Kulttuurituotanto

AMK-tutkinto Ylempi AMK-tutkinto Avoin AMK

Tutkintonimike: Kulttuurituottaja (AMK)

Kesto: 4 vuotta

Laajuus: 240 opintopistettä

Aloituspaikat: 42

Seuraava haku: Kevään yhteishaku 15.3.–5.4.2017

Siirtohaut: 1. - 15.5.
1. - 15.11.

Kulttuurituottaja on kulttuurihankkeiden ja elämysten mahdollistaja, joka organisoi ja johtaa tuotannollista toimintaa. Tuottaja vastaa siitä, että kulttuuritapahtuma tai -palvelu suunnitellaan hyvin ja toteutetaan realistisesti ja että se tavoittaa asiakkaansa sekä saavuttaa taiteelliset päämääränsä.

Työtehtävät sisältävät yleensä kulttuuripalveluiden organisointia, tuotteistamista ja liiketoimintaa tai kulttuurialan palveluiden kehittämistä. Työympäristönä voi olla esimerkiksi

 • Teatterit, konsertti- ja tanssisalit sekä taidealan laitokset
 • Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt
 • Kuntien ja valtion kulttuuritehtävät
 • Oma yritys
 • Tapahtumat ja festivaalit
 • Kuvataidegalleriat ja näyttelytilat
 • Yhteisöt

Kulttuurituotannon opinnot

Kulttuurituotannon opiskelu Metropoliassa on liiketaloudellisesti painottunutta ja tähtää työelämän arvostamaan yksilölliseen ammattitaitoon. Opiskelija erikoistuu tiettyyn kulttuurialaan, tuotannon alueeseen tai kohderyhmään.

Opinnot perehdyttävät kulttuurintuntemukseen, kulttuurin rahoitukseen ja taloushallintoon, markkinointiin ja tiedotukseen, juridiikkaan, johtamis- ja ryhmätyötaitoihin, kansainvälisyyteen, yrittäjyyteen, viestintä- ja mediataitoihin, kulttuuriproduktioiden tuotantoprosesseihin, alan tutkimusmenetelmiin sekä tietoteknisten sovellusten käyttöön.

Metropolia tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön maan suurimpana ja monipuolisimpana kulttuurialan oppilaitoksena. Tiukalla karsinnalla valituilla tuottajaopiskelijoilla on hyvä kulttuurituntemus, sujuvat matemaattiset ja kielelliset taidot sekä vahva taipumus organisaatiotehtäviin.

Opiskelu Metropoliassa mahdollistaa oman ammattitaidon syventämisen myös itse valittavan sivuaineen avulla. Kulttuurituottajaopiskelijat osallistuvat myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tehtyihin projekteihin, mikä auttaa verkostoitumaan työelämää varten. Opinnoissa tehdään paljon yhteistyötä aidon työelämän kanssa sekä käytännön oppimistehtäviä.

Opiskelijat ovat olleet osana opintojaan muun muassa seuraavanlaisissa harjoitteluissa:

 • musiikkituotantojen tuotantoassistentti
 • teatterin ja festivaalin tuotanto, tiedotus ja markkinointitehtävät
 • galleria-assistentti
 • musikaalituottaja
 • urheilutapahtuman tuottaja
 • television tuotantoassistentti
 • palvelukonseptien kehittäminen

Kansainvälisyys kulttuurituottajan koulutuksessa

Kulttuurituottajat työskentelevät myös kansainvälisissä tehtävissä. Metropolian kulttuurituottajakoulutus kannustaa kansainvälisten kokemusten hankkimiseen jo opiskeluaikana. Mahdollisuuksia tähän on Suomessa tapahtuvissa kansainvälisissä projekteissa tai ulkomailla tapahtuvan opiskelijavaihdon tai työharjoittelun kautta.

Työharjoitteluja on tehty muun muassa Suomen kulttuuri-instituuteissa eri puolilla maailmaa sekä kulttuurituotannossa on myös useita vaihtokouluja esimerkiksi Hollannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa ja Turkissa.

Opiskelu käytännössä

Opinnot tapahtuvat pääosin päiväsaikaan.

Aiempaa osaamista omaaville ei tarjota erillistä opintopolkua, vaan kaikki opiskelevat samassa päätoimisen päiväopiskelun ryhmissä. Aikaisemmista tutkinnoista tai työelämästä hankittua osaamisesta voidaan hyväksilukea osaksi tutkintoa, mikä voi nopeuttaa valmistumista.

Mikä ihmeen kulttuurituotanto?

Opiskelijoiden kokemuksia

Sonja Linkoneva, toisen vuoden opiskelija

Hauskinta kulttuurituotannon opinnoissa on ollut projektit ja oikea tekemisen meininki! Ensimmäisessä varsinaisessa harjoittelussani Tsiigaa Art goes Kapakka -näyttelykokonaisuuden parissa sain ripustaa teoksia taiteilijoiden kanssa. Keikuimme taiteilijan kanssa Teurastamon tornissa ja musta tuntui et tää on just sitä mitä haluan tehdä - jeesaa taiteilijoita ja saada hyvää taidetta ihmisten nähtäville.

Jännittävin projektityö kulttuurituotannossa on ollut ensimmäinen projektini eli kutuystävällisesti y-projekti, jonka tein Yhteismaan Galleriakeskiviikon parissa. Pääsin heti ekana opiskeluvuotenani työn makuun minua kiinnostavassa tapahtumasarjassa, sain vastuuta ja arvokasta kokemusta tuottamisesta.

Kun valmistun, haluaisin työskennellä kuvataiteiden parissa. Kulttuurituotannon opinnoissa on kuitenkin se hyvä puoli, että se valmistaa meidät työskentelemään missä tahansa missä tuottajia ikinä tarvitaankaan. Itseäni kiinnostaa kuvataiteen lisäksi myös kaupunkikulttuuri, viestintä ja eri mediat, joten saattaahan se olla, että löydän itseni joskus tuottamasta vaikka radiota.

Nora Hentunen, kulttuurituottaja (AMK)

Kulttuurituotannon opinnoissa parasta oli työelämälähtöisyys. Vaikka välillä saattoi motivaatio olla hukassa, tiesin kuitenkin jokaisen tehtävän ja luennon tukevan ammattitaitoani. Opiskelin itseäni ja omaa osaamistani varten. Innostavinta oli tavata kentällä tällä hetkellä työskenteleviä tuottajia ja kuulla, kuinka juuri fläppitaululla pyörittelemämme haasteet näkyivät käytännön työssä. Tuli olo, että hei vitsi mäkin osaan tämän joku päivä!

Muistan, kuinka jännittävää oli tehdä ensimmäistä kertaa koulun ulkopuoliselle asiakkaalle markkinointiin liittyvä projekti. Silloin ei ainoastaan tavoiteltu hyvää arvosanaa, vaan myös tyytyväistä asiakasta. Sillä kurssilla taisin ensimmäistä kertaa pohtia, etten valmistumisen jälkeen jäisikään tekemään töitä kulttuurin pariin. Oli kiva huomata, kuinka kaikkia kannustettiin löytämään oma tie työelämässä.

Tällä hetkellä pyöritän omaa yhden naisen yritystäni. Olen yrittänyt lokeroida itseäni viestintäkonsultiksi, mutta sekään ei tunnu enää sopivan. Työnkuvaani kuuluu kaikki, mihin taidot ja näkemys riittää markkinointiviestinnän suunnittelun ja tuotannon puolella. Olin pitkään hokenut, että teen kaikkea muuta paitsi mainontaa, kunnes yhtäkkiä seisoinkin keskellä mainoskuvauksia. Yrittäjänä olen ollut vasta noin viisi kuukautta, mutta vauhti on ollut hurja. Tällä hetkellä yritykseni kautta tekee projektikohtaisesti töitä neljä muutakin osaajaa, joista kaksi on kutuja.

Elän hetkessä enemmän kuin koskaan ennen. En tiedä, mitä teen huomenna, mutta tiedän töitä kyllä olevan ihan niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Tällaiseen työskentelytapaan ei kaikilla kantti riitä. Itse en osaisi enää kuvitellakaan palaavani palkkatyöhön. Yrittäjänä olen päässyt tekemään älyttömän makeita juttuja kovien ammattilaisten kanssa. Vastuu, mutta myös vapaus, on täysin minulla.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Yhteystiedot

Yhteishakua koskevat kysymykset:

hakijapalvelut metropolia fi

Tutkintoon liittyvät asiat
Merja Koskiniemi-Laitinen
Tutkintovastaava
Puh. 040 145 2326
Lähetä sähköpostia

Joustavat opintopolut

Opetussuunnitelmamme huomioivat erilaiset osaamistarpeet ja -tavoitteet sekä antavat mahdollisuuden suunnata opintoja erilaisilla valinnoilla. Katso lisää Monien mahdollisuuksien Metropolia Prezi-esityksestä:

Kansainvälisyys opintojen aikana

Ennakkotehtävät

Huomaathan, että yhteishakulomakkeen täyttämisen lisäksi teet ennakkotehtävät. Palauta tehtävät hakuaikana. Lue lisää

Tuottamo - tutustu kulttuurituottajien osaamiseen!

Tuottamo esittelee kulttuurituottajaopiskelijoiden osaamista ja tekemistä: projekteja, tarinoita, julkaisuja ja opinnäytetöitä.
Tutustu ja lue lisää