Tutustuthan huolella korkeakoulujen syksyn 2020 yhteishaun yleisohjeisiin ennen siirtymistä Opintopolun tutkinto-ohjelmakohtaisiin hakuohjeisiin.

Korkeakoulujen yhteishaku, syksy 2020

Hakeminen


Korkeakoulujen yhteishaku syksy 2020

Hakuaika: 2.9.-16.9.2020 klo 15:00 (suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset)

Huom! Hakutoiveiden mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen/lisääminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Hakuprosessi

 1. Tarkista Opintopolusta kuka ammattikorkeakouluun voi hakea (yleinen hakukelpoisuus)
 2. Tutustu koulutustarjontaan Opintopolussa ja valitse 1-6 yhteishaussa tarjolla olevaa tutkinto-ohjelmaa, joihin haluat hakea.
  Metropolian koulutustarjonta ja suorat linkit Opintopolun hakuohjeisiin löytyvät tältä sivulta kohdasta koulutustarjonta.
 3. Lue valitsemiesi tutkinto-ohjelmien valintaperusteet ja hakuohjeet huolella läpi Opintopolussa.
 4. Täytä yhteishakulomake hakemus Opintopolussa.
  Hakemusta täyttäessäsi sinun tulee antaa henkilötietojen lisäksi myös koulutustasi koskevat tiedot, joten tarvitset todistuksiasi hakemustasi käyttäessäsi.
 5. Tarkista, että olet saanut sähköpostiisi vahvistusviestin vastaanotetusta hakulomakkeesta.
  Jos et saa vahvistusviestiä, niin ota yhteys ensimmäisen hakutoiveesi korkeakoulun hakijapalveluihin: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 6. Toimita mahdolliset ennakkotehtävät ohjeiden mukaisesti.
  Ennakkotehtävät julkaistaan haun alkaessa 2.9.2020 ja ne löytyvät Ennakkotehtävät-sivulta.
 7. Toimita mahdolliset hakukelpoisuuden tarkistukseen vaaditut todistuskopiot hakuaikana sähköisen yhteishakulomakkeen liitetiedostoina.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta vaadittavat liitteet.
 8. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku -palvelua säännöllisesti.
  Kaikki yhteydenotot (täydennyspyynnöt, valintakoekutsut jne.) tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse, jonka lisäksi voit seurata tilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.
 9. Osallistu valintakokeisiin.
  Tutustu tarkempiin tietoihin ja ohjeisiin tällä sivulla kohdassa valintakokeet.
 10. Kun valtakunnallisesti kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat sähköpostiisi viestin, josta pääset tuloskirjeeseen.
  Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Tarkista sähköpostisi säännöllisesti. Samat kootut valintatiedot ovat myös Oma Opintopolku -palvelussa. Jos et pysty seuraamaan tilannettasi Oma Opintopolku -palvelussa voit tiedustella tilannettasi korkeakoulujen hakijapalveluista: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut.
 11. Ota sinulle mahdollisesti tarjottu opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.
  Jos et pysty käyttämään sähköistä Oma Opintopolku -palvelua opiskelupaikan vastaanottamiseen, voit pyytää paperilomaketta kyseisen korkeakoulun hakijapalveluista: ammattikorkeakoulujen hakijapalvelut tai yliopistojen hakijapalvelut. 
 12. Toimita mahdolliset opiskelijavalinnan tarkistukseen vaaditut todistuskopiot korkeakouluihin ohjeiden mukaisesti.
  Ammattikorkeakoulujen hakukohteita koskevat tarkemmat ohjeet löytyvät tältä sivulta kohdasta vaadittavat liitteet.
 13. Tutustu uusien opiskelijoiden materiaaleihin
  ja aloittavien opiskelijoiden ohjeisiin.

Koulutustarjonta: AMK-tutkinnot päivätoteutuksena

Syksyn 2020 korkeakoulujen yhteishaku: 2.9.-16.9.2020

Sosiaali- ja terveysala, päivätoteutus

Tekniikka, päivätoteutus

Koulutustarjonta: AMK-tutkinnot monimuotototeutuksena

Syksyn 2020 korkeakoulujen yhteishaku: 2.9.-16.9.2020

Liiketalous, monimuotototeutus

Liiketalous

Sosiaali- ja terveysala, monimuotototeutus

Koulutustarjonta: Ylemmät AMK-tutkinnot

Syksyn 2020 korkeakoulujen yhteishaku: 2.9.-16.9.2020

Tekniikka, YAMK

Vaadittavat liitteet

Vaaditut dokumentit tulee ladata sähköisen hakemuksen liitteeksi määräaikaan mennessä osoitteessa Opintopolku.fi. Älypuhelimella tai kameralla otettu selkeä kuva riittää.

Osa koulutustiedoista saadaan suoraan kansallisesta tietovarannosta (Koski), joten todistukset tarvitaan vain alla mainituista tutkinnoista. Todistuksia, joiden tiedot näkyvät  OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa.

Oppilaitoksen myöntämä väliaikainen todistus hakijan valmistumisesta hyväksytään hakukelpoisuuden osoittavana todistuksena, jos virallista tutkintotodistusta ei pystytä toimittamaan ennakkoon ilmoitettuun määräaikaan mennessä viranomaistoiminnasta tai siihen rinnastettavasta syystä.

Kaikista dokumenteista, jotka eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä tulee toimittaa virallisen kielenkääntäjän käännös. Käännöksessä tulee olla kääntäjän allekirjoitus ja leima. Käännös tulee toimittaa yhdessä alkuperäisen todistuksen kanssa annettuun määräaikaan mennessä.

Vaaditut liitteet ja niiden määräajat

Alla olevat tiedot ovat alustavia ja saattavat vielä tarkentua hakuajan alkuun mennessä. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Hakuajan loppuun 16.9.2020 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

23.9.2020 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • ennen vuotta 2017 suoritetut suomalaiset ammatilliset perustutkinnot
 • ennen vuotta 2018 suoritetut suomalaiset ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
 • suomalaiset opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnot
 • ennen hakukautta suomalaisen lukion (*) oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
 • ennen vuotta 1990 suoritetut suomalaiset ylioppilastutkinnot
 • ennen hakukautta suoritetut IB, EB, RP/DIA -tutkinnot (**)
 • hakukauden aikana suoritettavien IB, EB, RP/DIA -tutkintojen (**) Predicted Grades -todistukset tai vastaavat väliaikaiset todistukset
 • ennen hakukautta suoritut ulkomaiset tutkinnot ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä 
 • pakolaisen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa olevan hakijan taustaselvityslomake ja turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella jos hakija ei voi todistaa aikaisempaa tutkintoaan asiakirjoin
 • rakennusmestarikoulutukseen hakevien työtodistukset ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
 • Metropolian YAMK-tutkintoon hakevien todistukset ennen hakukautta suoritetuista täydentävistä opinnoista
 • valintakokeen yksilöllisiä järjestelyitä koskevat hakemukset

Opiskelupaikan paikan vastaanoton määräaikaan mennessä vaaditut dokumentit (määräaika 4.12.2020 klo 15 mennessä, tai 7 päivän kuluessa opiskelijavalintapäätöksen julkaisusta):

28.12.2020 klo 15:00 mennessä vaaditut dokumentit:

 • hakukauden aikana suomalaisen lukion (*) oppimäärän suorittaneiden lukion päättötodistukset (huom. ei tarvitse toimittaa jos on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon)
 • hakukauden aikana suoritettujen EB ja RP/DIA -tutkintojen (**) tutkintotodistukset
 • hakukauden aikana suoritettujen IB -tutkintojen (**) lopulliset arvosanat (transcript of grades)
 • hakukauden aikana suoritettujen ulkomaisten tutkintojen tutkintotodistukset ja niiden viralliset käännökset jos alkuperäinen todistus ei ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä

Opintojen alkuun mennessä vaaditut dokumentit:

 • hakukauden aikana suoritettujen IB -tutkintojen (**) tutkintotodistukset


*) suomalaisella lukiolla tarkoitetaan suomen kansallisia lukioita, ei kansainvälisiä lukioita (esim. IB-lukiot)

**) EB = European Baccalaureate, RP = Reiferprüfung, DIA = Deutsches Internationales Abitur, IB = International Baccalaureate

***) Todistuksia, joiden tiedot näkyvät OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä, ei tarvitse toimittaa. Hakija voi tarkistaa OmaOpintopolku-palvelussa näkyvät tietonsa osoitteessa https://opintopolku.fi/koski/.

Opiskelijaksi hyväksytyiltä vaaditut liitteet

Opiskelijaksi hyväksytyn tulee toimittaa kopiot haussa käyttämistään todistuksista opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä. Huom! Kopiota todistuksista ei tarvitse toimittaa, jos suoritustiedot tiedot näkyvät  OmaOpintopolku-palvelussa määräaikaan mennessä.

Liitä opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä) hakemuksellesi kopiot/kuvat todistuksista, joiden perusteella sinut on valittu koulutukseen, jollet ole niitä jo hakuvaiheessa hakemuksellesi liittänyt. Mikäli todistukset eivät ole suomen, ruotsin tai englannin kielellä, liitä myös viralliset käännökset.

