

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijat toteuttivat kevätlukukaudella 2012 vauvateatteriesityksen Matka laukussa, jossa esiintyjät johdattelivat pienen katsojaryhmän vauvoja ja heidän vanhempiaan Juhani Harrin teosten maailmaan.

Työryhmään kuuluivat: Elina Askolin, Silja Eriksson, Minttu Häkkinen, Juhani Kakko, Jere Laukkanen, Ann-Mari Ohtamaa ja Janne Puustinen. Ohjaavana opettajana toimi lehtori Marjaana Castrén.

Esityksen kohderyhmänä olivat 4 - 11 kuukauden ikäiset vauvat. EMMAn ja Metropolian yhteistyössä toteuttamassa esityksessä liikuttiin näyttelytilassa, jossa yleisön ympäröivät Juhani Harrin taideteokset.

Esityksen tiedot Metropolian esitysarkistossa

Helsinki tanssii (2011 - 2012)

Metropolia järjesti yllätyssyntymäpäivälahjan 200 vuotta pääkaupunkina vuonna 2012 täyttävälle Helsingin kaupungille

Kuva: Eetu Ahanen

Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelma järjesti Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden ensimmäisen ison tapahtuman eilen tiistaina 21.2.2012 Helsingin keskustassa. Mukana toteutuksessa olivat myös Pop/jazz -musiikin koulutusohjelman ja elokuvan ja television koulutusohjelmat. Tapahtuman tarkka aloituspaikka säilyi salaisuutena loppuun saakka.

Helsinkiläiset yllätettiin tanssivalla syntymäpäivälahjalla. Kaikenikäisiä kaupunkilaisia yhdistävä ja osallistava tanssillinen flash mob eli dance mob oli toteutettu satojen vapaaehtoisten kanssa. Tanssijat tapahtumiin saatiin esittävän taiteen järjestämiltä avoimilta tanssitunneilta. Opettajina tanssitunneilla toimivat esittävän taiteen koulutusohjelman teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat. Toteutuksen taiteellisena vastaavana toimi esittävän taiteen koulutusohjelman lehtori Metsälintu Pahkinen.

Tapahtumaan sai tulla mukaan tanssimaan myös Youtubessa julkaistujen tanssiopetusvideoiden avulla. Tapahtuma sai mukaansa myös spontaanisti joukkoon liittyneitä tanssijoita. Tanssitoteutus alkoi Yliopistonkadulta mistä se vaiheittain eteni Unioninkadulle ja siitä edelleen Senaatintorille, missä valssattiin yhdessä onnea 200 vuotta täyttävälle pääkaupungille. 

Toteutusidea lähti liikkeelle, kun Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlatoimikunta tilasi Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelmalta laskiaisriehan. Esittävä taide halusi viedä toteutusta uudenlaiseen ja yllättävään ja kaupunkilaisia osallistavaan muotoon. Tapahtuman valmisteltiin useita kuukausia lukuvuoden 2011-2012 aikana.

Helsinki tanssii oli osa Helsinki pääkaupunkina 200 vuotta -juhlavuoden ohjelmistoa. Vuonna 1812 Helsingistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Suomi kuului tuolloin Venäjän keisarikuntaan. Korottaminen pääkaupungiksi oli Helsingin historian tärkein käännekohta. Juhlavuosi tekee tunnetuksi Helsingin kehitystä ja vaiheita pääkaupunkiaikana. 
Helsinki pääkaupunkina 200 vuotta -juhlallisuuksia vietetään pitkin vuotta. Vuoden ohjelmassa on pieniä ja suuria tapahtumia: näyttelyjä, kadun tarinoita, retkiä kaupungin historiaan, katutaidetta, kaupunkitapahtumia, kaupunginosien tilaisuuksia, luentosarjoja ja kehityshankkeita.


Tapahtumatiedot Metropolian esitysarkistossa

Tarpeellisen taiteen seminaari TARTSAN (2011 - 2012)

Tarpeellisen taiteen seminaari eli TARTSAN on Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman jokavuotinen opiskelijoiden, opettajien, alumnien, asiantuntijoiden, kutsuvieraiden ja kaikkien aiheesta kiinnostuneiden yhteinen tapaaminen. Tapaamisessa esitellään ja testataan soveltavan teatterin työtapoja, ideoita, konsepteja, projekteja ja hankkeita. 

