Avoin AMK

Avoin ammattikorkeakoulu tarjoaa mahdollisuuden opiskella mitä tahansa uutta ja inspiroivaa, vahvistaa ammatillista osaamista työelämässä tai hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n opintojen perusteella.

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolian avoimeen ammattikorkeakouluun!

Mitä opiskelu avoimessa AMK:ssa on?

Metropolian avoin AMK tarjoaa sinulle mahdollisuuden opiskella pohjakoulutuksestasi riippumatta. Voit opiskella yksittäisiä opintojaksoja tai halutessasi myös laajempia opintokokonaisuuksia. Lisäksi avoimessa voit suorittaa polkuopintoja, jotka tarjoavat sinulle vaihtoehtoisen väylän hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Avoimessa opiskelet joustavasti verkko-opinnoissa tai tutkinto-opiskelijoiden ryhmien mukana moderneilla kampuksillamme.

Avoin AMK on mahdollisuuksia täynnä - tutustu valikoimaan avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmässä!

Ajankohtaista

Avoimen AMK:n opintotarjonta

Avoimen AMK:n opintojaksot

Opi lisää! Valitse opintojakso tai useampia kulttuurin, liiketalouden, tekniikan tai sosiaali- ja terveysalan tarjonnasta.

Korkeakouludiplomit ja opintokokonaisuudet

Päivitä tai syvennä osaamistasi vastaamaan työelämän tarpeita avoimen AMK:n korkeakouludiplomeilla tai muilla laajemmilla opintokokonaisuuksilla.

Avoimen AMK:n polkuopinnot

Löydä oma polkusi AMK- tai YAMK-tutkinto-opiskelijaksi! Keväällä 2024 alkavien polkuopintojen tarjonta ja ilmoittautumisen aikataulu on julkaistu ilmoittautumisjärjestelmässä.

Avoimen AMK:n NonStop-verkko-opinnot

Opiskele joustavasti oman aikataulusi mukaan tieto- ja viestintätekniikan avoimen AMK:n verkko-opinnoissa.

Suomen kielen opinnot

Kehitä suomen kielen osaamistasi Avoimessa AMK:ssa! Valitse sinulle sopivat opinnot laajasta valikoimastamme.

Kurkistuskurssit ja väyläopinnot

Toisen asteen opiskelija, kurkista koulutuksiimme tai aloita väyläopinnot AMK-tutkintoon!

Ukrainan pakolaisille

Avoin AMK tarjoaa maksuttomasti opintojaksoja, opintokokonaisuuksia ja polkuopintoja Ukrainasta pakeneville henkilöille.

Alumneille

Avoin AMK tarjoaa mahdollisuuden opiskella maksuttomasti avoimessa AMK:ssa neljän lukukauden ajan valmistumisen jälkeen.

Tärkeää ennen ilmoittautumista

Ennen ilmoittautumista avoimen AMK:n opintoihin, tutustuthan huolellisesti seuraaviin ohjeisiin:

Kielitaito, opiskeluvalmiudet ja esitietovaatimukset

Avoin ammattikorkeakouluopetus on kaikille avointa opetusta pohjakoulutuksesta, työkokemuksesta ja iästä riippumatta. Opiskelu edellyttää kuitenkin riittäviä opiskeluvalmiuksia ja kielitaitoa. Joillain opintojaksoilla saattaa olla esitietovaatimuksia.

YAMK-polkuopinnoissa edellytetään soveltuvaa AMK-tutkintoa. AMK-tutkinnon jälkeistä työkokemusta ei polkuopinnoissa vaadita. Jos haet myöhemmin avoimen amk:n opintojen perusteella tutkinto-opiskelijaksi, hakukelpoisuuteen vaaditaan kahden vuoden työkokemus AMK-tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Tutustu opinnoissa tarvittavaan kielitaitoon, opiskeluvalmiuksiin ja esitietovaatimuksiin

Lukkarikone ja ohjeistus lukkarikoneen käyttöön

Näet opintojakson tiedoista tarkan lukujärjestyksen. Jos haluat tutkia usean opintojakson lukujärjestystä samanaikaisesti (esim. päällekkäisyydet), käytä Lukkarikonetta. Ilmoittautumisjärjestelmästä poimitaan opintojakson tiedoista oikea toteutuksen tunnus.

