Korkeakoulujen kevään 2022 2. yhteishaku

Tutustuthan huolella oheisiin korkeakoulujen kevään 2022 2. yhteishaun yleisohjeisiin ennen siirtymistä Opintopolun tutkinto-ohjelmakohtaisiin hakuohjeisiin.

Kaikki kevään haussa olevat suomenkieliset Metropolian koulutukset löydät näppärästi myös Opintopolusta hakusanalla Metropolia-kevät2022.

Hakeminen

Hakuaika 16.3.2022 klo 8:00 - 30.3.2022 klo 15:00 (suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset).

Hakuprosessi

 1. Tarkista kuka voi hakea ammattikorkeakouluun (yleinen hakukelpoisuus).
 2. Tutustu koulutustarjontaan Opintopolussa ja valitse 1-6 yhteishaussa tarjolla olevaa tutkinto-ohjelmaa, joihin haluat hakea.
  Metropolian koulutustarjonta ja suorat linkit Opintopolun hakuohjeisiin löytyvät tältä sivulta kohdasta Koulutustarjonta.
 3. Lue valitsemiesi tutkinto-ohjelmien valintaperusteet ja hakuohjeet huolella läpi.
 4. Täytä yhteishakulomake Opintopolussa.
  Hakemusta täyttäessäsi sinun tulee antaa henkilötietojen lisäksi myös koulutustasi koskevat tiedot, joten tarvitset todistuksiasi hakemustasi käyttäessäsi. Ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen löytyvät tarvittaessa Opintopolku.fi -palvelusta. Muista lähettää hakemuksesi ennen hakuajan päättymistä 30.3.2022 klo 15:00 hakemuksen yläreunan painikkeesta. Saat järjestelmästä vahvistuksen hakemuksen tallentumisesta hakemuksellasi ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.
 5. Toimita mahdolliset ennakkotehtävät ohjeiden mukaisesti.
  Osassa koulutuksista on opiskelijavalinnassa käytössä ennakkotehtävä. Metropolian ennakkotehtävät julkaistaan 15.2.2022.
 6. Toimita mahdolliset hakukelpoisuuden tarkistukseen vaaditut todistuskopiot sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostoina.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta Vaadittavat liitteet.
 7. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku -palvelua säännöllisesti.
  Kaikki yhteydenotot (täydennyspyynnöt, mahdolliset valintakoekutsut jne.) tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse hakijan yhteishakulomakkeella ilmoittamaan osoitteeseen. Sen lisäksi voit seurata tilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.
 8. Kun valtakunnallisesti kaikki yhteishaun valinnan tulokset on julkaistu, saat sähköpostiisi viestin, josta pääset tuloskirjeeseen.
  Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Tarkista sähköpostisi säännöllisesti. Samat kootut valintatiedot ovat myös Oma Opintopolku -palvelussa.
 9. Ota sinulle mahdollisesti tarjottu opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.
  Jos et pysty käyttämään sähköistä Oma Opintopolku -palvelua opiskelupaikan vastaanottamiseen, voit pyytää paperilomaketta kyseisen korkeakoulun hakijapalveluista.
 10. Toimita mahdolliset opiskelijavalinnan tarkistukseen vaaditut todistuskopiot korkeakouluihin ohjeiden mukaisesti.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta Vaadittavat liitteet.
 11. Tutustu aloittavien opiskelijoiden materiaaleihin.

Koulutustarjonta: AMK-tutkinnot monimuotototeutuksena

Kevään 2022 korkeakoulujen 2. yhteishaku 16.3.2022 klo 8:00 - 30.3.2022 klo 15:00

Kulttuuri, monimuotototeutus

Liiketalous, monimuotototeutus

Sosiaali- ja terveysala, monimuotototeutus

Tekniikka, monimuotototeutus

Vaadittavat liitteet

Vaaditut dokumentit tulee ladata sähköisen hakemuksen liitteeksi määräaikaan mennessä osoitteessa Opintopolku.fi. Älypuhelimella tai kameralla otettu selkeä kuva riittää.

Osa koulutustiedoista saadaan suoraan kansallisesta tietovarannosta (Koski), joten todistukset tarvitaan vain alla mainituista tutkinnoista. Todistuksia, joiden tiedot näkyvät  OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa.

Oppilaitoksen myöntämä väliaikainen todistus hakijan valmistumisesta hyväksytään hakukelpoisuuden osoittavana todistuksena, jos virallista tutkintotodistusta ei pystytä toimittamaan ennakkoon ilmoitettuun määräaikaan mennessä viranomaistoiminnasta tai siihen rinnastettavasta syystä.

