Korkeakoulujen syksyn 2021 yhteishaku

Tutustuthan huolella korkeakoulujen syksyn 2021 yhteishaun yleisohjeisiin ennen siirtymistä Opintopolun tutkinto-ohjelmakohtaisiin hakuohjeisiin.

Hakeminen

Hakuaika: 1.9.-15.9.2021 klo 15:00 (suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset)

Huom! Hakutoiveiden mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen/lisääminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Hakuprosessi

 1. Tarkista Opintopolusta kuka ammattikorkeakouluun voi hakea (yleinen hakukelpoisuus)
 2. Tutustu koulutustarjontaan Opintopolussa ja valitse 1-6 yhteishaussa tarjolla olevaa tutkinto-ohjelmaa, joihin haluat hakea.
  Metropolian koulutustarjonta ja suorat linkit Opintopolun hakuohjeisiin löytyvät tältä sivulta kohdasta koulutustarjonta.
 3. Lue valitsemiesi tutkinto-ohjelmien valintaperusteet ja hakuohjeet huolella läpi Opintopolussa.
 4. Täytä yhteishakulomake hakemus Opintopolussa.
  Hakemusta täyttäessäsi sinun tulee antaa henkilötietojen lisäksi myös koulutustasi koskevat tiedot, joten tarvitset todistuksiasi hakemustasi käyttäessäsi.
 5. Tarkista, että olet saanut sähköpostiisi vahvistusviestin vastaanotetusta hakulomakkeesta.
  Jos et saa vahvistusviestiä, niin ota yhteys ensimmäisen hakutoiveesi korkeakoulun hakijapalveluihin: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 6. Toimita mahdolliset ennakkotehtävät ohjeiden mukaisesti.
  Ennakkotehtävät julkaistaan haun alkaessa 1.9.2021 ja ne löytyvät Ennakkotehtävät-sivulta.
 7. Toimita mahdolliset hakukelpoisuuden tarkistukseen vaaditut todistuskopiot hakuaikana sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostoina.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta vaadittavat liitteet.
 8. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku -palvelua säännöllisesti.
  Kaikki yhteydenotot (täydennyspyynnöt, valintakoekutsut jne.) tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse, jonka lisäksi voit seurata tilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.
 9. Osallistu valintakokeisiin.
  Tutustu tarkempiin tietoihin ja ohjeisiin tällä sivulla kohdassa valintakokeet.
 10. Kun valtakunnallisesti kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat sähköpostiisi viestin, josta pääset tuloskirjeeseen.
  Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Tarkista sähköpostisi säännöllisesti. Samat kootut valintatiedot ovat myös Oma Opintopolku -palvelussa. Jos et pysty seuraamaan tilannettasi Oma Opintopolku -palvelussa voit tiedustella tilannettasi korkeakoulujen hakijapalveluista: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 11. Ota sinulle mahdollisesti tarjottu opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.
  Jos et pysty käyttämään sähköistä Oma Opintopolku -palvelua opiskelupaikan vastaanottamiseen, voit pyytää paperilomaketta kyseisen korkeakoulun hakijapalveluista: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 12. Toimita mahdolliset opiskelijavalinnan tarkistukseen vaaditut todistuskopiot korkeakouluihin ohjeiden mukaisesti.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta vaadittavat liitteet.
 13. Tutustu uusien opiskelijoiden materiaaleihin
  ja aloittavien opiskelijoiden ohjeisiin.

Koulutustarjonta: AMK-tutkinnot monimuotototeutuksena

Koulutustarjonta: Ylemmät AMK-tutkinnot

Korkeakoulujen syksyn 2021 yhteishaku 1.9.-15.9.2021

Tekniikka, insinööri (ylempi AMK)

Vaadittavat liitteet

Vaaditut dokumentit tulee ladata sähköisen hakemuksen liitteeksi määräaikaan mennessä osoitteessa Opintopolku.fi. Älypuhelimella tai kameralla otettu selkeä kuva riittää.

Osa koulutustiedoista saadaan suoraan kansallisesta tietovarannosta (Koski), joten todistukset tarvitaan vain alla mainituista tutkinnoista. Todistuksia, joiden tiedot näkyvät  OmaOpintopolku-palvelussa, ei tarvitse toimittaa. Suoritustieto tulee kuitenkin olla todennettavissa OmaOpintopolku -palvelussa määräaikaan mennessä. Määräajat ovat seuraavat:

 • Ennen hakuaikaa valmistuneet: 22.9.2021 klo 15:00
 • Hakuajan jälkeen valmistuvat: 27.12.2021 klo 15:00

Oppilaitoksen myöntämä väliaikainen todistus hakijan valmistumisesta hyväksytään hakukelpoisuuden osoittavana todistuksena, jos virallista tutkintotodistusta ei pystytä toimittamaan ennakkoon ilmoitettuun määräaikaan mennessä viranomaistoiminnasta tai siihen rinnastettavasta syystä.