Vuoden 2012 aihe oli moniääninen kaupunkikulttuuri. Tarpeellisen taiteen seminaari kokosi 3. - 5.2.2012 paikalle esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoiden lisäksi alumneja ja alan asiantuntijoita.  Tartsan oli kolmipäiväinen, joista kaksi ensimmäistä vierähti seminaaritoteutusten äärellä ja sunnuntaina 5.2. olivat vuorossa eri puolilla Helsinkiä toteutetut kaupunkitaidelaboratoriot.

Seminaarin ydinkysymys oli, miten taide toimii julkisessa tilassa? Voimmeko taiteella vaikuttaa yhteiseen tilaan? Millaisia ovat taiteen strategiat rakentaa moniäänistä kaupunkikulttuuria?

Tartsanin (2012) yleistiedote (pdf) avautuu tästä

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Metropolian esittävän taiteen koulutusohjelma ja Kansalaisnavigointia metropolissa -hanke.

 

 

Turku 2011: Tarinoiden toukokuu

Turku 2011: Tarinoiden toukokuu

Metropolian Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma osallistui Tarinoiden toukokuu -hankkeella Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 -vuoden Turku 2011 -ohjelmaan. Esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijat toteuttivat Päivi Ketosen johdolla Turkuun kolme tarinateatteriesitystä.

Esityksistä kaksi esitettiin Turun pääkirjastolla ja niiden kohderyhminä olivat turkulaiset maahanmuuttajayhteisöt. Kolmas esitys oli suunnattu lietolaisille Turun kulttuuripääkaupunkivuotena 70 vuotta täyttäville henkilöille.

Tarinateatteri on menetelmä, joka on improvisaatioon perustuvaa osallistavaa ja yhteisöllistä teatteria. Tarinateatterihanke tarjoaa mahdollisuuden jokamiehen ja -naisen tarinoille, kuulluksi tulemiselle, yksilöllisten kokemusten yhteisölliselle jakamiselle sekä suomalaiselle soveltavan draaman osaamiselle. Tarinateatteri antaa osallistujalleen avaimia maailman ja ihmisen elämän ymmärtämiseen. Hankkeen tarkoituksena oli tarinateatterin kautta lujittaa yhteisöllistä identiteettiä; turkulaista, suomalaista ja eurooppalaista.

Katso hankkeen esitystiedot Metropolian esitysarkistossa

EMMA: Tarinoita punaisesta (2010 - 2011)

Espoon modernin taiteen museo: Tarinoita punaisesta (5. - 6.3.2011)

Kuva: Outi Kuma

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoiden toteuttama museoesitysten sarja. Esitystoteutuksessa Punainen-näyttely muuntui eri muotoihin esittävän taiteen opiskelijoiden käsissä, niin katsottuna kuin kerrottunakin kokemuksena. Visuaalinen muuttui kinesteettiseksi ja auditiiviseksi, yksilöllinen kokemus yhteisölliseksi ja taidemuseo osallistavan teatterin näyttämöksi.

Esityksen tiedot Metropolian esitysarkistossa

DROPS - Draama virtaa opetukseen (2010 - 2011)

DROPS - Draama virtaa opetukseen! (4. - 6.2.2011)

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma järjesti 4. - 6.2.2011 
DROPS - Draama virtaa opetukseen! -soveltavan draaman päivät. Tapahtuma esitteli tarpeita, haasteita ja näkökulmia siitä, miten draama virtaa opetukseen nyt ja tulevaisuudessa.

Yhteentuloa, työpajoja ja oppimisen tulevaisuutta

DROPS -päivät oli kolmipäiväinen viikonlopputapahtuma, joka koostui teatteri-ilmaisun ohjaajien, TIO-opiskelijoiden ja alumnien kokoontumispäivästä ja kahdesta toiminnallisesta päivästä, jotka sisälsivät työpaja- ja luentokokonaisuuksia draamalla opettamisesta ja luotasivat samalla sen monipuolisia mahdollisuuksia.

