Opiskelu huippu-urheilijana vaatii joustavuutta ja sinnikkyyttä

26.5.2021 - 20:00

Metropoliasta valmistuu jälleen kuluvana keväänä runsas määrä kulttuurin, liiketalouden, tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Noin 1740 opiskelijaa valmistuu AMK-tutkintoon ja 320 ylempään AMK-tutkintoon.

Yksi tutkinnon saavuttavista opiskelijoista on Samuli Samuelsson, joka valmistuu toukokuussa optometristiksi (AMK). Samuelsson on suurelle yleisölle tuttu ammattiurheilusta; hän on 100 ja 200 metrin pikajuoksun Suomen mestari. Menestystä on tullut Kalevan kisoissa ja sisäratojen SM-kisoissa useina viime vuosina. Akillesjännevamma vei nuoren urheilijan loppuvuodesta 2017 kahden vuoden kilpailutauolle. Tauon aikana Samuelsson sai opintonsa loppusuoralle.

Mutta millaista onkaan opiskelu ammattiurheilu-uranSamuli Samuelsson rinnalla? Tapasimme Samuelssonin Myllypuron kampuksella, valmistumisen kynnyksellä.

Joustavuutta ilman erityisvapauksia

Samuelsson on opiskellut Metropoliassa pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean tukemana. Urhea on vuonna 2003 käynnistynyt Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia ja yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua ja auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä. Urhean taustalla toimii Urhea-säätiö, jonka perustajajäsen Metropolia on. Säätiö vauhdittaa ja vahvistaa Urhean kehitystä.

Käytännössä Urhean ja Metropolian yhteistyö on Samuelssonin kohdalla näkynyt opintojen ja lukujärjestysten räätälöitynä suunnitteluna ja aikatauluttamisena urheilijan arkeen sopiviksi. Ammatin vaatimuksista pidetään kuitenkin kiinni.

”Opinnoista on pyritty yhdessä tekemään joustavat mutta erityisvapauksista ei ole kyse”, naurahtaa Samuelsson ja toteaa opiskelleensa samat sisällöt kuin muutkin tulevat optikot. ”Metropolia on ollut opintojani kohtaan myötämielinen ja olenkin tyytyväinen opintojeni järjestymiseen.”

Samaa mieltä on optometrian tutkinto-ohjelman lehtori Kajsa Sten: ”Tutkinto-ohjelmamme on melko pieni ja yhteisöllinen ja tunnemme toisemme hyvin. Tällöin myös joustaminen on helpompaa. Kaikilla aloilla tai kaikissa korkeakouluissa asia ei ehkä ole samoin.”

Opinnäyte e-urheilijoiden näköergonomiasta

Samuelssonin innostus optometriaan lähti lukion oppilaanohjauksen tunnilta, jossa optikon ammattia esiteltiin. Hän aloitti opinnot Metropoliassa vuonna 2017. ”Valinta on kannattanut. Mieluisinta opinnoissa olivat näöntutkimuksen käytännön harjoittelu ja erilaiset ongelmanratkaisutilanteet.”

Opinnäytetyöksi muodostui tutkimus pelaamisen näköergonomiasta e-urheilussa.

”Aiheesta ei juuri ollut vielä opinnäytteitä. E-urheilu on nouseva laji ja siinä näkökyvystä huolehtiminen on tietysti tärkeä asia. Opinnäyte antoi hyvät eväät e-pelaajien näköergonomian ymmärtämiseen”, summaa Samuelsson.

Samuelsson on päässyt jo testaamaan ammattitaitoaan työharjoittelun ja kesätöiden puitteissa. Joskus asiakkaat ovat laittaneet merkille optikon tutut kasvot. ”Kyllä välillä joku asiakas on tunnistanut. Se on ihan hauskaa”, hymyilee Samuelsson vaatimattomasti.

"Omalla rytmillä sinnikkäästi eteenpäin opinnoissa"

Samuli Samuelsson on 25-vuotias. Aktiivista urheilu-uraa hän arvioi olevan jäljellä 5-10 vuotta.

”Toistaiseksi haluan toteuttaa molempia ammattejani. Kisat painottuvat kesäkauteen, jolloin esimerkiksi syksyisin olisi aikaa tehdä optikon töitä. Haluan pysyä ajan tasalla optometriasta; sekin ala muuttuu enkä näe hyvänä, että olisin alalta pois useita vuosia. Ammattitaitoa on hyvä pitää yllä.”

Mitä Samuelsson haluaa sanoa sellaisille urheileville nuorille, jotka miettivät opintojen ja urheilun yhdistämistä?

”Suosittelen ehdottomasti opintoja itseä kiinnostavalta alalta. Urheilu-ura päättyy joskus, joten ei ole hyvä pudota tyhjän päälle. Omalla rytmillä sinnikkäästi vaan eteenpäin opinnoissa”, kannustaa Samuelsson.

Kesän kisakausi lähestyy ja Samuelsson valmistautuu mm. elokuun lopulla Tampereella pidettäviin Kalevan kisoihin.

”Juhlin valmistumista ehkä sitten vähän myöhemmin”, naurahtaa Samuelsson. Ties vaikka loppukesästä olisi enemmänkin juhlittavaa kerralla.

Tutustu Samuliin videolta

Katso alta videolta Samulin haastattelu ja vilkaise samalla syksyllä 2021 Metropolian Myllypuron kampuksella avautuvaan KyläOPTIKKO-liikkeeseen

Video: Pikajuoksija Samuli Samuelsson kertoo optometrian opinnoista