Kaikista dokumenteista, jotka eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä tulee toimittaa virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima. Käännös tulee toimittaa yhdessä alkuperäisen todistuksen kanssa annettuun määräaikaan mennessä.

Vaaditut liitteet ja niiden määräajat

Alla olevat tiedot ovat alustavia ja saattavat vielä tarkentua hakuajan alkuun mennessä. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Hakuajan loppuun 15.9.2021 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

22.9.2021 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • Kaikki hakijat:
 • AMK-tutkintoon hakevat:
  • ennen vuotta 2018 suoritetut suomalaiset ammatilliset tutkinnot (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto)
  • ennen hakukautta suomalaisen lukion (*) oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
  • ennen vuotta 1990 suoritetut suomalaiset ylioppilastutkinnot
  • ennen hakukautta suoritetut IB, EB, RP/DIA -tutkinnot ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (**)
  • hakukauden aikana suoritettavien IB, EB, RP/DIA -tutkintojen (**) Predicted Grades -todistukset tai vastaavat väliaikaiset todistukset, sekä niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
  • ennen hakukautta suoritetut ulkomaiset tutkinnot ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä 
  • ulkomainen toisen asteen viimeisin todistus ja sen virallinen käännös, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (hakuajan jälkeen valmistuvat)
  • ulkomaisen korkeakoulututkinnon viimeisin opintosuoritusote ja sen virallinen käännös, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (hakuajan jälkeen valmistuvat)
  • ennen vuotta 2003 Suomessa suoritetut korkeakoulututkinnot 
  • ennen hakukautta suoritetun korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen opintosuoritusote (huom! koskee vain valmentavan kiintiötä käyttäviin tutkinto-ohjelmiin hakevia!)
 
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevat:
  • todistukset ennen hakukautta suoritetuista korkeakoulututkinnoista ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (***)
  • todistukset ennen hakukautta suoritetuista täydentävistä opinnoista ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (***)
  • työtodistukset (huomaa, että esim. CV, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta) ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä

Opiskelupaikan paikan vastaanoton määräaikaan mennessä vaaditut dokumentit (määräaika 3.12.2021 klo 15:00 mennessä, tai 7 päivän kuluessa opiskelijavalintapäätöksen julkaisusta):

 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevat:
  • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien suomalaiset hakukauden aikana suoritetut korkeakoulututkinnot ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (***) 
  • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien todistukset hakukauden aikana suoritetuista täydentävistä opinnoista ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (***)
  • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien työtodistukset sen työkokemuksen osalta, jota ei voinut vieä todentaa hakuaikana esim. siksi, että työsuhde alkoi vasta hakuajan päättymisen jälkeen (huomaa, että esim. CV, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta), sekä niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
    
 • Kaikki hakijat:

27.12.2021 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • AMK-tutkintoon hakevat:
  • hakukauden aikana suomalaisen lukion (*) oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
  • hakukauden aikana suoritettujen EB ja RP/DIA -tutkintojen (**) tutkintotodistukset ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
  • hakukauden aikana suoritettujen IB -tutkintojen (**) lopulliset arvosanat (transcript of grades)
  • hakukauden aikana suoritettujen ulkomaisten tutkintojen tutkintotodistukset ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevat:
  • hakukauden aikana suoritettujen ulkomaisten korkeakoulututkintojen tutkintotodistukset ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä

31.12.2021 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • AMK-tutkintoon hakevat:
  • hakukauden aikana suoritetun korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen opintosuoritusote (huom! koskee vain valmentavan kiintiötä käyttäviin tutkinto-ohjelmiin hakevia!)

Opintojen alkuun mennessä vaaditut dokumentit:

 • AMK-tutkintoon hakevat:
  • hakukauden aikana suoritettujen IB -tutkintojen (**) tutkintotodistukset

*) suomalaisella lukiolla tarkoitetaan suomen kansallisia lukioita, ei kansainvälisiä lukioita (esim. IB-lukiot)

**) EB = European Baccalaureate, RP = Reiferprüfung, DIA = Deutsches Internationales Abitur, IB = International Baccalaureate

***) Todistuksia, joiden tiedot näkyvät OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa vaan pelkkä OmaOpintopolkupalvelun tietojen katselulinkki riittää. Hakija voi tarkistaa OmaOpintopolku-palvelussa näkyvät tietonsa osoitteessa https://opintopolku.fi/koski/.