Kaikista dokumenteista, jotka eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä tulee toimittaa virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima. Käännös tulee toimittaa yhdessä alkuperäisen todistuksen kanssa annettuun määräaikaan mennessä.

Vaaditut liitteet ja niiden määräajat

Alla olevat tiedot ovat alustavia ja saattavat vielä tarkentua hakuajan alkuun mennessä. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Hakuajan loppuun 30.3.2022 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

6.4.2022 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • ennen vuotta 2017 suoritetut suomalaiset ammatilliset perustutkinnot
 • vuonna 2017 näyttötutkintona suoritetut ammatilliset perustutkinnot
 • Ahvenanmaalla suoritetut ammatilliset perustutkinnot
 • ennen vuotta 2018 suoritetut suomalaiset ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
 • suomalaiset opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnot
 • ennen hakukautta suomalaisen lukion (*) oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
 • ennen vuotta 1990 suoritetut suomalaiset ylioppilastutkinnot
 • ennen hakukautta suoritetut IB, EB, RP/DIA -tutkinnot (**)
 • hakukauden aikana suoritettavien IB, EB, RP/DIA -tutkintojen (**) Predicted Grades -todistukset tai vastaavat väliaikaiset todistukset
 • ennen hakukautta suoritut ulkomaiset tutkinnot ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä 
 • hakukautena valmistuvan ulkomaisen toisen asteen tutkinnon viimeisin todistus ja virallinen käännös jos todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä 
 • hakukautena valmistuvan ulkomaisen korkeakoulututkinnon opintosuoritusote ja virallinen käännös jos opintosuoritusote ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä 
 • ennen hakukautta suoritetut suomalaiset korkeakoulututkinnot (***)
 • pakolaisen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa olevan hakijan taustaselvityslomake ja turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella jos hakija ei voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin
 • rakennusmestarikoulutukseen hakevien työtodistukset ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien todistukset ennen hakukautta suoritetuista täydentävistä opinnoista (vaaditaan Metropoliaan haettaessa vai tiettyjen YAMK-tutkintoon johtavien koulutusten kohdalla)
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien työtodistukset koskien ennen hakukautta suoritettua työkemusta (huomaa, että esim. CV, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta) ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien ennen hakukautta saadut direktiivitodistukset ja todistukset ammatinharjoittamisoikeudesta (vaaditaan vain tiettyjen sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkintoon johtavien koulutusten kohdalla)
 • valintakokeen yksilöllisiä järjestelyitä koskevat hakemukset

Opiskelupaikan paikanvastaanoton määräaikaan mennessä vaaditut dokumentit (määräaika 15.7.2022 klo 15:00 mennessä, tai 7 päivän kuluessa opiskelijavalintapäätöksen julkaisusta):

 • hakukauden aikana suoritetut ulkomaiset tutkinnot ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • hakukauden aikana suoritetut Ahvenanmaalaiset ammatilliset perustutkinnot
 • poissaolevaksi ilmoittautuneiden todistukset poissaoloon oikeuttavasta lakisääteisestä syystä
 • SORA-kysymyksiin kyllä vastanneiden terveydentilaselvitykset
 • hakukauden aikana suomalaisen lukion (*) oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
 • hakukauden aikana suoritettujen EB ja RP/DIA -tutkintojen (**) tutkintotodistukset
 • hakukauden aikana suoritettujen IB -tutkintojen (**) lopulliset arvosanat (transcript of grades)
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien hakukauden aikana suoritetut suomalaiset korkeakoulututkinnot (***)
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien todistukset hakukauden aikana suoritetuista täydentävistä opinnoista
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien työtodistukset koskien hakukauden aikana suoritettua työkemusta (huomaa, että esim. CV, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta) ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien hakukauden aikana saadut direktiivitodistukset ja todistukset ammatinharjoittamisoikeudesta (vaaditaan vain tiettyjen sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkintoon johtavien koulutusten kohdalla)

29.7.2022 klo 15.00 mennessä (tai 7 päivän kuluessa opiskelijavalintapäätöksen julkaisusta) vaaditut dokumentit:

 • AMK-tutkintoon hakevan, hakuajan jälkeen suoritetun ulkomaisen korkeakoulututkinnon todistuskopio ja virallinen käännös alkuperäisestä todistuksesta, jos todistus ei ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä

Opintojen alkuun mennessä vaaditut dokumentit:

 • hakukauden aikana suoritettujen IB -tutkintojen (**) tutkintotodistukset

*) suomalaisella lukiolla tarkoitetaan suomen kansallisia lukioita, ei kansainvälisiä lukioita (esim. IB-lukiot)

**) EB = European Baccalaureate, RP = Reiferprüfung, DIA = Deutsches Internationales Abitur, IB = International Baccalaureate

***) Todistuksia, joiden tiedot näkyvät Oma Opintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa. Oma Opintopolku-palvelussa pystytään näyttämään vuoden 1990 jälkeen suoritetut ylioppilastutkinnot sekä korkeakoulutussuoritukset ja opiskeluoikeudet pääsääntöisesti vuodesta 1995 eteenpäin (tässä voi olla korkeakoulukohtaisia poikkeuksia).