Työpajojen ja luentojen pohjana olivat kolme erilaista tulokulmaa opetukseen: taiteesta ja teatteritaiteesta oppiminen, aihe- ja sisältölähtöinen oppiminen ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta oppiminen. Työpajojen ja luentosisältöjen vetämisestä vastasivat vierailevat draaman opetuksen ja soveltavan teatterin ammattilaiset, joista työpajojen vetäjinä oli useita teatteri-ilmaisun ohjaajia.

DROPS –päivät suunnattiin soveltavan teatterin ja draaman ammattilaisille, alan opiskelijoille ja muille draamaopetuksesta kiinnostuneille.

Puumorsian ja metsän häät -näyttely (20110 - 2011)

Kuva: Severi Haapala

Puumorsian ja metsän häät

Keravan Taidemuseo 15.2.2010 - 20.2.2011

Puumorsian ja metsän häät -näyttely tarjosi väljästi kansantarun ympärille rakentuvan hulvatonta puuveistäntää, nauruhermoja kutkuttavia keramiikkaolentoja ja tekstiiliteoksia yhdistelevän näyttelyn, joka vei katsojan myös elämän kipeämmälle reunalle.

Kuvanveistäjä Tapani Kokko oli sekä näyttelyn idean että keskeisen hahmon, puumorsiamen, isä. Hänen teoksiaan oli runsaasti esillä.

Muita näyttelyn ammattitaiteilijoita olivat Jasmin Anoschkin, Anne Siirtola ja Tuija Teiska. Nk. ITE-taiteilijoita edustivat Viljo Luokkanen, Väinö Oja, Jorma Pihl ja Veikko Räsänen.

Näyttely laajentui myös taidemuseon viereiseen jättihalliin, jonka valo- ja äänimaailman suunnittelusta vastasivat Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijat.

Näyttely sai varsin massiivisesti huomiota eri medioissa ja oli myös yleisömenestys.

Keravan Taidemuseon näyttely oli toteutettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Artikkeli näyttelystä Helsingin Sanomissa

 

 

 

YLÖS -hanke

Kuva Pudotusuhka -esityksestä

Esittävän taiteen koulutusohjelma on mukana valtakunnallisessa YLÖS - Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen -hankkeessa. Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoiman hankkeen päätavoitteena on vakiinnuttaa ammattimainen yleisötyöjärjestelmä suomalaisiin teattereihin. Sen yhteydessä kehitetään uudenlaista liiketoimintaa julkisen sektorin, yritysten ja kolmannen sektorin asiakasryhmien välille ja edistetään taidepedagogien ja yleisötyöntekijöiden osaamista. Hanke kuuluu Manner-Suomen ESR-ohjelmaan ja Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaan.

Hanke työllistää lukuisia esittävän taiteen koulutusohjelmassa opiskelevia ja koulutusohjelmasta valmistuneita opiskelijoita. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Arttu Haapalainen (valmistunut 2004) toimii hankkeen koordinaattorina, yleisötyöntekijänä, työpaja- ja seminaarivetäjänä sekä Tampereen Työväen Teatterin pilottiprojektin yleisötyöntekijä. Esittävän taiteen koulutusohjelman aikuisopiskelija Riku Laakkonen mukana YLÖS-hankkeen Työhyvinvointia draaman keinoin -hankkeessa Arttu Haapalaisen kanssa. Lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja Noora Himberg (valmistunut 2009) on toiminut yleisötyöntekijä Rauman kaupunginteatterin YLÖS-hankkeen pilottiprojektissa.

YLÖS-hanke on tehnyt myös opinnäyteyhteistyötä esittävän taiteen koulutusohjelmassa opiskelevan Laura Peltoniemen kanssa. Peltoniemen opinnäytteeseensä liittyvä artikkeli julkaistaan hankkeen www-sivuilla.

Lisätietoja

Tutkivan teatterityön keskus
YLÖS-hanke
Manner-Suomen ESR-ohjelma

Medios -hanke (2009 - 2010)

Kuva: Marko Mäkinen

Medios oli monialainen hanke jonka keskeisenä tavoitteena on kehittää avoimen lähdekoodin ohjelmia, sosiaalista mediaa ja digitaalisen tarinankerronnan menetelmiä hyödyntäviä matalan kynnyksen tuotantomalleja kulttuuri-, sivistys- ja hyvinvointialojen työkaluiksi aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen. Hanke sisältää kolme osaprojektia, joista vastaavat Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsingin Kaupunginteatteri ja m-cult.

Hankkeessa kehitetään verkossa toimiva, yhteisöllinen käsikirjoitustyökalu, johon liittyy oppimateriaalia. Esittävän taiteen opiskelijat valmistavat työkalun avulla käsikirjoituksen dramaturgi-opettaja Sussa Lavosen johdolla. Käsikirjoitus valmistuu osana Dramaturgiset prosessit -opintokokonaisuutta. Verkossa tehdystä käsikirjoituksesta valmistetaan teatteriesitys Studio Pasilaan syksyksi 2010. Sen toteutuksesta vastaavat Teatterityö produktiossa -opintokokonaisuuden opiskelijat ohjaajanaan Pieta Koskenniemi.

Lisätietoja:

Hankkeen kotisivut

Moreno-päivät (2009 - 2010)

Moreno-päivät

Kuva: Päivi Koipijärvi

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma järjesti 5.–9.2.2010 Suomen oloissa ensimmäisen, pohjoismaisen Moreno-konferenssin. Teatteri ja psykodraama kohtasivat kirjaimellisesti toisensa yhteisellä näyttämöllä.

Kolmiosaisen konferenssin pääpuhujaksi ja kouluttajaksi saapui näyttelijä, psykologi ja psykodraaman kouluttaja Eberhard Scheiffele (Dr, PhD, TEP, RDT Fulbright Scholar). Scheiffele on väitellyt aiheenaan Theatre of Truth. Väitöskirja käsittelee Morenoa ja teatteria. Lisäksi kouluttajina toimivat kokeneet suomalaiset teatterin ja psykodraaman tekijät, mm. tarinateatteriryhmä FoxTrott. Konferenssi tarjosi Moreno-päivien teeman mukaisia kohtaamisia ja havahtumisia.

Idean teatterin ja psykodraaman kohtaamisesta Metropoliassa pidettävään Moreno-konferenssiin kehittivät dramaturgi, TeM, esittävän taiteen koulutusohjelman koulutusvastaava Sussa Lavonen ja konferenssin creaturgina toimiva ryhmän ohjaamisen ja soveltavien draamamenetelmien lehtori Päivi Ketonen. Hän on myös kokenut psykodraamakouluttaja TEP, työnohjaaja ja tarinateatterin erityisasiantuntija. Lisäksi työryhmässä oli mukana esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoita.

EMMA: Sivusilmin - Esityksellisiä tutkielmia (2009 - 2010)

Espoon modernin taiteen museo: Sivusilmin - esityksellisiä tutkielmia

Kuva:Reija Hirvikoski

Esittävän taiteen koulutusohjelma tuotti Sivusilmin-esityssarjan osana EMMAn ohjelmistoa kaudella 2009-2010. Sivusilmin-esityssarja oli Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoiden dialoginen puheenvuoro esityksellisessä muodossa Koiran ja suden välissä -näyttelyn teemoihin.

Esityssarja sai puheenvuorollisen lähtökohtansa tilasta, teoksesta tai museon äänistä. Se oli elämyksellinen matka draaman ja kuvataiteen dialogiin, jossa EMMAn Koiran ja suden välissä -näyttely sai toisen kerroksen. Esityssarja liittyy EMMAn ja Esittävän taiteen koulutusohjelman väliseen laajempaan yhteistyöhön.