Ohjeet Lukkarikoneen käyttöön

 1. Kopioi opintojakson tiedoista toteutuksen tunnus, esim. TX00ER38-3002.
 2. Mene Lukkarikoneeseen.
 3. Syötä opintojakson koodi "Hakusana"-kenttään ja paina ”Hae”.
 4. Opintojakso ilmestyy haun tuloksiin. Paina opintojakson nimen edessä olevaa + -merkkiä.
 5. Opintojakso siirtyy opintokoriin vasemmassa alareunassa.
 6. Paina opintokorin alta kohtaa "Lukujärjestykseen"
 7. Jos haluat hakea useamman opintojakson lukkarit, toista kohdat 1-5 kaikkien opintojaksojen osalta.
 8. Saat näkyviin kalenterinäkymän alkaen meneillään olevasta viikosta. Selaamalla viikkoja näet opetusajat viikottain. Jos haluat nähdä kaikki opetusajat kerralla, valitse kalenterin yläpuolelta "Lista" -näkymä. Kalenterinäkymästä näet helpoiten opintojaksojen mahdolliset päällekkäisyydet.

Mikäli et ole vielä avoimen AMK:n opiskelija, et voi tallentaa hakemaasi lukujärjestystä Lukkarikoneeseen, mutta voit ottaa siitä itsellesi joko sähköisen tai paperisen tulosteen.

Huomioitavaa

 • Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia ennen opintojakson alkua. Tarkista lukujärjestys lähempänä opinnon alkua. Ilmoittautuminen opintojaksolle ennen lukujärjestyksen valmistumista tapahtuu omalla vastuulla. Opintomaksua ei palauteta, mikäli ajoitus osoittautuu myöhemmin opiskelijalle sopimattomaksi.
 • Lukkarikoneen listanäkymä näyttää vain tulevaisuudessa olevat tunnit.
 • Huolehdi etteivät opinnot ajoitu päällekkäin!
 • Polkuopintojen ja opintokokonaisuuksien tiedot julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan yleensä ennen kuin lukujärjestykset ovat valmiit.

Avoimen AMK:n opiskeluohjeet

Maksu- ja peruutusehdot

Ilmoittautuminen avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin on aina sitova. Asiakas sitoutuu maksu- ja peruutusehtoihin ilmoittautuessaan.

Tutustu maksu- ja peruutusehtoihin

Ilmoittautuminen

Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjontaan voit tutustua ja ilmoittautua ilmoittautumisjärjestelmässä. Ohjeet ilmoittautumisjärjestelmän käyttöön voit lukea alla olevasta valikosta.

Ilmoittaudu avoimen AMK:n opintoihin ilmoittautumisjärjestelmässä.

Avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin valitaan opiskelijat yleensä ilmoittautumisjärjestyksessä. Joissain poluissa voi olla lisäksi karsiva valintamenettely. Metropolian läsnä olevat tutkinto-opiskelijat eivät voi opiskella Metropolian avoimen AMK:n opinnoissa.

Ohjeita ilmoittautumisjärjestelmän käyttöön

Tarjonnan haku

 • Koko avoimen amk:n tarjonta on näkyvillä sekä englanninkielisellä että suomenkielisellä puolella. Siksi on erittäin tärkeää tarkistaa opetuskieli opintojen tiedoista, ei opinnon nimestä.
 • Opintoja haetaan vasemmasta laidasta löytyvillä hakurajauksilla. Tuloksia voi rajata useammalla kriteerillä. Ylhäällä on myös vapaasanahaku, jota voi yhdistellä muihin hakurajauksiin
 • Toteutusaika -rajauksella voit suodattaa opintoja ajoituksen perusteella. Rajauksien "kuluva lukukausi", "seuraava lukukausi" ja "seuraava lukuvuosi" osalta tuloksiin tulevat vain ne opinnot, joiden ilmoittautuminen on joko käynnissä tai ei ole vielä alkanut. Mikäli haluaa nähdä koko halutun ajanjakson opintotarjonnan, saa sen näkyviin käyttämällä vapaavalintaisen aikavälin suodatusta.
 • Haku tuottaa sivulle näkyviin 10 ensimmäistä hakutulosta. Sivuja vaihtamalla pääset näkemään enemmän tuloksia.
 • Valitut rajaukset näkyvät sivun ylälaidasta, josta voit niitä poistaa.

Ilmoittautuminen ja opintotarjonta

 • Näet opinnon tiedoista tarkan ilmoittautumisajan.
 • Opinnon perässä oikeassa reunassa oleva "Lisää koriin" painike on epäaktiivinen kun ilmoittautuminen ei ole vielä alkanut tai on jo päättynyt. Painike on aktiivinen kun ilmoittautuminen on käynnissä.
 • Ei ole mahdollista ilmoittautua samalla istunnolla useaan polkuun. Samalla istunnolla pystyy kuitenkin ilmoittautumaan yhteen polkuun sekä useaan opintokokonaisuuteen ja/tai opintojaksoon.
 • Ei ole mahdollista ilmoittautua samalla istunnolla eri valintamenettelytavan sisältämiin opintoihin. Valintamenettelytapoja ovat a) valinta suoraan ilmoittautumisjärjestyksessä ja b) karsiva valintamenettely. Karsivaa valintamenettelyä käytetään vain joissain poluissa.
 • Kahteen polkuun ei ole mahdollista saada paikkaa. Mikäli henkilöllä on jo paikka polussa, ei järjestelmä anna ilmoittautua uuteen polkuun tai vastaanottaa tarjottua paikkaa (valintamenettelyn tai varasijamenettelyn kautta). Mikäli henkilöllä on varasijoja poluissa, joutuu hän perumaan ne voidakseen saada paikan toiseen polkuun. Varasijat eivät kuitenkaan estä uusia ilmoittautumisia polkuihin niin kauan kun paikkaa mihinkään polkuun ei ole.
 • Palvelussa tunnistaudutaan lähtökohtaisesti vahvasti pankkitunnuksilla. Myös heikko tunnistautuminen on mahdollinen, mutta älä käytä sitä, jos pystyt tunnistautumaan vahvasti. Heikosti tunnistautunut henkilö, joutuu käymään tunnistautumassa opiskelijapalveluissa ennen opintojen alkamista. Ilman vahvaa tunnistautumista ei saa Metropolian käyttäjätunnuksia. Muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunta voivat tunnistautua HAKA-tunnuksilla.
 • Kirjatessa henkilötietojasi, kirjoita nimesi muodossa Maija Mehiläinen. Ei muodossa maija mehiläinen tai MAIJA MEHILÄINEN.
 • Tuplatarkista, että täytät ilmoittautumisen yhteydessä oikean sähköpostiosoitteen. Jos sähköposti on virheellinen, et saa mitään viestejä, mm. ilmoittautumisen vahvistusta.
 • Tällä hetkellä järjestelmässä ei ole mahdollista antaa erillistä laskutusosoitetta. Lasku lähetetään niiden tietojen mukaisesti, jotka on annettu ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli haluat ohjata laskun toiselle taholle, esim. työnantaja, ole yhteydessä avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi).
 • Mikäli maksat opinnon ilmoittautumisen yhteydessä, palaa prosessin lopussa aina palveluntarjoajan nettisivuille. ÄLÄ KOSKAAN jätä palaamatta tai sulje selainta tai ilmoittautuminen epäonnistuu.
 • Jos perut opintosi, tee se AINA saamasi automaattiviestin peruutuslinkistä! Paikka vapautuu tällöin mahdolliselle varasijalaiselle. Mikäli haet hyvitystä, ilmoita siitä avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi). Oikeuden hyvityksiin voit katsoa maksu- ja peruutusehdoista.

