Uuden työn ja kulttuurituotannon yamk-opiskelun yhdistäminen toi haasteita elämään

2.2.2019 - 09:09

Kaisa PalomäkiKaisa Palomäki, tamperelainen kirjastoalan ammattilainen, suoritti Metropolian kulttuurituotannon ylemmän AMK-tutkinnon samalla kun aloitti uudessa, mielenkiintoisessa työssä.

– Syksyllä 2016 totesin kaipaavani työelämääni uusia tuulia. Olin valmistumisestani lähtien viihtynyt hyvin kulttuurikirjastonhoitajana Sastamalan kaupunginkirjastossa, mutta koin ajatusteni vähitellen jämähtäneen ja suuntani kadonneen arkipäivän rutiineja pyörittäessä. Kuin tilauksesta silmiini sattui kulttuurituottajan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon hakuilmoitus ja päätin saman tien kokeilla onneani, Kaisa muistelee ja jatkaa: – Samoihin aikoihin tuli vastaan myös mielenkiintoinen työpaikkailmoitus.

– Ällistykseni oli melkoinen, kun sain lopulta saman viikon aikana kuulla, että minut on valittu sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituottaja (ylempi AMK) -opiskelijaksi että Valkeakosken kaupunginkirjastoon informaatikoksi. Vuosi 2017 alkoi jännittävissä merkeissä, kun edessä oli 1,5 vuoden opintotaipaleen ja uuden työn yhteen sovittaminen, Kaisa kertaa.

Kulttuurituotanto on aina ollut osa Kaisan työtä, mutta ennen yamk-opintoja hänellä ei ollut alalta koulutusta. Hän oli valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta englantilaisen filologian oppiaineesta vuonna 2011 ja sai kirjastonhoitajan pätevyyden sivuaineena suorittamistani informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opinnoista.

– Opintojen alkuvaiheessa mietin, mihinkähän olen pääni pistänyt ja mitä teen täällä kulttuurityön rautaisten ammattilaisten keskellä. Jo ensimmäiset lähiopetuspäivät toivat kuitenkin varmuuden siitä, että olen täysin oikeassa paikassa. Opiskeluryhmäämme mahtui ihmisiä lukuisilta eri aloilta ja erilaisista työtaustoista, mutta nyt olimme kaikki samassa veneessä uutta oppimassa ja oivaltamassa, Kaisa kertoo.

Kulttuurituottajan yamk-opinnot antoivat lopulta enemmän kuin Kaisa olisi koskaan osannut odottaa. Opintojen suurin ponnistus oli opinnäyteprosessi, joka käynnistettiin heti opintojen alussa.

– Itselläni tilanne oli toisaalta edullinen ja toisaalta haastava, kun lähdin tekemään opinnäytettä Valkeakosken kaupunginkirjastolle uutena työntekijänä, Kaisa miettii.

Opinnäytetyöskentelyn rinnalla vähintään yhtä merkityksellisiksi nousivat Kaisan mielestä koulutuksen muut opintojaksot.

– Omalla kohdallani vaikuttavimmat kurssit olivat oman asiantuntijuuden ja osaamisen kehittäminen sekä johtaminen ja esimiestyö kulttuurialalla. Kursseilla pääsi toden teolla pohtimaan omaa ammatti-identiteettiään ja osaamistaan, mikä kasvatti itsevarmuutta, uskallusta ja luottoa omiin taitoihin, Kaisa kiittelee.

Kaisa aikoo tulevaisuudessa edelleen kehittää ammatillista osaamistaan, eikä sulje pois mahdollisuutta työskennellä muissakin kulttuurialan organisaatioissa.

– Kirjastopalvelut ovat kuitenkin lähellä sydäntäni ja niissä on loputtomasti kehittämisen mahdollisuuksia. Opintojen myötä monenlaiset ovet tuntuvat olevan avoinna, ja ennen kaikkea oman pään sisällä olleet raja-aidat ovat saaneet kyytiä, Kaisa kertoo.

– Suosittelen YAMK-opintoja kaikille, jotka haluavat kehittää itseään, saada uutta näkökulmaa työhönsä ja sukeltaa syvällisesti kulttuurialan eri osa-alueisiin. Helpolla ei opinnoissa pääse, mutta en vaihtaisi kokemusta mihinkään, Kaisa summaa.

Lisätietoja

Kulttuurialan ylemmän AMK-tutkinnon opiskelu