Ensihoitaja (AMK)

Hae nyt!

 • Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella (hakuaika 1.5.-31.10) 01.05.2024 - 31.10.2024
 • Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella (hakuaika 1.5.-31.10.) 01.05.2024 - 31.10.2024
Hakeminen
Tutkintonimike
Ensihoitaja / Sairaanhoitaja (AMK)
Laajuus
240 opintopistettä
Kesto
4 vuotta
Opiskelupaikka
Opiskelumuoto
Opetuskieli
Suomi
Hinta
Maksuton

Opiskelu

Millaista on opiskella ensihoitajaksi Metropoliassa?

Katso Metropoliasta ensihoitajaksi valmistuneen Aapon ja ensihoitajaopiskelija Katriinan kokemukset opinnoista.

Ensihoitajan työssä ei ole kahta samanlaista työpäivää

 • olet usein ensimmäisenä tapahtumapaikalla
 • kohtaat työssäsi äkillisesti sairastuneita tai vammautuneita potilaita ja heidän läheisiään
 • työtehtäviisi kuuluvat mm. potilaan tutkiminen, hoitaminen ja kuljettaminen
 • teet yhteistyötä eri viranomaisten, kuten poliisin ja pelastuslaitoksen sekä terveydenhuoltoalan eri ammattiryhmien, kuten päivystyksen henkilökunnan kanssa.

Olisinko minä hyvä ensihoitaja?

 • olet rauhallinen ja kykenet työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa
 • sinulla on hyvä stressinsietokyky ja pystyt toimimaan paineen alaisena
 • osaat tehdä potilaan hoitoa koskevia päätöksiä nopeastikin muuttuvissa tilanteissa
 • olet valmis tekemään 3-vuorotyötä. Ensihoidossa tehdään useimmiten 24 tunnin työvuoro, jonka jälkeen on vapaata.
 • sinulla on hyvä kunto, koska työ on fyysisesti haastavaa
 • osaat huolehtia omasta jaksamisestasi, koska ensihoitajan työssä kohtaat myös psyykkisiä ja sosiaalisia haasteita.

Ensihoitajaksi päivä- tai monimuoto-opinnoissa

Opintosi sisältävät sopivassa suhteessa teoriaa, itsenäistä opiskelua sekä ohjattua harjoittelua.

Opiskelu tapahtuu muuallakin kuin luokassa. Digitaaliset ratkaisut, kuten verkko-opiskelu ja kosketustaulujen käyttö tukevat oppimistasi ja tekevät opiskelusta joustavaa ja monimuotoista. Opintojen aikana tehdään paljon ryhmätöitä.

Myllypuron kampuksella opiskelet kansainvälisesti ainutlaatuisissa oppimisympäristöissä, joihin kuuluu mm. ambulanssi, päivystys- ja vastaanottotilat, synnytyshuone, leikkaussali ja tehohoitoyksikkö. Simulaatiotiloissa pääset harjoittelemaan myös mm. lastenhoitotyötä ja lääkehoitoa. Katso tilojemme 360-esittely.

Suoritat osan harjoittelustasi simulaatio-oppimisympäristössä, jossa voit turvallisesti harjoitella potilaan hoitamista ennen todellisiin potilastilanteisiin siirtymistä. Ohjatut harjoittelujaksot toteutuvat mm. perustason ja hoitotason ambulanssissa, sisätautien vuodeosastolla, päivystyspoliklinikalla ja leikkausosastolla.

Katso miten päivä- ja monimuoto-opinnot eroavat toisistaan:

Ensihoitajaopintojen kansainvälisyys

Voit hakea kansainväliseen opiskelijavaihtoon tai osallistua kansainväliseen toimintaan esim. intensiivikursseilla, projekteissa tai toimimalla tutoropiskelijana Suomeen tuleville vaihto-opiskelijoille. Ensihoitajaopiskelijoita on lähtenyt vaihtoon mm. Malawiin, Viroon, Ruotsiin ja Espanjaan.

Lue lisää kansainvälistymismahdollisuuksista

Ensihoitajat työllistyvät pääkaupunkiseudulla erittäin hyvin

Ensihoitotehtävien lisäksi voit olla töissä esimerkiksi sairaalan päivystyksessä tai teho- ja leikkausosastolla.

Saat valmistuttuasi kaksi tutkintonimikettä, ensihoitaja (AMK) ja sairaanhoitaja (AMK).