Mikäli tutkintosi löytyy Oma Opintopolku-palvelusta, sinun ei tarvitse toimittaa todistuskopioita, vaan voit jakaa  tiedot palvelun kautta:

1. kirjaudu Oma Opintopolku-palveluun (Omat opintosuoritukseni)

2. valitse ’Jaa suoritustietojasi’

3. valitse tutkinto/tutkinnot, joihin haluat jakaa katseluoikeudet

4. tarkista linkin voimassaoloaika (tulee olla voimassa vähintään 6 kk hakemuksen lähettämisestä)

5. liitä linkki hakemuksellesi Opintopolussa

Palvelun käyttö vaatii tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Opiskelijaksi hyväksytyiltä vaaditut liitteet

Opiskelijaksi hyväksytyn tulee toimittaa kopiot haussa käyttämistään todistuksista opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä. Huom! Kopiota todistuksista ei tarvitse toimittaa, jos suoritustiedot tiedot näkyvät valtakunnallisessa Oma Opintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä.

Liitä opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä) hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jollet ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset.

Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.

Määräajan jälkeen toimitettuja myöhästyneitä liitteitä ei oteta huomioon. Mahdolliset viivästykset tai ongelmat vaadittujen todistusten saamisessa eivät poista hakijan vastuuta toimittaa kaikki asiakirjat siten, että ne vastaanotetaan määräaikaan mennessä.

Opiskelupaikka on ehdollinen siihen asti, kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija ei ole toimittanut todistuksia ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut tutkinnostaan tai työkokemuksestaan virheellisiä tietoja.

Ennakkotehtävät

Metropolian kevään 2022 korkeakoulujen yhteishaun 2. hakuajan ennakkotehtävät ja palautusohjeet julkaistaan 15.2.2022.

Valintakokeet

AMK-valintakoe

Kevään 2022 2. yhteishaussa mukana olevat Metropolian AMK-tutkintoon johtavien koulutusten hakukohteet (pois lukien kulttuurialan hakukohteet) käyttävät 30.5.-3.6.2022 järjestettävää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.

Ilmoittautuminen

AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Ilmoittaudut AMK-valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.

Valintakokeeseen valmistautuminen

AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun osoittamissa tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Enemmän tietoja AMK-valintakokeesta, laitteistovaatimuksista ym. sivustolla  ammattikorkeakouluun.fi. Tutustu ennen koetta ohjeisiin.

Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyitä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe

Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään tiistaina 3.5.2022. Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe on kaikkien rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen yhteinen (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu). 

Rakennusarkkitehtikoulutukseen hakevan tulee osallistua sekä AMK-valintakokeeseen että rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeeseen. Käytössä on myös todistusvalinta, katso valintatavat sivustolta ammattikorkeakouluun.fi.

Ohjeita Metropoliassa järjestettävään soveltuvuuskokeeseen osallistuville julkaistaan myöhemmin.

Metropolian tutkinto-ohjelmakohtaiset valintakokeet

Metropolian kulttuurialan hakukohteet ja ylempään AMK-tutkintoon johtavien koulutusten ne hakukohteet, joissa valintatapana on valintakoe eivät käytä AMK-valintakoetta, vaan niissä järjestetään omat tutkinto-ohjelmakohtaiset valintakokeet. 

Metropolian tutkinto-ohjelmakohtaisten valintakokeiden valintakoepäivät julkaistaan Opintopolussa hakukohteiden tiedoissa.

Valintakoekutsut

Kevään 2022 yhteishaussa Metropolia lähettää valintakoekutsut vain Metropolian omiin tutkinto-ohjelmakohtaisiin valintakokeisiin. Valintakoekutsut lähetetään sähköpostitse hakijan yhteishakulomakkeella ilmoittamaan osoitteeseen arviolta noin viikkoa ennen valintakoetta.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa

AMK-valintakoe: ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.

