Rakennusterveysasiantuntija RTA

Rakennusterveysasiantuntijan henkilösertifiointi ja siihen valmentava RTA-koulutus on suunniteltu tuottamaan alalle sisäilma-asioihin ja terveelliseen sisäympäristöön kouluttautuneita erityisasiantuntijoita.

Kesto
2025-2026
Laajuus
47 op
Sijainti
Verkko-opinnot ja Myllypuron ja Myyrmäen kampukset
Hinta
13 900,00 € + alv 24 %
(17 236,00 € sis. alv)
Ilmoittautuminen
Ilmoitetaan myöhemmin

Kenelle

Koulutus soveltuu sinulle, joka olet kiinnostunut rakennusterveysasiantuntijan sertifikaatista tai rakennusterveyden aihepiiristä.

Mikäli yrityksestänne on useampia tulijoita, teemme sinulle tarjouksen. Ota yhteyttä!

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kuntien ja kaupunkien terveystarkastajien kouluttautumista rakennusterveysasiantuntijoiksi 30 % osuudella, max. 3.000 €.

Sertifikaattia hakiessasi sinulla tulee olla

  • Rakentamisen (talonrakennus- tai LVI-ala), luonnontieteiden tai ympäristötieteiden ja ympäristöterveyden alalla suoritettu korkeakoulututkinto, aiempi ammatillisen korkea-asteen tutkinto tai sitä vastaava tutkinto tai aiempi teknikon tai sitä vastaavaa tutkinto
  • Vähintään kolmen vuoden työkokemusta rakennusten kuntoon ja terveyshaittoihin liittyvistä tutkimustehtävistä. Työkokemuksen puute ei ole este koulutukseen osallistumiselle, sillä työkokemus tulee olla hankittuna sertifikaattia haettaessa.

Sertifikaatti tulee hakea viiden vuoden sisällä valmentavan koulutuksen päättymisestä.

Pohjakoulutuksesta riippuen sinulle voivat soveltua myös Kosteusvaurion kuntotutkijan tai Sisäilma-asiantuntijan koulutukset. Mikäli pätevyys ei ole tavoitteesi, voit opiskella myös yksittäisiä opintojaksoja.

Käytännön toteutus

Koulutuksessa on lähiopetusta 8h/opintopiste eli käytännössä yksi koulutuspäivä opintopistettä kohden. Lisäksi opintoihin kuuluu itseopiskelua, oppimistehtäviä, harjoitustöitä ja tenttejä. Koulutuksen aikana opiskelijat tekevät opinnäytetyön, jolla he osoittavat RTA-koulutuksen aihealueen hallinnan. Opinnäytetyön suorittaminen edellyttää yrityksen mukanaoloa ohjauksessa ja laadunvarmistuksessa.

Koulutuksen kampuspäivät toteutetaan:

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen, AHOT

Opinnoissa on käytössä AHOT-menettely (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen).

Rakennusterveysasiantuntija (RTA) -koulutuksen aiempia opinnäytetöitä

RTA-koulutuksella on Eurofins Expert Services Oy:n hyväksyntä


Rakentamisen sertifikaatti - rakennusterveysasiantuntija. Eurofins Expert Services.

Metropolia on Eurofins Expert Services Oy:n (entinen VTT Expert Service Oy) hyväksymä rakennusterveysasiantuntijoiden henkilösertifiointikoulutusta antava toimija. Samalla Metropolialle on myönnetty sisäilma-asiantuntijan henkilösertifiointikoulutuksen anto-oikeus.

RTA-koulutus vastaa sisällöltään Sosiaali- ja terveysministeriön 15.5.2015 voimaan astuneen asumisterveysasetuksen mukaisia vaatimuksia.

Lisätietoja RTA-henkilösertifikaatista.

Hyödyt osallistujalle

Saat

sisällöllisesti kattavat ja monipuoliset opinnot.

Valmistut

rakennusalalle erikoistumisalana sisäilma-asiat ja terveellinen sisäympäristö.

Sinulla on mahdollisuus

hakea RTA-sertifikaattia.

Voit hyväksilukea

aiempaa osaamistasi osaksi opintoja.

Sisältö- ja koulutuspäivät

Osiot a ja c. sisäilman epäpuhtaudet, terveysvaikutukset, tutkiminen, torjunta ilmanvaihto ja ilmastointitekniikka, 18 op

Osio b. rakennusfysiikka, fysikaaliset olosuhteet, kuntotutkimusmenetelmät, rakenne‐ ja tuotantotekniikka ja juridiikka, 14 op

Opinnäytetyö, 15 op

Rakennusterveysasiantuntijan tulee tehdä vähintään 15 op:n laajuinen opinnäytetyö, jolla osoitetaan eri osa-alueiden merkityksen ymmärtäminen.

Asiakaskokemuksia

"Erittäin asiantuntevat ja innostavat luennoitsijat sekä mielenkiintoiset tunnit. Sopivasti luentoja sekä käytännön tekemistä, jolloin pääsi soveltamaan tunnilla opittua. Harjoitustehtävät olivat hyvin opettavaisia ja itse pidin erityisesti rakennusfysiikan laskutehtävistä."
Kirsi Villberg
Sisäilma-asiantuntija, aluepäällikkö, Oy Insinööri Studio
”Rakennusalalle tarvitaan lisää rakennusterveyteen perehtyneitä ammattilaisia. Sertifioitu RTA-asiantuntija voi viedä osaamisensa niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille. Opiskelukaverit työskentelevät esimerkiksi terveystarkastajina tai kuntotutkijana, taikka sitten yrittäjänä."

"Mielekkäintä opinnoissa oli tiedon lisääntymisen myötä monipuolistunut ajattelu sekä asiantuntijuuden soveltaminen eri tilanteissa. Esimerkiksi asuntokaupassa puhutaan mikrobeista ja bakteereista, mutta pitää ymmärtää, ettei mikään elinympäristö ole steriili. Mikä sitten on haitallinen taso ja miksi jotkut sairastuvat? Tällekään ei aina ole lainsäädännössä selkeää ohjeistusta. Mukana on paljon tunteita ja perustelujen tueksi tarvitaan faktaa”, pohtii Riikka."
Riikka Lintukangas
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kiinteistöpäällikkö
Toimitusjohtaja Kuntotarkastaja - Lintukangas

Ilmoittautuminen

Ilmoitetaan myöhemmin
13 900,00 € + alv 24,00 %
(17 236,00 € sis. alv)

Lisätietoja

Voimme myös räätälöidä tämän koulutuksen ryhmämuotoiseksi toteutukseksi. Ota yhteyttä yrityspalvelut [at] metropolia.fi (yrityspalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Toimitus- ja peruutusehdot