Metropolia Ammattikorkeakoulun avannehoidon täydennyskoulutukselle myönnetty laatusertifikaatti

19.3.2024 - 11:00

Metropolia Ammattikorkeakoulun avannehoidon täydennyskoulutus sai Kansainvälisen avannehoitoliiton WCET:n myöntämän laatusertifioinnin helmikuussa 2024. WCET:n tavoitteena on varmistaa erikoistuneen avannehoidon saatavuus ympäri maailmaa potilaille, joilla on avanne-, haava- tai inkontinenssitarpeita.

WCET:tä edustava kanadalainen tohtori Kimberly LeBlanc vieraili Metropolian Myllypuron kampuksella Helsingissä lokakuussa 2023. Hänen tarkoituksenaan oli arvioida, täyttääkö Metropolian avannehoidon täydennyskoulutus sisällölliset vaatimukset sertifioinnin myöntämiseksi sekä antaa ohjeistuksia koulutuksen edelleenkehittämiseksi. LeBlancin tausta arviointiin on kattava: hän toimii aktiivisesti useissa järjestöissä, kuten FCAN Academic Chair, Wound, Ostomy and Continence Institute ja Nurses Specialized in Wound, Ostomy and Continence and Canadian Nurses Association.

LeBlanc näkee Metropolian vahvuudet kouluttajaorganisaationa erinomaisina. Esimerkkejä korkeatasoisista avannehoitokoulutuksen pedagogisista ratkaisuista ovat innovatiiviset käytännön työpajat, simulaatioharjoitukset avannepotilaiden kanssa sekä erinomaiset kirjastoresurssit. Kiitosta saivat myös asialleen omistautuneet kouluttajat sekä tiivis yhteistyö avannehoidon suomalaisten sidosryhmien kanssa.

WCET:n myöntämä tuore laatusertifiointi kertoo Metropolian avannehoidon täydennyskoulutuksen korkeasta laadusta. Sertifioitu koulutus varmistaa, että ihmiset ympäri maailmaa, joilla on avanne-, haava- tai inkontinenssitarpeita, saavat korkealaatuista hoitoa terveydenhuollon ammattilaisilta, erityisesti tunnustettujen kriteerien ja kompetenssien mukaisesti koulutetuilta avannehoidon asiantuntijoilta.

Avannehoidon opiskelijoita

Metropolia tarjoaa ainoana korkeakouluna sertifioitua avannehoidon koulutusta Suomessa

Metropolia on tällä hetkellä Suomen ainoa korkeakoulu, joka tarjoaa kansainvälisten kriteerien mukaisesti sertifioitua avannehoidon koulutusta. Tuore sertifiointi on voimassa vuoteen 2027 asti. Metropolian terveyden osaamisalueella työskentelevät lehtorit Vivien Nagy-Wikstedt ja Terhi Lehtonen ovat tyytyväisiä saavutukseen ja korostavat, että sertifikaatti on Metropolialle merkittävä, paljon työtä ja vaivannäköä vaatinut saavutus.

”Sertifiointi osoittaa, että avannehoidon täydennyskoulutuksemme täyttää vaaditut sisältö-, kompetenssi- ja laatukriteerit ja että opetus on aidosti korkealaatuista. Voimme tulevaisuudessa myös tarjota asiakkaalle räätälöityjä avannehoidon koulutuksia. Koska ohjelmamme noudattaa kansainvälisen kattojärjestön kriteereitä, meillä on myös mahdollisuus laajentaa koulutustarjontaamme Suomen rajojen ulkopuolellekin”, pohtii Nagy-Wikstedt.

Nagy-Wikstedt kertoo koulutuksen sertifioinnin arviointikriteerit ovat hyvin laajat ja perusteelliset. Koulutuksen tulee sisältää sekä teoriaa että käytäntöä. Lisäksi kouluttajan on yksityiskohtaisesti kuvattava, mitä kukin kurssi käsittelee, millaista kirjallisuutta käytetään ja mitkä ovat arviointimenetelmät. LeBlancin vierailun aikana koulutuksen vastuuopettajat Nagy-Vikstedt ja Lehtonen esittelivät Metropolian koulutussisällön sekä keskustelivat Suomen avannehoitopotilaiden tilanteesta ja alan koulutustarpeista.

”Vierailimme koulutuksen arvioinnin yhteydessä myös Helsingin yliopistollisen sairaalan vatsakeskuksessa, jossa osa koulutuksemme osallistujista suorittaa käytännön avainnehoitotyön harjoittelua. Meillä oli myös tapaaminen yhdessä avannehoitotuotteita toimittavien yritysten, Suomen Avannehoitajat ry:n ja avannepotilaiden yhdistyksen kanssa. Kaikki nämä tahot ovat mukana vaikuttamassa koulutukseemme ja sen sisältöön. LeBlancilla oli myös mahdollisuus tavata koulutuksemme opiskelijoita sekä osallistua luentojen seuraamiseen”, avaa Lehtonen.

Laadukasta hoitoa ainutlaatuiselle potilasryhmälle

Lehtonen pitää laadukasta avannehoidon koulutusta terveydenhoidon kannalta merkittävänä asiana, sillä Suomessa tehtävien avanneleikkausten määrän on ennustettu kasvavan tulevina vuosina. Hän toteaa, että Metropolialla on vahva tahto korkealaatuisen hoidon tarjoamiseen tälle ainutlaatuiselle potilasryhmälle Suomessa. Laadukas hoito voidaan varmistaa vain silloin, kun koulutuksella on korkeat laatustandardit ja se täyttää kansainväliset kriteerit. Suomalaisten avannehoitopotilaiden hoito ja elämänlaatu riippuvat sekä avannehoitajien osaamisesta että kansainvälisten standardien noudattamisesta.

Nagy-Wikstedt ja Lehtonen näkevät Metropolian sertifioidun avannehoidon koulutuksen arvokkaana koulutuksen käyneille terveydenhuollon ammattilaisille. "WCET:n myöntämä sertifiointi on merkittävä asia avannehoitajan työssä niin Suomessa kuin kansainvälisessä toimintaympäristössä. Samalla sertifioitu koulutus toimii kansainvälisenä tunnustuksena: se viestii opiskelijoille, että koulutus täyttää korkeat laatuvaatimukset ja että se toimii kansainvälisen avannehoitokoulutuksen kriteerien mukaisesti."

Avannehoidon täydennyskoulutus Metropoliassa

Metropolian avannehoitajakoulutus noudattaa kansainvälisen avannehoitajayhdistyksen WCET:n koulutusohjelman sisältöä ja on saanut Suomen avannehoitajayhdistyksen hyväksynnän. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä ja se kestää yhden lukuvuoden työn ohessa suoritettuna. Lähipäivät järjestetään Metropolian Myllypuron kampuksella Helsingissä.

Lue lisää koulutuksista ja seuraavista ajankohdista.

Lisätietoja

Terhi Lehtonen
Lehtori
terhi.lehtonen [at] metropolia.fi (terhi[dot]lehtonen[at]metropolia[dot]fi)
p. 050 3292 565

Vivien Nagy-Wikstedt
Lehtori
Vivien.Nagy-Wikstedt [at] metropolia.fi (Vivien[dot]Nagy-Wikstedt[at]metropolia[dot]fi)
p. 050 4718 072