Lisätietoja

EMMA Espoon modernin taiteen museo

Heijastuksia ja heräämisiä Heurekassa (2008 - 2009)

Tiedon kokemuksia ja kokemuksellista tietoa

Kuva: Metsälintu Pahkinen

Mitä on tieto? Mistä tietää että tietää? Voiko tieto tuntua? Ovatko tieteen oivalluksen samanlaisia kuin taiteen oivallukset? Miten voisi saada kokemuksen hiukkasten törmäyksistä, evoluution vaiheista tai ihmiskehon liikkeistä?

Heijastuksia ja heräämisiä Heurekassa -projektissa etsittiin draaman keinoin väyliä tieteen maailmaan ja tieteen ymmärtämiseen. Tavoitteena oli tutkia taiteen ja tieteen rajapintaa, tutkimusmatkoja, oivalluksia ja kehollista tietoa.

Esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoiden esitys helmikuussa 2009 vei Heurekan kävijät syvemmälle tiedon ja tieteen kokemukseen. LiikeYritys-niminen esitys otti vauhtia Heurekan Liiku ja pelaa -näyttelystä ja tarjosi elämyksiä tiedekeskus Heurekan virikkeellisessä ympäristössä. Heurekan näyttelyiden lomassa pyöräiltiin halki Villin Lännen ja evoluution, kohdattiin esitieteellinen peikko ja saatiin liikeilmaisuvisioita.

Ohjaajina toimivat Kati Mehto ja Metsälintu Pahkinen.

ACTS of Service - Teatteri alueellisena sillanrakentajana

ACTS of Service – Teatteri alueellisena sillanrakentajana

2006 – 2008

ACTS of Service oli monialainen soveltavan draaman, tutkivan ja osallistavan teatterin sateenvarjohanke. Hankkeessa tutkittiin draaman ja teatterin työkalujen sekä Metropolian (silloinen Stadia) esittävän taiteen erityisosaamisen sovellettavuutta alueellisen kehittämisen tarpeisiin eri elämänalueilla. ACTS of Service toteutettiin vuosina 2006 – 2008 kolmena teemahankkeena, joihin kuhunkin liittyi osahankkeita:

1. SCI - ART ACTS - tutkiva teatteri työvälineenä tiedon kokoamisessa, prosessoinnissa ja esittämisessä

HIIT-DRAMA

Monialainen Suomen Akatemian rahoittama soveltava tutkimus. Kolmen korkeakoulun yhteinen teknologia-alan tutkimushanke, jossa tutkivaa teatteria hyödynnetään teknologiasuunnittelussa. Päätutkimuskohteina olivat eläköityvien ihmisten tarpeet Helsingin seudulla.

TIEKE-yhteistyö

Vertailevaa kaupunginosatutkimusta, jossa draamaa ja teatteria sovelletaan sosiaalisten ja hyvinvoinnin aiheiden tutkimukseen ja prosessointiin.

2. CITY-ART ACTS – yhteisöteatteri ja osallistavat työtavat kaupunginosien kehittämishankkeissa

Yhteisöteatteriin ja alueelliseen osallistamiseen perustuvia teatterityömuotoja jalkautettiin Helsingin eri kaupunginosiin ja alueellisiin toimintayksiköihin. Erityisenä kiinnostuksen kohteina olivat alueellisen eriytymisen ehkäisy ja muun muassa maahanmuuttajien kotouttaminen.

3. CREA-ART ACTS - teatterin ja luovan talouden kehittäminen pääkaupunkiseudulla

Alueellisen taidekasvatuksen vahvistaminen, jolloin taidekasvatus on tukemassa taiteen perusopetusta, alueellisen luovuuden kehittymistä ja antaa vaihtoehtoja mediakasvatukseen.

Kansalaisnavigointia metropolissa

Kansalaisnavigointia metropolissa

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma toteuttaa vuosina 2010 - 2012 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittaman Kansalaisnavigointia metropolissa -projektin. Projekti on innovatiivinen hanke, jossa pääkaupunkiseudun kohdealueilla ja -ryhmissä toteutetaan osallistavia ja tutkimuksellisia draaman ja osallistavan teatterin työpajoja. Menetelmien tuottamaa tieto- ja kokemusmateriaalia prosessoidaan ja käsitellään osatoteuttajien tarpeiden mukaan.