Pääset liittämään tiedostot hakemuksellesi Oma Opintopolku-palvelun kautta.

Opiskelupaikka on ehdollinen siihen asti, kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija ei ole toimittanut todistuksia ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai jos hakija on antanut tutkinnostaan tai työkokemuksestaan virheellisiä tietoja.

Ennakkotehtävät

Metropolian syksyn 2020 korkeakoulujen yhteishaun ennakkotehtävät ja palautusohjeet julkaistaan 2.9.2020.

Valintakokeet

AMK-valintakoe

Metropolian syksyn 2020 yhteishaun AMK-tutkintoon johtavien koulutusten hakukohteet käyttävät AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
AMK-valintakokeeseen ei lähetetä valintakoekutsuja.

AMK-valintakoe järjestetään 26. – 29.10.2020 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.

Metropolia järjestää AMK-valintakokeen Myllypuron kampuksella.
Ohjeet AMK-valintakokeeseen saapuvalle hakijalle.

Valintakokeeseen valmistautuminen

Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin Ammattikorkeakouluun.fi sivulla. Jos tarvitset erityisjärjestelyjä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.

AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

AMK-valintakoe: ohjeet Ammattikorkeakouluun.fi sivulla.

Mikäli tarvitset Metropolian valintakokeissa yksilöllisiä järjestelyjä oppimisvaikeuden, vamman tai terveydentilan vuoksi, toimita vapaamuotoinen kirjallinen hakemus liitteineen Metropolian hakijapalveluihin määräaikaan mennessä, ks. ohjeet yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.

Opiskelijavalinnat

Huom! Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Lue lisää ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta.

Lisäksi seuraavissa hakukohteissa 5 % AMK-valintakoe -valintatavan aloituspaikoista varataan korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen suorittaneille(*):

 • Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka, päivätoteutus
 • Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka, päivätoteutus
 • Sairaanhoitaja (AMK), sairaanhoito, päivätoteutus
 • Sosionomi (AMK), sosiaaliala, päivätoteutus
 • Tradenomi (AMK), liiketalous, monimuotototeutus

*) Kiintiössä huomioidaan suomalaisessa ammattikorkeakoulussa 1.4.2019 jälkeen, 31.12.2020 mennessä suoritetut 30 op laajuiset korkeakouluopintoihin valmentavat opinnot.

Korkeakoulujen syksyn 2020 todistusvalintojen tulokset julkaistaan viikolla 43. Kaikki yhteishaun tulokset julkaistaan Opintopolussa viimeistään 27.11.2020.

Kun kaikki valinnan tulokset on julkaistu, saat hakulomakkeelle merkitsemääsi sähköpostiisi viestin josta pääset tuloskirjeeseen. Kirjeessä kerrotaan sen hetkinen valintamenestyksesi kaikkien hakukohteidesi osalta ja mahdollinen varasijatilanteesi eri koulutuksissa. Löydät samat kootut valintatiedot myös Oma Opintopolku-palvelusta.

Jos saat korkeakoulupaikan

 • ota paikka vastaan ja ilmoittaudu opintoihin alla olevien ohjeiden mukaan. Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishausta (Opintopolku)
 • toimita opiskelijavalinnan vahvistamiseen tarvittavat kopiot haussa käyttämistäsi tutkintotodistuksista ja mahdollisista työtodistuksista hakijapalveluihin liittämällä ne liitetiedostoina sähköiselle hakulomakkeellesi opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan. Varasijalta hyväksytyt saavat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaansa osoitteeseen, joten muista lukea sähköpostiasi.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Muutoksenhaku

Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta. Tutustu ensin kyseisen hakukohteen valintaperusteisiin ja ota tämän jälkeen tarvittaessa yhteyttä hakijapalveluihin. Sinun on mahdollista tehdä edellä mainittuna määräaikana kirjallinen, yksilöity oikaisuvaatimus, joka tulee toimittaa määräajassa Metropolian kirjaamoon, ks. oikaisupyyntöohje.

Opiskelupaikan vastaanotto

Vahvistaaksesi opiskelupaikkasi sinun pitää ottaa se vastaan 4.12.2020 klo 15.00 mennessä. Jos saat opiskelupaikan 27.11.2020 jälkeen, ota paikka vastaan hyväksymisilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä (7 vuorokautta valintapäätöksestä). Ellet ota opiskelupaikkaa vastaan annettuun määräaikaan mennessä, menetät sen. Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi muuttaa sitä myöhemmin. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.

Huom! Korkeakoulujen on lain mukaan vuodesta 2016 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kun otat vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan, et ole jatkossa enää ensikertalainen.

Ota opiskelupaikka vastaan ensisijaisesti sähköisesti Oma Opintopolku-palvelun kautta. Voidaksesi ottaa opiskelupaikan vastaan sähköisesti sinun tulee kirjautua sisään Oma opintopolku-palvelu -sivun yläreunassa olevasta Kirjaudu sisään -linkistä. Voidaksesi kirjautua sisään vahvasti tunnistautuneena tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai poliisin myöntämän sirullisen henkilökortin lukijalaitteineen. Opintopolku.fi-palvelussa on ohjeet opiskelupaikan sähköiseen vastaanottoon. Ohjeista voit katsoa myös videolta, miten opiskelupaikka otetaan vastaan sähköisesti.

Jos et voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, ota yhteyttä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, josta olet ottamassa paikkaa vastaan.

Ilmoittautuminen

Jos otat opiskelupaikan vastaan sitovasti, sinun pitää ilmoittautua korkeakouluun läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi lukuvuodelle 2020-2021 (kevätlukukausi 2021).

Huom! Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan tietyistä syistä, ks. ohjeet poissaoloon ensimmäisenä vuonna.

On suositeltavaa, että ilmoittaudut opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä. Voit ilmoittautua korkeakouluun sähköisesti valtakunnallisessa ilmoittautumispalvelussa (OILI) opiskelupaikan vastaanoton yhteydessä (linkki löytyy Oma Opintopolku-palvelusta kohdasta, jossa opiskelupaikka otetaan vastaan).

Opiskelupaikkansa ehdollisesti vastaanottaneet voivat ilmoittautua vasta sitten, kun opiskelupaikan vastaanotto on muuttunut sitovaksi. Lue lisää ehdollisesta opiskelupaikan vastaanotosta.

Todistuskopiot

Toimita opiskelijavalinnan vahvistamiseen tarvittavat kopiot haussa käyttämistäsi tutkintotodistuksista ja mahdollisista työtodistuksista hakijapalveluihin liittämällä ne liitetiedostoina sähköiselle hakulomakkeellesi opiskelupaikan vastaanoton määräaikaan mennessä. Poikkeuksena ovat hakusyksynä valmistuvat, joiden tulee toimittaa kopiot tutkintotodistuksista viimeistään 28.12.2020 klo 15.00.

Opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes todistukset on tarkistettu. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, mikäli todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakouluun ilmoitettuun määräaikaan mennessä tai jos hakija on antanut hakemuksessaan virheellisiä tietoja tutkinnostaan tai työkokemuksestaan.

Yhden korkeakoulupaikan säännös

Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee kaikkia korkeakoulujen tutkintoon johtavia koulutuksia. Syksystä 2016 alkaen voit ottaa yhteishausta ja erillishauista vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan lukukaudessa.

Opintojen aloitus

Opintojen aloitukseen liittyvät tiedotteet ja materiaalit löydät kohdasta Opintojen aloitus.Tutustu tutkinto-ohjelmasi materiaaleihin hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Keväällä 2021 alkavien opintojen materiaalit julkaistaan 27.11.2020 mennessä.

Yleistä tietoa -sivulta löydät myös tietoa opintojen etenemisestä, asumisesta, opintototuesta ym. opiskeluun liittyvistä asioista.

Opiskelutodistukset, opiskelija-alennukset, tunnukset jne. ovat saatavilla Opiskelijapalveluista opintojesi ensimmäisestä päivästä lähtien. Huomaathan kuitenkin, että edellä mainitut dokumentit voidaan luovuttaa vasta kun opiskelupaikkasi on vahvistettu ja tietosi on tallennettu opiskelijahallintojärjestelmään hakijapalveluiden toimesta.
Välttyäksesi jonottamiselta lataa ilmainen digitaalinen opiskelijakortti Tuudo sovelluskaupasta. Tuudon opiskelijakortilla saat opiskelijahintaista lounasta sekä alennukset VR:n, Matkahuollon kuin HSL:n palveluista.

Kuvallinen henkilöllisyystodistus on tärkeää olla mukana opintoja aloittaessasi. Ota mukaasi pankkitunnukset tai mobiilivarmenne käyttäjätunnuksen ja salasanan hakemista varten.
 
Opiskelija- ja hakijapalvelut palvelevat joka kampuksella. Yhteystiedot löydät Metropolian sivuilta. Otathan yhteyttä oman kampuksesi toimistoon.