U!REKA-rehtorit Brysselissä — kuinka korkeakoulutus vastaa Euroopan ilmastotavoitteisiin ja osaajien tarpeeseen?

19.4.2024 - 13:59

U!REKA eurooppalaisen yliopistoallianssin rehtorit tapasivat Brysselissä 15.-16.4.2024 ja nostivat esiin allianssin yhteisiä tavoitteita ja toimia, jotka tukevat Euroopan siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta.

Kuva U!REKA-rehtoreista Brysselissä
U!REKA eurooppalaisen yliopistoallianssin rehtorit tapasivat Brysselissä.

U!REKA eurooppalainen yliopistoallianssi on syventänyt ja laajentanut yhteistyötään vuoden alusta saadun Erasmus+ Eurooppalaiset yliopistot -rahoituksen myötä. Allianssiin kuuluu kuusi ammattikorkeakoulua ja 26 liitännäiskumppania. Sen tavoitteena on tulla haastelähtöisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen ja innovoinnin eurooppalaiseksi suunnannäyttäjäksi.

Euroopan Unioni pyrkii ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Se on valinnut hiukan yli 100 kaupunkia toteuttamaan missiota ilmastoneutraaleista ja älykkäistä kaupungeista vuoteen 2030 mennessä ja nämä kaupungit tarvitsevat tavoitteen saavuttamiseksi korkeasti koulutettuja huippuosaajia. Sadan ilmastoneutraalin ja älykkään kaupungin joukossa ovat esimerkiksi Amsterdam, Helsinki ja Lissabon – kaikki U!REKA:n liitännäisjäseniä.

Metropolia Ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja ja U!REKA:n johtoryhmän puheenjohtaja Riitta Konkola korostaa, että U!REKA eurooppalaisella yliopistoallianssilla on erityinen mahdollisuus vastata EU:n ilmastotavoitteeseen:

“Tämä ei ole vain muutosprosessi korkeakouluille vaan koko yhteiskunnallemme. Yhdessä opiskelijoiden, asiantuntijoiden ja alueellisten toimijoiden kanssa luomme pysyvän siirtymän kohti ilmastoneutraalia yhteiskuntaa”, Konkola painotti Brysselissä pitämässä puheenvuorossaan.

Puheenvuoro oli avaus Helsinki EU Officen kanssa järjestetylle Bridging the Gap between the EU’s 2040 Climate Goals and the Shortage of Skilled Labour – Towards Climate Neutral and Smart Cities -paneelikeskustelulle, joka keskittyi EU:n ilmastotavoitteiden ja osaajapulan ratkaisemiseen korkeakoulutuksen tuella. Paneelikeskustelussa mukana olivat U!REKA:n rehtorit ja edustajia Euroopan komissiosta, EURASHE-verkostosta (European Association of Institutions in Higher Education) ja ERRIN-verkostosta (European Regions Research and Innovation Network).

Paneelikeskustelussa korostettiin sitä, että EU:n vihreää ja digitaalista siirtymää tukevien teknisten ratkaisujen tulee olla käyttäjäystävällisiä ja markkinavalmiita. U!REKA eurooppalainen yliopistoallianssi yhdistää alueelliset toimijat toisiinsa myös kumppanimaiden välillä, mikä edistää uusien ratkaisujen laajamittaista hyödyntämistä yhteiskunnassa. Opiskelijat ovat yhteistyön keskiössä, mikä varmistaa heille tarvittavat tulevaisuuden taidot kestävän kehityksen kansainvälisinä osaajina.

Ammattikorkeakoulujen keskeinen asema työelämän tarpeita tunnistavien tulevaisuuden osaajien kouluttamisessa nousi esiin myös muissa tapaamisissa. U!REKA:n rehtorit tapasivat muun muassa Euroopan komission ympäristön sekä koulutuksen ja kulttuurin pääosastojen osastopäälliköt ja komissaari Iliana Ivanovan kabinetin edustajia.

Rehtorien Brysselin vierailussa mukana olivat Metropolia Ammattikorkeakoulu (Suomi), Amsterdam University of Applied Sciences (Alankomaat), Frankfurt University of Applied Sciences (Saksa), HOGENT University of Applied Sciences (Belgia), Polytechnic University of Lisbon (Portugali), ja VSB-Technical University of Ostrava (Tšekki) sekä allianssin liitännäiskumppaneina toimivat Edinburgh Napier University (Iso-Britannia), Odessa National Economic University (Ukraina), University of Applied Sciences BFI Vienna (Itävalta), and University of Bari Aldo Moro (Italia).

Lisätietoa

Riitta Konkola
Toimitusjohtaja-rehtori
Metropolia Ammattikorkeakoulu

Kuva paneelikeskustelijoista.
Paneelikeskustelu järjestettiin yhdessä Helsinki EU Officen kanssa.