Eri alojen ammattilaisista koostuva ryhmä on kannustava sparraaja kulttuurituotannon yamk-opinnoissa

5.5.2020 - 09:00

Paula NiemiPaula Niemi, vastaava kirjastonhoitaja Järvenpään kaupunginkirjastossa, opiskelee kulttuurituottaja (ylempi AMK) -tutkintoa.

Paula vastaa lasten ja nuorten kirjastopalveluista ja osallistuu kirjaston kehittämistyöhön monipuolisesti. Ensimmäisen uransa hän teki IT-alalla käytettävyyden ja käyttökokemuksen suunnittelijana. Lisäksi hän on jo vuosien ajan ollut mukana tekemässä Maailma kylässä -festivaalia.

– Olin jo syksyllä 2018 sopinut alustavasti esinaiseni kanssa, että jään pidemmälle vapaalle elokuussa 2019. Lapsettomana halusin työelämäkatkon, jonka aikana voisin hetkeksi aikaa käyttää aikaani vapaammin muun muassa harrastuksiini. Opintovapaa tuntui järkevältä vaihtoehdolta. Selvitellessäni eri opintovaihtoehtoja näin sattumalta mainoksen Metropolian kulttuurituottaja (ylempi AMK) -koulutuksesta. Koska työni kirjastossa sisältää paljon tapahtumatuotantoa, päätin hakea koulutukseen, Paula muistelee.

Paula suhtautui opintojen aloitukseen avoimin mielin. Hänellä on tuttavina kulttuurintuottajatuttavia, mutta he eivät olleet koskaan keskustelleet opintojen sisällöstä. Paula on Tampereen yliopiston alumni.

– Nyt opintojen loppuvaiheessa koen, että antoisinta opinnoissa on ollut oman osaamisen näkyväksi tekeminen. Etenkin portfoliotyöskentely on ollut hyvin voimauttavaa, vaikka vaatikin paljon työtä. Prosessi kirkasti käsitystäni omista vahvuuksistani, Paula kiittelee ja jatkaa – Myös johtamisen ja esimiestyön opinnot antoivat paljon: ryhmäkeskustelut avarsivat omaa ajattelua. Kaiken kaikkiaan on ollut hienoa, miten eri alojen ammattilaisista koostuva opiskelijaryhmä on kannustanut ja sparrannut toisiaan.

Paula aloitti koulutuksen tammikuussa 2019 ja jäi vuoden opintovapaalle seuraavana kesänä.

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että päätin tehdä opinnäytetyöni muulle kuin omalle työpaikalleni.Tein sen Maailma kylässä -festivaalille, jotta vapaani todella olisi irtiotto arkityöstäni. Opinnäytettä tehdessäni olen oppinut paljon sellaista, mitä voin soveltaa työssäni. Olen myös ollut hienolla tavalla epämukavuusalueella sen sijaan, että olisin nojannut tuttuun ja turvalliseen, Paula kertaa.

– Koen, että opintovapaani on ollut myös työpaikalleni hyvä asia. Minulle palkattiin sijainen opintovapaan ajaksi, mutta tärkeimmät ja vastuullisimmat tehtäväni hajautettiin muille lasten ja nuorten tiimin jäsenille. He ovat ravistelleet tapojani tehdä asioita, kasvaneet uusien vastuiden mittaisiksi, huolehtineet toisistaan ja kaikin puolin osoittaneet, ettei kukaan ole korvaamaton. On hienoa ja jännittävääkin palata takaisin työhön katsomaan, miten asiat ovat muuttuneet! Paula hehkuttaa.

Lisätietoja

Kulttuurituotannon ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu