Korkeakoulujen syksyn 2022 yhteishaku

Tutustuthan huolella korkeakoulujen syksyn 2022 yhteishaun yleisohjeisiin ennen siirtymistä Opintopolun tutkinto-ohjelmakohtaisiin hakuohjeisiin.

Korkeakoulujen yhteishaku Opintopolussa

Näin etsit koulutuksia Opintopolusta -video

Hakeminen

Hakuaika: 31.8.-14.9.2022 klo 15:00 (suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset)

Huom! Hakutoiveiden mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen/lisääminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Hakuprosessi

 1. Tarkista kuka ammattikorkeakouluun voi hakea (yleinen hakukelpoisuus)
 2. Tutustu koulutustarjontaan Opintopolussa ja valitse 1-6 yhteishaussa tarjolla olevaa tutkinto-ohjelmaa, joihin haluat hakea.
  Metropolian koulutustarjonta ja suorat linkit Opintopolun hakuohjeisiin löytyvät tältä sivulta kohdasta koulutustarjonta.
 3. Lue valitsemiesi tutkinto-ohjelmien valintaperusteet ja hakuohjeet huolella läpi Opintopolussa.
 4. Täytä yhteishakulomake hakemus Opintopolussa.
  Hakemusta täyttäessäsi sinun tulee antaa henkilötietojen lisäksi myös koulutustasi koskevat tiedot, joten tarvitset todistuksiasi hakemustasi käyttäessäsi.
 5. Tarkista, että olet saanut sähköpostiisi vahvistusviestin vastaanotetusta hakulomakkeesta.
  Jos et saa vahvistusviestiä, niin ota yhteys ensimmäisen hakutoiveesi korkeakoulun hakijapalveluihin: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 6. Toimita mahdolliset ennakkotehtävät ohjeiden mukaisesti.
  Metropolian ennakkotehtävät julkaistaan haun alkaessa 31.8.2022 ja ne löytyvät Ennakkotehtävät-sivulta.
 7. Toimita mahdolliset hakukelpoisuuden tarkistukseen vaaditut todistuskopiot hakuaikana sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostoina.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevia tarkempia ohjeita löytyvät tältä sivulta kohdasta vaadittavat liitteet.
 8. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku -palvelua säännöllisesti.
  Kaikki yhteydenotot (täydennyspyynnöt, valintakoekutsut jne.) tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, jonka lisäksi voit seurata tilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.
 9. Osallistu tarvittaessa valintakokeisiin.
  Tutustu tarkempiin tietoihin ja ohjeisiin tällä sivulla kohdassa valintakokeet.
 10. Kun valtakunnallisesti kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat hakulomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen viestin, josta pääset tuloskirjeeseen.
  Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Tarkista sähköpostisi säännöllisesti. Samat kootut valintatiedot ovat myös Oma Opintopolku -palvelussa. Jos et pysty seuraamaan tilannettasi Oma Opintopolku -palvelussa voit tiedustella tilannettasi korkeakoulujen hakijapalveluista: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 11. Ota sinulle mahdollisesti tarjottu opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.
  Jos et pysty käyttämään sähköistä Oma Opintopolku -palvelua opiskelupaikan vastaanottamiseen, ota yhteyttä kyseisen korkeakoulun hakijapalveluihin.
 12. Toimita mahdolliset opiskelijavalinnan tarkistukseen vaaditut todistuskopiot korkeakouluihin ohjeiden mukaisesti.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta vaadittavat liitteet.
 13. Tutustu uusien opiskelijoiden materiaaleihin
  ja aloittavien opiskelijoiden ohjeisiin.

Koulutustarjonta: AMK-tutkinnot monimuotototeutuksena

Koulutustarjonta: Ylemmät AMK-tutkinnot

Korkeakoulujen syksyn 2022 yhteishaku 31.8.-14.9.2022

Tekniikka, insinööri (ylempi AMK)

Vaadittavat liitteet

Vaaditut dokumentit tulee ladata sähköisen hakemuksen liitteeksi määräaikaan mennessä osoitteessa Opintopolku.fi. Älypuhelimella tai kameralla otettu selkeä kuva riittää.

Osa koulutustiedoista saadaan suoraan kansallisesta tietovarannosta (Koski), joten todistukset tarvitaan vain alla mainituista tutkinnoista. Todistuksia, joiden tiedot näkyvät OmaOpintopolku-palvelussa, ei tarvitse toimittaa. Suoritustieto tulee kuitenkin olla todennettavissa OmaOpintopolku -palvelussa määräaikaan mennessä. Määräajat ovat seuraavat:

 • Ennen hakuaikaa valmistuneet: 21.9.2022 klo 15:00
 • Hakuajan jälkeen valmistuvat: 27.12.2022 klo 15:00

Oppilaitoksen myöntämä väliaikainen todistus hakijan valmistumisesta hyväksytään hakukelpoisuuden osoittavana todistuksena, jos virallista tutkintotodistusta ei pystytä toimittamaan ennakkoon ilmoitettuun määräaikaan mennessä viranomaistoiminnasta tai siihen rinnastettavasta syystä.