Hankkeen ensiaskeleet otettiin keväällä 2010 Tikkurilassa ja kesällä Espoon Entresse-kirjastossa. Hanke työllistää niin Metropolian esittävän taiteen henkilökuntaa, kuin talon ulkopuolisia teatteri-ilmaisun ohjaajia. Hankkeen tuloksena pääkaupunkiseudun toimijat saavat käyttöönsä Kansalaisnavigointi-toimintamallin. Uutta toimintamallissa ovat soveltavan draaman metodit, joiden avulla asukkaiden näkemykset, osaaminen ja tietotaito saadaan monipuolisesti ja syvällisesti kaupunkikehityksen käyttöön.

Kansalaisnavigointi kehittää pääkaupunkiseudun yhteisöllisyyttä sekä lisää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja tukee kansalaisyhteiskunnan kehittymistä. Lisäksi se vaikuttaa kaupunkiympäristön elinvoimaisuuteen, edistää elävää kaupunkikulttuuria, yhteisöllisyyttä ja sosiaalista koheesiota.

Rahoittajaviranomainen on Uudenmaan liitto. Kumppaneina hankkeessa on Helsingin sosiaalivirasto, Vantaan vapaa-aika ja asumispalvelut, Espoon sosiaali-, kirjasto- ja koulutoimi sekä tutkimus- ja kehittämisyksikkö ja Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitos.

Lue lisää Kansalaisnavigoinnin sivuilta

Turku 2011: Tarinoiden toukokuu

Turku 2011: Tarinoiden toukokuu

Metropolian Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma osallistui Tarinoiden toukokuu -hankkeella Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 -vuoden Turku 2011 -ohjelmaan. Esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijat toteuttivat Päivi Ketosen johdolla Turkuun kolme tarinateatteriesitystä.

Esityksistä kaksi esitettiin Turun pääkirjastolla ja niiden kohderyhminä olivat turkulaiset maahanmuuttajayhteisöt. Kolmas esitys oli suunnattu lietolaisille Turun kulttuuripääkaupunkivuotena 70 vuotta täyttäville henkilöille.

Tarinateatteri on menetelmä, joka on improvisaatioon perustuvaa osallistavaa ja yhteisöllistä teatteria. Tarinateatterihanke tarjoaa mahdollisuuden jokamiehen ja -naisen tarinoille, kuulluksi tulemiselle, yksilöllisten kokemusten yhteisölliselle jakamiselle sekä suomalaiselle soveltavan draaman osaamiselle. Tarinateatteri antaa osallistujalleen avaimia maailman ja ihmisen elämän ymmärtämiseen. Hankkeen tarkoituksena oli tarinateatterin kautta lujittaa yhteisöllistä identiteettiä; turkulaista, suomalaista ja eurooppalaista.

Katso hankkeen esitystiedot Metropolian esitysarkistossa

Medios

Kuva: Marko Mäkinen

Medios oli monialainen hanke jonka keskeisenä tavoitteena on kehittää avoimen lähdekoodin ohjelmia, sosiaalista mediaa ja digitaalisen tarinankerronnan menetelmiä hyödyntäviä matalan kynnyksen tuotantomalleja kulttuuri-, sivistys- ja hyvinvointialojen työkaluiksi aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen. Hanke sisältää kolme osaprojektia, joista vastaavat Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsingin Kaupunginteatteri ja m-cult.

Hankkeessa kehitetään verkossa toimiva, yhteisöllinen käsikirjoitustyökalu, johon liittyy oppimateriaalia. Esittävän taiteen opiskelijat valmistavat työkalun avulla käsikirjoituksen dramaturgi-opettaja Sussa Lavosen johdolla. Käsikirjoitus valmistuu osana Dramaturgiset prosessit -opintokokonaisuutta. Verkossa tehdystä käsikirjoituksesta valmistetaan teatteriesitys Studio Pasilaan syksyksi 2010. Sen toteutuksesta vastaavat Teatterityö produktiossa -opintokokonaisuuden opiskelijat ohjaajanaan Pieta Koskenniemi.