Mikäli tarvitset Metropolian valintakokeissa yksilöllisiä järjestelyjä oppimisvaikeuden, vamman tai terveydentilan vuoksi, toimita hakemus liitteineen Metropolian hakijapalveluihin määräaikaan mennessä, ks. ohjeet yksilöllisistä järjestelyistä Metropolian valintakokeessa.

Opiskelijavalinnat

Korkeakoulujen kevään 2022 2. yhteishaun tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kun kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat hakulomakkeelle merkitsemääsi sähköpostiisi viestin josta pääset tuloskirjeeseen. Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Löydät samat kootut valintatiedot myös Oma Opintopolku-palvelusta.

Ensikertalaiskiintiö

Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lue lisää ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta.

Metropolian hakukohteiden jonokohtaiset ensikertalaiskiintiöt on ilmoitettu Opintopolussa koulutuksen tiedoissa kohdassa Valintaperusteet.

Korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneiden kiintiöt 

Osassa koulutuksia on käytössä kiintiö Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille -koulutuksen suorittaneille:

 • insinööri (AMK), rakennustekniikka, päivätoteutus 5 %
 • insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, päivätoteutus 2,5 %
 • sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoitotyö, monimuotototeutus 5 %
 • sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoitotyö, päivätoteutus 5 %

Kiintiön käyttö pohjautuu ammattikorkeakoululakiin (L 932/2914, 28 § Opiskelijavalinta), jonka mukaan hakijat voidaan erilaisen koulutustaustan perusteella jakaa valinnoissa erillisiin ryhmiin. Kiintiö on käytössä vain niissä valintajonoissa, joissa opiskelijavalinnat tehdään AMK-valintakokeen tuloksen perusteella. Tämän lisäksi kiintiöön kuuluvat huomioidaan pohjakoulutuksestaan riippuen muissa hakukohteella käytössä olevissa valintajonoissa muiden hakijoiden joukossa. 

Hakija tulee huomioiduksi kiintiössä, jos hän:

 • on suorittanut tai suorittaa 30 op laajuisen korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suomalaisessa ammattikorkeakoulussa 1.4.2019 jälkeen ja viimeistään opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä, ja
 • lataa todistuksen edellä mainittujen opintojen suorittamisesta hakemuksen liitteeksi viimeistään 7 vuorokautta hakuajan päättymisestä klo 15:00 mennessä (*). 

*) Jos opintojen suorittaminen on hakuaikana vielä kesken, hakija voi toimittaa opiskelutodistuksen tai opintorekisteriotteen keskeneräisistä opinnoista, joita hän on suorittamassa. 

Kiintiöt on ilmoitettu myös Opintopolussa koulutuksen tiedoissa. 

Todistusvalinta

Vuodesta 2020 alkaen suurin osa opiskelijoista ammattikorkeakouluihin valitaan ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Todistusvalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 30.5.2022. 

Kevään yhteishaussa 17.5.2022 jälkeen saapuvat ammatillisten tutkintojen arvosanat, tai 17.5.2022 jälkeen saapuvat ylioppilastutkinnon arvosanat eivät lähtökohtaisesti vaikuta todistusvalinnan pisteisiin tai opiskelijavalintapäätöksiin. Jos kyse on hakijasta riippumattomasta oppilaitoksen tai ylioppilastutkintolautakunnan tekemästä virheestä, opiskelijavalintapäätös voidaan korjata oikaisumenettelyn kautta. Muussa tapauksessa edellä mainittujen päivämäärien  jälkeen saapuvia arvosanamuutoksia ei huomioida opiskelijavalinnoissa. 

Metropolian hakukohteiden todistusvalintajonokohtaiset kiintiöt on ilmoitettu Opintopolussa koulutuksen tiedoissa.

Jos saat korkeakoulupaikan

Ota opiskelupaikka vastaan ilmoitettuun määräaikaan mennessä ja ilmoittaudu opintoihin alla olevien ohjeiden mukaan.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan. Varasijalta hyväksytyt saavat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaansa osoitteeseen, joten muista lukea sähköpostiasi.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Muutoksenhaku

Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta. Tutustu ensin kyseisen hakukohteen valintaperusteisiin ja ota tämän jälkeen tarvittaessa yhteyttä hakijapalveluihin. Sinun on mahdollista tehdä edellä mainittuna määräaikana kirjallinen, yksilöity oikaisuvaatimus, joka tulee toimittaa määräajassa Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjaamoon, ks. oikaisupyyntöohje.

Opiskelupaikan vastaanotto

Vahvistaaksesi opiskelupaikkasi sinun pitää ottaa se vastaan 15.7.2022 klo 15.00 mennessä. Jos saat opiskelupaikan 8.7.2022 jälkeen, ota paikka vastaan hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä). Mikäli et ota opiskelupaikkaa vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät sen. Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi muuttaa sitä myöhemmin. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.