Opiskelijaksi hyväksytyiltä vaaditut liitteet

Opiskelijaksi hyväksytyn tulee toimittaa kopiot haussa käyttämistään todistuksista opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä. Huom! Kopiota todistuksista ei tarvitse toimittaa, jos suoritustiedot tiedot näkyvät  OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä.

Liitä opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä) hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jollet ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset.

Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.

Opiskelupaikka on ehdollinen siihen asti, kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija ei ole toimittanut todistuksia ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut tutkinnostaan tai työkokemuksestaan virheellisiä tietoja.

Ennakkotehtävät

Metropolian syksyn 2021 korkeakoulujen yhteishaun ennakkotehtävät ja palautusohjeet julkaistaan 1.9.2021.

Valintakokeet

Metropolian syksyn 2021 yhteishaun AMK-tutkintoon johtavien suomenkielisten koulutusten hakukohteet käyttävät AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Syksyn 2021 yhteishaun englanninkieliset hakukohteet eivät käytä AMK-valintakoetta, vaan heillä on omat erilliset valintakokeet, jotka on esitelty tarkemmin Metropolian verkkosivujen englanninkielisissä hakuohjeissa.

Ilmoittautuminen AMK-valintakokeeseen

Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
AMK-valintakokeeseen ei lähetetä valintakoekutsuja.

AMK-valintakoe järjestetään 1.- 4.11.2021 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.

Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville.  

AMK-valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin Ammattikorkeakouluun.fi sivulla. Jos tarvitset erityisjärjestelyjä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.

AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

AMK-valintakoe: ohjeet Ammattikorkeakouluun.fi sivulla.

Mikäli tarvitset Metropolian valintakokeissa yksilöllisiä järjestelyjä oppimisvaikeuden, vamman tai terveydentilan vuoksi, toimita vapaamuotoinen kirjallinen hakemus liitteineen Metropolian hakijapalveluihin määräaikaan mennessä, ks. ohjeet yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.

Valintakokeiden yksilöllisten järjestelyiden hakemukset tulee olla perillä 22.9.2021 klo 15:00 mennessä.

Opiskelijavalinnat

Korkeakoulujen syksyn 2021 todistusvalintojen tulokset julkaistaan viikolla 42. (syksyn IB/EB/RP/DIA abit ja syksyn YO-abit eivät ole mukana todistusvalinnassa)

Kaikki yhteishaun tulokset julkaistaan Opintopolussa viimeistään 26.11.2021.

Kun kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat hakulomakkeelle merkitsemääsi sähköpostiin viestin josta pääset tuloskirjeeseen. Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Löydät samat kootut valintatiedot myös Oma Opintopolku-palvelusta.

Huom! Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lue lisää ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta.

Lisäksi Metropolian seuraavissa hakukohteissa 5 % AMK-valintakoe -valintatavan aloituspaikoista varataan korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneille(*):

 • Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, päivätoteutus
 • Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoito, päivätoteutus
 • Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoito, monimuotototeutus

*) Kiintiö on käytössä vain niissä valintajonoissa, joissa opiskelijavalinnat tehdään valintakoetuloksen perusteella. Kiintiössä huomioidaan suomalaisessa ammattikorkeakoulussa 1.4.2019 jälkeen, 31.12.2021 mennessä suoritetut 30 op laajuiset korkeakouluopintoihin valmentavat opinnot.

Jos saat korkeakoulupaikan

 • ota paikka vastaan ja ilmoittaudu opintoihin alla olevien ohjeiden mukaan. Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishausta (Opintopolku)
 • toimita opiskelijavalinnan vahvistamiseen tarvittavat kopiot haussa käyttämistäsi tutkintotodistuksista ja mahdollisista työtodistuksista hakijapalveluihin liittämällä ne liitetiedostoina sähköiselle hakulomakkeellesi opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan. Varasijalta hyväksytyt saavat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaansa osoitteeseen, joten muista lukea sähköpostiasi.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Muutoksenhaku

Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta. Tutustu ensin kyseisen hakukohteen valintaperusteisiin ja ota tämän jälkeen tarvittaessa yhteyttä hakijapalveluihin. Sinun on mahdollista tehdä edellä mainittuna määräaikana kirjallinen, yksilöity oikaisuvaatimus, joka tulee toimittaa määräajassa Metropolian kirjaamoon, ks. oikaisupyyntöohje.

Opiskelupaikan vastaanotto

Vahvistaaksesi opiskelupaikkasi sinun pitää ottaa se vastaan 3.12.2021 klo 15:00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä). Ellet ota opiskelupaikkaa vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät sen. Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi muuttaa sitä myöhemmin. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.

Huom! Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kun otat vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan, et ole jatkossa enää ensikertalainen.

Ota opiskelupaikka vastaan ensisijaisesti sähköisesti Oma Opintopolku-palvelun kautta. Voidaksesi ottaa opiskelupaikan vastaan sähköisesti sinun tulee kirjautua sisään Oma opintopolku-palvelu -sivun yläreunassa olevasta Kirjaudu sisään -linkistä. Voidaksesi kirjautua sisään vahvasti tunnistautuneena tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai poliisin myöntämän sirullisen henkilökortin lukijalaitteineen. Opintopolku.fi-palvelussa on ohjeet opiskelupaikan sähköiseen vastaanottoon. Ohjeista voit katsoa myös videolta, miten opiskelupaikka otetaan vastaan sähköisesti.

Jos et voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, ota yhteyttä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, josta olet ottamassa paikkaa vastaan.

Ilmoittautuminen

Jos otat opiskelupaikan vastaan sitovasti, sinun pitää ilmoittautua korkeakouluun läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi lukuvuodelle 2021-2022 (kevätlukukausi 2022).

Huom! Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan tietyistä syistä, ks. ohjeet poissaoloon ensimmäisenä vuonna.

On suositeltavaa, että ilmoittaudut opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä. Voit ilmoittautua korkeakouluun sähköisesti valtakunnallisessa ilmoittautumispalvelussa (OILI) opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä (linkki löytyy Oma Opintopolku-palvelusta kohdasta, jossa opiskelupaikka otetaan vastaan).

Opiskelupaikkansa ehdollisesti vastaanottaneet voivat ilmoittautua vasta sitten, kun opiskelupaikan vastaanotto on muuttunut sitovaksi. Lue lisää ehdollisesta opiskelupaikan vastaanotosta.

Todistuskopiot

Toimita opiskelijavalinnan vahvistamiseen tarvittavat kopiot haussa käyttämistäsi tutkintotodistuksista ja mahdollisista työtodistuksista hakijapalveluihin liittämällä ne liitetiedostoina sähköiselle hakulomakkeellesi opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä. Poikkeuksena ovat hakusyksynä valmistuvat, joiden tulee toimittaa kopiot tutkintotodistuksista viimeistään 27.12.2021 klo 15:00.
Todistuksia, joiden tiedot näkyvät OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa vaan pelkkä OmaOpintopolkupalvelun tietojen katselulinkki riittää. Hakija voi tarkistaa OmaOpintopolku-palvelussa näkyvät tietonsa osoitteessa https://opintopolku.fi/koski/.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Yhden korkeakoulupaikan säännös

Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtavia koulutuksia. Syksystä 2016 alkaen voit ottaa yhteishausta ja erillishauista vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan lukukaudessa.

Opintojen aloitus

Opintojen aloitukseen liittyvät tiedotteet ja materiaalit löydät kohdasta Opintojen aloitus.Tutustu tutkinto-ohjelmasi materiaaleihin hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Keväällä 2022 alkavien opintojen materiaalit julkaistaan 26.11.2021 mennessä.

Yleistä tietoa -sivulta löydät myös tietoa opintojen etenemisestä, asumisesta, opintototuesta ym. opiskeluun liittyvistä asioista.

Opiskelutodistukset, opiskelija-alennukset, tunnukset jne. ovat saatavilla Opiskelijapalveluista opintojesi ensimmäisestä päivästä lähtien. Huomaathan kuitenkin, että edellä mainitut dokumentit voidaan luovuttaa vasta kun opiskelupaikkasi on vahvistettu ja tietosi on tallennettu opiskelijahallintojärjestelmään hakijapalveluiden toimesta.

Välttyäksesi jonottamiselta lataa ilmainen digitaalinen opiskelijakortti Tuudo sovelluskaupasta. Tuudon opiskelijakortilla saat opiskelijahintaista lounasta sekä alennukset VR:n, Matkahuollon kuin HSL:n palveluista.

Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu pitää maksaa Kelalle oma-aloitteisesti. Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaisesti, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi. Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., mikäli olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. Lue lisää YTHS:n palveluista.

Kuvallinen henkilöllisyystodistus on tärkeää olla mukana opintoja aloittaessasi. Ota mukaasi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemista varten.
 
Opiskelija- ja hakijapalvelut palvelevat joka kampuksella. Yhteystiedot löydät Metropolian sivuilta. Otathan yhteyttä oman kampuksesi toimistoon.

Lisätietoja

Lisätietoja hakemisesta

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100 (puhelinpalveluaika klo 10.00 - 13.00, perjantaisin suljettu)
hakijapalvelut [at] metropolia.fi

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Lisätietoja koulutuksista 

Ota yhteyttä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöihin. Yhteyshenkilöt löydät Metropolian verkkosivuilla olevien koulutuskuvauksien yhteydestä.