Kaksoistutkinto antaa EU-direktiivien mukaisen pätevyyden, joten työllistymismahdollisuutesi sekä Suomessa että EU:n alueella ovat hyvät. Koulutus on vertailukelpoinen vastaavien eurooppalaisten ja kansainvälisten tutkintojen kanssa, joten voit hakea ammatinharjoittamislupaa EU-maiden lisäksi myös muista maista.

Ensihoitajan jatko-opintomahdollisuudet

Kun olet suorittanut ensihoitaja (AMK) -tutkinnon ja olet toiminut jonkin aikaa työelämässä, voit hakeutua suorittamaan ylempää AMK-tutkintoa esimerkiksi

Voit myös hakeutua yliopistoon terveystieteiden maisteriohjelmaan.

Kysy tutkintovastaavalta ensihoitajaopinnoista

Kysy opinto-ohjaajalta ensihoitajaopintoihin hakemisesta

Hakeminen

 • Hakuaika
  13.3.2024 klo 08:00 - 27.3.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  • Päiväopiskelu

  Hakuohjeet ja valintaperusteet

  Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset oppilaitokset käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Kevään 2024 toisessa yhteishaussa 13.3.2024 klo 8:00 - 27.3.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) suomenkieliseen korkeakoulututkintoon. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

  Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 31.10.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  Hae nyt!
  • Päiväopiskelu

  Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella on suunnattu Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opintoja suorittaneille (esim. polkuopinnot/väyläopinnot, sekä muut avoimen opinnot). Metropolian opinnoiksi katsotaan kaikki opinnot, jotka kirjataan Metropolian opintorekisteriin ja avoimen opinnoiksi katsotaan kaikki sellaiset opinnot, joita ei ole suoritettu tutkintoon johtavan koulutuksen opiskeluoikeudella.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

 • Hakuaika
  1.5.2024 klo 08:00 - 31.10.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  Syksy 2024
  Hae nyt!
  • Päiväopiskelu

  Haku suomalaisten korkeakouluopintojen perusteella on suunnattu kaikille suomalaisissa korkeakouluissa korkeakouluopintoja suorittaneille. Kaikki suomalaiset korkeakouluopinnot huomioidaan riippumatta siitä onko ne suoritettu avoimen opintoina vai tutkintoon johtavassa koulutuksessa, tai onko opiskeluoikeus voimassa vai päättynyt.

  Hakuaika: 1.5.2024 klo 8:00- 31.10.2024 klo 15:00

  Hakuohjeet: julkaistu Opintopolussa

 • Hakuaika
  28.8.2024 klo 08:00 - 11.9.2024 klo 15:00
  Opintojen aloitus
  kevät 2025
  • Päiväopiskelu

  Hakuohjeet ja valintaperusteet

  Korkeakoulujen yhteishaku on kansallinen hakumenettely, jota suomalaiset korkeakoulut käyttävät valitessaan uusia opiskelijoita. Syksyn 2024 yhteishaussa 28.8.2024 klo 8:00 - 11.9.2024 klo 15:00 voi hakea enintään kuuteen (6) korkeakoulututkintoon, tammikuussa alkaviin opintoihin.. Nämä kuusi vaihtoehtoa voivat sisältää koulutusohjelmia yhdestä tai useammasta korkeakoulusta.

  Kaikki hakemiseen tarvittavat tiedot ovat valtakunnallisessa Opintopolku.fi -portaalissa. Opintopolku.fi:stä löydät koulutusohjelmien kuvaukset, hakukriteerit, hakuohjeet, hakulomakkeet ja paljon muuta.

Kysyttävää hakemisesta?

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100, puhelinpalveluaika ma - ke klo 10-12
hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Opintojen aloitus

Opintojen aloitus Metropoliassa

Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!

Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.

Ensihoitajaopintojen aloitusohjeet

Tervetuloa opiskelemaan Metropolia Ammattikorkeakouluun,

onnittelumme opiskelupaikastasi ensihoidon tutkinto-ohjelmassa, päivätoteutus!

Haluamme tarjota sinulle mahdollisimman sujuvan opintojen aloituksen sekä mahdollisuuden henkilökohtaiseen opintojen suunnitteluun heti opintojen alusta. Luethan sen vuoksi huolellisesti tämän materiaalin.

