Kulttuurituottajan yamk-opinnot vahvistivat ammatillista itsetuntoani ja löysin ammatillisen minäni uudelleen

5.5.2020 - 09:00

Niina RistolainenNiina Ristolainen, festivaalikentän moniottelija, työskentelee oululaisen Qstock-festivaalin viestintäpäällikkönä ja johtoryhmän jäsenenä sekä toimii Suomen musiikkitapahtumien etujärjestö LiveFIN ry:n hallituksessa. Hän opiskeli Metropolian kulttuurituottajan ylemmän AMK-tutkinnon työn ohessa Oulusta käsin.

– Valmistuin Oulun ammattikorkeakoulusta medianomiksi vuonna 2011. Jo AMK-aikoina kulttuuriala vei minut mukanaan ja olen toiminut tapahtumatuotannoissa yli 12 vuoden ajan. Tätä nykyä olen erikoistunut viestinnän ja markkinoinnin alalle. Vaikka olenkin kokenut työni monipuoliseksi ja olen päässyt kehittämään itseäni erilaisten työtehtävien parissa, minussa heräsi palava halu virkistää kulttuurituottajan osaamistani sekä lähijohtajataitojani. Yksi tärkeä seikka minulle oli pystyä työskentelemään opintojen ohella. Näihin asioihin Metropolian kulttuurituottajan YAMK-opinnot tuntuivat vastaavan täydellisesti, Niina muistelee.

– Jos opinnot voisi kiteyttää yhteen lauseeseen, ne vahvistivat kokonaisuudessaan ammatillista itsetuntoani ja löysin ammatillisen minäni uudelleen. Tarkemmin kuvattuna, yksi parhaimmista asioista opinnoissa oli soveltaa ja havainnoida oppimaani sekä koko kulttuurialan toimintaympäristöön että päivittäiseen työskentelyyni peilaten. Sain työkaluja kohdata erilaisia työelämän tilanteita niin esimiehen kuin työntekijän roolissa. Työelämän tiimellyksessä oman osaamisen hahmottaminen voi välillä jäädä unohduksiin. YAMK-opinnot toivat minulle vahvistusta myös tällä saralla, Niina kiittelee opintojen keskeistä antia.

Niina ei kokenut opintojen tekemistä Oulusta käsin hankalaksi, sillä hän hyödynsi junamatkat töiden tai opintojen tekemiseen ja uppoutui lähiopetuspäivien aikana aiheiden äärelle täysin siemauksin.

– Silti työn ja opintojen yhdistäminen vaatii tarkkaa itsensä johtamista eikä se aina ole helppoa. Samalla opinnot myös opettivat juuri sitä, Niin huomauttaa.

Työelämässä Niina on tutustunut myös urheilualan tapahtumatuotantoon ja teki opinnäytetyön aiheeseen liittyen.

– Kehittämistyötä tehdessä minulle selvisi, kuinka kulttuurituottajan YAMK-opinnot voivat tukea myös urheilualan tuotantojen parissa työskenteleviä, Niina kertoo.

Niinan mukaan opinnoissa oli koko ajan vahva side työelämään ja hän pystyi soveltamaan oppimaansa käytäntöön.

– Koin, että tämä oli vahvasti asiantuntevien opettajien ja alan ammattilaisista koostuvien opiskelijoiden yhteisen rikkaan keskustelun ansiota. Parhaimmillaan YAMK-opiskelutovereista ja opettajista voi löytää ammatillisen uran mentoreita, sparraajia ja kulttuurialan vertaisvaikuttajia - sekä ennen kaikkea hyviä tyyppejä. Minä löysin kaiken tämän, ja olen näistä kohtaamistani ihmisistä kovin kiitollinen. Vaikka hallitsen markkinointiviestintää hyvin, ei näitä opintoja tarvitse mainoslauseilla sokeroida, Niina vakuuttaa.

– Voin yksinkertaisesti todeta, että kulttuurituottajan YAMK-koulutus Helsingin Metropoliassa oli todellakin sitä, mitä ammattiosaamiseni kehittämiseen tarvitsin!

Lisätietoja

Kulttuurituotannon ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu