Vaatetusalan opiskelija Pauline Mäkineste: Vaihto-opiskelu oli tärkeä kokemus ja toisaalta lisäsi oman tutkinnon arvostusta

15.3.2024 - 14:15

Pauline Mäkineste– Hain opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakoulun vestonomi-tutkinto-ohjelmaan keväällä 2020, ilman syvempää tietämystä alasta vaatetusalan vestonomi (AMK) -tutkintoa opiskeleva Pauline Mäkineste kertoo ja jatkaa: vaikka olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut vaatetuksesta ja muodista, minulla ei ollut minkäänlaista ammatillista taustaa: osasin ennakkoon ommella ompelukoneella, virkata ja kutoa sekä soveltaa yläasteen kuvataidetunnilla opetettua väriteoriaa.

Nyt, vuonna 2024, Pauline Mäkineste on valmistumassa vestonomiksi (AMK) ja aloittamassa työuransa alalla.

– Olen täynnä tietoa, taitoa ja rikkaita kokemuksia, Pauline kiittää.

Vestonomi-koulutus veti Paulinea puoleensa, koska opetussuunnitelma tuntui todella kattavalta ja kurssitarjonta hyvin monipuoliselta niin sisällön kuin toteutustavan puolesta.

– Toteutus on vastannut odotuksiani. On ollut tavallista, että saman viikon aikana olen saanut osallistua sekä luovalle suunnittelukurssille, käytännönläheiselle kaavoituskurssille että akateemisemmalle teoriakurssille.

Pauline nostaa toisaalta esiin, että vestonomi-koulutus on työläs ja vaatii opiskelijalta paljon aikaa, omistautumista, kylmiä hermoja ja kärsivällisyyttä.

– Etenkin kahta jälkimmäistä on vaadittu esimerkiksi kampuksen ompelustudiossa viimeisenä iltana ennen kaavoituskurssin tehtävänpalautuspäivää.

Toisaalta hän korostaa, että opintoihin kuului myös paljon iloa ja naurua, onnistumisen tunteita sekä kehitystä.

Toisen lukuvuotensa keväällä Pauline Mäkineste haki opiskelijavaihtoon Italiaan. Seuraavan syyslukukauden hän opiskeli Milanossa, Nuova Accademia di Belle Arti -korkeakoulussa muotisuunnittelulinjalla.

– Muotisuunnittelu tai luovat kurssit eivät olleet omia vahvoja alueitani, mutta halusin niihin syvällisempää näkökulmaa. Siksi sulauduin puoleksi vuodeksi italialaisten muotisuunnittelijaopiskelijoiden joukkoon. Kokemus toi opintoihini syvyyttä, ja antoi runsaasti perspektiiviä. Erittäin opettavaisen lukukauden päätteeksi havahduin huomaamaan, että suomalaisella vestonomilla on vankempi tieto-taitopankki nykypäivän muotialasta kuin italialaisella, muotialan yksityiskoulusta vastavalmistuneella.

Pauline kertoo, että tämä havainto antoi itsevarmuutta ja uskottavuutta työmarkkinoilla. Jopa niin paljon, että lähes saman tien hän haki ja saikin työharjoittelupaikan nousevalta muotialan yritykseltä Tanskasta.

– Jatkoin Milanosta melkein suoraan Kööpenhaminaan, jossa aloitin kuuden kuukauden työharjoittelun vähittäismyynnin tiimissä. Pienessä yrityksessä pääsin harjoittelijana loistamaan: vestonomi-opinnot olivat valmistaneet minut sopeutumaan useampaan eri tiimiin ja niiden työtehtäviin. Käytin päivittäin taitoja, joita olin opiskellessani oppinut.

Pauline Mäkinesteen työharjoittelu päättyi syksyllä 2023 työtarjoukseen, jonka hän otti ilomielin vastaan. Jäämme seuraamaan Paulinen uran etenemistä Tanskassa. Lopuksi hän vielä summaa:

– Henkilökohtaisesti olen ollut erittäin tyytyväinen vestonomi-opintoihini. Vaikka kaikki kurssit ja aihealueet eivät aina ole tuntuneet omilta, olen hyötynyt jokaisen kurssin opeista myöhemmin työelämässä. Kannustan muodista ja vaatetusalasta kiinnostuneita hakemaan vestonomi-koulutukseen. Tarttukaa myös vaihto-opiskelumahdollisuuteen, jonka Metropolia AMK kaikille opiskelijoilleen tarjoaa.

Lisätietoja

Vaatetusalan vestonomi (AMK) -tutkinnon opiskelu