Lisätietoja:

Hankkeen kotisivut

YLÖS

Kuva Pudotusuhka -esityksestä

Esittävän taiteen koulutusohjelma on mukana valtakunnallisessa YLÖS - Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen -hankkeessa. Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoiman hankkeen päätavoitteena on vakiinnuttaa ammattimainen yleisötyöjärjestelmä suomalaisiin teattereihin. Sen yhteydessä kehitetään uudenlaista liiketoimintaa julkisen sektorin, yritysten ja kolmannen sektorin asiakasryhmien välille ja edistetään taidepedagogien ja yleisötyöntekijöiden osaamista. Hanke kuuluu Manner-Suomen ESR-ohjelmaan ja Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaan.

Hanke työllistää lukuisia esittävän taiteen koulutusohjelmassa opiskelevia ja koulutusohjelmasta valmistuneita opiskelijoita. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Arttu Haapalainen (valmistunut 2004) toimii hankkeen koordinaattorina, yleisötyöntekijänä, työpaja- ja seminaarivetäjänä sekä Tampereen Työväen Teatterin pilottiprojektin yleisötyöntekijä. Esittävän taiteen koulutusohjelman aikuisopiskelija Riku Laakkonen mukana YLÖS-hankkeen Työhyvinvointia draaman keinoin -hankkeessa Arttu Haapalaisen kanssa. Lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja Noora Himberg (valmistunut 2009) on toiminut yleisötyöntekijä Rauman kaupunginteatterin YLÖS-hankkeen pilottiprojektissa.

YLÖS-hanke on tehnyt myös opinnäyteyhteistyötä esittävän taiteen koulutusohjelmassa opiskelevan Laura Peltoniemen kanssa. Peltoniemen opinnäytteeseensä liittyvä artikkeli julkaistaan hankkeen www-sivuilla.

Lisätietoja

Tutkivan teatterityön keskus
YLÖS-hanke
Manner-Suomen ESR-ohjelma

Moreno-päivät

Moreno-päivät

Kuva: Päivi Koipijärvi

Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma järjesti 5.–9.2.2010 Suomen oloissa ensimmäisen, pohjoismaisen Moreno-konferenssin. Teatteri ja psykodraama kohtasivat kirjaimellisesti toisensa yhteisellä näyttämöllä.

Kolmiosaisen konferenssin pääpuhujaksi ja kouluttajaksi saapui näyttelijä, psykologi ja psykodraaman kouluttaja Eberhard Scheiffele (Dr, PhD, TEP, RDT Fulbright Scholar). Scheiffele on väitellyt aiheenaan Theatre of Truth. Väitöskirja käsittelee Morenoa ja teatteria. Lisäksi kouluttajina toimivat kokeneet suomalaiset teatterin ja psykodraaman tekijät, mm. tarinateatteriryhmä FoxTrott. Konferenssi tarjosi Moreno-päivien teeman mukaisia kohtaamisia ja havahtumisia.

Idean teatterin ja psykodraaman kohtaamisesta Metropoliassa pidettävään Moreno-konferenssiin kehittivät dramaturgi, TeM, esittävän taiteen koulutusohjelman koulutusvastaava Sussa Lavonen ja konferenssin creaturgina toimiva ryhmän ohjaamisen ja soveltavien draamamenetelmien lehtori Päivi Ketonen. Hän on myös kokenut psykodraamakouluttaja TEP, työnohjaaja ja tarinateatterin erityisasiantuntija. Lisäksi työryhmässä oli mukana esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoita.

Tiedon kokemuksia ja kokemuksellista tietoa

Tiedon kokemuksia ja kokemuksellista tietoa

Kuva: Metsälintu Pahkinen

Mitä on tieto? Mistä tietää että tietää? Voiko tieto tuntua? Ovatko tieteen oivalluksen samanlaisia kuin taiteen oivallukset? Miten voisi saada kokemuksen hiukkasten törmäyksistä, evoluution vaiheista tai ihmiskehon liikkeistä?

