Metropolian opiskelijaryhmä lähtee kisakiertueelle Eurooppaan vihreän teknologian kilpa-autolla

20.6.2023 - 14:46

12 Metropolian opiskelijaa osallistuu Formula Student -kilpailuihin ja lähtee kesän ajaksi kiertämään Eurooppaa itse suunnittelemallaan ja rakentamallaan sähköautolla.

Formulatiimi ja formula-auto.

Metropolian Formulatiimin opiskelijat ovat alusta lähtien itse suunnitelleet ja rakentaneet kilpa-auton opintojensa ohessa. Auton suunnittelu aloitettiin lukuvuoden alussa elokuussa 2022. Suunnittelukausi kesti puoli vuotta eli suunnittelu saatiin valmiiksi joulukuussa 2022, minkä jälkeen tiimi siirtyi valmistusvaiheeseen, jossa kilpa-autoa alettiin rakentaa syksyllä tehtyjen suunnitelmien pohjalta.

Formulatiimin jäsenet opiskelevat muun muassa ajoneuvotekniikkaa, konetekniikkaa, elektroniikkaa ja liiketoimintatiedon hallintaa.

”Kilpa-auton rakentaminen ja osien valmistaminen kestää noin puoli vuotta, eli auto on valmistunut kesäkuun puolessä välissä. Auton rakentamisessa on hyödynnetty vihreää teknologiaa, eli kyseessä on täysin sähköinen ja nelivetoinen Formula Student -luokan kilpa-auto. Autoa rakennettaessa on myös pyritty kierrättämään osia vanhasta autosta mahdollisimman paljon”, Formulatiimin tiimipäällikkö ja Metropolian ajoneuvotekniikan opiskelija Santeri Lappalainen kertoo.

Kiertue aloitetaan heinäkuussa matkustamalla laivalla Helsingistä Saksaan. Tämän jälkeen opiskelijaryhmä ajaa halki Eurooppaa eri kilpailuihin, joita järjestetään Italiassa, Itävallassa, Tsekissä ja Saksassa. Opiskelijat palaavat Suomeen 24. elokuuta.

Kilpailut ovat kansainvälisen Formula Student -sarjan kilpailuja. Saksan Formula Student -kilpailussa, joka on yksi sarjan suurimmista, on yhteensä noin 70 osallistujaa eli 70 tiimiä ja autoa. Muissa kilpailuissa osallistujamäärä vaihtelee 20 ja 70 auton välillä.

Formula-auto.

Ajoneuvoteknologian kehityksen kärjessä

Italian kilpailuun lähtee myös Metropolian Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymän johtaja Oscar Nissin.

“Formula Student -tiimimme on pitkäkestoisimpia opiskelijahankkeitamme ja tiimistä valmistuneet opiskelijat ovat työelämävalmiuksiltaan, tiedoiltaan ja taidoiltaan huippuluokkaa. Kisoihin osallistuminen tuo opiskelijoille konkreettisen tavoitteen ja aikataulun, antaa arvokasta palautetta tehdystä työstä ja markkinoi opiskelijoitamme sekä heidän osaamistaan autoalalla työskenteleville tuomareille Formula Student -kisassa. Formula Student -sarjassa ollaan aina ajoneuvoteknologian kehityksen kärjessä, siirtymä sähkömoottoreihin tehtiin jo useita vuosia sitten, lähitulevaisuudessa myös autonomisen ajamisen teknologia tulee esiintymään Formula Student -luokan autoissa. Formula Student -tiimi on huippuesimerkki oppimisen ja Metropolian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhdistämisestä, johon innovaatiokeskittymät tähtäävät”, Nissin kertoo. Lue lisää tiimistä Metropolian verkkosivuilta.

Metropolian viisi ilmiölähtöistä innovaatiokeskittymää mahdollistavat uuden tavan oppia, tuottaa ratkaisuja ja tehdä poikkialaista yhteistyötä koko yhteiskunnan parhaaksi. Metropolian Myyrmäen kampuksella toimivassa Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymässä korostuu Suomen rooli liikkumisen murroksen edelläkävijänä.

Liikkumisen murrosta vauhdittavat erilaiset ajurit, kuten digitalisaatio, hiilidioksidipäästöjen vähentämispaine ja liikenteen palveluistuminen. Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymän toiminnassa keskitytään erityisesti tutkimaan liikkumisen teknologian murroksen vaikutusta käytännön tasolla ja ihmislähtöisesti. Lue lisää Metropolian innovaatiokeskittymistä.

Lisätiedot:

Santeri Lappalainen
Tiimipäällikkö, Formulatiimi
motorsport [at] metropolia.fi (motorsport[at]metropolia[dot]fi)

Oscar Nissin
Innovaatiojohtaja, Metropolia
oscar.nissin [at] metropolia.fi (oscar[dot]nissin[at]metropolia[dot]fi)