Kaikista dokumenteista, jotka eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä tulee toimittaa virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima. Käännös tulee toimittaa yhdessä alkuperäisen todistuksen kanssa annettuun määräaikaan mennessä.

Vaaditut liitteet ja niiden määräajat

Alla olevat tiedot ovat alustavia ja saattavat vielä tarkentua hakuajan alkuun mennessä. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Hakuajan loppuun 14.9.2022 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

21.9.2022 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • Kaikki hakijat:
 • AMK-tutkintoon hakevat:
  • vaaditut hakemusliitteet lueteltu sivustolla ammattikorkeakouluun.fi
  • todistus suoritetusta korkeakouluopintoihin valmentavasta koulutuksesta; mikäli opintojen suorittaminen on hakuaikana vielä kesken, hakija voi toimittaa opiskelutodistuksen tai opintorekisteriotteen keskeneräisistä opinnoista, joita hän on suorittamassa (huom! koskee vain valmentavan koulutuksen kiintiötä käyttäviin tutkinto-ohjelmiin hakevia!)
  • Metropolian kätilötyön täydentävään päivätoteutukseen ja/tai terveydenhoitotyön täydentävään monimuotototeutukseen ulkomaisella pohjakoulutuksella hakevan todistus voimassaolevasta ammatinharjoittamisoikeudesta Suomessa.
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevat:
  • todistukset ennen hakukautta suoritetuista korkeakoulututkinnoista ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (*)
  • todistukset ennen hakukautta suoritetuista täydentävistä opinnoista ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (*)
  • työtodistukset (huomaa, että esim. CV, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta) ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä.

Opiskelupaikan paikan vastaanoton määräaikaan mennessä vaaditut dokumentit (määräaika 2.12.2022 klo 15:00 mennessä, tai 7 päivän kuluessa opiskelijavalintapäätöksen julkaisusta):

 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevat:
  • suomalaiset hakukauden aikana suoritetut korkeakoulututkinnot ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (*)
  • todistukset hakukauden aikana suoritetuista täydentävistä opinnoista ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä (*)
  • työtodistukset sen työkokemuksen osalta, jota ei voinut vielä todentaa hakuaikana esim. siksi, että työsuhde alkoi vasta hakuajan päättymisen jälkeen (huomaa, että esim. CV, työsopimus, työeläkeote tai palkkatodistus ei vastaa työtodistusta), sekä niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Kaikki hakijat:

27.12.2022 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • AMK-tutkintoon hakevat:
  • hakukauden aikana suomalaisen lukion oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa, jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
  • hakukauden aikana suoritettujen EB/IB -tutkintojen lopulliset arvosanat ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
  • hakukauden aikana suoritettujen ulkomaisten tutkintojen tutkintotodistukset ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevat:
  • hakukauden aikana suoritettujen ulkomaisten korkeakoulututkintojen tutkintotodistukset ja niiden viralliset käännökset, jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä

*) Todistuksia, joiden tiedot näkyvät OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa vaan pelkkä OmaOpintopolkupalvelun tietojen katselulinkki riittää. Hakija voi tarkistaa OmaOpintopolku-palvelussa näkyvät tietonsa osoitteessa https://opintopolku.fi/koski/.

Mikäli tutkintosi löytyy Oma Opintopolku-palvelusta, sinun ei tarvitse toimittaa todistuskopioita, vaan voit jakaa tiedot palvelun kautta:

 1. kirjaudu Oma Opintopolku-palveluun (Omat opintosuoritukseni)
 2. valitse ’Jaa suoritustietojasi’
 3. valitse tutkinto/tutkinnot, joihin haluat jakaa katseluoikeudet
 4. tarkista linkin voimassaoloaika (tulee olla voimassa vähintään 6 kk hakemuksen lähettämisestä)
 5. liitä linkki hakemuksellesi Opintopolussa

Palvelun käyttö vaatii tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Opiskelijaksi hyväksytyiltä vaaditut liitteet

Liitä opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä) hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jos et ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset. Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.
Huom! Kopiota todistuksista ei tarvitse toimittaa, jos suoritustiedot tiedot näkyvät OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä.

Määräajan jälkeen toimitettuja myöhästyneitä liitteitä ei oteta huomioon. Mahdolliset viivästykset tai ongelmat vaadittujen todistusten saamisessa eivät poista hakijan vastuuta toimittaa kaikki asiakirjat siten, että ne vastaanotetaan määräaikaan mennessä.

Opiskelupaikka on ehdollinen siihen asti, kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija ei ole toimittanut todistuksia ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut tutkinnostaan tai työkokemuksestaan virheellisiä tietoja.

Ennakkotehtävät

Metropolian syksyn 2022 korkeakoulujen yhteishaun ennakkotehtävät ja palautusohjeet julkaistaan 31.8.2022.

Ennakkotehtävä on käytössä ainoastaan hakukohteella

 • Insinööri (ylempi AMK), Älykäs teollisuus.

Valintakokeet

Metropolian syksyn 2022 yhteishaun AMK-tutkintoon johtavien suomenkielisten koulutusten hakukohteet käyttävät AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Metropolian syksyn 2022 yhteishaun englanninkieliset hakukohteet eivät käytä AMK-valintakoetta, vaan käytössä on omat erilliset valintakokeet, jotka on esitelty tarkemmin Metropolian verkkosivujen englanninkielisissä hakuohjeissa.

Ilmoittautuminen AMK-valintakokeeseen

Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
AMK-valintakokeeseen ei lähetetä valintakoekutsuja.

AMK-valintakoe järjestetään 31.10.-3.11.2022 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.

Ohjeita Metropoliassa järjestettävään AMK-valintakokeeseen osallistuville.

AMK-valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin Ammattikorkeakouluun.fi sivulla. Jos tarvitset erityisjärjestelyjä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.

AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

AMK-valintakoe: ohjeet Ammattikorkeakouluun.fi sivulla.

Valintakokeiden yksilöllisten järjestelyiden hakemukset tulee olla perillä 21.9.2022 klo 15:00 mennessä.

Opiskelijavalinnat

Korkeakoulujen syksyn 2022 todistusvalintojen tulokset julkaistaan viikolla 42. (syksyn IB/EB/RP/DIA-abit ja syksyn YO-abit eivät ole mukana todistusvalinnassa)

Kaikki yhteishaun tulokset julkaistaan Opintopolussa viimeistään 25.11.2022.

Kun kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat hakulomakkeelle merkitsemääsi sähköpostiin viestin josta pääset tuloskirjeeseen. Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Löydät samat kootut valintatiedot myös Oma Opintopolku-palvelusta.

Huom! Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lue lisää ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta.

Lisäksi Metropolian seuraavissa hakukohteissa AMK-valintakoe -valintatavan aloituspaikoista varataan osa korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneille:

 • Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, päivätoteutus 2,5 %
 • Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoito, päivätoteutus 5 %
 • Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoito, monimuotototeutus 5 %

Hakija tulee huomioiduksi kiintiössä, jos hän

 • on suorittanut tai suorittaa 30 op laajuisen korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suomalaisessa ammattikorkeakoulussa 1.4.2019 jälkeen ja viimeistään opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä, ja
 • lataa todistuksen edellä mainittujen opintojen suorittamisesta hakemuksen liitteeksi viimeistään 7 vuorokautta hakuajan päättymisestä klo 15:00 mennessä (*).

*) Jos opintojen suorittaminen on hakuaikana vielä kesken, hakija voi toimittaa opiskelutodistuksen tai opintorekisteriotteen keskeneräisistä opinnoista, joita hän on suorittamassa.

Jos saat korkeakoulupaikan

 • ota paikka vastaan ja ilmoittaudu opintoihin alla olevien ohjeiden mukaan. Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishausta (Opintopolku)
 • toimita opiskelijavalinnan vahvistamiseen tarvittavat kopiot haussa käyttämistäsi tutkintotodistuksista ja mahdollisista työtodistuksista hakijapalveluihin liittämällä ne liitetiedostoina sähköiselle hakulomakkeellesi opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan. Varasijalta hyväksytyt saavat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaansa osoitteeseen, joten muista lukea sähköpostiasi.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Muutoksenhaku

Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta. Tutustu ensin kyseisen hakukohteen valintaperusteisiin ja ota tämän jälkeen tarvittaessa yhteyttä hakijapalveluihin. Sinun on mahdollista tehdä edellä mainittuna määräaikana kirjallinen, yksilöity oikaisuvaatimus, joka tulee toimittaa määräajassa Metropolian kirjaamoon, ks. oikaisupyyntöohje.

Opiskelupaikan vastaanotto

Opiskelupaikan vahvistaminen edellyttää, että hakija tekee useita toimenpiteitä annettuun määräaikaan mennessä. Opiskelupaikan vahvistamiseen liittyvät ohjeet löytyvät erilliseltä sivulta.

Lisätietoja

Lisätietoja hakemisesta

Ota yhteyttä Metropolian opiskelija- ja hakijapalveluihin:
p. 040 712 5100 (puhelinpalveluaika ma - to klo 10-12, ke klo 10-14, perjantaisin suljettu)
hakijapalvelut [at] metropolia.fi

Aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot

Lisätietoja koulutuksista

Ota yhteyttä tutkinto-ohjelman yhteyshenkilöihin. Yhteyshenkilöt löydät Metropolian verkkosivuilla olevien koulutuskuvauksien yhteydestä.