Huom! Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kun otat vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan, et ole jatkossa enää ensikertalainen etkä voi tulla valituksi ensikertalaiskiintiössä.

Ota opiskelupaikka vastaan ensisijaisesti sähköisesti Oma Opintopolku-palvelun kautta. Voidaksesi ottaa opiskelupaikan vastaan sähköisesti sinun tulee kirjautua sisään Oma opintopolku-palvelu -sivun yläreunassa olevasta Kirjaudu sisään -linkistä. Voidaksesi kirjautua sisään vahvasti tunnistautuneena tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai poliisin myöntämän sirullisen henkilökortin lukijalaitteineen. Opintopolku.fi-palvelussa on ohjeet opiskelupaikan sähköiseen vastaanottoon.

Jos et voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, ota yhteyttä sen korkeakoulun hakijapalveluihin, josta olet ottamassa paikkaa vastaan.

Ilmoittautuminen

Jos otat opiskelupaikan vastaan sitovasti, sinun pitää ilmoittautua korkeakouluun läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi lukuvuodelle 2022-2023 (syyslukukausi 2022 - kevätlukukausi 2023).
Huom! Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan tietyistä syistä, ks. ohjeet poissaoloon ensimmäisenä vuonna.

On suositeltavaa, että ilmoittaudut opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä. Voit ilmoittautua korkeakouluun sähköisesti valtakunnallisessa ilmoittautumispalvelussa (OILI) opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä (linkki löytyy Oma Opintopolku-palvelusta kohdasta, jossa opiskelupaikka otetaan vastaan).

Opiskelupaikkansa ehdollisesti vastaanottaneet voivat ilmoittautua vasta sitten, kun opiskelupaikan vastaanotto on muuttunut sitovaksi. Lue lisää ehdollisesta opiskelupaikan vastaanotosta.

Mikäli opiskelupaikan vastaanottanut ei tee lukuvuosi-ilmoittautumista ensimmäiselle vuodelle määräaikaan mennessä, merkitään hänet ammattikorkeakoulun toimesta läsnäolevaksi opiskelijaksi. 

Yhden korkeakoulupaikan säännös

Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtavia koulutuksia. Syksystä 2016 alkaen voit ottaa samana lukukautena vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Todistuskopiot

Liitä 15.7.2022 klo 15.00 tai opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jollet ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset.

Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Opintojen aloitus

Opintojen aloitukseen liittyvät tiedotteet ja materiaalit löydät Metropolian sivulta Opintojen aloitus. Tutustu tutkinto-ohjelmasi materiaaleihin hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Syksyllä 2022 alkavien opintojen materiaalit julkaistaan 8.7.2022 mennessä. Kuvallinen henkilöllisyystodistus on tärkeää olla mukana opintoja aloittaessasi. Ota mukaasi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemista varten.

Yleistä tietoa -sivulta löydät myös tietoa opintojen etenemisestä, asumisesta, opintotuesta ym. opiskeluun liittyvistä asioista. Opiskelija- ja hakijapalvelut palvelevat eri kampuksilla. Yhteystiedot löydät Metropolian sivuilta.

Opiskelutodistukset, opiskelija-alennukset jne.

Opiskelutodistukset, opiskelija-alennukset, tunnukset jne. ovat saatavilla opiskelija- ja hakijapalveluista opiskeluoikeusajan ensimmäisestä päivästä lähtien edellyttäen, että kaikki opiskelupaikan vahvistamisen edellyttämät muodollisuudet on hoidettu ja opiskelijatiedot ovat siirtyneet Metropolian opiskelijahallintojärjestelmään. Opiskelijaetuudet saa nopeiten käyttöön lataamalla puhelimeen Tuudo-sovelluksen, joka sisältää muun muassa digitaalisen opiskelijakortin, jolla saat esim. opiskelijahintaista lounasta, sekä alennukset VR:n, Matkahuollon kuin HSL:n palveluista.

Terveydenhoitomaksun maksaminen

Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu pitää maksaa Kelalle oma-aloitteisesti. Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaisesti, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. Lue lisää YTHS:n palveluista.

Lisätietoja

Lisätietoja hakemisesta

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100 (puhelinpalveluaika klo 10.00 - 13.00, perjantaisin suljettu)
hakijapalvelut [at] metropolia.fi

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Lisätietoja koulutuksista 

Ota yhteyttä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöihin. Yhteyshenkilöt löydät Metropolian verkkosivuilla olevien koulutuskuvauksien yhteydestä.