Heijastuksia ja heräämisiä Heurekassa -projektissa etsittiin draaman keinoin väyliä tieteen maailmaan ja tieteen ymmärtämiseen. Tavoitteena oli tutkia taiteen ja tieteen rajapintaa, tutkimusmatkoja, oivalluksia ja kehollista tietoa.

Esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoiden esitys helmikuussa 2009 vei Heurekan kävijät syvemmälle tiedon ja tieteen kokemukseen. LiikeYritys-niminen esitys otti vauhtia Heurekan Liiku ja pelaa -näyttelystä ja tarjosi elämyksiä tiedekeskus Heurekan virikkeellisessä ympäristössä. Heurekan näyttelyiden lomassa pyöräiltiin halki Villin Lännen ja evoluution, kohdattiin esitieteellinen peikko ja saatiin liikeilmaisuvisioita.

Ohjaajina toimivat Kati Mehto ja Metsälintu Pahkinen.

Espoon modernin taiteen museo: Sivusilmin - esityksellisiä tutkielmia

Espoon modernin taiteen museo: Sivusilmin - esityksellisiä tutkielmia

Kuva:Reija Hirvikoski

Esittävän taiteen koulutusohjelma tuotti Sivusilmin-esityssarjan osana EMMAn ohjelmistoa kaudella 2009-2010. Sivusilmin-esityssarja oli Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoiden dialoginen puheenvuoro esityksellisessä muodossa Koiran ja suden välissä -näyttelyn teemoihin.

Esityssarja sai puheenvuorollisen lähtökohtansa tilasta, teoksesta tai museon äänistä. Se oli elämyksellinen matka draaman ja kuvataiteen dialogiin, jossa EMMAn Koiran ja suden välissä -näyttely sai toisen kerroksen. Esityssarja liittyy EMMAn ja Esittävän taiteen koulutusohjelman väliseen laajempaan yhteistyöhön.

Lisätietoja

EMMA Espoon modernin taiteen museo

ACTS of Service – Teatteri alueellisena sillanrakentajana

ACTS of Service – Teatteri alueellisena sillanrakentajana

2006 – 2008

ACTS of Service oli monialainen soveltavan draaman, tutkivan ja osallistavan teatterin sateenvarjohanke. Hankkeessa tutkittiin draaman ja teatterin työkalujen sekä Metropolian (silloinen Stadia) esittävän taiteen erityisosaamisen sovellettavuutta alueellisen kehittämisen tarpeisiin eri elämänalueilla. ACTS of Service toteutettiin vuosina 2006 – 2008 kolmena teemahankkeena, joihin kuhunkin liittyi osahankkeita:

1. SCI - ART ACTS - tutkiva teatteri työvälineenä tiedon kokoamisessa, prosessoinnissa ja esittämisessä

HIIT-DRAMA

Monialainen Suomen Akatemian rahoittama soveltava tutkimus. Kolmen korkeakoulun yhteinen teknologia-alan tutkimushanke, jossa tutkivaa teatteria hyödynnetään teknologiasuunnittelussa. Päätutkimuskohteina olivat eläköityvien ihmisten tarpeet Helsingin seudulla.

TIEKE-yhteistyö

Vertailevaa kaupunginosatutkimusta, jossa draamaa ja teatteria sovelletaan sosiaalisten ja hyvinvoinnin aiheiden tutkimukseen ja prosessointiin.

2. CITY-ART ACTS – yhteisöteatteri ja osallistavat työtavat kaupunginosien kehittämishankkeissa

Yhteisöteatteriin ja alueelliseen osallistamiseen perustuvia teatterityömuotoja jalkautettiin Helsingin eri kaupunginosiin ja alueellisiin toimintayksiköihin. Erityisenä kiinnostuksen kohteina olivat alueellisen eriytymisen ehkäisy ja muun muassa maahanmuuttajien kotouttaminen.

3. CREA-ART ACTS - teatterin ja luovan talouden kehittäminen pääkaupunkiseudulla

Alueellisen taidekasvatuksen vahvistaminen, jolloin taidekasvatus on tukemassa taiteen perusopetusta, alueellisen luovuuden kehittymistä ja antaa vaihtoehtoja mediakasvatukseen.