Ennen opintojen alkua:

 1. Vastaa opinto- ja uraohjauskyselyyn (vastaa viimeistään 5.8.2024).
 2. Aktivoi Metropolian käyttäjätunnuksesi ennen opintojen alkua (mahdollista 1.8.2024).
 3. Tutustu Metropolian sähköisiin palveluihin sekä lataa ja asenna Microsoft Pro Plus 365 -ohjelmistopaketti ilmaiseksi ennen opintojen alkua (mahdollista Metropolian käyttäjätunnuksen aktivoinnin jälkeen).
 4. Perehdy uuden opiskelijan aloitusmateriaaliin.
 5. Tutustu tutkintosi opetussuunnitelmaan.
 6. Aiempia opintojaensihoitaja-, kätilö-, sairaanhoitaja- tai terveydenhoitajakoulutuksessa suorittaneille opiskelijoille järjestetään opintojen ohjausta ennen lukukauden alkua seuraavasti:
 • Keskiviikkona 7.8.2024 klo 10.00–12.00 Myllypuron kampuksella, MPD1002. Ota oma kannettava mukaan. Yhteyshenkilöt opinto-ohjaajat Anna-Maria Tiainen, anna-maria.tiainen [at] metropolia.fi (anna-maria[dot]tiainen[at]metropolia[dot]fi) ja Hanna-Maaria Saarinen, hanna-maaria.saarinen [at] metropolia.fi (hanna-maaria[dot]saarinen[at]metropolia[dot]fi)
 • Torstaina 8.8.2024 klo 9.00–11.00 Myllypuron kampuksella, MPB6007. Ota oma kannettava mukaan. Yhteyshenkilö HOPS-/ uraohjaaja Virpi Prieur, virpi.prieur [at] metropolia.fi (virpi[dot]prieur[at]metropolia[dot]fi)
 • Henkilökohtainen HOPS-suunnittelu, syksyn 2024 opinnot viikolla 32
 • Opinnot alkavat viikolla 33, joten on välttämätöntä, että osallistut ohjaustapaamisiin. Muuten opintojen aloitus voi viivästyä.

Mikäli sinulla on aiemmin suoritettuja tutkinnon opintoja, opintojen aloittaminen on sujuvaa, jos perehdyt etukäteen opetussuunnitelmaan ja vertaa jo suorittamiasi opintoja Metropolian opetussuunnitelmaan. Ota ohjaustapaamiseen mukaan myös opintosuoritusote aiemmista opinnoistasi. Pyydä aiemmasta korkeakoulusta opintosuoritusote, jossa näkyy myös opintojaksojen osasuoritukset. Tämä helpottaa suoritettujen opintojen vertaamista Metropolian opetussuunnitelmaan.

Muita korkeakouluopintoja ja lähihoitajatutkinnon suorittaneille on erilliset infot aiempien opintojen hyödyntämisestä osana opintopolkua opintojen alussa.

Opintojen aloitus:

Opinnot alkavat maanantaina 19.8.2024, klo 9.30, osoitteessa Myllypurontie 1, Helsinki.

Huolehdithan, että pääset osallistumaan opintojen aloitukseen. Erillisiä ohjauksia opintojen aloituksessa käsitellyistä asioista ei järjestetä, joten osallistuminen opintoihin heti ensimmäisestä päivästä on erittäin tärkeää.

Mikäli sinulla on aiempia tutkinnon opintoja suoritettuna tai valmis sairaanhoitajatutkinto, alkavat opintosi jo viikolla 33.

Syksyn 2024 lukujärjestykset:

Kevätlukukauden lukujärjestykset ovat luettavissa viikolla 25 osoitteessa https://lukkarit.metropolia.fi.

Ensihoitajatutkinnon 1. lukukauden lukujärjestyksen löydät ryhmätunnuksella SXK24S1.

Lukujärjestykseen voi tulla vielä muutoksia.

Opiskelijatutorit opintojen aloituksen tukena:

Opiskelijatutorit ovat luoneet Whatsapp-ryhmän, jonka linkki jaetaan myöhemmin.

Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan ensihoitajaksi!

Ystävällisin terveisin,

Virpi Prieur
HOPS- ja uraohjaaja
puh. 040 630 3049

Anna-Maria Tiainen
opinto-ohjaaja
puh. 050 563 3611

sähköpostit: etunimi.sukunimi @ metropolia.fi