Opintojen ajoitus

 • Näet opinnon tiedoista toteutuksen kohdalta tarkan lukujärjestyksen (poislukien 100 % virtuaaliset opinnot). Jos haluat tutkia usean opintojakson lukujärjestystä samanaikaisesti (esim. päällekkäisyydet), käytä Lukkarikonetta. Katso tarkempi ohjeistus Lukkarikoneen käyttöön. Järjestelmästä ei pääse suoraan Lukkarikoneeseen.
 • Mikäli opintojakson lukujärjestys on tyhjä järjestelmässä, ei sitä ole vielä julkaistu tai kyseessä on 100 % virtuaalinen opinto. Jälkimmäisestä on maininta opinnon tiedoissa. Ilmoittautuminen opintojaksolle ennen lukujärjestyksen valmistumista tapahtuu omalla vastuulla. Opintomaksua ei palauteta mikäli ajoitus osoittautuu myöhemmin opiskelijalle sopimattomaksi.
 • Opinnon tiedoissa oleva "ajoitus" kenttä (pvm väli) ei välttämättä edusta todellista ajoitusta. Ajoitus tulee aina katsoa lukujärjestyksestä. Ajoitus on esitetty muodossa "03.02.2020 08.30 - 03.02.2020 16.30".

Opintojaksoille ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen opintojaksoille vaihtelee tutkinto-ohjelmittain ja joskus opintojaksoittain. Näet tietojärjestelmästä opintojakson tiedoista tarkan ilmoittautumisajan sekä myös lukujärjestyksen. Jos haluat tutkia usean opintojakson lukujärjestystä samanaikaisesti (esim. päällekkäisyydet), käytä Lukkarikonetta.

Huom! Opintojaksojen tarjonta saatetaan julkaista ennen kuin lukujärjestykset ovat valmistuneet. Mikäli opintojakson lukujärjestys on tyhjä järjestelmässä, ei sitä ole vielä julkaistu tai kyseessä on 100 % virtuaalinen opinto. Jälkimmäisestä on maininta opinnon tiedoissa. Ilmoittautuminen opintojaksolle ennen lukujärjestyksen valmistumista tapahtuu omalla vastuulla. Opintomaksua ei palauteta mikäli ajoitus osoittautuu myöhemmin opiskelijalle sopimattomaksi.

Tutustu avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjontaan ja ilmoittaudu opintoihin ilmoittautumisjärjestelmässä.

Avoimesta ammattikorkeakoulusta tutkinto-opiskelijaksi

Opiskelijat yhdessä

Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille. Hakukelpoisuuden antavien Metropolian avoimessa AMK:ssa suoritettujen opintojen tulee olla hyväksiluettavissa hakukohteena olevaan tutkinto-ohjelmaan.

Katso hakuohjeet Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella

Tutustu tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmiin opinto-oppaassa

3AMK:n opintotarjonta

3AMK on Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteistyössä syntynyt liittouma. 3AMK:n opintotarjonnasta löydät myös kaikille avoimia, maksuttomia opintojaksoja ja opintopolkuja. Ilmoittautuminen on käynnissä seuraaviin opintoihin:

3AMK logo

Ohjausta opinto- ja urasuunnitteluun työelämän eri tilanteissa

Jos haluat keskustella opinto- ja uramahdollisuuksistasi Metropolian uravalmentajan kanssa, varaa maksuton henkilökohtainen uraohjauskeskustelu näppärästi ajanvarauskalenterin kautta. Tähän 30 minuutin verkkotapaamiseen osallistut joustavasti vaikkapa lounastauolla — pieni mutta merkittävä sijoitus tulevaisuuden työelämääsi!

Milloin kannattaa varata uraohjausaika?

 • kun suunnittelet alanvaihtoa ja haluat tutustua uuteen alaan
 • pohdit, millaista osaamista työnantajat etsivät, tai kuinka markkinoida osaamistasi
 • kaipaat tukea sopivien opintojen löytämiseen ja valitsemiseen

Yhteystiedot

avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 712 5100

Tarkistathan asiakaspalvelun ajantasaiset aukioloajat opiskelijapalveluiden verkkosivuilta.

Opintojaksojen suorittamiseen liittyvät kysymykset tulee esittää opintojakson opettajalle. Polun tai opintokokonaisuuden sisältöihin liittyvät kysymykset esitetään opintojen tiedoissa kerrotulle yhteyshenkilölle.

myllypuro